Missing Number Series Tricks With Examples

0

Missing Number Series Tricks With Examples

Hello Dosto,

Missing Number Series Tricks With Examples – हम यहाँ आपको Reasoning के बारे में बता रहे है  Missing Number Series Tricks With Examples भी Reasoning का एक हिस्सा होता है | जो बाकी विषयों की तरह ही अपने आप में बहुत Important होता है, ये छोटे से छोटे Exam हो या बड़े से बड़ा सभी में इसका अहम् रोल होता है , इसको आप आसान भी कह सकते है, और कठिन भी कह सकते है हमें यह नही लगता कि आप सभी में से किसी को इसके बारे में नही पता होगा | इसकी बस इतनी सी परिभाषा (Definition) है, जैसा की नाम से ही पता चल जाता है Missing Number Series Tricks With Examples रक्त संबंध जो तर्कशक्ति (Reasoning) के अंतर्गत आता है | जिसमे प्रश्नों को यदि स्वयं पर लेकर ( मान) कर हल किया जाए तो आसानी  से  solve किया जा सकता है |

 

एसएससी, बैंक और अन्य प्रतियोगिता परीक्षाओ में ब्लड रिलेशन एक महत्वपूर्ण टॉपिक  है | ब्लड रिलेशन के अंतर्गत आने वाले सभी प्रश्न रिश्तो पर आधारित होते है | इन प्रश्नो का यदि आप सटीक तरीके से  हल करे तो आप ब्लड रिलेशन टॉपिक में अच्छे अंक ला सकते हो | परन्तु कई बार स्टूडेंस्ट्स को इन प्रश्नो को हल करने में बहुत सारी समस्याओ का सामना करना पड़ता है |

 

इसलिए यहाँ इस ब्लॉग में, मै आपको बिलकुल सटीक व आसान तरीका बताऊंगा,mynotesadda.com जिससे आप परीक्षा में बहुत कम  समय में इन प्रश्नो को हल कर सकते हैं| इन प्रश्नो को हल करने के लिए सबसे पहले आपको रिश्तो का ज्ञान  होना जरुरी है, इसलिए आप के लिए निचे ब्लड रिलेशन के नियम दिए जा रहे हैं, जिससे आप इन प्रश्नों को आसान तरीके से हल कर पाओगेे|

     Topic Related Posts 

Missing Number Question and Answer

Missing Number Reasoning Sample Questions

Question 1: 67 : 76 :: 42: ?

Solution: 67 + 9 = 76 

Similarly, 42 + 9 = 51,

Hence, 51 will replace the question mark.

Question 2: 71 : 42 :: 98 : ?

Solution: 71 – 29 = 42

Similar, 98 – 29 = 69

Hence, 69 will replace the question mark.

Question 3: 3, 6, 11, 18, 27, ?, 51

Solution: The solution of the series is as follows.

3 + 3 = 6

6 + = 11

11 + 7 = 18

18 + 9 = 27 

27 +11 = 38

38 + 13 = 51

Hence, the correct answer is 38. 

Question 4: 49, 121, 169, ?, 361

Solution: The solution of the series is as follows.

7^ 2 = 49

11^ 2 = 121

13 ^ 2 = 169

17 ^ 2 = 289

19 ^ 2 = 361

Hence, the correct answer is 289.

Question 5: 8, 64, 216, ?, 1000

Solution: The solution of the series is as follows.

2 ^ 3 = 8

4 ^ 3 = 64

6 ^ 3 = 216

8 ^ 3 = 512

10 ^ 3 = 1000

Hence, the correct answer is 512.

Question 6: 2, 29, 4, 25, 6, ?, 8, 17

Solution: The solution of the series is as follows.

2 + 2 = 4

4 + 2 = 6

6 + 2  = 8 

Similarly, 

29 – 4 = 25

25 – 4  = 21

21 – 4 = 17

Hence, the correct answer is 21.

Question 7: 5, 7, 21, 55, ?, 215

Solution: 

5 + ( 2 ^ 2 – 2) = 7

7 + ( 4 ^ 2 – 2) = 21

21 + ( 6 ^ 2 – 2) = 55

55 + ( 8 ^ 2 – 2) = 117

117 +  ( 10 ^ 2 – 2) = 215

Hence, the correct answer is 117.

Question 8: The position of how many digit(s) in the number 381576 will remain the same after the number is arranged in the ascending order?

