100+ GK Questions Answers in Hindi and English PDF Download

0

GK Questions Answers in Hindi and English

GK Questions Answers in Hindi and English PDF Download: Today we are sharing a very important and easy PDF of GK Questions Answers in Hindi and English PDF Download We have also included some of the most important questions related to GK Questions Answers in Hindi and English PDF Download in the PDF for your better preparation for all the government exams(U.P.P, UPSI,UPTGT, PGT,UPTET/CTET, HTET, RTET, UDA/LDA, RO/ARO, BEd, LLB, RRB, सचिवालय, अस्सिस्टेंट ग्रेड, ग्राम पंचयत अधिकारी, स्टेनोग्राफर, लेखा परीक्षक, हिनीद अनुवादक परीक्षा, डिप्टी जेलर, बैंक परीक्षा ,एल आई सी, लेखपाल इत्यादि ). If you are preparing for your exams in the last few days then thisGK Questions Answers in Hindi and English PDF Download is very important for you.

 

 

There are around 20-25 questions in each Government Exams related to GK Questions in Hindi and you can solve 18-20 questions out of them very easily by reading these Notes of GK Questions Answers in Hindi and English PDF Download The complete PDF of  GK Questions Answers in Hindi and English PDF Download is attached below for your reference, which you can download by clicking at the Download Button.

If you have any doubt or suggestion regarding the PDF then you can tell us in the Comment Section given below, we will be happy to help you. We wish you a better future.

 




Lucent Books

  1. Lucent Objective GK PDF Book
  2. Lucent Hindi Book
  3. Lucent General Knowledge PDF
  4. Lucent Book In Hindi PDF Download
  5. All Lucent Book PDF
  6. Download Lucent Maths PDF
  7. Lucent GK In Hindi
  8. Lucent GK 2019 PDF In Hindi
  9. Lucent GK PDF In Hindi Free Download
  10. Lucent computer book in hindi pdf download
  11. Lucent General Science PDF
  12. Lucent general knowledge in Hindi PDF ebook
  13. लुसेंट की किताब से 1000 महत्वपूर्ण प्रश्नों का कलेक्शन || Lucent GK Book
  14. Lucent Hindi Grammar Full Book pdf




GS PDF Links

  1. Ghatna Chakra GS Pointer PDF Download
  2. Ghatna Chakra Indian Geography GS Pointer PDF
  3. GS Revision Notes
  4. SSC GK/GS Questions and Answers- पीडीएफ डाउनलोड करें
  5. GS Pointer – राजव्यवस्था अतिरिक्तिकांक
  6. GS World Current Affairs Notes Download- Most Importaint Questions
  7. General Knowledge mcq 
  8. भारतीय संविधान के अनुच्छेद एवं अनुसूचियाँ
  9.  सामान्य ज्ञान की Short Tricks   
  10. भारतीय संविधान के महत्वपूर्ण तथ्य
  11.  GK question
  12. पूरे विश्व इतिहास का सार हिंदी में l 
  13.   भारतीय सविधान के शानदार नोट्स 




GK PDF List

  1.  Important One Liner (रेलवे)  
  2. Railway GK questions in hindi pdf
  3. GS Pointer – राजव्यवस्था अतिरिक्तिकांक  
  4. Organisations with Heads & Headquarters
  5. Indian constitution book in English
  6. Bhartiya Samvidhan Ki visheshta  भारत का संविधान (महत्वपूर्ण अनुच्छेद की सूची) – GK
  7. GK notes in hindi pdf
  8. भारतीय संविधान के भाग – हिंदी GK
  9. General Knowledge in Hindi
  10. Last 15 Years Questions of SSC CGL Polity
  11. कैबिनेट मंत्री तथा उनके संसदीय क्षेत् notes Free Pdf Download
  12. President and Prime Ministers of all Countries
  13. ब्रिटिश काल में बनें भारत के महत्वपूर्ण अधिनियम व कानून
  14. Indian polity सम्पूर्ण संविधान हिन्दी में
  15. GK Books In Hindi Free
  16. Lucent Objective GK PDF
  17. GK Book Download
  18. Science GK In Hindi
  19. Haryana GK For HSSC In Hindi
  20. Computer GK PDF
  21. Lucent GK 2019 PDF In Hindi
  22. GK In Hindi Question Answer Free Download

We are providing some GK Questions for your reference:-

1. भारतीय एथलीट जो प्रतिष्ठित लॉरियस वर्ल्ड स्पोर्ट्स अवॉडर्स के लिए नामित किये गये है ?

