1100+ GK Questions and Answers on General Science

0

1100+ GK Questions and Answers on General Science

Hello Dosto,

1100+ GK Questions and Answers on General Science  Check your knowledge by solving questions and answers on General Science. It will help learners for preparing competitive examinations and will be able to score better as all the resources required to study General Science are provided here. We tried to simplify the complexities of some of the topics in the form of questions and answers so that preparation becomes easy for the students. Preparing for various competitive exams is never an easy task. But, the difficulty level is reduced if you have some good books and practice papers. So, we are providing 1100+ GK Questions and Answers on General Science that will help you to understand the basic concepts of science and even help you get a good score with sufficient practice questions for each topic.

 

आज की हमारी यह पोस्ट 1100+ GK Questions and Answers on General Science  बिषय से सन्बन्धित है , इस पोस्ट में हम आपको सामान्य विज्ञान ( General Science ) बिषय से संबंधित सभी प्रकार की PDF को Download करने की Link उपलब्ध कराऐंगे ! जिन पर क्लिक करके आप इनको Download कर पाएँगे ! जो कि आपको आने बाले सभी प्रकार के Competitive Exams में काम आयेंगी !

 

अभी हमारे पास सामान्य विज्ञान बिषय से सन्बन्धित जितनी PDF हैं वो इस पोस्ट मे हम आपको उपलब्ध करा रहे है ! और आगे जितनी भी सामान्य विज्ञान बिषय से सन्बन्धित PDF हमारे पास आयेंगी उनकी लिन्क भी इसी पोस्ट में Add की जायेगी , सो आप सभी से Request है कि आप इस पोस्ट को अपने  1100+ GK Questions and Answers on General Science Save कर लीजिये , और Check करते रहियेगा !

 

      Topic Related Posts 

Related Topics

1. Biology

1.1 Evolution
1.2 Evolution: The Theory of Evolution
1.3 Biology: The Science of Life
1.4 Classification of Animal Kingdom
1.5 Structure of Plant and Animal Cell
1.6 The Five Kingdoms of Life
1.7 Classification of Plant Kingdom
1.8 The Cell: Foundation of All Living Things
1.9 Cell: Structure and Functions
1.10 Mode of Nutrition in Animals
1.11 Nutrition in Animals
1.12 Mode of Nutrition in Plants
1.13 Control and Coordination in Humans
1.14 Control and Coordination in Plants
1.15 Sexual Reproduction in Animals
1.16 Human Reproductive System: Male
1.17 Sexual Reproduction in Flowering Plants
1.18 Asexual Reproduction in Plants
1.19 Excretory System in Humans
1.20 Transport system in plants
1.21 Respiratory System in Humans

2. Chemistry

2.1 Matter and its states
2.2 Formation of Substances
2.3 Atom
2.4 Atomic Structure
2.5 Molecule
2.6 Element
2.7 Atomic Structure
2.8 Chemical Bonds
2.9 Chemical Groups
2.10 Chemical Reactions
2.11 Chemical Reactions and Equations
2.12 Radioactivity
2.13 The Elements
2.14 Modern chemistry
2.15 Electro Chemistry: Concept and its significance
2.16 What is Galvanic Cells and how it work?
2.17 Fundamentals of Inorganic Chemistry
2.18 Hydrocarbon: Types and Importance
2.19 What is Catalysis?
2.20 List of important Synthetic fibres
2.21 Chemical Explosives
2.22 Alcoholic Beverages: Types and uses
2.23 Glass: Composition, types and uses
2.24 List of important Drugs and Chemicals
2.25 Fertilizer: Types and important fertilizers
2.26 Acids: Concept, properties and uses
2.27 Salt: Concept, properties and uses
2.28 List of important Organic Compounds
2.29 The Concept and importance of pH Scale
2.30 Minerals and Ores: Natural materials
2.31 Non-Metals: Physical and Chemical properties
2.32 Metals: Properties and reactivity series
2.33 How does concentration affect solubility?
2.34 Use of Chemical Compound
2.35 The Concept of Metallurgy and Metal Engineering

3. Physics

3.1 Introduction to Physics
3.2 The Universe: Stars, Sun, Asteroids: In a nutshell
3.3 The Solar System and Satellites
3.4 Resistance of a Conductor
3.5 Refraction of Light
3.6 Reflection of light from Spherical Mirrors
3.7 Reflection of Light
3.8 Refraction of light by Spherical Lenses
3.9 Refraction of light through a glass prism
3.10 The Human Eye and its defects
3.11 Thermal Expansion of Solids, Liquids and Gases
3.12 Mechanical Properties of Fluids
3.13 Sound: Doppler Effect and Echo
3.14 Magnetic effects of Electric Current
3.15 Waves

