Math Book pdf for Competitive Exam 2022-23

0

Math Book pdf for Competitive Exam 2022-23

नमस्कार दोस्तों , स्वागत है आपका हमारी बेबसाईट पर ! 

आज की हमारी यह पोस्ट Maths बिषय से सन्बन्धित है , इस पोस्ट में हम आपको गणित  Math Book pdf for Competitive Exam 2022-23 बिषय से संबंधित सभी प्रकार की PDF को Download करने की LInk उपलब्ध कराऐंगे ! जिन पर क्लिक करके आप इनको Download कर पाएँगे ! जो कि आपको आने बाले सभी प्रकार के Competitive Exams में काम आयेंगी !अभी हमारे पास Maths बिषय से सन्बन्धित जितनी PDF हैं वो इस पोस्ट मे हम आपको उपलब्ध करा रहे है ! और आगे जितनी भी सामान्य Maths बिषय से सन्बन्धित PDF हमारे पास आयेंगी उनकी लिन्क भी इसी पोस्ट में Add की जायेगी , सो आप सभी से Request है कि आप इस पोस्ट को अपने Browser के BOOKMARK में Save कर लीजिये , और Check करते रहियेगा !

Math Book pdf for Competitive Exam 2022-23  के अलाबा अन्य सभी बिषयों की PDF से संबंधित पोस्ट भी हमारी इस बेबसाइट पर उपलब्ध हैं, तो आप इस बेबसाइट को Regularly Visit करते रहिये ! कृपया कमेन्ट के माध्यम से जरूर बतायें कि आपको कौन से बिषय पर PDF चाहिये !Mathematics Book Pdf Download Free covered thoroughly under the guidance of subject experts. This Maths Book Pdf mainly targeting RRB JE, RRB NTPC, SSC CGL & SSC CHSL. Mathematics Book Pdf Download Free की डायरेक्ट लिंक हमने यहां उपलब्ध करा दी है! जिसे आप निचे दिए गए डाउनलोड लिंक पर क्लिक करके डाउनलोड कर सकते है! अगर आपको किसी भी तरीके की परेशानी हो तो आप हमे निचे दिए गए कमेंट बॉक्स में टाइप कर सकते है! हम जल्द से जल्द आपकी सहायता करेंगे! हमे आपकी सहायता करने में ख़ुशी होगी!

 

यदि  रसायन विज्ञानं के सभी Math Book pdf for Competitive Exam 2022-23 को याद नहीं हो पा रहा है या यद् करने में बहुत ज्यादा समय लग रहा है तो यहाँ पर हम पूरी periodic table को याद करने की ट्रिक यहां पर शेयर करने जा रहा हूँ।|Math book

 

Best Math Book For Competitive Exam In Hindi - GovtJobNotes

    Topic related Posts

      Related Topics

  • सरलीकरण (Specification)
  • आसन्न मान (Approximate Value)
  • समीकरणों की समानता (Equality of Equations)
  • घातांक एवं करणी (Indices and Surds)
  • लघुत्तम समापवर्तक एवं महत्तम समापवर्तक (LCM and HCF)
  • संख्या पद्धति (Number System)
  • प्रतिशतता (Percentage)
  • लाभ, हानि और बट्टा (Profit, Loss and Discount)
  • साधारण ब्याज (Simple Interest)
  • चक्रवृद्धि ब्याज (Computed Interest)
  • अनुपात एवं समानुपात (Ratio and Proportion)
  • साझेदारी (Partnership)
  • मिश्रण (Mixture)
  • मिस्र समानुपात (Mixture)
  • मिश्र समानुपात (Mixed Proportion)
  • उम्र सम्बन्धी प्रश्न (Problems on Age)
  • समय तथा काम (Time and Work)
  • नल तथा टंकी (Pipes and Cistern)
  • औसत (Average)
  • समय तथा दूरी (Time and Distance)
  • रेलगाङी से सम्बंधित प्रश्न (Problems Based on Trains)
  • नाव एवं धारा (Bots and Streams)
  • क्षेत्रफल (Area)
  • पृष्ठ क्षेत्रफल तथा आयतन (Surface Area and Volume)
  • आंकणो की पर्याप्तता (Data Sufficiency)
  • संख्या श्रेणी (Number Series)
  • क्रमचय एवं संचय (Permutation and Combination)
  • प्रायिका सिद्धांत (Probability Theory)
  • एकघातीय एवं द्विघातीय समीकरण (Linear & Quadratic Equations)
  • ग्राफ (Graph)
  • सारणीकरण (Tabulation)
  • लघुगणक (Logarithms)
  • श्रेणी (Progression)

Best Mathematics and Aptitude-Reasoning Shortcuts For All Type Of  Competitive Exam

 

Q1. What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following equation? 158.25 x 4.6 + 21% of 847+?= 950.93 50 45

  • 35
  • 40
  • 25
  • Answer: 45
  • 53.25

Q2. The average of the first and the second of three numbers is 15 more than the average of the second and the third of these numbers. What is the difference between the first and the third of these three numbers?

