Modern Indian History Notes Free PDF Download

1

Modern Indian History Notes Free PDF Download

Hello friends,

Modern History of India Notes PDF English and Hindi:- Modern History of Indian Notes in English PDF for free download. Modern Indian History Notes Pdf of Modern History, useful for UPSC Pre and Mains, SSC CGL CHSL, CPO, NRA CET, UPSSSC, UPPSC, and other Govt Jobs Competitive Exams. We are going to share one of the best Class Notes of Modern History.  You must be preparing for your competitive exams in a very good way.

Today we are going to share Modern History Handwritten Notes in English PDF with you. If you were doing Modern Indian History Notes PDF on Google, then you have come to the right place where you have been made available for Selected Notes PDF Free Download of Modern Indian History Notes Pdf by Nitin sagwan. We share the Modern Indian History Notes PDF.

Today, through this post, we are going to inform you about the Selected History Notes of NCERT Notes on Modern Indian History for UPSC. If you want to download [PDF] Modern Indian History Notes in English PDF Download Now, then you can easily download them from the Download Button given below.

You all know that the importance of Modern History has increased a lot in all the competitive exams these days. You must download and read the PDF that Modern History has brought in competitive exams, which will prove to be very beneficial in your future competitive exams.

Only Education Purpose is a website created for the field of education, and we are not the owner of the book / Modern Indian History Notes Pdf by Nitin sagwan / PDF / Books available on it, nor has it been created, nor scanned We simply provide Links and Study Materials already available on the Internet, Multiple choice questions on Modern Indian History.

GK Notes PDF Download

Modern Indian History  Question Answer

1.Azad Hind Fauz was formed in which among the following countries?
[A] India
[B] Singapore
[C] Japan
[D] Germany

Answer: B [Singapore]

2.Which among the following led to Jallianwala Bagh massacre?
[A] The Arms Act
[B] The Rowlatt Act
[C] The Public Safety Act
[D] Vernacular Press Act

Answer: B [The Rowlatt Act ]

3.August 9 1925 is known in the Indian History for which of the following incidences?
[A] Chauri Chaura incidence
[B] Kakori Train Robbery
[C] Jallianwallah Bagh Incidence
[D] The seize of Cawnpore

Answer: B [Kakori Train Robbery ]

4.Who among the following was Viceroy of India at the time of partition of Bengal (1905)?
[A] Lord minto
[B] Lord curzon
[C] Lord Elgin
[D] Lord Chelmsford

Answer: B [Lord curzon]

5.In which year, India launched Look East Policy?
[A] 1986
[B] 1992
[C] 1994
[D] 1996

Answer: B [1992]

6.Who among the following was greeted with Hartals when he visited India in November 1921?
[A] Prince of wales
[B] Elizabeth II
[C] Edward VIII
[D] Simon commission

Answer: A [Prince of wales]

7.Consider the following incidences:
Foundation of Muslim league
Jallianwalla Bagh Massacre
Khilafat Movement
Civil Disobedience Movement
Arrange the above in Correct Chronological order:

[A] 1,2,3,4
[B] 1,3,2,4
[C] 2,1,3,4
[D] 2,4,1,3

Answer: A [1,2,3,4]

8.In which of the following wars, Robert Clive was one among the prisoners of war?
[A] First Carnatic War
[B] Second Carnatic War
[C] Third Carnatic War
[D] Seven Years War

Answer: A [First Carnatic War]

9.Satyashodhak Samaj whose main aim was to liberate the social Shudra and Untouchables castes from exploitation and oppression was established by _____?
[A] Rajaram Mohan Rai
[B] Narayan Guru
[C] Mahatma Jyotirao Phule
[D] Lahuji Raghoji Salve

Answer: C [Mahatma Jyotirao Phule]

10.The “Chai Taret Khuntakpa” is a period ranging from 1817-1826 , which the Manipuris remember it as 7 years of devastation. In this context consider the following statements:
During this period, the rule of Assam and Manipur had gone into hands of the Burmese
The “Chai Taret Khuntakpa” ended with the Treaty of Yandabu
Which among the above statements is / are correct?