Solution: 

Original number form is: 3 8 1 5 7 6 

Ascending order form is: 1 3 5 6 7 8 

If we check the number/s whose position will remain the same in both forms then we will see that the position of only number remains same or unchanged which is the number 7. 

Hence, the correct answer is One. 

Question 9: 12, 13, 25, 38, ?, 101, 164

Solution: The solution of the series is as follows.

12 

13

25 = 12 + 13

38 = 13 + 25

63 = 25 + 38 

101 = 38 + 63

164 = 101 + 63

Hence, the correct answer is 63.

Question 10: 4096, 1024, 256, ?, 16, 4

Solution: The solution of the series is as follows.

4096 / 4 = 1024

1024 / 4 = 256

256 / 4 = 64

64 / 4 = 16

16 / 4 = 4

Missing Number Question and Answer

Missing Number Reasoning Questions in Hindi

Q :  

दिये गये विकल्पों में से लुप्त संख्या ज्ञात कीजिए। 

(A) 36

(B) 34

(C) 50

(D) 32

Q :  दिये गये विकल्पों में से लुप्त संख्या ज्ञात कीजिए। 

(A) 7

(B) 40

(C) 36

(D) 9

Answer-(D) 9

Q :  लुप्त संख्या ज्ञात कीजिये।

(A) 127

(B) 142

(C) 158

(D) 198

Q :  निम्नलिखित प्रश्न मे दिये गए विकल्पो मे से लुप्त संख्या ज्ञात कीजिए ।49, 46, 43, 40, ?, 34 

(A) 38

(B) 37

(C) 36

(D) 39

Q :  उस वर्ण युग्म का चयन कीजिए, जिसे निम्नलिखित श्रृंखला में प्रश्न चिह्न (? ) से प्रतिस्थापित किया जा सकता है


BA, DC, FE, HG, ? , LK

 

(A) IJ

(B) JI

(C) LM

(D) ML

Q :  दिये गये विकल्पों में से लुप्त संख्या ज्ञात कीजिए।72        44        68


91         ?         86
43        66        37

 

(A) 33

(B) 22

(C) 11

(D) 55

Q :  लुप्त संख्या ज्ञात कीजिये।

(A) 5

(B) 6

(C) 8

(D) 9

Q :  एक अनुक्रम दिया गया है, जिसमे से एक पद लुप्त है । दिये गए विकल्पो मे से वह सही विकल्प चुनिए, जो अनुक्रम को पूरा करे।COT, DQU, ESV, FUW, ? 

(A) GWY

(B) GVX

(C) GWX

(D) GVY

Q :  दिए गए चित्र में लुप्त संख्या का पता लगाए।

(A) 14

(B) 22

(C) 16

(D) 10

Answer-(D) 10

Q2. If Reena says, “Anjali’s father Raman is the only son of my father-in-law Ramanand”, then how is Piyu, who is the sister of Anjali, related to Ramanand?

a. Wife
b. Sister
c. Grand-daughter
d. Daughter
e. None of these
Answer:  C
Q3. Choose the number pair/group which is different from others. 

1. 40 : 50
2. 30 : 36
3. 8 : 10
4. 28 : 35
5. 16 : 20

a. 8 : 10
b. 40 : 50
c. 30 : 36
d. 28 : 35
e. 16 : 20
Answer: C

Q4.  Find the missing number
missing number 1

a. 50
b. 51
c. 48
d. 53
e. 55
Answer:  B
 

Q5. Arrange the following in a meaningful sequence: 

1. Letter
2. Sentence
3. Word
4. Phrase

a. 1, 2, 4, 3
b. 2, 1, 3, 4
c. 2, 4, 1, 3
d. 1, 3, 4, 2
e. None of these
Answer:D

 

Q6. How many 8’s are present in the following sequence of numbers which are exactly divisible by both its preceding and following numbers? 3  8  6  8  8  7  6  8  3  4  8  2  5  6  2  8  2  4  8  6  3  7  4  8  4  5  8  4

a. 5
b. 6
c. 2
d. Less than 4
e. None of these
Answer: D

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE
MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objections to this pdf , you can mail us at zooppr@gmail.com

Please Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Tags:-  number series questions with solutions pdf,missing number series questions,number series tricks pdf,number series examples with answers,missing numbers shortcut tricks,complete the series of numbers,how to solve number series,find the missing number in the series

Leave A Reply

Your email address will not be published.