English for SSC Exam PDF Download

0

English for SSC Exam

Hello Friends

आपकी प्रतियोगी परीक्षाओं को और भी सफल बनाने के लिए आज हम सभी विद्यार्थियों के लिए English for SSC Exam PDF Download का भंडार लेकर आये हैं यह PDF’S आपके प्रतियोगी परीक्षाओं जैसे CGL, CHSL, MTS, CPO तथा अन्य परीक्षाओं की तैयारी के लिए बहुत महत्वपूर्ण है इन PDF’S को आप आसानी से DOWNLOAD कर सकते हैं

Today, we are sharing English for SSC Exam PDF Download. It can prove very useful for upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many more. So English Grammer Book PDF is very important for any competitive exam. This free PDF will be very helpful for your exam. This PDF is being provided to you for free which you have given below DOWNLOAD button You can do DOWNLOAD by clicking on it, you can also go to the related notes and DOWNLOAD some new PDF related to this PDF. You can learn about all the new updates on MyNotesAdda.Com by clicking on the Allow button on the screen.

MyNotesAdda.Com is an online educational platform, where you can download free PDFs for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO and many other exams.

Our English for SSC Exam PDF Download are very simple and easy. We cover the basic topics Related Other Subject like Maths, Geography, History, Polity, etc for the upcoming SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, Exams including previous year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

      English Topics

  • Pronoun
  • Voice
  • Verb
  • Tag
  • Nonfinite Verb
  • Narration
  • Conjunction
  • Article
  • Adverb
  • Noun
  • Degree
  • Case
  • Adjective
  • A to Z idioms book PDF for SSC PDF Download
  • One Word Substitution in for SSC PDF Download
  • Word meaning for SSC PDF Download
  • Important Synonyms Words PDF Download
  • SSC – Antonymous PDF – Previous year Download
  • SSC All previous year Idioms and Phrases PDF Download
  • Common Errors in Spoken English

       Topic Related Posts

          English Grammar Topics wise PDF free download

Topic Download
English Grammar Tenses Download
English Grammar Notes PDF for SSC – Noun Download
English Grammar Notes PDF – Pronoun Download
English Grammar Notes PDF – Adjective Download
English Grammar Notes PDF for SSC – Case Download
English Grammar Notes for SSC – Degree Download
English Grammar Notes PDF – Verb Download
English Grammar Notes PDF – Voice Download
English Grammar Notes PDF -Narration Direct Indirect Download
English Grammar Notes PDF – Conjunction Download
English Grammar Notes PDF – Article Download
English Grammar PDF for SSC – Non-finite verb Download

 

English Question and Answer

Q Direction: In the following question (1-2), find the synonym of the given word?

1. Hound
a. Migrate
b. Beagle
c. Critic
d. Variable
Ans.:- (b.)

Q2. Barrier
a. Comfort
b. Justify
c. Prescribe
d. Embargo
Ans.: (d.)

Q3. Find out the word opposite in meaning of the given word?
Blindness
a. Confront
b. Contour
c. Vista
d. Outlook

Ans.: (c.)

Cloze Test

QDirection (Question 4- 8): In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

Job performance is ______ by a number of factors. Motivation alone does not lead to increased performance. Ability and technology moderates the relationship between motivation and performance. The higher the levels of ability and motivation the ______ the level of performance will be. However, increasing motivation beyond an ______ level tends to ______ a dysfunctional result because it is ______ by an increased level of anxiety.

Q4. Job performance is ______ by a number of factors. Motivation alone.
a. Affected
b. Effected
c. Influenced
d. Measured
Ans.:- (a.)

Q5. The higher the levels of ability and motivation the ______ the level of performance will be.
a. Higher
b. Smaller
c. Larger
d. Lower
Ans.:- (a.)

Q6. However, increasing motivation beyond an ______ level.
a. Increased
b. Certain
c. Desired
d. Optimal
Ans.:- (d.)

Q7. tends to ______ a dysfunctional result.
a. Introduce
b. Induce
c. Deduce
d. Produce
Ans.:- (d.)

Q8. Because it is ______ by an increased level of anxiety.
a. Accompanied
b. Affiliated
c. Amalgamated
d. Abandoned
Ans.:- (a.)

Direction (Question 9- 13): In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

The _____ of energy in India are met from both commercial and non-commercial sources. The most _____ sources of energy today are coal and natural gas, hydro-electricity and nuclear power. On the other hand, firewood, cow-dung cakes and vegetable waste, etc. _____ non-commercial forms of energy. While non-commercial forms of energy _____ demand, coal is the _____ source of commercial energy in India.
9. The _____ of energy in India are met from both commercial.
a. Availability
b. Sources
c. Lessen
d. Requirements
Ans.:- (d.)

Q10. The most _____ sources of energy today are coal and natural gas.
a. Important
b. Extensive
c. Vital
d. Insignificant
Ans.:- (a.)

Q11. On the other hand, firewood, cow-dung cakes and vegetable waste etc. _____ non-commercial forms of energy.
a. Combines
b. Mixes
c. Collaborates
d. Constitutes
Ans.:- (d.)

Q12. While non-commercial forms of energy _____ demand,
a. Rests
b. Meet
c. Need
d. Shed
Ans.:- (b.)

Q13. Coal is the _____ source of commercial energy in India.
a. Hardest
b. Smallest
c. Heaviest
d. Largest
Ans.:- (d.)