 

Pdfexam

     Science GK in Hindi Questions

  • वायु में कौन-सी गैस की मात्रा अधिक हैं।- नाइट्रोजन
  • सबसे अधिक तव्य तत्व हैं- सोना 
  • कौन विदुत धारा का सबसे अच्छा चालक हैं- चांदी
  • हड्डियों तथा सीमेंट में कौन-सा तत्व समान रूप में पाया जाता हैं- कैल्सियम
  • घरेलू बिजली मीटर में विदुत उपयोग की माप होती हैं- वाट में
  • पारे का निम्नतम हिमांक होता हैं – -39(क्वथनांक-(क्वथनांक-375)
  • मानव शरीर में रक्त को साफ करने का कार्य कौन करता है-किडनी (वृक्क)
  • भोजन की ऊर्जा को मापा जाता हैं- कैलोरीज में 
  • प्रेशर कुकर में सब्जियां जल्दी पकाई जा सकती हैं क्योंकि- दाब बढ़ जाने से क्वथनांक बढ़ जाता हैं
  • एक फ्यूज तार का उपयोग …… के लिए होता है- हानि पहुँचाये बिना उच्च विदुत धारा के प्रवाह •
  • रेडियो कार्बन डेटिंग ….. की उम्र ज्ञात करने के लिए प्रयुक्त किया जाता हैं-जीवाश्मों
  • पित स्त्रावित होता हैं- लीवर से
  • शरीर के भार का कितना प्रतिशत जल होता हैं- 65-80(लगभग) .
  • प्रोटॉन की खोज की थी- गोल्डस्टीन ने .
  • जब किसी वस्तु को धनावेशित किया जाता हैं तो वह- इलेक्ट्रॉन खोता हैं .
  • जब किसी बन्दूक से गोली दागी जाती हैं, तो वह पीछे की ओर धक्का देती हैं-क्योंकि प्रत्येक क्रिया के बराबर,पर विपरीत दिशाओं में प्रतिक्रिया होती हैं .
  • कौन-सा गुण तत्व में सामान्य रूप से पाया जाता हैं- परमाणु संख्या
  • वह प्रक्रिया जिसमें एक भारी नाभिक टूटकर दो या दो से अधिक नाभिक मेंबदलते हैं तथा अधिम मात्रा में उष्मा प्रदान करते हैं, कहलाते हैं- नाभिकीय विखण्डन •
  • विटामिन A सबसे अधिक मात्रा में पाया जाता हैं- गाजर में • 
  • पेट्रोलियम कहां पाया जाता हैं- अवसादी चट्टानों में .
  • नाभिकीय संलयन को ताप-नाभिकीय अभिक्रिया भी कहते हैं क्योंकि-संलयन के लिए अत्यधिक उच्च तापमान की स्थितियों की आवश्यकता होती हैं • 
  • श्वेत रक्तकण कहलाता हैं- ल्यूकोसाइट्स .
  • एड्स किसके संक्रमण के कारण होता हैं-विषाणु .
  • सोडियम क्लोराइड को कहा जाता हैं- टेबुल साल्ट . 
  • एन्थ्रेक्स रोग किसमें पाया जाता हैं- भैंस, गाय . 
  • बुनसेन बर्नर किस सिंद्धात पर कार्य करता हैं- बरनौली के सिंद्धात .
  • शक्कर के घोल का तापमान बढ़ाने पर शक्कर की विलेयता- बढ़ती हैं
  • भोजन का पाचन मुख्यत: किस अंग के द्वारा होता हैं- छोटी आंत . 
  • निकट दृष्टि-दोष का कारण हैं- नेत्र गोलकों का दीर्धीकरण
  • कुनैन किससे प्राप्त किया जाता हैं- सिनकोना •
  • शुष्क बर्फ किसे कहा जाता हैं- ठोस कार्बन डाइऑक्साइड . 
  • ऑक्सीजन की खोज किसने की थी- जे. प्रीस्टले •
  • एक प्रेशर कूकर खाना पकाने में लगे समय को घटा देता है, क्योंकि- कूकर के अंदर का क्वथनांक बढ़ता हैं •
  • दूरबीन का प्रयोग किया जाता हैं – दूर स्थित वसतुओं को देखने के लिए .
  • व्यूमिस्मैटिक क्या हैं – सिक्कों एवं धातुओं का अध्ययन •
  • कौन-सा पदार्थ पीने के पानी को शुद्ध करने हेतु बड़े पैमाने पर प्रयुक्त होता हैं – क्लोरीन
  • सेक्सटैन्स एक उपकरण है जो मापता हैं – दो वस्तुओं के बीच कोणीय दूरी • 
  • अम्लवर्षा किसके पर्यावरण-प्रदूषण से बनता हैं – नाइट्रस ऑक्साइड व सल्फर डाइऑक्साइड . 
  • तांबे की गेंद को गर्म करने पर इसका घनत्व – घटता हैं . 
  • विदत धारा का चुम्बकीय प्रभाव किसने खोजा – ओटैंड .
  • किण्वक हैं – जैविक उत्प्रेरक • 
  • किस अम्ल का उपयोग सीसा संचायक बैटरी में किया जाता हैं – सल्फ्यूरिक अम्ल
  • विदुत केतली में किसके द्वारा पानी गर्म होता हैं – चालन .
  • आइसोहाइट रेखा नक्शे में किसका युग्मक बिंदु हैं – समवर्षा .
  • विटामिन – A की कमी के कारण होती हैं – रतौंधी .
  • दीर्घदृष्टि संपीडित व्यक्ति की विशिष्ट दृष्टि का न्यूनतम दूरी होती हैं – 25CM .
  • जो मच्छर श्तीज्वर से परजीवी को संप्रेषित करता हैं, वह हैं – मादा-एनोफेलीज . 
  • चर्बी को हजम करने में जो पिन-द्रव सहायता करता हैं, वह सत्रावित हैं – जिगर. 
  • कच्ची गाजर किसका अच्छा स्त्रोत हैं – विटामिन-A
  • किण्वक हैं – जैविक उत्प्रेरक •

