Lucent General Science PDF

Lucent General Science PDF

Hello friends, Today we are sharing a very important and easy PDF of Lucent General Science PDF. We have also included some of the most important questions related to General Science in the PDF for your better preparation for all the government exams(U.P.P, UPSI,UPTGT, PGT,UPTET/CTET, HTET, RTET, UDA/LDA, RO/ARO, BEd, LLB, RRB, सचिवालय, अस्सिस्टेंट ग्रेड, ग्राम पंचयत अधिकारी, स्टेनोग्राफर, लेखा परीक्षक, हिनीद अनुवादक परीक्षा, डिप्टी जेलर, बैंक परीक्षा ,एल आई सी, लेखपाल इत्यादि ). If you are preparing for your exams in the last few days then this Lucent General Science PDF is very important for you.

 

 

There are around 20-25 questions in each Government Exams related to General Science and you can solve 18-20 questions out of them very easily by reading these Notes of Lucent General Science PDF. The complete PDF of Lucent General Science PDF is attached below for your reference, which you can download by clicking at the Download Button.

If you have any doubt or suggestion regarding the PDF then you can tell us in the Comment Section given below, we will be happy to help you. We wish you a better future.

 

Topics Included in the PDF

  1. Physics
  2. Chemistry
  3. Biological Science
  4. Computer
  5. Bio-Technology
  6. Space Science
  7. Atom Science
  8. Information Technology
  9. Environment
  10. Branches of science
  11. Important innovations of science
  12. measurement
  13. Physical science
  14. light
  15. mirror
  16. exam points
  17. heat

 




We are providing some Demo Questions for your reference :

Question 1. कौन से ग्रह पूर्व से पश्चिम की ओर परिक्रमा करते हैं?

Answer: शुक्र और अरुण

 

Question 2. पेरिस्कोप में किस दर्पण का प्रयोग होता है ?

Answer: समतल दर्पण का

 

Question 3. मौसम के पूर्वानुमान हेतु किसका प्रयोग किया जाता है ?

Answer: अधिकतम न्यूनतम तापमापी का 

 

Question 4. टोर्च में किस दर्पण का प्रयोग होता है ?

Answer: अवतल दर्पण 

 

Question 5. ज्वलनशील पदार्थ बड़ी शीघ्रता से आप पकड़ते हैं ऐसा इसलिए क्योंकि उनमें ?

Answer: प्रज्वलन ताप कम होता है

 

Question 6. कवक और बैक्टीरिया जैसे जीवों का प्रयोग खरपतवारों को नष्ट करने के लिए किया जाता है , ऐसे जैविक घटक क्या कहलाते हैं ?

Answer: बायो वीडिसाइट्स

 

Question 7. जब वर्षा जल का इस्तेमाल भूजल के पुनर्भरण के लिए किया जाए तो इसे क्या कहते है ?

Answer: जल संचयन ( Water Harvesting )

 

Question 8. तरल दबाव को मापने के लिए प्रयोग किए जाने वाला उपकरण कौन सा है ?

Answer: मैनोमीटर

 

Question 9. रक्त में उपस्थित कौन सी कोशिका रोगाणुओं से लड़ने में मदद करती हैं?

Answer: सफेद रक्त कोशिकाए

 

Question 10. हृदय गति को मापने के लिए डॉक्टर द्वारा इस यंत्र का प्रयोग किया जाता है ?

Answer: स्टेथोस्कोप
Book Name: Lucent General Science PDF
Quality: Excellent
Format: PDF
Size: 41.1 MB
Pages: 447 Pages
Language: Hindi || English




Click here to Download:- Lucent General Science PDF

Click here to Download:- Lucent Biology  PDF in hindi

Click here to Download:- Lucent General Knowledge PDF

MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

The above PDF is only provided to you by MyNotesAdda.com we are not the makers of the PDF, if you like the PDF or if you have any kind of doubt, suggestion or query regarding the same, feel free to contact us at our Mail id- [email protected] or you can chat with us in the comment section given below.

You can also stay updated by joining us on:

  1. Facebook Page: https://www.facebook.com/mynotesadda/
  2. Facebook Group: https://www.facebook.com/groups/395366674215955/
the data-matched-content-ui-type="image_card_sidebyside">

Comments are closed.

error: Content is protected !!