SSC exams Eligibility Criteria: All exams

Direction (Question 14- 16): In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

Literature is a medium through which a person conveys his ideas towards or protest against different norms of society. The words that deal with a _____ issue are of particular importance in literature. They are _____ with a particular purpose in _____.

Q14. The words that deal with a _____ issue
a. Moral
b. Insensitive
c. Economical
d. Broad
Ans.:- (a.)

Q15. They are _____ with a particular purpose
a. Written
b. Represented
c. Brought
d. Founded
Ans.:- (a.)

Q16. a particular purpose in _____.
a. All
b. Hand
c. Mind
d. Total
Ans.:- (c.)

Spelling Test

Direction (Question 17-19): Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word.

Q17.
a. Ajournment
b. Ajornment
c. Adjournment
d. Adjourmant
Ans.:- (c.)

Q18.
a. Conniosseur
b. Connoisseur
c. Connossieur
d. Connosseiur
Ans.:- (b.)

Q19.
a. Inkulcate
b. Debilitate
c. Impecable
d. Harrass
Ans.:- (b.)

Idioms and Phrases

Direction (Question 20-24): In the following questions, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Q20. A wild goose chase
a. Timely search
b. Wrong decision
c. Useless search
d. Fruitful search
Ans.:- (c.)

Q21. A moot point
a. Unclear
b. Unknown
c. Agreeable
d. Disputed
Ans.:- (d.)

Q22. Cat-nap
a. Fitful sleep
b. Long sleep
c. Short sleep
d. Rest
Ans.:- (c.)

Q23. To pull a long face
a. Looked sad
b. Looked calm
c. Looked surprised
d. Looked happily
Ans.:- (a.)

Q24. Fit her like a glove.
a. Too large
b. Too shabby
c. Too tight
d. Perfectly
Ans.:- (d.)

Top 10 English Grammar shortcuts and rules for SSC CGL exam

One-Word Substitution

Direction (Question 25-31): In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentence.

Q25. One who is not easily pleased by anything
a. gullible
b. fastidious
c. innocent
d. amenable
Ans.:- (b.)

Q26. A person unselfishly concerned for or devoted to the welfare of others.
a. egoist
b. unselfish
c. altruist
d. welfarist
Ans.:- (c.)

Q27. Violation of that which is holy and sacred
a. malevolent
b. sacrilege
c. bizarre
d. iniquitous
Ans.:- (b.)

Q28. Misappropriation of money
a. Abridgement
b. Condiment
c. Embezzlement
d. Bereavement
Ans.:- (c.)

Q29. One who has the art of speaking in such a way that the sound seems to come from another person/place.
a. Absolutist
b. Biblicist
c. Ventriloquist
d. Clavierist
Ans.:- (c.)

Q30. One who damages public property
a. Cynosure
b. Demagogue
c. Epicure
d. Vandal
Ans.:- (d.)

Q31. To free somebody from all blame
a. Highbrow
b. Exonerate
c. Escapism
d. Henpeck
Ans.:- (b.)

Sentence Correction / Error Spotting

Direction (Question 32- 41): In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error.

Q32. Some of the richest (A) / business magnate (B) / live in Mumbai. (C) / No Error (D)
a. A
b. B
c. C
d. D
Ans.:- (b.)

33. This is an urgent (A) / matter which may admit (B) / of few delays. (C) / No error (D)
a. A
b. B
c. C
d. D
Ans.:- (c.)

34. Outside, the rain beats down (A) / in floods and the sea gives forth (B) / a sound like an alarm bells. (C) / No error (D)
a. A
b. B
c. C
d. D
Ans.:- (c.)

Q35. I used (A)/ a pair of black trousers (B) / for a week (C)/ No error (D)
a. A
b. B
c. C
d. D
Ans.:- (a.)

Q36. He has made a mistake (A)/ of which (B) / I am certain (C) / No error (D)
a. A
b. B
c. C
d. D
Ans.:- (d.)

Q37. He was not allowed (A) / for the teacher (B) / to read in a low voice (C) / no error (D)
a. A
b. B
c. C
d. D
Ans.:- (b.)

Q38. Each of the girls (A) / have come (B) / with her books. (C) / No Error (D)
a. A
b. B
c. C
d. D
Ans.:- (b.)

How Internet can be useful in SSC preparation?

Q39. Me and my wife (A) / were at home (B) / last night. (C) / No Error (D)
a. A
b. B
c. C
d. D
Ans.:- (a.)

Q40. Essay writing is an art (A) / that requires many planning (B) / on the part of the writer. (C) / No Error (D)
a. A
b. B
c. C
d. D
Ans.:- (b.)

Download : Basic English Grammar for Competition

 

More Related PDF:-

Maths Topicwise Free PDF > Click Here To Download English Topicwise Free PDF > Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here To Download Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Indian Polity Free PDF > Click Here To Download History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks > Click Here To Download EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
Hindi Topicwise Free PDF > Click Here To Download Science Notes Download > Clik Here To Download

 

MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and sharing our post, So more people will get this. This PDF is not related to mynotesadda.com  and if you have any objection over this pdf, you can mail us at info@mynotesadda.com

Here you can also check and follow our Facebook Page (mynotesadda) and our Facebook Group. Please share, comment, and like Our post on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which is Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Tags:- ssc books pdf free download in english,general english book pdf free download,ssc english book pdf in hindi,arihant ssc english book pdf,english grammar book for competitive exams pdf free download,english grammar book for ssc cgl pdf download,english notes for ssc mts pdf,disha ssc english pdf

Leave A Reply

Your email address will not be published.