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Both 1 & 2 are correct
[D] Neither 1 nor 2 is correct

Answer: C [Both 1 & 2 are correct]

Modern Indian History  Question Answer

1.Who among the following was the last Nizam of Hyderabad?
[A] Muzaffar Jung
[B] Salabat Jung
[C] Asaf Jah V
[D] Asaf Jah VII

Answer: D [Asaf Jah VII]

2.Which among the following princely states of India were in “direct political relations” with the Government of India?
1. Hyderabad State
2. Gwalior State
3. Jammu and Kashmir
4. Baroda State
Choose the correct option from the codes given below :
[A] 1 & 2
[B] 1, 2 & 3
[C] 1, 3 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4

Answer: D [1, 2, 3 & 4]

3.Even after the integration of the princely states which among the following places of India were still colonies of France?
[A] Pondicherry
[B] Karaikal
[C] Chandernagore
[D] All of the above

Answer: D [All of the above]

4.In which year, the Chamber of Princes representing the Princely States was established?
[A] 1918
[B] 1919
[C] 1920
[D] 1921

Answer: C [1920]

5.In which year, the name Pakistan was proposed for the first time?
[A] 1929
[B] 1931
[C] 1932
[D] 1934

Answer: C [1932]

6.Who was the only Keralite to be was the President of the Indian National Congress?
[A] Pattabhi Sitaraimayya
[B] S. Srinivasa Iyengar
[C] C. Sankaran Nair
[D] Neelam Sanjiva Reddy

Answer: C [C. Sankaran Nair]

7.Tipu Sultan and British East India Company signed the Treaty of Mangalore in the year _____:
[A] 1764
[B] 1784
[C] 1792
[D] 1799

Answer: B [1784]

8.The battle of Plassey was fought between ____:
[A] Mir Kasim and Robert Clive
[B] Sirajudduala and Robert Clive
[C] Mir Jafar and Robert Clive
[D] None of the above

Answer: B [Sirajudduala and Robert Clive]

9.Who was the founder of Indian National Congress?
[A] W. C. Banerjee
[B] A.O. Hume
[C] Dr. B. R. Ambedkar
[D] Mahatma Gandhi

Answer: B [A.O. Hume]

10.Who was the viceroy when Delhi became the capital of British India?
[A] Lord Waveli
[B] Lord Minto
[C] Load Curzon
[D] Lord Hardinge

Answer: D [Lord Hardinge]

Modern Indian History Multiple Choice Questions and Answers

1. The year of the foundation of the Women’s Indian Association (WIA) is
A. 1947
B. 1937
C. 1927
D. 1917

Answer: Option D
Explanation : On 8 May 1917 in Adyar, Madras, a multiethnic group of women established the Women’s Indian Association (WIA). The WIA was one of the first organizations to boldly connect Indian women’s social and sexual subjugation with patriarchy, poverty, and political disenfranchisement.

2. By the Act of 1858, India was to be governed
A. By the Company
B. In the name of the Crown
C. By a Board of Directors
D. In the name of Governor-General of India

Answer: Option B
Explanation : The Government of India Act 1858 was an Act of the Parliament of the United Kingdom passed on August 2, 1858. Its provisions called for the liquidation of the British East India Company (who had up to this point been ruling British India under the auspices of Parliament) and the transference of its functions to the British Crown.

3. The Ghadar Party was founded (November 1913) at San Francisco USA by
A. Madam Bhikaji Cama
B. Lala Har Dayal
C. Shyamji Krishana Verma
D. Both (a) and (b) above

Answer: Option B
Explanation : In 1913, Pacific Coast Hindustan Association was founded by Lala Hardayal with Sohan Singh Bhakna as its president, which was called Ghadar Party. The members of this party were the immigrant sikhs of US and Canada. The first issue of The Ghadar, was published from San Francisco on November 1, 1913.

