Indian Geography Short Notes PDF Download

0

           Indian Geography Short Notes PDF Download

 

HELLO FRIENDS,

Today we are sharing important notes pdf  Indian Geography Short Notes PDF Download– SSC NOTES like SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Indian Geography Short Notes PDF Downloadis very important for any competitive exam and this STATIC GK PDF in Hindi for SSC, BANK, AND RAILWAYS is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

 

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDFs for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Indian Geography Short Notes PDF Download

 

Indian Geography Short Notes PDF Download for SSC, BANK, AND RAILWAYS is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like math, Geography, History, Polity, etc, and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

 

Topics related posts

 

 

 

Maths Topicwise Free PDF > Click Here To Download English Topicwise Free PDF > Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here To Download Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Indian Polity Free PDF > Click Here To Download History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks > Click Here To Download EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
Hindi Topicwise Free PDF > Click Here To Download Science Notes Download > Click Here To Download

 

Indian Geography Question and answer

 

he Kandaleru Dam is located in which state?

(A) Kerala

(B) Maharashtra

(C) Andhra Pradesh

(D) Goa

Answer: C (Andhra Pradesh)

2) Prior to Census 2011, in which among the following census highest Sex Ratio was recorded in India?

(A) Census 1941

(B) Census 1951

(C) Census 1961

(D) Census 1971

Answer: C (Census 1961)

3) “Pagladia” Dam Project is located in which state?

(A) Arunachal Pradesh

(B) Sikkim

(C) Assam

(D) West Bengal

Answer: C (Assam)

4) Which among the following rivers is known as Yarlung Tsangpo in Tibet?

(A) Indus

(B) Yamuna

(C) Ganges

(D) Brahamputra

Answer: D (Brahamputra)

5) Majuli, the largest river island in the world is located in which among the following states of India?

(A) Assam

(B) Manipur

(C) Nagaland

(D) Tripura

Answer: A (Assam)

6) As per seismic zoning map of Government of India, Jaitapur site falls within which among the following?

(A) Zone II

(B) Zone III

(C) Zone IV

(D) Zone V

Answer: B (Zone III)

7) From which among the following states, 1st ever post independence Socio-Economic and Caste Census 2011 began on 29 June 2011?

(A) Nagaland

(B) Tripura

(C) Assam

(D) Manipur

Answer: B (Tripura)

8) Rama’s Bridge or Rama Setu is located in which among the following straits?

(A) Bering Strait

(B) Palk Strait

(C) Cook strait

(D) Strait of Tebrau

Answer: B (Palk Strait)

9) The controversial Sindol hydro-power project is located in which among the following states of India?

(A) Maharastra

(B) Himachal Pradesh

(C) Arunachal Pradesh

(D) Odisha

Answer: D (Odisha)

10) Garo Hills is a part of which among the following states of India?

(A) Nagaland

(B) Meghalaya

(C) Manipur

(D) Mizoram

Answer: B (Meghalaya)

11) Which of the following Monsoons account for most of the rainfall in India?

(A) North East Monsoon

(B) South West Monsoon

(C) South East Monsoon

(D) East Asia Monsoon

Answer: B (South West Monsoon)

12) “Indira Gandhi super thermal power project “ is located in which state?

(A) Rajasthan

(B) Haryana

(C) Punjab

(D) Uttar Pradesh

Answer: B (Haryana)

13) Integrated Kashang Hydroelectric Project & Sainj Hydroelectric Project which are being supported by Asian Development Bank are located in which of the following state?

(A) Jammu & Kashmir

(B) Himachal Pradesh

(C) Uttarakhand

(D) Punjab

Answer: B (Himachal Pradesh)

14) Which among the following neighboring country sources its entire requirement of petrol, diesel and jet fuel from India?

(A) Bangladesh

(B) Nepal

(C) Maldives

(D) Mauritius

Answer: D (Mauritius)

15) Maximum Jute mills are located in which among the following states?