  • 15
  • 45
  • 60
  • Data inadequate
  • Answer: None of these

Difference is 30 – The difference between the simple and the compound interest compounded every six rnonths at the rate of 10 %.p.a. at the end of two years is Rs. 124.05. What is the sum?

  • Rs 10,000
  • Rs 6,000
  • Rs 12,000
  • Answer: Rs 8,000
  • None of these

Q4. What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following equation? 85.147 + 34.912 x 6.2 + ? = 802.293

  • 400
  • 450
  • 550
  • 600
  • Answer: 500

Q5. What should come in place of the question mark (?) in the following equation? 9548+7314=8362+?

  • 8230
  • Answer: 8500
  • 8410
  • 8600
  • None of these

Q6. What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following equation? 248.251 ÷ 12.62 x 20.52 =?

  • Answer: 400
  • 450
  • 600
  • 375
  • 350

Q7. When a number is added to another number the total becomes 333.333 per cent of the second number. What is the ratio between the first and the second number?

  • 3:7
  • 7:4
  • Answer: 7:3
  • Data inadequate
  • None of these

Q8. There are 11 members in a family out of which there are 4 males and remaining females. The family has hired three cars for a trip to zoo. The members are to be seated in the cars in such a way that there are not more than four members in one car and there is at least one male in each car. How many different ways can the members travel?

  • 610
  • 126
  • 140
  • 532
  • Answer: None of these

Q9. 657 Ways 9:- The sum of four numbers is 64.If you add 3 to the first number, 3 is subtracted from second number, the third is multiplied by 3 and the sum is divided by 3, then all the results are equal. What is the difference between the largest and the smallest of the original numbers?

  • Answer: 32
  • 27
  • 21
  • Cannot be determined
  • None of these

Q10. The Numbers are 9,15,4,36 10. In a recent Survey 40% homes contained two or more People. Of those houses containing only one person 25% were having only a male. What is the percentage of all houses which contain exactly one female and no males?

  • 75
  • 40
  • 15
  • Cannot be determined
  • Answer: None of these

Q11. 45 percent 11. Sumitra has an average of 56% on her first 7 examinations. How much should she make on her eighth examination to obtain an average of 60% on 8 examinations?

  • 88%
  • 78%
  • 98%
  • Answer: Cannot be determined
  • None of these

Q12. Since Total marks are not given So Can not be Determined 12. A classroom has equal number of boys and girls. Eight girls left to play Kho-kho, leaving twice as many boys as girls in the classroom. What was the total number of girls boys present initially? –

  • Cannot be Determined
  • 16
  • 24
  • Answer: 32
  • None of these

Q13. 16 boys 16 Girls 13. An amount of money is to be distributed among P, Q and R in the ratio of 6:19:7 respectively. If R gives Rs. 200/- of his share to Q, the ratio among P, Q and R becomes 3:10:3 respectively .What was the total amount?

  • Answer: Rs. 6,400/-
  • Rs 12800/-
  • Rs 3,200/-
  • Data inadequate
  • None of these

Q14. A man in his will distributed his money in such a way that half of it is for his wife, two-thirds of the remaining equally to three of his sons and the remaining amount equally to four of his daughters. If each of the daughters receives Rs. 20,000/-, how much money will each of his sons receive?

  • Rs. 50,333.33
  • Rs 48333.33
  • Answer: Rs 53,333.33
  • Data inadequate
  • None of these

Q15. Arun thinks his weight is more than 65 kg but less than 72 . His brother does not agree with him and thinks Arun’s Weight is more than 60 kg but less than 70 kg. Arun ‘s Mother thinks Arun’s weight cannot be more than 68kg. If all of them are correct in their estimation, what is the average of the probable values of Arun’s weight?