General Science Questions and Answers

1. Which metal can be easily cut with a knife-
(A)Sodium
(B) Mercury
(C)Copper
(D)Iron
Answer- (A)

2. The best conductor of electricity is-
(A)Silver
(B) Lead
(C)Copper
(D) aluminum
Answer- (A)

3. When lemon juice is added to soda water, bubbles start coming out because it contains-
(A) alkali
(B) Acid
(C) indifferent
(D. ALL OF THE ABOVE
Answer- (A)

4. The color of a cut apple turns brown after some time because it reacts with air to form-
(A)Iron Oxide
(B) Potassium oxide
(C) aluminum oxide
(D) sodium oxide
Answer- (A)

5.Which gas is released when water is mixed with lime?
(A) Oxygen
(B) Carbon dioxide
(C) Hydrogen
(D) Helium
Answer- (B)

6. Which of the following substances is found in green henna, due to which it turns red?
(A) Lasson
(B) Potassium
(C)Carbon
(D)Iron
Answer- (A)

7. What happens in the oxidation reaction-
(A) Addition of oxygen
(B) Addition of hydrogen
(C) separation of oxygen
(D) receiving electrons
Answer- (A)

8. What color does blue litmus paper turn into-
(A) White
(B) Red
(C) Black
(D) Violet
Answer- (B)

9. Alkali turns red litmus into-
(A) Black
(B) White
(C) Blue
(D) Violet
Answer- (C)

10. The reason for the browning of the cut apple is that present in the apple-
(A)Calcium
(B) Zinc
(C)Iron
(D) Iodine
Answer- (D)

11.Which of the following is an extinct animal species-
(A) Dodo bird
(B) crow
(C) Elephant
(D) Tiger

Answer- (A)

12. Somatic reproduction is found in-
(A) Potato
(B) Wheat
(C) Neem
(D) in peas
Answer- (A)

13. The combination of male and female gametes is called-
(A)pollinating particle
(B) Fertilization
(C) Mukulan
(D) Spore
Answer- (B)

14. A unisexual flower is-
(A) Mecca
(B)mustard
(C) Rose
(D)Pitunia
Answer- (A)

15.Which of the following is a bisexual flower-
(A) Papaya
(B) Mecca
(C)Cucumber
(D)mustard
Answer- (D)

16. The approximate amount of water in the blood plaza is-
(A)70%
(B)90%
(C) 10%
(D)45%
Answer- (B)

17.How many times the heart of an adult person beats in 1 minute-
(A)50 times
(B)72 times
(C)100 times
(D)120 times
Answer- (C)

