Vocabulary for SSC CGL PDF Download

0

Vocabulary for SSC CGL PDF Download

Vocabulary for SSC CGL PDF Download for English Vocabulary- Word, Synonyms, Antonyms and meaning PDF for SSC CGL, CPO, CHSL with Hindi words meaning for download. Vocab PDF contains important and selected words from the previous year exam paper of SSC and other competitive exams. It has been observed that important words are repeated again and again. Students are advised to remember every important word given in 3 PDF Notes for the study. We are going to provide three PDFs of Important selected English Vocabulary, helpful for upcoming examinations. Before, providing PDF links, I want to share some sample words from the PDF.

 

In this book the English Grammar for SSC and other Competitive Exams  Vocabulary for SSC CGL PDF Download for explained in Hindi. It is widely used in coaching Classes and best seller. One of the best books for self-study of Hindi Medium students. We recommend reading this book to improve your score in SSC exams and ensure selection.

 

Vocabulary for SSC CGL PDF Download for  SSC, BANK, AND RAILWAYS is very Simple and Easy. mynotesadda.com We also Cover Basic Topics like math, Geography, History, Polity, etc, and study materials including Previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

 

     English Notes PDF

 

Vocabulary for SSC CGL Book PDF Free Download

 

     List Of English Vocabulary With Hindi Meaning

English Hindi
Opportunity अवसर
Valuable मूल्यवान
Sponsor प्रायोजक
Quantity मात्रा
Commercial व्यावसायिक
Proposal प्रस्ताव
Affiliate सहबद्ध
Ambition महत्वाकांक्षा
Venture बड़ा
Agency संस्था
Revenge बदला, प्रतिशोध
Bright चमकदार
manufacture उत्पादन
Worth लायक
Sensitive संवेदनशील
Irritate जलन, चिड़ाना
Transaction लेन-देन
Violence उत्पात, हिंसा
Cruel निर्दयी
Domestic घरेलू
Illusion वसम, भ्रम
Accurate सटीक, शुद्ध
Symptoms लक्षण
Sympathy सहानुभूति
Complicated जटिल, उलझा हुआ
Crystal क्रिस्टल
Culprit अपराधी, दोषी, मुजरिम
Culminate समापन, परिणाम निकलना
curiosity जिज्ञासा
Curriculum पाठ्यक्रम
Decent शालीन, सभ्य
Daring साहसी, हिम्मती, दिलेर
During दौरान, की अवधि में
Due बकाया, देय
Duet युगल, दो गवैयों के लिये राग
Diet खुराक,
Determine तय करना, निर्धारित करना
Debate बहस, बहस-मुबाहिसा
Debt ऋृण, उधार
decency शिष्टता, शिष्टाचार
Decision निर्णय
Decline पतन
Design रचना
Decorate सजाना, अलंकृत करना
Dedicate समर्पित करना, समर्पण
Default चूक, अभाव
Define निर्धारित करना, निश्चित करना
Defend रक्षा करना, बचाना
Deference सम्मान, आदर
Definitely निश्चित रूप से
Definition परिभाषा
Delay देरी करना
Delegation प्रतिनिधि मंडल
Democracy लोकतंत्र

 

Mix Vocabulary Questions And Answers

 

Q1What is the most appropriate synonym for the word “Collated”?

(A) distinct

(B) separate

(C) extraordinary

(D) accumulate

Ans. (D)

Q2 Choose the most appropriate synonym for the word “Akin”?

(A) disparate

(B) unlike

(C) similar

(D) Incommensurate

Ans. (C)

Q3 Which of the following is the most appropriate antonym of the word “Incipient”?

(A) developing

(B) growing

(C) full-blown

(D) impending

Ans. (C)

Q4 Choose the correct antonym for the word “Cognisant”-

(A) apprised

(B) conscious

(C) aware

(D) apprised

Ans. (A

Q5 What is the most appropriate synonym for the word “Ratified”?

(A) deflate

(B) reject

(C) sanction

(D) revoke

Ans. (C)

Q6 Choose the most appropriate synonym for the word “Concise”?

(A) wordy

(B) lengthy

(C) discursive

(D) brief

Ans. (D)

Q7 Which of the following is the most appropriate antonym of the word “Appalling”?

(A) horrific

(B) shocking

(C) horrifying

(D) consolatory

Ans. (D)

Q8 Choose the correct antonym for the word “Flinging”-

(A) retention

(B) throw

(C) sling

(D) toss

Ans. (A

Q9 What is the most appropriate synonym for the word “Abrupt”?

(A) gradual,

(B) sluggish

(C) unhurried

(D) immediate

Ans. (D)

Q10 Choose the most appropriate synonym for the word “Convulsed”?

(A) cried

(B) jerk

(C) sobbed

(D) wept

Ans. (B)

Q11 Which of the following is the most appropriate antonym of the word “Proximity”?

(A) closeness

(B) openness

(C) presence

(D) nearness

Ans. (B)

Q12 Choose the correct antonym for the word “Chaotic”-

(A) promiscuous

(B) disordered

(C) orderly,

(D) irregular

Ans. (C

Q13 What is the most appropriate synonym for the word “Viable”?

(A) difficult

(B) impracticable

(C) cumbersome

(D)feasible.

Ans. (D)

Q14 Choose the most appropriate synonym for the word “Rationale”?

(A) reality

(B) discouragement

(C) proof

(D) sense

Ans. (D)

Q15 Which of the following is the most appropriate antonym of the word “Scrutinising”?

(A) scan

(B) glance at

(C) inspect

(D) survey

Ans. (B)

Q16 Choose the correct antonym for the word “Zealous”-

(A) indifferent

(B) fervent

(C) ardent

(D) fervid

Ans. (A

Q17 What is the most appropriate synonym for the word “Bolster”?

