Indian Geography Notes in Hindi PDF All govt Exams

0

        Indian Geography Notes in Hindi PDF

Indian geography notes in Hindi PDF  is very helpful  for all competitive exams .like  SSC RAILWAY UPSC Indian Geography are necessary for All govt exams . pdf is easy learn to all exams This exams is beneficial all types of students .Indian geography question is important for all govt jobs . 

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Indian geography easy subject for all competitive exams students this notes is helpful for all govt exams. Indian geography is upgrade and crack for all competitive exmas  pdf in help for all students. previous year questions are include in this PDF. It is more important for SSC, RAILWAY UPSC  and all competitive exams .this PDF is easy to crack all exams .all central and state exams are easy to crack to read in this PDF.

Indian geography notes in Hindi pdf for All Students :- it is very easy to simple, All previous questions including in this PDF . Geography question easy to learn process all students .this pdf all types of question for all govt job.

RELATED  TOPICS

 

  • Geography In Brief: Topics To Cover

    Indian Geography can be divided into three – Physical Geography, Economic Geography, and Social Geography. The major sub-topics under Physical Indian Geography are Physio-graphic divisions, Drainage, Climate, Vegetation, Natural Resources, etc. Topics related to environment like Wild-life, Soil, Flora, etc should be given stress too. Economic and Social Geography related aspects of Indian Geography should be studied in parallel to Physical Geography. Tip: NCERT Books will turn really handy for preparation of Economic and Social Geography.

    Physio-graphic regions

    1. Mountains (Himalayas).
    2. Northern Plains.
    3. Peninsular Plateau.
    4. Coastal Plains.
    5. Islands.

    Drainage

    1. Himalayan Rivers.
    2. Peninsular Rivers.

    Climate + Four Seasons of India

    1. Hot Weather Season.
    2. Advancing Monsoon.
    3. Retreating Monsoon.
    4. Cold Weather Season.

    Vegetation

    1. Tropical Rain-forest.
    2. Tropical Deciduous Forests. (Monsoon Forests)
    3. Mountain Vegetation.
    4. Desert Vegetation.
    5. Marshy land Vegetation.

    Natural Resources

      1. Minerals including Petroleum and Natural Gas.
      2. Wild Life.
      3. Forests.
      4. Water.
      5. Soil.

    DOWNLOAD MORE PDF

    Maths Notes CLICK HERE
    English Notes CLICK HERE
    Reasoning Notes CLICK HERE
    Indian Polity Notes CLICK HERE
    General Knowledge CLICK HERE
    General Science Notes
    CLICK HERE

 

Geography question :-

1.निम्नलिखित में सदाबहार इलाके कौन से हैं?
1- भितरकनिका
2- पिचावरम
3- कोंडापुरम

[A] केवल 1
[B] 1 और 2
[C] 2 और 3
[D] 1, 2 और

Correct Answer: B [1 और 2]
Notes:
कोंडापुरम एक सदाबहार वन नहीं है। कोंडापुरम कर्नाटक में स्थित पश्चिमी तट है।

 

2.यूट्रोफिक झील की क्या विशेषता नहीं है?

[A] ये फूलों से घिरी रहती है।
[B] इनमें उच्च पोषक तत्व प्रवाह होता है।
[C] उनमें प्राथमिक उत्पादकता कम पाई जाती है।
[D] उनमें नीली हरी शैवाल पाई जाती है।

Correct Answer: C [उनमें प्राथमिक उत्पादकता कम पाई जाती है।]
3.निम्नलिखित में से कौन सी फसल भारत में पश्चिमी गड़बड़ी से सकारात्मक रूप से प्रभावित होती है?

[A] रबी फसल
[B] खरीफ फसल
[C] ज़ायद फसल
[D] इनमें से कोई नहीं

Correct Answer: A [रबी फसल]
Notes:
रबी फसल पर सकारात्मक असर पड़ता है।

 

4.पश्चिम बंगाल का कूच बिहार किसलिए प्रसिध्द है?

[A] सूती वस्त्र उद्योग
[B] सिल्क उद्योग
[C] पेट्रोलियम उद्योग
[D] कांच उद्योग

Correct Answer: B [सिल्क उद्योग]
Notes:
कूच बिहार पश्चिम बंगाल में है जो सिल्क उद्योग के लिए प्रसिद्ध है।

 

5.भारत की स्थलीय सीमा लगभग 15,200 किलोमीटर है, भारत की सबसे लम्बी स्थलीय सीमा किस देश के साथ है?

