General Science Topics for Competitive Exams

0

General Science Topics for Competitive Exams

 

HELLO STUDENTS,

Today we are sharing an important pdf General Science Topics for Competitive Exams this pdf is helpful for all competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Physics Questions Answers is very important for any competitive exam and this Physics MCQ is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination. General Science Topics for Competitive Exams all basic concepts are available in this PDF

 

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDFs for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. 

 

previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam. General Science Topics for Competitive Exams UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. 

 

Download GS Notes

 

 

GENERAL SCIENCE QUESTION AND ANSWER

 

 

(1)Who of the following is known as ‘Father of Zoology’?
(a) Darwin
(b) Aristotle
(c) Heckle
(d) Edward Jenner
Ans- b
(2) Which of the following branch of biology is related with study of heredity and variations?
(a) Microbiology
(b) Immunology
(c) Genetics
(d) Entomology
Ans- c
(3) Which of the following is NOT a vestigial organ in human body?
(a) Thymus Gland
(b) Wisdom teeth
(c) Pharynx
(d) Thyroid gland
Ans- d
(4) Bile is produced by which of the following gland?
(a) Liver
(b) Kidney
(c) Gall bladder
(d) Spleen
Ans- a
(5) Which of the following brings back deoxygenated blood from different parts of human body to heart?
(a) Veins
(b) Arteries
(c) Nerves
(d) Lungs
Ans- a
(6) Which of the following is a warm blooded animal?
(a) Turtle
(b) Snake
(c) Ape
(d) Lizard
Ans- c
(7) Where is bile stored?
(a) Liver
(b) Kidney
(c) Gall bladder
(d) Spleen
Ans- c
(8) Which of the following is not a connective tissue?
(a) Adipose Tissue
(b) Compact Bone
(c) Cardiac Muscle
(d) Areolar Tissue
Ans- c
(9) Normally how many times the human heart beats in a minute?
(a) 82
(b) 75
(c) 72
(d) 85
Ans- c
(10) Muscle fatigue occurs due to accumulation of______________.
(a) ATP
(b) ADP
(c) Lactic Acid
(d) Carbonic Acid
Ans- c
(11) Which of the following drug is used to get pain relief in muscles?
(a) Analgesics
(b) Antibiotic
(c) Antiseptics
(d) Antidotes
Ans- a
(12) Which of the following protein is found in hair?
(a) Histone
(b) Keratin
(c) Elastin
(d) Actin
Ans- b
(13) Which among the following is an example of dicot seed?
(a) Rice
(b) Wheat
(c) Pulses
(d) Maize
Ans- c
(14) Which liquid is contained inside the nucleus of a cell?
(a) Cytoplasm
(b) Protoplasm
(c) Nucleoplasm
(d) Nucleosome
Ans- c
(15) The chicory powder which is mixed with coffee powder is obtained from which of the following part of plant?
(a) Stem
(b) Fruit
(c) Flower
(d) Root
Ans- d
(16) Which of the following is an example of Ball and Socket joint in humans?
(a) Wrist Joint
(b) Hip Joint
(c) Finger Joint
(d) Neck Joint
Ans- b
(17) For which of the following a BT seed has also been developed?
(a) Wheat
(b) Maize
(c) Cotton
(d) Pulses
Ans- c
(18) Which of the following contains highest amount of Vitamin C?
(a) Capsicum
(b) Tomato
(c) Grape
(d) Lemon
Ans- d
(19) Dolly was an example of cloned____________.
(a) Dog
(b) Cow
(c) Sheep
(d) Hen
Ans- c
(20) Which of the following is a cold blooded animal?
(a) Ape
(b) Mouse
(c) Snake
(d) Wolf
Ans- c
(21) Which of the following glands secret growth hormone?
(a) Adrenal
(b) Pituitary Gland
(c) Gonads
(d) Pancreas
Ans- b
(22)Who among the following is known as ‘Father of Biology’?
(a) Darwin
(b) Aristotle
(c) Heckle
(d) Edward Jenner
Ans-b
(23)Which of the following is necessary for Blood clotting in humans?
(a) Vitamin A
(b) Vitamin K
(c) Vitamin C
(d) Vitamin E
Ans- b
(24) Which of the following human gland produces Insulin?
(a) Spleen
(b) Liver
(c) Pancreas
(d) Pituitary Gland
Ans-c
(25) What is the normal blood pressure in human beings?
(a) 120/90
(b) 120/80
(c) 140/90
(d) 140/100
Ans- b
(26) Who among the following is known as ‘Father of Genetics’?
(a) Darwin
(b) Mendel
(c) Lamarck
(d) De Vries
Ans- b
(27) Early blight is a common disease seen in which of the following?
(a) Potato
(b) Ginger
(c) Cabbage
(d) Cauliflower
Ans- a