(A) West Bengal

(B) Assam

(C) Andhra Pradesh

(D) Uttar Pradesh

Answer: A (West Bengal)

16) The K2 Peak is located in which among the following ranges?

(A) Central Himalayas

(B) Trans-Himalayas

(C) Karakoram range

(D) Kumaun Himalayas

Answer: C (Karakoram range)

17) The name of which among the following cities is not known as a prominent center of Silk Production?

(A) Bhagalpur

(B) Srinagar

(C) Moradabad

(D) Mysore

Answer: C (Moradabad)

18) The Sabarmati River originates in which among the following ranges?

(A) The Satpuras

(B) The Vindhyas

(C) The Aravallis

(D) The Western Ghats

Answer: C (The Aravallis)

19) Botanic Garden of India Republic (BGIR) is located in?

(A) Bangalore

(B) Kolkata

(C) Lucknow

(D) Noida

Answer: D (Noida)

20) The Andaman and Nicobar Islands are submerged parts of mountain range called:

(A) Arakan Yoma

(B) Pegu Yoma

(C) Askai Chin

(D) Tien Shan

Answer: A (Arakan Yoma)

22) Which of the following mountain ranges form a dividing line between the Ganges Plain and the Deccan Plateau?

(A) Aravalli

(B) Vindhya

(C) Satpura

(D) Ajanta

Answer: B (Vindhya)

23) Which of the following Mountain passes forms the ‘tri-junction’ of India,China and Myanmar?

(A) Nathu La

(B) Jelep La

(C) Bomdi La

(D) Diphu

Answer: D (Diphu)

24) The land frontier of India is about 15200 KM. Which of the following countries shares the largest border length with India?

(A) Bangladesh

(B) Pakistan

(C) china

(D) Nepal

Answer: A (Bangladesh)

25) Tropic of Cancer passes through which of the following group of Indian States:

(A) Gujarat, MP, Chattisgarh, Manipur

(B) Rajasthan, Jharkhand, West Bengal, Mizoram

(C) UP, MP, Bihar, Jharkhand

(D) Maharashtra, Chattisgarh, Orissa, Andhra Pradesh

Answer: B (Rajasthan, Jharkhand, West Bengal, Mizoram)

26) Which of the following is the highest peak of Satpura Range?

(A) Gurushikhar

(B) Dhupgarh

(C) Pachmarhi

(D) Mahendragiri

Answer: B (Dhupgarh)

27) Which among the following was the first Indian product to have got Protected Geographic Indicator?

(A) Indian Rubber

(B) Basmati Rice

(C) Malabar Coffee

(D) Darjeeling tea

Answer: D (Darjeeling tea)

28) From which of the following countries India does NOT import Uranium?

(A) Kazakhstan

(B) Namibia

(C) Brazil

(D) Mongolia

Answer: C (Brazil)

29) Which of the following states is/are not a part of Western Ghats?

(A) Gujarat

(B) Tamil Nadu

(C) Andhra Pradesh

(D) Both b and c

Answer:  C (Andhra Pradesh)

30) Tungbhadra multipurpose project is a joint venture of Karnataka and Andhra Pradesh.Tungabhadra is a tributary river of ___?

(A) Krishna

(B) Cauvery

(C) Godavari

(D) Sabarmati

Answer: A (Krishna)

Click Here to Download this PDF:- Indian Geography Notes

mynotesadda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and sharing our post, So more people will get this. This PDF is not related to mynotesadda.com  and if you have any objections over this pdf, you can mail us at info@mynotesadda.com

Here you can also check and follow our Facebook Page (mynotesadda ) and our Facebook Group. Please share, comment, and like Our post on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which is Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

  1. Facebook Page:https://www.facebook.com/mynotesadda

tags:- indian geography notes pdf in english,indian geography notes pdf vision ias,indian geography short notes pdf in hindi,ncert geography notes pdf,indian geography notes for competitive exams pdf,indian geography notes for competitive exams pdf in english,ssc geography notes pdf in hindi,indian geography notes pdf for ssc

Leave A Reply

Your email address will not be published.