{PDF} UPTET Paper in Hindi with all GK Questions

UPTET Paper in Hindi with all GK Questions
[sc name="ncert-post"]

UPTET Paper in Hindi with all GK Questions

Hello friends,

UPTET Paper in Hindi with all GK Questions: Today, we are sharing a FREE PDF of UPTET Paper in Hindi with all GK Questions. This UPTET Paper in Hindi with all GK Questions is very useful for the upcoming competitive RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. UPTET Paper in Hindi with all GK Questions are very important for any competitive exam and this UPTET Paper in Hindi with all GK Questions is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

 

 

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.
MyNotesAdda.com will update many more new pdfs and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people weill get this  .

 

 

RELATED POST

  1. 30 IMPORTANT MCQ || सामान्य विज्ञान MCQ
  2. General Science in hindi free download
  3. General Science (भौतिक विज्ञान) Handwritten Notes
  4. General Science Questions
  5. Chemistry PDF
  6. General Science-Biology 2
  7. जीव विज्ञान – GK Hindi सामान्य ज्ञान हिंदी में
  8. General Science Questions in hindi
  9. सामान्य विज्ञान नोट्स हिंदी में (PDF)
  10. Biology in hindi PDF || General Science Notes

Lucent Books

  1. Lucent Objective GK PDF Book
  2. Lucent Hindi Book
  3. Lucent General Knowledge PDF
  4. Lucent Book In Hindi PDF Download
  5. All Lucent Book PDF
  6. Download Lucent Maths PDF
  7. Lucent GK In Hindi
  8. Lucent GK 2019 PDF In Hindi
  9. Lucent GK PDF In Hindi Free Download
  10. Lucent computer book in hindi pdf download
  11. Lucent General Science PDF
  12. Lucent general knowledge in Hindi PDF ebook
  13. लुसेंट की किताब से 1000 महत्वपूर्ण प्रश्नों का कलेक्शन || Lucent GK Book
  14. Lucent Hindi Grammar Full Book pdf


Maths PDF

  1. SSC Mathematics By Rakesh Yadav
  2. Magical Book On Quicker Maths By M Tyra Maths PDF
  3. Sumitra Tricky Mathematics</a
  4. Maths Tricks For Fast Calculation PDF Free Download
  5. RS Aggarwal Math Book In Hindi PDF
  6. [PDF] RS Agarwal Aptitude Book Free Download
  7. RS Aggarwal Quantitative Aptitude PDF Free Download Latest Edition
  8. RS Aggarwal Quantitative Aptitude PDF
  9. Maths Tricks For Fast Calculation PDF Free Download In Hindi
  10. Rakesh Yadav Class Notes PDF In Hindi
  11. RS Aggarwal PDF Free Download
  12. RS Aggarwal Quantitative Aptitude PDF Free Download
  13. Quicker Maths PDF
  14. Quantitative Aptitude PDF Free Download
  15. RS Aggarwal Math Book in Hindi
  16. Maths Tricks PDF
  17. Mensuration Formula In Hindi
  18. Quantum CAT PDF
  19. Geometry PDF
  20. Maths Book download
  21. Tricky Mathematics
  22. आर एस अग्रवाल पीडीऍफ़ डाउनलोड
  23. Maths Book download PDF for Competative Exams
  24. Maths pervious year Question Paper
  25. Profit and loss questions for Competative Exams
  26. Average questions in maths for SSC CGL
  27. Time and distance problems with solutions pdf 
  28. Advanced math for ssc pdf 
  29. Time and distance problems with solutions pdf in hindi
  30. Geometry math problems for Competative Exams
  31. Maths Notes for Competative Exams
  32. Time and Distance problems with solutions pdf
  33. Complete maths pdf
  34. Maths Handwritten Notes by Rakesh Yadav Sir
  35. [Free PDF***] Platform Advance Math Book All PDF for SSC, BANK
  36. गणित हस्तलेख भाग – II (maths Handwritten Notes) with Quick Solving Tricks For All Competitive Exams
  37. Easy Short Tricks for Solve Maths Questions in just seconds
  38. समय और काम Question and Answers with Quick Solving Tricks For All Competitive Exams
  39. [PDF] Download Free 1300 Maths Formula ( गणित फॉर्मूला) Book PDF For All Competitive Exams
  40. Arithmetic Objective Question Book

 

