Indian Geography Handwritten Notes In Hindi PDF

Indian Geography Handwritten Notes In Hindi PDF
[sc name="ncert-post"]

Indian Geography Handwritten Notes In Hindi PDF

Geography Handwritten Notes PDF in Hindi :- This Geography Handwritten Notes is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. This is an India and World Geography pdf very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL is very important for any competitive exam and this is very useful for it. this Geography Notes pdf  will be very helpful for your examination.

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Our geography questions and answers in hindi is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your mark in any competitive exam.


Geography Notes Related Post

  1. Indian Geography PDF in Hindi ( Most Important 250 भूगोल प्रश्नोतरी )
  2. World Geography in Hindi PDF Free Download
  3. Notes on indian geography
  4. Asia Geography (एशिया हस्तलिखित नोटस)In Hindi Free Pdf Download
  5. World Geography Notes ( विश्व का भूगोल)- पीडीएफ डाउनलोड करें
  6. INDIAN GEOGRAPHY PDF IN HINDI
  7. Indian Geography notes PDF (Geography Handwritten Notes) : Free Download : UPSC, IAS, RAS, State PSC, SSC CGL, Bank PO/Clerk, CHSL, CPO, Other Exams
  8. Indian Geography Pdf for UPSC
  9. Largest Freshwater Lake in India : Study Notes Download
  10. PDF] World Geography (विश्व का भूगोल) Complete Notes- पीडीएफ डाउनलोड करें

 


World Geography and Indian Geography Questions Answers

  1. Which river forms the Sundarbans delta? Answer – Ganga, Brahmaputra, and Meghna
  2. In which state is the largest network of Indian railways found? in Uttar Pradesh
  3. In which state is Homestake, the largest gold mining mine in the United States? North – in South Dakota
  4. What is the name of the highest mountain peak of the Andes ranges (South America)? Answer – Aconcagua
  5. The predominance of which business is found in most of the plateau parts of the world? Answer – Excavation
  6. Where does the Canadian National Railroad go from where? Answer – Halifax to Bangkok
  7. Where is the headquarter of the Forest Survey of India established in 1981? Answer – Dehradun
  8. In which country are the hills named Black Wheel, Blue Whale, and the Green Mountains located? Answer – In the United States
  9. Which sailor is credited with discovering the Cape of Good Hope in Africa? Answer – Bartholomew Diaz
  10. Which of the following varieties of wheat is being cultivated in India? Ans: Durum wheat
  11. On which river is Kapil Dhara Falls situated? Ans: Narmada
  12. Where is the Mahatma Gandhi Hydroelectric Generating Plant located? Ans: Jog Falls
  13. Gandhi Sagar, Jawahar Sagar, and Rana Pratap Sagar Dams are built on which river? Ans: Chambal
  14. Which is the country in which drip irrigation is used more efficiently? Ans: Bharat
  15. In which of the following states is the Kuki tribe mainly residing? Ans: Manipur

World Geography PDF in Hindi

1
पृथ्वी की गतियाँ
9
अवसादी चट्टान
17
महासागरीय जलधाराएं
25
वनस्पति का वर्गीकरण
2
ज्वार एवं भाटा (Tides)
10
कयान्तरित/रुपान्तरित चट्टानें
18
वयुमंडल का संघटन
26
विश्व में कृषि एवं प्रमुख फसले
3
सूर्य ग्रहण एवं चन्द्र ग्रहण
11
भूकम्प (Earthquake)
19
लवणता की मात्रा को नियंत्रण करने वाले करक
27
मुद्रा (Soil) का नवीन वर्गीकरण
4
अक्षांश एवं देशांतर
12
ज्वालामुखी (Volcano)
20
ऊष्मा बजट क्या है?
28
विश्व खनिज उत्पादन
5
देशान्तर एवं समय गणना
13
अन्तजार्त एवं बहिजार्त बल
21
स्थानीय पवन
29
विश्व परिवहन
6
अन्तर्राष्ट्रीय तिथि रेखा
14
पठार
22
मानसून जलवयु
30
आतंरिक जल परिवहन
7
पृथ्वी की आंतरिक संरचना
15
पवन द्वारा निर्मित स्थिलाकृतियाँ
23
विश्व की जनजातियाँ
31
विश्व के घास के मैदान
8
पृथ्वी की चट्टानें
16
समुद्र विज्ञान
24
भू-मध्य सागरीय जलवायु
32
विश्व के रेलमार्ग