4. The Poona Pact (1932) was an agreement between
A. Nehru and Ambedkar
B. Gandhi and Ambedkar
C. Malaviya and Ambedkar
D. Gandhi and Nehru

Answer: Option B
Explanation : An agreement between Dr. Babasaheb Ambedkar and Mahatma Gandhi was signed 84 years ago on September 24, 1932. The agreement was signed by Pt Madan Mohan Malviya and Dr. B. R. Ambedkar and some Dalit leaders at Yerwada Central Jail in Pune, to break Mahathma Gandhi’s fast unto death.

5. Which of the following national leaders did not defended soldiers of the Indian National Army in 1945 case dealing with trial?
A. Sir Tej Bahadur Sapru
B. Bhula Bhai Desai

D. Jawaharlal Nehru

Answer: Option C
Explanation : National leader Rajagopalachari did not defended soldiers of the Indian National Army in 1945 case dealing with trial.

6. Which of the following treaties brought an end to the independent existence of Peshwa Baji Rao-II?
A. The Treaty of Purandhar
B. Convention of Wadgaon
C. Treaty of Bassein
D. Treaty of Salbai

Answer: Option C
Explanation : Baji Rao-II was the last Peshwa of the Maratha Empire who governed from 1795 to 1818. He was installed as a puppet ruler by the Maratha Nobles, whose growing power prompted him to flee his capital and sign the treaty of Bassein 1802 with British.

7. Who started the first English newspaper in India?
A. Bal Gangadhar Tilak
B. Raja Rammohan Roy
C. J.
D. Lord William Bentinck

Answer: Option C
Explanation : Bengal Gazzette was first English newspaper started by J.A. Hickey (in 1780).

8. The first woman to become a Chief Minister of any State in India was
A. Nandini Satpathy
B. Dr. J. Jayalalitha
C. Sucheta Kripalani
D. Ms. Mayawati

Answer: Option C
Explanation : Sucheta Kriplani (née Mazumdar, 25 June 1908 – 1 December 1974) was an Indian freedom fighter and politician. She was India’s first woman Chief Minister, serving as the head of the Uttar Pradesh government from 1963 to 1967.

9. Who is the author of Vande Mataram?
A. Mahatma Gandhi
B. Rabindranath Tagore
C. Bankim Chandra Chatterjee
D. Sarat Chandra Chatterjee

Answer: Option C
Explanation : Bankim Chandra Chattopadhyay was born on June 27, 1838, in Naihati in West Bengal to an orthodox Bengali Brahmin family. He wrote the national song ‘Vande Mataram’, which was a part of his novel Anandamath (1882). It is a political novel depicting a Sanyasi army fighting the British soldiers.

10. Who is regarded as as the ‘father of modern India’
A. Raja Ram Mohan Roy
B. Swami Dayananda Saraswati
C. Sri Aurobindo
D. Bhagat Singh

Answer: Option A
Explanation : Raja Ram Mohan Ray is known as the `Father of Modern India’ in acknowledgment of his age making social, instructive and political changes.

11. The most Important feature of the Government of India Act of 1919 was
A. enlargement of Indian Councils
B. provision for direct election
C. dyarchy in the Provinces
D. All the above

Answer: Option D
Explanation : The most Important feature of the Government of India Act of 1919 was enlargement of Indian Councils, provision for direct election and dyarchy in the Provinces.