(A) undermine,

(B) reinforce

(C) weaken

(D) debilitate

Ans. (B)

Q18 Choose the most appropriate synonym for the word “Quandary ”?

(A) predicament

(B) advantage

(C) certainty

(D) boon

Ans. (A)

Q19 Which of the following is the most appropriate antonym of the word “Souvenirs”?

(A) memento

(B) reminder

(C) keepsake

(D) forgotten

Ans. (D)

Q20 Choose the correct antonym for the word “Expertise”-

(A) skill,

(B) incompetence

(C) expertness

(D) skilfulness,

Ans. (B

Q21 What is the most appropriate synonym for the word “Condemned”?

(A) praise

(B) commend

(C) entrust

(D) castigate

Ans. (D)

Q22 Choose the most appropriate synonym for the word “Promulgate”?

(A) conceal

(B) abrogate

(C) collect

(D) publicize

Ans. (D)

Q23 Which of the following is the most appropriate antonym of the word “Stigma”?

(A) dishonour

(B) credit

(C) shame,

(D) disgrace

Ans. (B)

Q24 Choose the correct antonym for the word “Compliance”-

(A) assent

(B) acquiescence

(C) agreement

(D) defiance

Ans. (D

Q25 What is the most appropriate Synonym for the word “Primacy”?

(A) last place

(B) last position

(C) bottom,

(D) pre-eminence

Ans. (D)

Q26 Choose the most appropriate synonym for the word “Resilience”?

(A) vulnerability

(B)rigidity

(C) suppleness

(D)fragility

Ans. (C)

Q27 Which of the following is the most appropriate antonym of the word “Apparent”?

(A) obscure

(B) evident

(C) obvious

(D) plain

Ans. (A)

Q28 Choose the correct antonym for the word “Touted”-

(A) commend

(B) endorse

(C) praise

(D) suppressed

Ans. (D)

 

 

Digest Vocabulary Questions and Answers with Explanation PDF - Matterhere

 

Q29 What is the most appropriate Synonym for the word “Prejudice”?

(A) neutrality

(B) impartiality

(C) objectivity

(D) preconception

Ans. (D)

Q30 Choose the most appropriate synonym for the word “Creed”?

(A) atheism,

(B)religion

(C) doubt

(D)disbelief

Ans. (B)

Q31 Which of the following is the most appropriate antonym of the word “Axiomatic”?

(A) undeniable

(B) self-evident

(C) misunderstood

(D) unquestionable

Ans. (C)

Q32 Choose the correct antonym for the word “Dousing”-

(A) desiccating

(B) drench

(C) souse

(D) soak

Ans. (A)

Q33 What is the most appropriate Synonym for the word “Anachronistic”?

(A) Obsolescent

(B) Fresh

(C) Latest

(D) Recent

Ans. (A)

Q34 Choose the most appropriate synonym for the word “Defector”?

(A) Traitor

(B) Adherent

(C) Supporter

(D)Partisan

Ans. (A)

Q35 Which of the following is the most appropriate antonym of the word “Peers”?

(A) earnestly

(B) look closely

(C) squint

(D) rival

Ans. (D)

Q36 Choose the correct antonym for the word “Bluster”-

(A) swagger

(B) rant

(C) thunder

(D) deprecate

Ans. (D)

Q37 What is the most appropriate Synonym for the word “Anomaly”?

(A) average,

(B) abnormality

(C) normal

(D) norm,

Ans. (B)

Q38 Choose the most appropriate synonym for the word “Plunge”?

(A) ascent,

(B) rise

(C) climb

(D) jump

Ans. (D)

Q39 Which of the following is the most appropriate antonym of the word “Unprecedented”?

(A) unmatched

(B) unparalleled

(C) common

(D) unequalled

Ans. (C)

Q40 Choose the correct antonym for the word “Blur”-

(A) unfocus

(B) soften

(C) obscure

(D) sharpen

Ans. (D)

Q41 What is the most appropriate Synonym for the word “Mitigate”?

(A) diminish

(B) aggravate

(C) increase

(D) intensify

Ans. (A) 

Q42 Choose the most appropriate synonym for the word “Rationale”?

(A) discouragement,

(B) reasoning

(C) reality

(D) proof

Ans. (B)

Q43 Which of the following is the most appropriate antonym of the word “Ply”?

(A) strand

(B) layer

(C) disregard

(D) thickness

Ans. (C) 

Q44 Choose the correct antonym for the word “Deemed”-

(A) consider

(B) regard as

(C) refuted

(D) judge

Ans. (C)

Download pdf

 

         

 

Maths Topicwise Free PDF > Click Here To Download English Topicwise Free PDF > Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here To Download Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Indian Polity Free PDF > Click Here To Download History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks > Click Here To Download EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
Hindi Topicwise Free PDF > Click Here To Download Science Notes Download > Click Here To Download

 

mynotesadda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and sharing our post, So more people will get this. This PDF is not related to mynotesadda.com  and if you have any objections over this pdf, you can mail us at info@mynotesadda.com

Here you can also check and follow our Facebook Page (mynotesadda ) and our Facebook Group. Please share, comment, and like Our post on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which is Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Tags:- best book for ssc cgl english vocabulary pdf,ssc vocabulary book,vocabulary for ssc cgl pdf in hindi,vocabulary for ssc cgl 2022 pdf,ssc cgl tier 2 english vocabulary pdf,ssc previous year vocabulary pdf – qmaths,vocabulary for ssc cgl 2020 pdf,vocabulary for ssc chsl 2020 pdf

Leave A Reply

Your email address will not be published.