Railway Group D Most Important Science Question in Hindi

0

Railway Group D Most Important Science Question in Hindi

 

HELLO STUDENTS,

Today we are sharing an important pdf railway Group D Most Important Science Question in Hindi  pdf all previous year questions are available for this pdf like SSC RRB BANK  LDC AIR FORCE, LIC AAO, And all competitive exams Railway Group D Most Important Science Question in Hindi is very useful for it. this FREE Rajasthan History and Culture in Hindi PDF will be very helpful for your examination.

 

Railway Group D Most Important Science Question in Hindi this Rajasthan history is available for all Rajasthan exams this pdf is available basic concepts of  Rajasthan History and Culture in Hindi PDFMyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDFs for SSC RRB BANK  LDC AIR FORCE,LIC AAO, and many other exams

 

Our  Railway Group D Most Important Science Question in Hindi is very Simple and Easy to learn. We also Cover Basic Topics like math, Geography, History, Polity, etc. Rajasthan History and Culture in Hindi PDF and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

Topics Related Posts

 

 

Subject Topics
Biology Introduction

Classification of Organisms.

Cytology

Genetics

Structure of Plant and Animal Cell.

Classification of Plant Kingdom.

Plant Morphology

Plant tissue

Photosynthesis

Plant Hormones

Plant Diseases

Mode of Nutrition in Plants.

Control and Coordination in Plant

Sexual Reproduction in a Flowering Plant.

Asexual Reproduction in Plants.

The transport system in Plant.

Respiration and Excretion in plants.

The Cell: The foundation of all living things.

Cell: Structure and Functions.

Control and Coordination in Humans.

Human Reproductive system.

Excretory system in Humans.

Respiratory system in Humans.

Human Circulatory system.

The Heart.

Composition of Blood.

Functions of Blood.

Human Digestive system.

Cell Division

Food and Nutrition.

Food & Nutrition MCQ-1: Carbohydrates

Food & Nutrition MCQ-2: Proteins.

Human Diseases.

Nuclear fission and nuclear fusion

Classification of Animal Kingdom.

The five kingdoms of life.

Mode of Nutrition in Animals.

Nutrition in Animals.

Sexual Reproduction in Animals.

Respiration in Animals.

Miscellaneous.

Physics Measurements and Error Analysis

Kinematics

Dynamics

Circular Motion

Energy and Momentum

Gravity

Fluid Mechanics

and Waves

Thermo Dynamics

Laws of Thermodynamics

Heat Transfer

Electric Field, Forces and Potential

Capacitance

Circuit Elements and DC Circuits

Magnetic Effects of Current and Magnetism

Electromagnetic Induction

General Wave Properties

Reflection and Refraction

Ray Optics

Physical Optics

Quantum Phenomenon

Atomic

Nuclear and Particle Physics

Relativity

General

Analytical Skills

Contemporary Physics

Chemistry Matter and its State

Atomic Structure

Chemical Bonding

Periodic Classification of Elements.

Oxidation and Reduction

Acids, Bases, and Salts

Behaviour of Gases

Electrolysis

Carbon and its Compounds

Fuels

Metallurgy

Metals and Non-metals

Chemical Reactions

Radioactivity

Electrochemistry

Catalysts

Hydrocarbons

List of Important Drugs and Chemicals

Fertilisers

Concepts of pH scale.

 

Railway Group D Science Question And Answer

 

railway group d general science

1. 42 वोल्ट तथा 0.5 ऐम्पियर के बल्व से प्रति सेकण्ड कितने कैलोरी ऊष्मा उत्पन्न होगी ?

【1】 15 कैलोरी
【2】 5 कैलोरी
【3】 20 कैलोरी
【4】 84 कैलोरी

Answer – 【2】 5 कैलोरी

 


2. 1 किग्रा की वस्तु की गतिज ऊर्जा 1 जूल तब होगी जब उसकी चाल होगी

【1】 42 मी/से
【2】 1 मी/से
【3】 1.4 मी/से
【4】 4.4 मी/से

Answer – 【3】 1.4 मी/से

 


3. नीचे दिए गए चित्र में परिपथ का तुल्य प्रतिरोध होगा ।

【1】 1 ओम
【2】 2 ओम
【3】 3 ओम
【4】 4 ओम

Answer – 【1】 1 ओम

 


4. सौर ऊर्जा के रासायनिक ऊर्जा में परिवर्तन वाली क्रिया कहलाती है

【1】 प्रकाश संश्लेषण
【2】 श्वसन
【3】 वाष्पोत्सर्जन
【4】 रसारोहण

Answer – 【1】 प्रकाश संश्लेषण

 


5. सूची (I) एवं (II) को सुमेलित करके सही कूट का चयन करें।
सूची -I               सूची-II
(तत्त्व)             (कमरे के ताप पर pH मान)
A. HCI           1.      7
B. NaOH        2.      3
C. H2O          3.     12

कूट       A          B          C
【1】  1          2           3
【2】  3          2           1
【3】  2          3           1
【4】  1          3           2

Answer – 【2】  3          2           1

 


6. लोहे के चूर्ण पर तनु हाइड्रोक्लोरिक अम्ल डालने पर प्राप्त उत्पाद क्या होगा ?