  • (A) विनेश फोगाट
  • (B) नीरज चौपड़ा
  • (C) एमएस मैरी कॉम
  • (D) इनमें से कोई नहीं
Answer: A

 

2. भारत ने यूरेनियम के आयात के लिए हाल ही में निम्न में से किस देश से समझौता किया है ?

  • (A) डेनमार्क
  • (B) उज्बेकिस्तान
  • (C) इसराइल
  • (D) मलेसिया
Answer:B

 

3. निम्न में से किस देश ने कृत्रिम उल्का पिंड की बारिश के लिए हाल ही में माइक्रो-सेटेलाइट का प्रक्षेपण किया है ?

  • (A) भारत
  • (B) यूरोपीय यूनियन
  • (C) जपान
  • (D) चीन
Answer: C

 

4. वनों की गुणवत्ता और वनवासियों की आजीविका विकसित के उद्देश्य से हाल ही में एक परियोजना शुरू की गयी है ?

  • (A) असम में
  • (B) त्रिपुरा में
  • (C) सिक्किम में
  • (D) मेघालय में
Answer: B

 

5. निम्न में से किस देश में उच्च मूल्य वर्ग के भारतीय नोट के उपयोग पर प्रतिबंध लगा दिया गया है ?

  • (A) नेपाल
  • (B) मालद्वीप
  • (C) श्रीलंका
  • (D) भूटान
Answer: A

 

6. मलेशिया के शाही परिवार ने निम्न में से किस देश के 16वें राजा के रूप में चुना है ?

  • (A) मोजाहिर मोहम्मद
  • (B) मोहम्मद नजीब
  • (C) मोहम्मद पंचम
  • (D) अब्दुल्ला सुल्तान
Answer: D

 

7. सरकार ने हाल ही में पद्य पुरस्कार 2019 की घोषणा की है, निम्न में से किन्हें इस वर्ष ‘पद्य विभूषण’ सम्मान दिया गया है ?

  • (A) बलवंत मोरेश्वर पुरंडारे
  • (B) अनिल कुमार मणिभाईनायक
  • (C) इस्माइल उमर गुएल और तीजनबाई
  • (D) इन सभी को
Answer: D

 

8. जलवायु परिवर्तन के खिलाफ प्रयास तेज करने के लिए हाल ही में पहली बार एक रैली निकाली गयी है ?

  • (A) बेल्जियम में
  • (B) इटली में
  • (C) जर्मनी में
  • (D) फ़्रांस में
Answer: A

 

9. निम्न में से किस राज्य में उस राज्य के गैर-निवासी वासियों के लिए ‘प्रवासी लाभांश पेंशन योजना’ की शुरुआत की गयी है ?

  • (A) उत्तर प्रदेश
  • (B) केरल
  • (C) मध्य प्रदेश
  • (D) कर्णाटक
Answer: B

 

10. पूरी तरह से स्वदेश निर्मित ट्रेन-18 का नाम रखा गया है ?

  • (A) नामिम गंगे
  • (B) इनोवेशन यान
  • (C) गंगा-यमुना एक्सप्रेस
  • (D) वंदे भारत एक्सप्रेस
  • Answer: D

GK Questions Answers in Hindi and English PDF Download




Book Name Ancient Indian History PDF in Hindi
Quality Excellent
Format PDF
Size(Hindi)    9 MB
Pages(Hindi)       23 Pages
Language Hindi

 




DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE





Click here to Download:- GK Questions Answers in Hindi and English PDF Download

MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

The above PDF is only provided to you by MyNotesAdda.com we are not the makers of the PDF,if you like the PDF or if you have any kind of doubt, suggestion or query regarding the same, feel free to contact us at our Mail id- zooppr@gmail.com or you can chat with us in the comment section given below.

You can also stay updated by joining us on:

  1. Facebook Page: https://www.facebook.com/mynotesadda/

Tags :-10000 general knowledge questions and answers in hindi pdf,1000 gk questions and answers in hindi pdf,indian general knowledge questions and answers pdf in english,gk questions and answers in hindi 2021 pdf download,50000 gk question pdf in hindi,500 gk questions and answers in hindi,gk questions with answers in english pdf free download,top 100 gk questions with answers in english pdf

Leave A Reply

Your email address will not be published.