GK PDF

  1. Jharkhand Samanya Gyan
  2. Rajasthan Current Gk PDF
  3. Free Online Test GK Questions in hindi with answers
  4. GK Books In Hindi Free
  5. Lucent Objective GK PDF
  6. GK Book Download
  7. Lucent General Knowledge PDF
  8. Haryana GK For HSSC In Hindi
  9. Lucent GK In Hindi
  10. GK In Hindi Download
  11. प्रधानमंत्री कौशल विकास योजना
  12. Drishti IAS Notes In Hindi
  13. GK In Hindi Question Answer Free Download
  14. Lucent GK PDF In Hindi
  15. General Knowledge Jharkhand Free Download
  16. GK PDF Books Free Download
  17. UP GK In Hindi
  18. Speedy Railway GK In Hindi
  19. Vision IAS Notes PDF
  20. Lucent GK PDF
  21. Rajasthan GK In Hindi
  22. Speedy GK In Hindi
  23. SSC GK PDF
  24. SSC CPO Previous Year Question Papers Easy Download

1. भारतीय एथलीट जो प्रतिष्ठित लॉरियस वर्ल्ड स्पोर्ट्स अवॉडर्स के लिए नामित किये गये है ?

(A) विनेश फोगाट

(B) नीरज चौपड़ा

(C) एमएस मैरी कॉम

(D) इनमें से कोई नहीं

Answer: A

2. भारत ने यूरेनियम के आयात के लिए हाल ही में निम्न में से किस देश से समझौता किया है ?

(A) डेनमार्क

(B) उज्बेकिस्तान

(C) इसराइल

(D) मलेसिया

Answer:B 

3. निम्न में से किस देश ने कृत्रिम उल्का पिंड की बारिश के लिए हाल ही में माइक्रो-सेटेलाइट का प्रक्षेपण किया है ?

(A) भारत

(B) यूरोपीय यूनियन

(C) जपान

(D) चीन

Answer: C

4. वनों की गुणवत्ता और वनवासियों की आजीविका विकसित के उद्देश्य से हाल ही में एक परियोजना शुरू की गयी है ?

(A) असम में

(B) त्रिपुरा में

(C) सिक्किम में

(D) मेघालय में

Answer: B

5. निम्न में से किस देश में उच्च मूल्य वर्ग के भारतीय नोट के उपयोग पर प्रतिबंध लगा दिया गया है ?

(A) नेपाल

(B) मालद्वीप

(C) श्रीलंका

(D) भूटान

Answer: A

6. मलेशिया के शाही परिवार ने निम्न में से किस देश के 16वें राजा के रूप में चुना है ?

(A) मोजाहिर मोहम्मद

(B) मोहम्मद नजीब

(C) मोहम्मद पंचम

(D) अब्दुल्ला सुल्तान

Answer: D

7. सरकार ने हाल ही में पद्य पुरस्कार 2019 की घोषणा की है, निम्न में से किन्हें इस वर्ष ‘पद्य विभूषण’ सम्मान दिया गया है ?

(A) बलवंत मोरेश्वर पुरंडारे

(B) अनिल कुमार मणिभाईनायक

(C) इस्माइल उमर गुएल और तीजनबाई

(D) इन सभी को

Answer: D

8. जलवायु परिवर्तन के खिलाफ प्रयास तेज करने के लिए हाल ही में पहली बार एक रैली निकाली गयी है ?

(A) बेल्जियम में

(B) इटली में

(C) जर्मनी में

(D) फ़्रांस में

Answer: A

9. निम्न में से किस राज्य में उस राज्य के गैर-निवासी वासियों के लिए ‘प्रवासी लाभांश पेंशन योजना’ की शुरुआत की गयी है ?

(A) उत्तर प्रदेश

(B) केरल

(C) मध्य प्रदेश

(D) कर्णाटक

Answer: B

10. पूरी तरह से स्वदेश निर्मित ट्रेन-18 का नाम रखा गया है ?

(A) नामिम गंगे

(B) इनोवेशन यान

(C) गंगा-यमुना एक्सप्रेस

(D) वंदे भारत एक्सप्रेस

Answer: D

 

TOPICS – UPTET Paper in Hindi with all GK Questions

NUMBER OF PAGES – 16

Click Here to Download this PDF :-

Download>>

HARDCOPY AVAILABLE  HERE AT ZOOPPR.COM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                   DOWNLOAD MORE PDF

  • MATH’S NOTES                         :-                 CLICK HERE
  • ENGLISH NOTES                      :-                 CLICK HERE
  • ENVIRONMENT                        :-                 CLICK HERE
  • INDIAN POLITY                        :-                  CLICK HERE
  • INDIAN HISTORY                     :-                 CLICK HERE
  • GENERAL SCIENCE                 :-                 CLICK HERE
  • REASONING NOTES                :-                 CLICK HERE
  • GENERAL KNOWLEDGE        :-                 CLICK HERE

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *