Indian Polity notes for UPSC IAS download book pdf

0

Indian Polity Notes for UPSC IAS download book pdf

 

Hello students,

Today we are sharing important pdf notes of Indian Polity notes for UPSC IAS download book pdf Download this pdf is helpful for all competitive exams like SSC CGL, BANK, and RAIl logical reasoning. This reasoning PDF is very useful for SSC and the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, UPSC, LIC AAO, and many other exams. Reasoning Notes are very important for any competitive exam and this logical reasoning  is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

This pdf covers all basic topics and all previous year’s questions calendar Indian Polity notes for UPSC IAS download book pdf SSC CGL, BANK, RAI logical reasoning. This reasoning   PDF  is very useful for SSC and the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS,UPSC   RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. ART and culture  Notes are very important for any competitive exam and this Indian Indian Polity notes for UPSC IAS download book pdf is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

 

MyNotesAdda.com will update much more new pdf Indian Indian Polity notes for UPSC IAS download book pdf

 

 

RELATED TOPICS

 

 

Topic Sub-topic
Constitutional Framework Historical Background
Constitutional Development
Making of the Constitution
Features of the Constitution
Preamble
The Union & Its Territories
Citizenship
Fundamental Rights
Directive Principles of State Policy
Fundamental Duties
Amendment of the Constitution
Basic Structure
System of Government Parliamentary System
Federal System
Center-state Relations
Inter-state Relations
Central Government President
Vice-President
Prime Minister
Central Council of Ministers
Cabinet Committee
Parliament
Parliamentary Committee & Forums
Supreme Court
State Government Governor
Chief Minister
State Council of Ministers
State Legislature
High Courts
Subordinate Courts
Special Provisions for Some States
Union Territories & Local Government Union Territories
Scheduled & Tribal Areas
Panchayati Raj
Municipalities
Constitutional Bodies Election Commission
UPSC
State PCS
Finance Commission
National Commission for SCs
National Commission for STs
Comptroller & Auditor General of India
Attorney General of India
Advocate General of State
Non-Constitutional Bodies Planning Commission
National Development Council
National Human Rights Commission
State Human Rights Commission
Central Information Commission
Central Vigilance Commission
Central Bureau of Investigation
Lokpal & Lokayukta
NITI Aayog
Miscellaneous Cooperative Societies
Tribunals
Official Language
Emergency Provisions National Emergency
President’s Rule or State Emergency
Financial Emergency
The 44th Amendment Act
Effects and Implications of Emergency
Role of President in the Time of Emergency
Lok Sabha and Rajya Sabha
Revoking Emergency
Current Affairs Important Schemes (both Central & State)
Recent Bills and Acts Passed in Parliament

 

Indian Polity Question and answer

 

 

 भारत के नियंत्रक एवं महालेखा परीक्षक द्वारा प्रस्तुत प्रतिवेदन के आधार पर कौन समिति कार्य करती है ?

ANSWER= (A) लोक लेखा समिति

2. लोकसभाध्यक्ष किस समिति का पदेन अध्यक्ष होता है ?

ANSWER= (B) 

 

3. संसद की कितने प्रकार की समितियाँ होती है ?

ANSWER= (C) उपयुक्त दोनों

 

4.संविधान के व्याख्याकार और संरक्षक कौन है ?

ANSWER= (B) सर्वोच्च न्यायालय

5. उच्चतम न्यायालय के न्यायाधीशों की संख्या में वृद्धि करने की शक्ति किसके पास है ?

ANSWER= (A) संसद

6. भारतीय संविधान के किस अनुच्छेद में राज्य के नीति निर्देशक तत्वों का उल्लेख है ?

ANSWER= (C)

7. राज्य के नीति निर्देशक तत्वों में निम्नलिखित में से किन-किन प्रकार के सिद्धांत अंतनिर्हित हैं ?

ANSWER= (A) ये सभी

Indian polity Questions with answers

 

8. भारत के संपरीक्षा एवं लेखा प्रणालियों का प्रधान कौन होता है ?

ANSWER= (C) भारत का नियंत्रक एवं महालेखा

 

9. निम्नलिखित में वह कौन-सा अधिकारी है जो भारत सरकार के वित्तीय लेन -देनों में लेखाकरण के लिए जिम्मेदार होता है ?

ANSWER= (A) नियंत्रक एवं महालेखा परीक्षक

10.भारत का नियंत्रक एवं महालेखा परीक्षक अपना प्रतिवेदन देता है ?

ANSWER= (D) राष्ट्रपति को

 

17.नियंत्रक एवं महालेखा परीक्षक की नियुक्ति राष्ट्रपति के द्वारा की जाती है, अपने पद से उसे हटाया जाता है ?

ANSWER= (A) संसद के दोनों सदनों के संबोधन पर

18. भारत में नई संसदीय समिति प्रणाली की शुरुआत कब हुई ?

ANSWER= (B) 1991 ई. में

19. निम्नलिखित में कौन स्थायी समिति है ?

ANSWER= (D) ये सभी

 

20. विधेयकों पर प्रवर समितियों में सदस्यों की अधिकतम संख्या कितनी तक हो सकती है ?

ANSWER= (D) कोई निश्चित नहीं

DOWNLOAD PDF 

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

 

mynotesadda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and sharing our post, So more people will get this. This PDF is not related to mynotesadda.com  and if you have any objection over this pdf, you can mail us at info@mynotesadda.com

Here you can also check and follow our Facebook Page (mynotesadda ) and our Facebook Group. Please share, comment, and like Our post on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which is Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

  1. Facebook Page:https://www.facebook.com/mynotesadda

TAGS:-  polity notes for upsc pdf free download,laxmikant polity notes upsc pdf ,indian polity notes pdf download,indian polity notes pdf vision ias,indian polity handwritten notes pdf in hindi,laxmikant polity handwritten notes in hindi pdf,ncert polity notes for upsc pdf,drishti ias polity notes in english pdf

Leave A Reply

Your email address will not be published.