World Geography PDF in English

1
Preface to the Fifth Edition
8
Physiography
15
Agriculture
22
India – Political Aspects
2
Preface to the first edition
9
Drainage
16
Spatial Organization of Agriculture
23
Contemporary Issues
3
Acknowledgments
10
Climate
17
Industries
24
Appendices
4
Tribute
11
Natural Vegetation and National Parks
18
Transport, Communications, and Trade
25
Multiple Choice Questions
5
About the Civil Services Examination
12
Soils
19
Cultural Setting
6
Geography Syllabus For Main Examination
13
Resources
20
Settlements
7
Structure Of India
14
Energy Resources
21
Regional Development and Planning

Indian Geography PDF

अक्षांशीय विस्तार:

1
क्षेत्रफल
4
मानक समय
2
अंकशीय विस्तार
5
दूरस्थ बिंदु
3
भारत एवं कर्क रेखा
6
सीमावर्ती देश

भौतिक विभाजन:

1
भारत के प्राकृतिक प्रदेश
6
दरें
2
उत्तर का पर्वतीय प्रदेश
7
तटीय भाग ( भारत की तट रेखा , पश्चमी तट , अरब सागर के दिव्प समुह )
3
दक्षिण एवं मध्य भारत की पर्वत श्रेणियां एवं पहाड़ियां
8
हिम रेखा एवं हिमनंद
4
पर्वत चोटियां
9
पठार
5
घाटिया
10
दिव्पसमुह

भारत के राज्य और केन्द्रशासित प्रदेश:

1
राज्य
3
प्रजाति / जनजाति
2
बंगाल की  खाड़ी के दिव्पसमुह
4
भाषायें

अपवाह तंत्र:

1
गंगा नदी तंत्र
6
प्रपात और झीले
2
ब्रह्मपुत्र तंत्र
7
जलवायु
3
दक्षिण भारत की नदियाँ
8
मानसून
4
अन्य नदियाँ
9
वर्षा
5
नदियों के किनारे स्थित नगर
10
शीतकालीन वर्षा

प्राकृतिक आपदाए:

1
मिट्टिया
7
प्राकृतिक वनस्पति
13
खाद्यान फसले
19
तिलहन
2
काली मिट्टी
8
अम्लीय एवं क्षारीय मृदा
14
रबि की फसले
20
दलहन
3
लेटराइट मिट्टी
9
सिचाई एवं नहरे
15
खरीफ़ की फसले
21
चाय एवं रबर
4
दोमट या जलोड़ मिट्टी
10
बहुदेशीय नदी घाटी परियोजनाए
16
नकदी फसले
22
अन्य बगानी फसले
5
मिट्टी : विविध
11
कृषि
17
कपास
6
मृदा अपरदन एवं सुधार
12
हरित क्रांति
18
गन्ना

बागानी फसले:

1
काफी / कहवा
10
चांदी
19
पेट्रोलियम एवं प्राकृतिक गैस
28
विविध : उद्योग
2
झुमिंग कृषि
11
तांबा
20
विविध : खनिज
29
भारत के अनुसंधान केंद्र
3
कृषि : विविध
12
बॉक्साइट
21
विघुत उर्जा
30
परिवहन
4
पशुपालन
13
टिन
22
तापीय
31
सड़क परिवहन
5
खनिज संसाधन
14
अधत्विक खनिज
23
उर्जा : विविध
32
रेल परिवहन
6
शैल तंत्र
15
अभ्रक
24
जलविघुत
33
नौ / वायु परिवहन
7
धात्विक खनिज
16
संगमरमर
25
उघोग
34
पर्यटन स्थल
8
लौह अयस्क
17
उर्जा खनिज
26
लौह इस्पात उद्योग
35
विविध
9
जस्ता
18
कोयला
27
एलमुनियम उद्योग

