Ghatna Chakra GS Pointer PDF Download

Ghatna Chakra GS Pointer PDF Download

Hello friends, Today we are sharing a very important and easy PDF of Ghatna Chakra GS Pointer PDF Download. We have also included some of the most important questions related to Ghatna Chakra GS Pointer  in the PDF for your better preparation for all the government exams(U.P.P, UPSI,UPTGT, PGT,UPTET/CTET, HTET, RTET, UDA/LDA, RO/ARO, BEd, LLB, RRB, सचिवालय, अस्सिस्टेंट ग्रेड, ग्राम पंचयत अधिकारी, स्टेनोग्राफर, लेखा परीक्षक, हिनीद अनुवादक परीक्षा, डिप्टी जेलर, बैंक परीक्षा ,एल आई सी, लेखपाल इत्यादि ). If you are preparing for your exams in the last few days then this Ghatna Chakra PDF is very important for you.

 

 

There are around 20-25 questions in each Government Exams related to Ghatna Chakra GS Pointer PDF Download and you can solve 18-20 questions out of them very easily by reading these Notes of GS Pointer PDF Download. The complete PDF of Ghatna Chakra PDF Download is attached below for your reference, which you can download by clicking at the Download Button.

If you have any doubt or suggestion regarding the PDF then you can tell us in the Comment Section given below, we will be happy to help you. We wish you a better future.

 

Topics Included in the PDF

  • ग्रीन हाउस गैसों के उत्सर्जन में विभिन्न क्षेत्रो की भूमिका
  • स्वच्छ पर्यावरण उपकार
  • आक्रामक विदेशी प्रजातीय के संरक्षण से सम्बंधित प्रावधान
  • वन्य जीव सम्बन्धी अंतर्राष्ट्रीय व्यापार
  • राष्ट्रिय वन्य जीव बोर्ड
  • प्राथमिक उत्पादन
  • बुग्याल
  • अनुक्रमण के सन्दर्भ में निम्न कथनो पर विचार
  • ग्रीन क्लाइमेट फण्ड
  • बायोगैस सयंत्र से उत्पादन
  • मांट्रेक्स रिकॉर्ड
  • हरित भारत मिशन
  • कोलेरु झील
  • ऑगस्टमलाई जैवमंडल निचेय में शामिल क्षेत्र
  • राष्ट्रिय अपराध रिकॉर्ड ब्यूरो




# नीचे हिंदी व्याकरण की पीडीऍफ़ में दिए गए सभी टॉपिक्स का विस्तार में बताया गया है:-

1.विश्व का सर्वाधिक मतदाताओं वाला देश कौन है ?

  • (A) भारत
  • (B) भूटान
  • (C) बांग्लादेश
  • (D) रूस
Answer: A

2. विश्व का सबसे बड़ा महाकाव्य है ?

  • (A) रघुवंशम्
  • (B) कुरूक्षेत्र
  • (C) महाभारत
  • (D) रामायण
Answer: C

3. विश्व में सबसे बड़ा द्वीप है ?

  • (A) ग्रीनलैंड
  • (B) आइसलैंड
  • (C) जंबू द्वीप
  • (D) अन्य
Answer: A

4. विश्व में सबसे बड़ा द्वीप समुद्र ?

  • (A) गैलापागोस
  • (B) भूमध्य सागर
  • (C) टीथीज सागर
  • (D) अन्य
Answer: B

5.निम्न में कौन अॅक्सीकरण नहीं है ?

  • (A) अवक्षेपण
  • (B) भोजन का पचना
  • (C) श्वसन
  • (D) दहन
Answer: A

6. नमक के घोल में सिलवर नाइट्रेट का घोल डालने पर दही जैसे पदार्थ उत्पन्न होता है । यह कौन सी अभिक्रिया है ?

  • (A) विस्थापन
  • (B) उदासीनीकरण
  • (C) संयोजन
  • (D) अवक्षेपण
Answer: B

7. संक्षारण किस प्रकार की अभिक्रिया है ?

  • (A) अपचयन अभिक्रिया
  • (B) अवक्षेपण अभिक्रिया
  • (C) उपचयन अभिक्रिया
  • (D) संयोजन अभिक्रिया
Answer: C

8. किसी रासायनिक अभिक्रिया में आॅक्सीजन के अनुपात का बढ़ना क्या कहलाता है ?

  • (A) अपचयन अभिक्रिया
  • (B) उपचयन अभिक्रिया
  • (C) उष्माशोषी अभिक्रिया
  • (D) विस्थापन अभिक्रिया
Answer: B

9.यूरोपवासी किस ग्रह की पूजा देवी के रूप में करते थे ?

  • (A) चन्द्रमा
  • (B) पृथ्वी
  • (C) शुक्र
  • (D) मंगल
Answer: C

10. पृथ्वी की उपसौर स्थिति किस महीने में होती है ?

  • (A) जनवरी
  • (B) मार्च
  • (C) अप्रैल
  • (D) इनमें से कोई नहीं
Answer: A

11. पृथ्वी की सबसे ऊपरी परत के लिए सर्वप्रथम सियाल शब्द का प्रयोग किसने किया ?

  • (A) स्वेस
  • (B) डेली
  • (C) होम्स
  • (D) इनमें से कोई नहीं
Answer: A

12. पृथ्वी के किस भाग में निकेल और लोहा की प्रधानता है ?

  • (A) सीमा
  • (B) निफे
  • (C) सियाल
  • (D) इनमें से कोई नहीं
Answer: B

13. भूपृष्ठ की किस परत में बैसाल्ट चट्टानों की आवश्यकता है ?

  • (A) निफे
  • (B) सीमा
  • (C) सियाल
  • (D) ये सभी
Answer: B
Related Posts:-
  animated-arrow-image-0270General Hindi Notes   animated-arrow-image-0270  हिन्दी Handwritten Notes PDF Download
  animated-arrow-image-0270 Hindi Grammar Complete Notes   animated-arrow-image-0270  सामान्य हिंदी Notes  download
  animated-arrow-image-0270 Hindi Important Questions   animated-arrow-image-0270  सामान्य हिन्दी Handwritten Notes Download
  animated-arrow-image-0270 General Hindi Notes   animated-arrow-image-0270  Lucent Hindi Grammar Full Book pdf
  animated-arrow-image-0270 Hindi notes for competitive exams   animated-arrow-image-0270  General Hindi Questions
  animated-arrow-image-0270 General hindi Grammar Download   animated-arrow-image-0270  Hindi Grammar Complete Notes

GS Pointer PDF

Book Name: GS Pointer[myNotesAdda]
Quality: Excellent
Format: PDF
Size: 1 MB
Pages: 43 Page
Language: Hindi || हिन्दी




Click here to download: General Studies Environment

 

MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

The above PDF is only provided to you by MyNotesAdda.com we are not the makers of the PDF, if you like the PDF or if you have any kind of doubt, suggestion or query regarding the same, feel free to contact us at our Mail id- [email protected] or you can chat with us in the comment section given below.

You can also stay updated by joining us on:

  1. Facebook Page: https://www.facebook.com/mynotesadda/
  2. Facebook Group: https://www.facebook.com/groups/395366674215955/
the data-matched-content-ui-type="image_card_sidebyside">

Comments are closed.

error: Content is protected !!