fbpx

General Science Questions | General Science PDF

0

General Science Questions

Hello friends, Today we are sharing a very important and easy PDF of General Science PDF. We have also included some of the most important questions related to General Science Questions in the PDF for your better preparation for all the government exams(U.P.P, UPSI,UPTGT, PGT,UPTET/CTET, HTET, RTET, UDA/LDA, RO/ARO, BEd, LLB, RRB, सचिवालय, अस्सिस्टेंट ग्रेड, ग्राम पंचयत अधिकारी, स्टेनोग्राफर, लेखा परीक्षक, हिनीद अनुवादक परीक्षा, डिप्टी जेलर, बैंक परीक्षा ,एल आई सी, लेखपाल इत्यादि ). If you are preparing for your exams in the last few days then this General Science Questions is very important for you.

 

There are around 20-25 questions in each Government Exams related to General Science and you can solve 18-20 questions out of them very easily by reading these Notes of General Science Questions. The complete PDF of General Science PDF is attached below for your reference, which you can download by clicking at the Download Button. If you have any doubt or suggestion regarding the PDF then you can tell us in the Comment Section given below, we will be happy to help you. We wish you a better future.

 

Topics Included in the PDF

  • हीरा
  • ग्रेफाइट
  • फुलरीन
  • ग्राफीन
  • कार्बन नैनो ट्यूब
  • कोयला
  • कोक
  • चारकोल
  • pH स्केल
  • भौतिक विज्ञानं
  • रासायनिक विज्ञानं
  • कंप्यूटर
  • परमाणु विज्ञानं
  • पर्यावरण
  • मापनीकरण
  • विज्ञानं की शाखाए
  • लाइट
  • दर्पण
  • एग्जाम पॉइंट्स
  • ऊष्मा

General Science Related Posts

  1. General Study PDF In Hindi Free Download
  2. Basic Indian Economy PDF For UPSC Exams
  3. Indian Economy Complete PDF (Discovery) For All Competitive Exams
  4. Polymer Complete Chemistry PDF For IAS & UPSC Exams
  5. Microorganisms Diseases PDF For IAS & UPSC Exams
  6. Geographic Distribution Of Major Crops Across The World PDF
  7. Important Polity Question Bank For SSC CGL CPO
  8. NCERT Ancient History For SSC & UPSC
  9. World War-I Causes & Effects For Competitive Exams
  10. Indian Rebellion Of 1857 Complete PDF


General Science Questions

We are providing some Demo Questions for your reference :

1.निम्न में कौन अॅक्सीकरण नहीं है ?

  • (A) अवक्षेपण
  • (B) भोजन का पचना
  • (C) श्वसन
  • (D) दहन

Answer:- A

2. नमक के घोल में सिलवर नाइट्रेट का घोल डालने पर दही जैसे पदार्थ उत्पन्न होता है । यह कौन सी अभिक्रिया है ?

  • (A) विस्थापन
  • (B) उदासीनीकरण
  • (C) संयोजन
  • (D) अवक्षेपण

Answer:- B

3. संक्षारण किस प्रकार की अभिक्रिया है ?

  • (A) अपचयन अभिक्रिया
  • (B) अवक्षेपण अभिक्रिया
  • (C) उपचयन अभिक्रिया
  • (D) संयोजन अभिक्रिया

Answer:- C

4. किसी रासायनिक अभिक्रिया में आॅक्सीजन के अनुपात का बढ़ना क्या कहलाता है ?

  • (A) अपचयन अभिक्रिया
  • (B) उपचयन अभिक्रिया
  • (C) उष्माशोषी अभिक्रिया
  • (D) विस्थापन अभिक्रिया

Answer:- B

5. निम्न में कौन सी अभिक्रियाओं के युग्म हमेशा साथ-साथ होते हैं ?

  • (A) संयोजन और विघटन
  • (B) अवक्षेपण और विस्थापन
  • (C) उदासीनीकरण और विस्थापन
  • (D) ऑक्सीकरण और अवकरण

Answer:- C

6.वास्तविक वस्तु का आभासी प्रतिबिंब बनता है ?

  • (A) उत्तल दर्पण में
  • (B) समतल दर्पण से
  • (C) अवतल दर्पण में
  • (D) इनमें से सभी

Answer:- B

7. वास्तविक वस्तु का हमेशा सीधा प्रतिबिंब बनाने वाला दर्पण होता है ?

  • (A) समतल, उत्तल, अवतल
  • (B) समतल, अवतल
  • (C) उत्तल-अवतल
  • (D) समतल, उत्तल

Answer:- D

8. वास्तविक प्रतिबिंब की प्रकृति कैसी होती है ?

  • (A) उल्टा
  • (B) सीधा
  • (C) सीधा और उल्टा
  • (D) इनमें से कोई नहीं

Answer:- A

8. वस्तु से छोटा प्रतिबिंब बनाता है ?

  • (A) उत्तल दर्पण
  • (B) अवतल दर्पण
  • (C) समतल दर्पण
  • (D) उत्तल दर्पण और अवतल दर्पण

Answer:- D

10. प्रकाश के परावर्तन के नियम के अनुसार –

  • (A) आपतन कोण परावर्तन कोण से बड़ा है
  • (B) आपतन कोण परावर्तन कोण के बराबर है
  • (C) आपतन कोण परावर्तन कोण से छोटा है
  • (D) सभी कथन सत्य है

Answer:- B

11. शरीर की सबसे बड़ी ग्रंथि कौन है ?

  • (A) लार ग्रंथि
  • (B) थायरॉइड
  • (C) यकृत
  • (D) आमाशय

Answer:- C

12. मनुष्य में मादा जनन अंग से किस हॉर्मोन का स्त्राव होता है ?

  • (A) एस्ट्रोजन
  • (B) प्रोजेस्टरॉन
  • (C) रिलैक्सिन
  • (D) सभी कथन सत्य है

Answer:- C

13. मनुष्य में ऐच्छिक गतियों का नियंत्रण किसके द्वारा होता है ?

  • (A) सेरीब्रम
  • (B) थायरायड
  • (C) सेरिबेलम
  • (D) इनमें से कोई नहीं

Answer:- A

14. शरीर का तापक्रम कहाँ नियंत्रित होता है ?

  • (A) स्पाइनल कार्ड
  • (B) सेरिबेलम
  • (C) हाइपोथैलेमस
  • (D) पिट्यूटरी

Answer:- C

15. अमीबा में भोजन का अंतर्ग्रहण किसके द्वारा होता है ?

  • (A) कूटपाद
  • (B) कोशिका मुहँ
  • (C) सीलिया
  • (D) गुदाद्वार

Answer:- A

Book Name:
General Science 500 important questions by myNotesAdda
Quality:
Excellent
Format:
PDF
Size:
1 MB
Pages:
17 Pages
Language:
Hindi || हिन्दी




Download PDF

MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

The above PDF is only provided to you by MyNotesAdda.com we are not the makers of the PDF, if you like the PDF or if you have any kind of doubt, suggestion or query regarding the same, feel free to contact us at our Mail id- [email protected] or you can chat with us in the comment section given below.

You can also stay updated by joining us on:

  1. Facebook Page: https://www.facebook.com/mynotesadda/
  2. Facebook Group: https://www.facebook.com/groups/395366674215955/

TAGS:- RRB general science questions pdf in hindi, General science pdf for rrb in hindi,RRB general science pdf in english,Arihant general science pdf in hindi, General science mcq questions with answers pdf, General science book pdf free download, General science mcq pdf download, General science pdf for ssc

 

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x