Download PDF

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

GK Notes Related Posts

History Notes Related Post

English Notes Related Post

Computer Related Post 

General Science Related Post 

Geography quiz questions and answers

वायुमण्डल में सर्वाधिक मात्रा में विद्यमान अक्रिय गैस कौन-सी है ?
(A) क्रिप्टॉन
(B) हीलियम
(C) ऑर्गन
(D) नियॉन

Answer: C

2.वायुमण्डल में सर्वाधिक कौन-सी गैस मिलती है ?
(A) नाइट्रोजन
(B) हाइड्रोजन
(C) ऑक्सीजन
(D) इनमें से कोई नहीं

Answer: A

3. वायुमण्डल का सर्वाधिक स्थायी तत्व है ?
(A) नाइट्रोजन
(B) जलवाष्प
(C) ऑक्सीजन
(D) इनमें से कोई नहीं

Answer: B

4.लोयस पठार स्थित है?
(A) भारत
(B) जापान
(C) रूस
(D) चीन

Answer: D

5. पृथ्वी के वायुमण्डल का कितना प्रतिशत भाग 29 km की ऊँचाई तक पाया जाता है ?
(A) 30 %
(B) 65 %
(C) 88 %
(D) 97 %

Answer: D

6.मेघ गर्जन वायुमण्डल की किस परत में होता है ?
(A) ओजोन मण्डल
(B) क्षोम मण्डल
(C) समताप मण्डल
(D) इनमें से कोई नहीं

Answer: B

7.सूर्य की तीव्र किरणों द्वारा झुलसने से वायुमण्डल की कौन-सी गैस हमारी रक्षा करती है ?
(A) आर्गन
(B) ओजोन
(C) ऑक्सीजन
(D) हाइड्रोजन

Answer: B

8.शांत पेटी किस रेखा के दोनों और पायी जाती है ?
(A) कर्क रेखा
(B) भूमध्य रेखा
(C) मकर रेखा
(D) इनमें से कोई नहीं

Answer: B

9.निम्नलिखित में से किसे प्रकृति का सुरक्षा वाल्व कहा जाता है ?
(A) ज्वालामुखी
(B) ओजोन गैस
(C) भूकम्प
(D) नदियाँ

Answer: A

10.विश्व का सबसे ऊँचा ज्वालामुखी पर्वत कोटोपैक्सी कहाँ स्थित है ?
(A) भारत
(B) जापान
(C) जर्मनी
(D) इक्वेडोर

Answer: D

Geography Handwritten by ANKUR YADAV PDF
Indian Geography Handwritten part-1 PDF
Indian Geography Handwritten part-2 PDF
Indian Geography Ghatna chakra Previous Questions Complete Notes PDF
World Physical Geography Handwritten Notes PDF
India Mapping and Industrial Geography PDF
Bharat Bhugol By Ashish K Pandey PDF
Geography Handwritten By Ashish Pandey PDF
Geography 250 Most Important Question PDF
GEOGRAPHY NOTES For UGC NET JRF PDF

Download World Geography Book PDF

Geography MCQ Part-1 PDF
Geography MCQ Part-2 PDF
Geography MCQ Part-3 PDF
Geography MCQ Part-4 PDF
Geography By Mahesh Kumar PDF
Geography Instant Revision PDF
Geography Climatology PDF
World Geography Printer Notes PDF
Indian and World Geography Most Important Questions and Answer PDF
सामान्य भूगोल PDF
Geography super 1000 MCQ PDF
Geography Ramban PDF
Geography Notes for UPSC PDF
Geography 500 one-liner Important Question Answer PDF
यूरोप महाद्वीप रामबाण PDF

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf, you can mail us at [email protected]MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

Tags:- dhyeya ias geography notes in hindi pdf, world geography handwritten notes in hindi pdf, indian geography handwritten notes pdf, geography in hindi pdf, geography handwritten notes for ssc cgl in hindi, geography notes in hindi pdf free download, indian geography handwritten notes for upsc pdf, indian geography handwritten notes in hindi by raj holkar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *