TOP 100+ MS Excel MCQ Questions And Answers PDF

0

TOP 100+ MS Excel MCQ Questions And Answers PDF

Hello Students,

Today we are  sharing an important pdf in hindi TOP 100+ MS Excel MCQ Questions And Answers PDF अभी हमारे पास Computer बिषय से सन्बन्धित जितनी PDF हैं वो इस पोस्ट मे हम आपको उपलब्ध करा रहे है ! और आगे जितनी भी Computer बिषय से सन्बन्धित PDF हमारे पास आयेंगी उनकी लिन्क भी इसी पोस्ट में Add की जायेगी , सो आप सभी से Request है कि आप इस पोस्ट को अपने Browser के BOOKMARK में Save कर लीजिये , और Check करते रहियेगा !दोस्तो आज की इस पोस्ट के माध्यम से हम आपको Computer GK Important Notes PDF को हिंदी में उपलब्ध कराऐंगे ! जो कि आपको IAS , State PSC व अन्य सभी तरह की प्रतियोगी परीक्षाओं के लिये बहुत उपयोगी सिद्द होंगी !

TOP 100+ MS Excel MCQ Questions And Answers PDF  के अलाबा अन्य सभी बिषयों की PDF से संबंधित पोस्ट भी हमारी इस बेबसाइट पर उपलब्ध हैं, तो आप इस बेबसाइट को Regularlly Visit करते रहिये ! कृपया कमेन्ट के माध्यम से जरूर बतायें कि आपको कौन से बिषय पर PDF चाहिये !इसके अलाबा इन सभी PDF को हम अपने Telegram Group में भी आपको Available कराते हैं , जहां से आप इन्हें Download कर सकते हैं ! आप नीचे दी गई Link की सहायता से हमारे Telegram Group को Join कर सकते हैं !

 

 

TOP 100+ MS Excel MCQ Questions And Answers PDF नमस्कार दोस्तो आज की इस पोस्ट के माध्यम से हम आपको Course on Computer Concept ( CCC) Exams के लिये 5 Practice Test की PDF को Hindi में उपलब्ध कराऐंगे ! जो कि आपको आने वाली CCC Exam, CPCT व अन्य परीक्षाऐं जिनमें Computer से संबंधित प्रश्न आते है, के लिये बहुत उपयोगी सिद्द होंगी !

    Topic Related Posts

1. what is the extension file excel 2004 ?

a) .xls

b) .excel

c) .xcel

d) .xcl

Ans. A

2. what is the extension file excel 2007 and above ?

a) .xls

b) .excel

c) .xlsx

d) .xcl

Ans. C

3. Worksheet is also called an array of____.

a) column

b) cells

c) box

d) formula

Ans. b

 

4.How Cells are named in MS Excel?

A Alphabetically

B Numerically

C Alphanumerically

D Special Character

Ans. c

5.What is the maximum limit of rows in MS Excel 2010?

A 1084567

B 1048567

C 1048576

D 1084576

Ans. c

6.What is the maximum limit of column in MS Excel 2010?

A 16384

B 16438

C 16843

D 16348

Ans. a

7.Which bar lies top of the window in Excel Screen?

A Status Bar

B Ruler

C Title Bar

D Scroll Bar

Ans. c

8.How rows are numbered in MS Excel?

A Alphabetically

B Numerically

C Alphanumerically

D Special characters

Ans. b

9.How columns are named in MS Excel?

A Alphabetically

B Numerically

C Alphanumerically

D Special characters

Ans. a

10.Which tab is used to include pivot table, charts, hyperlinks to a spread sheet?

A Insert

B Page Layout

C Data

D Review

Ans. a

 

11.Which tab in Excel is used when importing, querying, outlining and subtotaling the data placed into a worksheet’s data list?

A Formula

B Data

C Review

D Insert

Ans. b

12.Which tab in Excel is used for proofing, protecting, and marking up a spread sheet?

A Formula

B Data

C Review

D View

Ans. c

13.Which tool in Ms office is best for organizing data and making lists?

A Access

B Excel

C Power Point

D Word

Ans. b

14.What is the file extension of Excel 2010?

Axls

B xlsb

C xlsm

D xlsx

Ans. d

15.How does the single element in a worksheet known as in Excel?

A Cell

B Column

C Range

D Row

Ans. a

16.What do you mean by A3,B13:B20,C7 reference in Excel?

A Range

B Union

C Formula

D General

Ans. a

17.Which type of key should combine with ctrl key to create a macro key in Excel?