【1】 क्लोरीन गैस एवं आयरन हाइड्रॉक्साइड
【2】 हाइड्रोजन गैस एवं आयरन क्लोराइड
【3】 कोई अभिक्रिया नहीं होती है
【4】 आयरन लवण एवं जल

Answer – 【2】 हाइड्रोजन गैस एवं आयरन क्लोराइड

 


7. निम्न में से घनकन्द (Corm) का उदाहरण है

【1】 जमीकन्द
【2】 लहसुन
【3】 आलू
【4】 अदरक

Answer – 【1】 जमीकन्द

 


8. एक विलयन में OH की सान्द्रता 10-12 मोल प्रति लीटर है। इस विलयन के लिए pH का मान होगा हाना

【1】 12
【2】 2
【3】 14
【4】 7

Answer – 【2】 2

 


9. ए सी परिपथों में, ए सी मीटर मापते हैं

【1】 माध्य मान
【2】 rms मान
【3】 शिखर मान
【4】 माध्य वर्ग मान

Answer – 【2】 rms मान

 

railway group d general science pdf

10. पानी से निकालने पर शेविंग ब्रुश के बाल आपस में चिपक जाते हैं। इसका कारण है

【1】 पृष्ठ तनाव
【2】 श्यानता
【3】 प्रत्यास्थता
【4】 घर्षण

Answer – 【1】 पृष्ठ तनाव

 

11. प्राकृतिक अनिषेकफलन सामान्यतया पाया जाता है

【1】 अंगूर में
【2】 आम में
【3】 नींबू में
【4】 लीची में

Answer – 【1】 अंगूर में

 


12. निम्नलिखित में से किसका सम्बन्ध वनवर्धन (सिल्वीकल्चर) के साथ है ?

【1】 हिल्सा का संवर्द्धन
【2】 सिल्वर कॉर्प का संवर्द्धन
【3】 तेल उत्पादक पादपों का संवर्द्धन
【4】 जंगली फसलें

Answer – 【4】 जंगली फसलें

 

13. सेल्युलोज निम्नलिखित में से किसका मुख्य घटक है ?

【1】 कोशिका भित्ति का
【2】 कोशिका कला का
【3】 जाइलम की द्वितीयक भित्ति का
【4】 कीटों की शरीर भित्ति का

Answer – 【1】 कोशिका

 

 

14. गामा किरणों की अधिकतम साम्यता होती है

【1】  α -किरणों के साथ
【2】 β-किरणों के साथ
【3】 X-किरणों के साथ
【4】 UV-किरणों के साथ

Answer – 【3】 X-किरणों के साथ

 

 

15. अभिक्रिया ऊष्मा निर्भर नहीं होती है

【1】 अभिक्रिया के ताप पर
【2】 उस पथ पर, जिससे अन्तिम उत्पाद प्राप्त किया जाता है
【3】अभिकारकों और उत्पादों की भौतिक स्थिति पर
【4】चाहे अभिक्रिया स्थिर दाब पर की गई है या स्थिर आयतन पर

Answer – 【2】 उस पथ पर, जिससे अन्तिम उत्पाद प्राप्त किया जाता है

 

 

16. ऑटोमोबाइल रेचन का घटक, जो कैंसर पैदा कर सकता है

【1】 नाइट्रोजन के ऑक्साइड
【2】 कार्बन मोनोक्साइड
【3】 पॉलिसाइक्लिक हाइड्रोकार्बन
【4】 सीसा

Answer – 【3】 पॉलिसाइक्लिक हाइड्रोकार्बन

 

17. एक्यूपंक्चर (acupuncture) क्या है ?

【1】 हृदय का एक रोग का सामना
【2】 ट्यूब और टायर की सफाई
【3】 सुइयों के माध्यम से उपचार विधि
【4】 एक उपज संवर्द्धन

Answer – 【3】 सुइयों के माध्यम से उपचार विधि

18. प्रकाश स्तम्भ में अत्यधिक तेज प्रकाश किस प्रयोजन से होता है ?

【1】 भीड़ वाले महानगरों में रात में यातायात जाम होने पर मार्गदर्शन करना और जाम हटाना
【2】 धार्मिक स्थानों में रात में एकत्र भीड़ का मार्गदर्शन करना और उनकी सहायता करना
【3】 रात में आने वाले युद्ध पोतों को बन्दरगाह स्थान बताना
【4】 समुद्र में विभिन्न दिशाओं से आ रहे जहाजों का मार्गदर्शन करना और उन्हें चेतावनी देना

Answer – 【4】 समुद्र में विभिन्न दिशाओं से आ रहे जहाजों का मार्गदर्शन करना और उन्हें चेतावनी देना

 

19. चट्टानों को कितने वर्गों में विभाजित किया जाता है ?

【1】 एक
【2】 दो
【3】 तीन
【4】 चार

Answer – 【3】 तीन

 


20. कॉस्मेटिक पाउडर किससे तैयार किया जाता है ?

【1】 एस्बेस्टस
【2】 टेल्क
【3】 जिप्सम
【4】 सर्पेंरटाइन

Answer – 【2】 टेल्क

 

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

 

DOWNLOAD PDF

 

MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf , you can mail us at zooppr@gmail.com

Please Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Facebook Group :- https://www.facebook.com/mynotesadda

 

TAGS:- railway group d science question in hindi pdf ,रेलवे ग्रुप डी सामान्य विज्ञान pdf,railway group d mock test in hindi,रेलवे ग्रुप डी ऑनलाइन,रेलवे ग्रुप डी क्वेश्चन,रेलवे साइंस क्वेश्चन ntpc pdf,रेलवे ऑनलाइन टेस्ट इन हिंदी फ्री,रेलवे पेपर प्रश्न उत्तर 2021

Leave A Reply

Your email address will not be published.