12. Muslim communalism was lent an impetus by the activities of
A. Ashfaqullah
B. Liaqat Hussain
C. Maulana Abul Kalam Azad
D. Sayyid Ahmad Khan

Answer: Option D
Explanation: Muslim communalism was lent an impetus by the activities of Sayyid Ahmad Khan

More Related PDF

Maths Topicwise Free PDF >Click Here To Download English Topicwise Free PDF >Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF >Click Here To Download Reasoning Topicwise Free PDF >Click Here To Download
Indian Polity Free PDF >Click Here To Download History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks >Click Here To Download EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
Hindi Topicwise Free PDF >Click Here To Download Science Notes Download > Click Here To Download

Modern Indian History  Question Answer

Q 1 – In reference to Maratha Administration, ‘Waqenavis’ refers …

A – Prime Minister

B – Revenue Minister

C – Home Minister

D – Foreign Minister

Answer : C

Q 2 – Who among the following young girls shot dead the magistrate?

A – Santi Ghose & Suniti Chandheri

B – Santi Ghose & Kalpana Dutt

C – Suniti Chandheri & Kalpana Dutt

D – Suniti Chandheri & Sharmila Sen

Answer : A
Explanation- Santi Ghose & Suniti Chandheri shot dead the magistrate in 1931.

Q 3 – The Deoband School of Islamic Theology was founded by …

A – M. Q. Nanaytavi & Rashid Ahmad

B – Maulana Abul Kalam Azad

C – Mahmud-ul-Hasan

D – Shibli Numani

Answer : A
Explanation- It was founded in 1866 in Saharanpur, Uttar Pradesh.

Q 4 – The major restriction led by the Prevention of Seditious Meetings Act, 1907 was …

A – To prohibit any unauthorized political meeting by more than twenty people

B – To prohibit any unauthorized political meeting by more than fifty people

C – To prohibit any unauthorized political meeting by more than ten people

D – To prohibit any unauthorized political meeting by more than twenty-five people

Answer : A
Explanation- The Act was enacted in 1908.

Q 5 – Who among the following had founded the Brahmo Samaj?

A – Raja Rammohan Roy

B – Debendranath Tagore

C – Keshub Chandra Sen

D – Krishanmohan Banerjee

Answer : A
Explanation- Brahmo Samaj was founded in 1828.

Q 6 – Bharat Dharma Mahan-mandala was founded by …

A – Vivekananda

B – Madan Mohan Malaviya

C – Keshav Karve

D – Narayan Malhar Joshi

Answer : B
Explanation- Along with Madan Mohan Malaviya, the Bharat Dharma Mahan-mandala was founded by Deen Dayal Sharma and Gopal Krishna Gokhale.

Q 7 – After the Battle of Buxar, who among the following placed on the throne?

A – Shuja-ud-Daulah

B – Shah Alam

C – Mir Qasim

D – Mir Jafar

Answer : D
Explanation- Mir Jafar placed on the throne second time in 1763.

Q 8 – In whose viceroyalty, the Harcourt Butler Indian States Commission was formed?

A – Lord Chelmsford

B – Lord Curzon

C – Reading

D – Lord Irwin

Answer : D
Explanation- The Harcourt Butler Indian States Commission was formed in 1927.

Q 9 – Under whose governorship, the Universities of Calcutta, Madras, and Bombay were established?

A – Lord Harding

B – Dalhousie

C -Canning

D – Auckland

Answer : C
Explanation- The Universities of Calcutta, Bombay, and Madras were set up in 1857.

Q 10 – In reference to Wavell Plan, Consider the following statements:

1. The Plan proposed that the caste Hindus and Muslims were to have equal presentation.

2. The Plan proposed that the Governor-general was to exercise his veto on the advice of ministers.

Choose the correct answer from the codes given below:

A – Only 1

B – Only 2

C – Both

D – Neither 1 nor 2

Answer : C

Topic Related PDF Download:

Download pdf 

MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objections over this pdf, you can mail us at zooppr@gmail.com

Please Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Facebook Group:- https://www.facebook.com/mynotesadda

TEGS:-modern history handwritten notes pdf,spectrum modern history handwritten notes in english pdf,modern indian history short notes pdf,modern history short notes pdf,modern history handwritten notes pdf in hindi,modern history short notes for upsc pdf,indian history notes pdf,modern history notes for ssc cgl in english pdf

Leave A Reply

Your email address will not be published.