A Numeric

B Alphabetic

C Alphanumeric

D Special characters

Ans. b

18.Which bar is used to display the sheet information and insertion point location in MS Excel?

A Ruler

B Scroll Bar

C Status Bar

D Title Bar

Ans. c

 

19.Which tab is used to change the display of worksheet area and the data it contains?

A Page Layout

B Data

C Review

D View

Ans. d

20.Which view in Excel displays the pages exactly as they appear when printed?

A Custom View

B Full screen View

C Page Break View

D Page Layout view

Ans. d

21.Which tab is used for creating, formatting and editing a spreadsheet?

A Data

B Home

C Insert

D Review

Ans. b

 

22.Which function is used to count the number of cells that contain numbers, in a range?

A Count ()

B Countif()

C Sum()

D Sumif()

Ans. a

23.Which function is used to add the values in a range?

A Count()

B Sum()

C ABS()

D Sumif()

Ans. b

24.which symbol is used to excute formulas in MS Excel?

A =

B ‘

C #

D “

Ans. a

25.Where does the result displays when a formula is entered in Excel?

A Current Cell

B Next Cell

C Previous Cell

D Formula Bar

Ans. a

 

26.Which function in Excel is used to find the biggest value in a range?

A Ceiling

B DMAX

C LEN

D MAX

Ans. d

 

27.Which one of the following is a text function in MS Excel?

A MID()

B NOW()

C COUNT()

D SIGN

Ans. a

28.Which one of the following is a ‘Date & Time’ function in Excel?

A FIND()

B MOD()

C NOW()

D MID()

Ans. c

29.Which function is used to find the middle number in a range?

A MEDIAN()

B MID()

C TRIM()

D MODE()

Ans. a

 

30.What is the purpose ‘Tab’ key in MS Excel?

A Moves cell pointer to previous column

B Moves cell pointer to next column

C Moves cell pointer previous row

D Moves cell pointer next row

Ans. b

31.What is the purpose of ‘Enter Key’ in MS Excel?

A Moves cell pointer to previous column

B Moves cell pointer to next column

C Moves cell pointer to previous row

D Moves cell pointer to next row

Ans. d

32.Which function key is used to open goto dialogue box in MS Excel?

A F2

B F5

C F7

D F11

Ans. b

 

33.Which option in MS Excel is used to display the rows that meet certain conditions?

A Find

B Filter

C Format

D Sort

Ans. b

34.Which option in Excel is used to rearrange the rows base on the content of a particular column?

A Find

B Filter

C Sort

D Format

Ans. c

 

35.Which type of addressing is used to keep rows constant and column changes and vice versa while copying a formula from one area of the worksheet to another in Excel?

A Mixed

B General

C Relative

D Absolute

Ans. a

 

36.Which one of the following is ‘no argument’ function?

A Now()

B Lower()

C Max()

D IF()

Ans. a

37.Which key is used to move the insertion point to the beginning of the current sheet?

A Pageup

B Home

C Ctrl + pageup

D Ctrl + Home

Ans. d

 

38. Which key is used to make multiple line in a single cell?

AAlt+ ↵

B Tab+↵

C Ctrl+ ↵

D Shift+ ↵

Ans. a

39. Columns in MS Excel are named in the form of ______.

(a) alphabets (A, B, C, D,…)

(b) numbers (1,2,3,4,…)

(c) roman numerals (I,II, III, IV,…)

(d) none of them

Ans. a

 

40. Rows in MS Excel are named in the form of_____ .

(a) alphabets (A, B, C, D,…)

(b) numbers (1,2,3,4,…)

(c) roman numerals (I,II, III, IV,…)

(d) none of them

Ans. b

Download pdf

Related Pdf Download

Maths Topicwise Free PDF > Click Here To Download English Topicwise Free PDF > Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here To Download Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Indian Polity Free PDF > Click Here To Download History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks > Click Here To Download EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
Hindi Topicwise Free PDF > Click Here To Download Science Notes Download > Click Here To Download

 

MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and sharing our post, So more people will get this. This PDF is not related to mynotesadda.com  and if you have any objection over this pdf, you can mail us at info@mynotesadda.com

Here you can also check and follow our Facebook Page (MyNotesAdda.com) and our Facebook Group. Please share, comment, and like Our post on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which is Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Tags:- top 100 mcq of excel pdf,ms excel objective questions and answers pdf,advanced excel mcq questions with answers pdf,ms excel mcq online test,excel mcq questions with answers doc,ms excel test questions and answers,ms excel mcq questions and answers pdf in hindi,mcq on ms excel for class 6

Leave A Reply

Your email address will not be published.