[A] बांग्लादेश
[B] पाकिस्तान
[C] चीन
[D] नेपाल

Correct Answer: A [बांग्लादेश]
Notes:
भारत के स्थलीय सीमा बांग्लादेश, चीन, पाकिस्तान, नेपाल, म्यांमार, भूटान और अफ़ग़ानिस्तान से लगती है। बांग्लादेश के साथ भारत के कुल स्थलीय सीमा 4,096 किलोमीटर है। जबकि पाकिस्तान के साथ भारत की स्थलीय सीमा 3,323 किलोमीटर और नेपाल के साथ 1,751 किलोमीटर है।

 

6.2011 में ओ.एन.जी.सी. ने देश की किस राज्य में शेल गैस के पहले भंडार की खोज की?

[A] असम
[B] गुजरात
[C] पश्चिम बंगाल
[D] महाराष्ट्र

Correct Answer: C [पश्चिम बंगाल ]
Notes:
जनवरी 2011 में भारत के सबसे बड़ी उर्जा शोध कंपनियों में से एक “ONGC” ने भारत में शेल गैस के पहले भंडार का पता लगाया। यह शेल गैस का भंडार पश्चिम बंगाल के बर्दवान जिले में दुर्गापुर में स्थित है। यह गैस क्षेत्र लगभग 12,000 वर्ग किलोमीटर के क्षेत्र में फैला हुआ है।

 

7.सोना पानी लघु जलविद्युत परियोजना किस राज्य में स्थित है?

[A] मेघालय
[B] मिजोरम
[C] नागालैंड
[D] अरुणाचल प्रदेश

Correct Answer: A [मेघालय ]
Notes:
सोनापानी ऐतिहासिक जलविद्युत् परियोजना है, इसे 1922 में अंग्रेजों ने पहली बार कमीशन किया था। इसकी उत्पादन क्षमता 1.54 मेगावाट है।

 

8.लालबकेया, बागमती और कमला नदियों के तटबंध को मजबूत करने और उनका विस्तार करने के लिए भारत किस पडोसी देश को सहायता प्रदान कर रहा है?

[A] बांग्लादेश
[B] नेपाल
[C] पाकिस्तान म्यांमार
[D] भूटान

Correct Answer: B [नेपाल ]
Notes:
लालबकेया, बागमती व कमला नदियों के किनारों पर तटबंदी भारत की सहायता से की जा रही है, यह बाढ़ जैसे खतरों से बचने के लिए आवश्यक है।

 

9.तूतीकोरन बंदरगाह के बारे में निम्नलिखित कथनों पर विचार कीजिये?
1. तूतीकोरिन एक कृत्रिम बंदरगाह है
2. तूतीकोरिन दक्षिण भारत के एक मात्र ऐसा बंदरगाह है जो अमेरिका के लिए
साप्ताहिक कंटेनर सेवा प्रदान करता है
इनमे से से कौन सा कथन सही है?

[A] केवल 1
[B] केवल 2
[C] 1 और 2 दोनों
[D] कोई भी नहीं

Correct Answer: B [केवल 2 ]
Notes:
तूतीकोरिन बंदरगाह तमिलनाडु में स्थित है, यह एक कृत्रिम बंदरगाह है जो 1974 में खुला था।

 

10.राजस्थान की झमरकोतरा खदान किस खनिज के लिए प्रसिद्ध है?

[A] माइका
[B] जिंक
[C] रॉक फॉस्फेट
[D] चूना पत्थर

Hide Answer

Correct Answer: C [रॉक फॉस्फेट ]
Notes:
झमरकोतरा राजस्थान में उदयपुर के निकट स्थित है, यहाँ भारत का सबसे बड़ा रॉक फॉस्फेट का भण्डार है। फॉस्फेट का उपयोग उर्वरक उद्योग में  कच्चे माल के रूप में किया जाता है।

 

Geography Notes PDF 

MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf , you can mail us at zooppr@gmail.com

Please Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Facebook Group :- https://www.facebook.com/mynotesadda

Tag:-indian geography notes pdf in hindi,indian geography notes for upsc pdf free download in hindi,indian geography handwritten notes in hindi pdf download,indian geography notes pdf in hindi springboard,geography notes in hindi pdf free download,indian geography notes pdf free download,ma geography notes pdf in hindi,world geography notes in hindi pdf free download

Leave A Reply

Your email address will not be published.