PDF Of General Science Gk QuestionsPHYSICS

(28) Mass of an object is a____________.
(a) Physical Quantity
(b) Fundamental Quantity
(c) Scalar Quantity
(d) All options are correct
Ans- d
(29) When a bus starts suddenly, then passengers in the bus tend to fall backwards.This event is an example of______________.
(a) Inertia of rest
(b) Inertia of motion
(c) Inertia of direction
(d) None of these
Ans- a
(30) What is the approximate height of any geostationary satellite from earth’s surface (in km)?
(a) 36000
(b) 45000
(c) 48000
(d) 30000
Ans- a
(31) Which of the following waves has the highest frequency?
(a) radio
(b) Infrared
(c) Microwaves
(d) Gamma-rays
Ans- d
(32) Why the clear nights are cooler than the cloudy nights?
(a) Conductance
(b) Condensation
(c) Radiation
(d) Insulation
Ans- c
(33) The subatomic particle that does not have any electric charge is a/an___________.
(a) Electron
(b) Proton
(c) Neutron
(d) All options are correct
Ans- c
(34) Energy in the foods can be measured in which units?
(a) Kelvin
(b) Joule
(c) Calorie
(d) Celsius
Ans- c
(35) Ability to distinguish two closely placed objects is______________.
(a) Resolving power
(b) Video power
(c) Distinguish power
(d) Magnifying power
Ans- a
(36) _________are used for communication in artificial satellites. (a) Infrared waves (b) Radio waves (c) Ultraviolet (UV) rays (d) Amplitude Modulation (A.M.) waves Ans- b (37) Jet engine works on the principal of conservation of________.
(a) Heat
(b) Mass
(c) Linear momentum
(d) Angular momentum
Ans- c
(38) What will happen to the level of water in a vessel when a piece of ice floating in it melts?
(a) Decreases
(b) Increases
(c) Remains same
(d) First increases and then decreases
Ans- c
(39) Which of the following quantity is a measure of inertia?
(a) Velocity
(b) Acceleration
(c) Mass
(d) Weight
Ans- c
(40) The instrument used to study the laws of vibrating string is_______________.
(a) Hydrometer
(b) Sonometer
(c) Sphygmomanometer
(d) Electrometer
Ans- b
(41) When an object is kept between two parallel plane mirrors then what is the number of images formed?
(a) 1
(b) 2
(c) 4
(d) Infinite
Ans- d
(42) When the speed of a moving object is halved, its _.
(a) Kinetic energy becomes 1/4 of the original
(b) Kinetic energy becomes 4 times the original
(c) No change in the kinetic energy
(d) Acceleration is doubled
Ans- a
(43) The working principle of a mercury thermometer is_______.
(a) Change in density of matter on heating
(b) Expansion of matter on heating
(c) Thermal resistance of matter
(d) Change in mass of matter on heating
Ans- b
(44) A flying jet possesses_________________.
(a) Potential energy
(b) Kinetic energy
(c) Wind energy
(d) Both kinetic and potential energy
Ans- d
(45) Direction of heat flow depends on__________.
(a) Density
(b) Energy
(c) Mass
(d) Temperature
Ans- d
(46) Which of the following phenomena is involved in Kaleidoscope?
(a) Refraction
(b) Reflection
(c) Total Internal reflection
(d) Diffraction
Ans- b
(47) In a magnifying glass____________lens is used.
(a) Convex
(b) Concave
(c) Plano concave
(d) Plano convex
Ans- a
(48) Law of Inertia is also known as __.
(a) Newton’s fist law of motion
(b) Newton’s second law of motion
(c) Newton’s third law of motion
(d) None of these
Ans- a
(49) Surface water of a lake is about to freeze. What will be the temperature (in 0°c ) of water at the bottom of the lake?
(a) 0
(b) -1
(c) 1
(d) 4
Ans- d
(50) By the use of photovoltaic cell while converting solar energy which of the following is produced?
(a) Light energy
(b) Electric energy
(c) Chemical energy
(d) Heat energy
Ans- b
(51) Hydraulic brakes used in automatic vehicles is direct virtual application of which law?
(a) Pascal’s law
(b) Archemedes’ principle
(c) Newton’s law
(d) Boyle’s law
Ans- a

 

Download this PDF :-  प्रमुख बिमारीयां एंव रोग 

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE
MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf , you can mail us at zooppr@gmail.com

Please Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Facebook Group:- https://www.facebook.com/mynotesadda

TAGS:- general science topics pdf,general science topics for competitive exams in hindi,general science for competitive exams pdf,general science topics in hindi,general science notes for competitive exams pdf in english,general science topics for upsc,general science and its applications to the day to day life contemporary pdf,general science topics high school

Leave A Reply

Your email address will not be published.