18. Red blood cells are known by which of the following names-
(A) platelets
(B)Pulse
(C)RBC
(D)WBC
Answer- (C)

19. What is lacking in the body due to anemia disease-
(A) hemoglobin in the blood
(B) Vitamin K
(C) of water
(D) Mineral salts
Answer- (A)

20. When the female Anopheles mosquito bites, which disease is caused by it-
(A)AIDS
(B) Cancer
(C) Malaria
(D) Dengue

Answer- (C)

21. The radioisotope used in the treatment of skin diseases is?
[A] radio lead
[B] Radio Cobalt
[C] Radio Phosphorous
[D] Radio Iodine
Answer: C

22. Red blood cells of man at very high altitude?
[A] increases in size
[B] increases the number of
[C] becomes smaller in size
[D] the number of decreases
Answer: B

23. Which heavy metal is found in modern tanning industries, which is toxic?
[A] Nickel
[B] zinc
[C] Chromium
[D] lead
Answer: C

24. What color is imparted to Bunsen flame by strontium salt?
[A] Blue green
[B] Green color of apple
[C] crimson red
[D] none of these
Answer: C

25. A person feels weightless inside an artificial satellite because the force of attraction of the earth?
[A] is zero at that place
[B] is balanced by the force of attraction of the moon
[C] centripetal force is equal to
[D] Ineffective due to the special design of the satellite
Answer: C

26. What are modern powerful magnets made of?
[A] Iron compounds
[B] Ferromagnetic materials
[C] Alloys of aluminium, cobalt and nickel
[D] Alloys of iron, cobalt and nickel
Answer: C

27.Which of the following event happened first?
[A] Albert Einstein presented the theory of general relativity
[B] Max Planck propounded the quantum theory
[C] Marconi sent the first wireless signal
[D] Madame Curie became the first woman Nobel laureate
Answer: C

28. What are the main colors in photography?
[A] Red, Blue, Yellow
[B] Red, Yellow, Green
[C] Red, Blue, Green
[D] Blue, Yellow, Green
Answer: C

29. When lemon juice is poured on the baking soda, it rises sharply because of the gas produced by it?
[A] Hydrogen
[B] Oxygen
[C] Carbon dioxide
[D] none of these
Answer: C

30.Which of the following types of photo prints have the longest life span?
[A] colored prints with fixer
[B] Color print without Pixar
[C] black and white print
[D] Computer developed black and white print
Answer: C

31.Heating takes place?
[A] on positive depreciation
[B] negative depreciation
[C] neutral state
[D] none of these

Answer: [A]

32. How much quantity of clean air is required for a human being?
[A] 1000 cubic feet of air every 20 minutes
[B] 1000 cubic feet of air every 20 seconds
[C] 1000 cubic feet of air every 10 minutes
[D] 1000 cubic feet of air every 10 seconds

Answer: [D]

33. Refrigeration is the process by which?
[A] germs die
[B] The growth rate of germs decreases
[C] The efficiency of germs stops
[D] Plasma of germs becomes

Answer: [B]

34. Where is the largest retrospective telescope of Asia?
[A] Kodaikanal
[B] Ooty
[C] Kavalur
[D] Nainital

Answer: [C]

35. A rear-view mirror for driving a vehicle is?
[A] Ordinary
[B] concave
[C] Convex
[D] inverted

Answer: [C]

36. Submarines move in water. Which of the following fuel is used in their engines?
[A] Petrol and Oxygen
[B] Diesel
[C] Battery
[D] Steam

Answer: [D]

37. What is a hologram?
[A] Graphical representation to show the frequency distribution
[B] 3D MR I.
[C] Photographic record for reproduction of a three dimensional image
[D] A liquid crystal display

Answer: [C]

Which of the following color combinations is most convenient during day and night?
[A] Orange and Blue
[B] White and Black
[C] Yellow and Blue
[D] Red and Green

Answer: [D]

Which of the following liquids is the most dense (viscous)?
[A] Oil
[B] Milk
[C] water
[D] Petrol

Answer: [A]

Download : The Platform Biology

Download : Biology : An Introduction

Download : General Science

Download : The Platform Physics

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

 

MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf , you can mail us at zooppr@gmail.com

Please Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Facebook Group :- https://www.facebook.com/mynotesadda

Tags:- general science questions with answers pdf,science general knowledge questions with answers,500 science general knowledge question answer in hindi,general science questions and answers pdf in hindi,100 science quiz questions with answers,science gk questions with answers in hindi,science gk questions with answers in english,general science mcq questions with answers

Leave A Reply

Your email address will not be published.