  • 69 kg
  • Answer: 67 kg
  • 68kg
  • Data inadequate
  • None of these

Q16. The length and the breadth of the floor of a room is 20 ft. and 10 ft respectively. Square tiles of 2 ft. dimension having three different colours are placed on the floor. The first row of tiles on all sides is of black colour, out of the remaining one-third is of white colour and the remaining are of blue colour. How many blue Coloured tiles are there?

  • Answer: 16
  • 32
  • 48
  • 24
  • None of these

Q17. If the arithmetic mean of 6, 8, 10. x, 7 is 8.the value of x will be

  • 7
  • Answer: 9
  • 10
  • 8
  • none of these

Q18. A train is moving with an uniform speed. It crosses a railway platform 120 metres long in 12 seconds and another platform 170 meires long in 16 seconds. The speed of the train per second is—

  • Answer: 12.5 m/sec
  • 10 m/sec
  • 10.22 m/sec
  • 14 m/sec
  • None of these

Q19.The median of the data 30. 25, 27, 25-8, 29, 35,38. 28 is

  • Answer: 28.5
  • Q.3. कितने वर्षो में 12 प्रतिशत वार्षिक दर से 3000 रूपए का साधारण ब्याज 1080 रूपए हो जाएगा-

    [A] 9वर्ष

    [B] 4वर्ष

    [C] 3 वर्ष

    [D] 7 वर्ष

    Answer: [C]  [/bg_collapseQ.4.  किसी त्रिभुज की भुजाएं 3:4:6 के अनुपात में है, त्रिभुज है –

    [A] समकोण

    [B] न्यूनकोण

    [C] अधिक कोण

    [D] इनमें से कोई नहीं

    Answer: [C]   

    Q.5. किसी त्रिभुज की भुजाएं 3:4:5 के अनुपात में है। त्रिभुज के सबसे बड़े कोण का माप होगा –

    [A] 63 अंश

    [B] 68 अंश

    [C] 71अंश

    [D] 75 अंश

    Answer: [D] 

    Q.6 एक शंकु, एक गोलाई, और एक बेलन एकसमान आधार वाले हैं, और उनकी ऊंचाई भी एक समान है। तद्नुसार उ न तीनों के आयतन का अनुपात क्या होगा –

    [A]  3:3:1

    [B]  3:7:1

    [C]  1:2:3

    [D] इनमें से कोई नहीं

    Answer: [C] 

    Q.7.  यदि किसी वस्तु के क्रय मूल्य तथा विक्रय मूल्य 10:11 के अनुपात में हो तो लाभ प्रतिशत ज्ञात कीजिए-
    [A] 10
    [B] 6
    [C] 5
    [D] 1

    Answer: [A] 

    Q.8. प्रथम 100 धन पूर्णाकों का औसत होगा –

    [A] 49.5

    [B] 47

    [C] 52

    [D] 50.5

    Answer: [D] 

     

    Q.9. यदि किसी वस्तु को 200 प्रतिशत के लाभ से बेचा जाता है, तो इसके क्रय मूल्य का इसके विक्रय मूल्य से अनुपात होगा –

    [A] 1:7

    [B] 2:1

    [C] 1:3

    [D] 6:1

    Answer: [C] 

    29.5

  • 28
  • 29
  • None of these

Q20. If the sum of the two radii of two circles is 7 cm and the difference of their circumference is 8 cm, the two circumferences will be—

  • 34cm and 26cm
  • 28cm and 20cm
  • Answer: 26 cm and 18 cm
  • 20cm and 12cm
  • None of these

Click here to Download

 

Maths Topicwise Free PDF >Click Here To Download English Topicwise Free PDF >Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF >Click Here To Download Reasoning Topicwise Free PDF >Click Here To Download
Indian Polity Free PDF >Click Here To Download History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks >Click Here To Download EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
Hindi Topicwise Free PDF >Click Here To Download Science Notes Download > Click Here To Download

mynotesadda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and sharing our post, So more people will get this. This PDF is not related to mynotesadda.com  and if you have any objection over this pdf, you can mail us at info@mynotesadda.com

Here you can also check and follow our Facebook Page (mynotesadda ) and our Facebook Group. Please share, comment, and like Our post on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which is Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Tags:- mathematics for competitive exams pdf download,arihant math book for competitive exams pdf,best math book for all competitive exam in hindi pdf,sd yadav maths book pdf in hindi download,arihant math book in hindi pdf download,mcq on mathematics for competitive exams pdf,best maths book for all competitive exams,math book pdf download in hindi

Leave A Reply

Your email address will not be published.