General Science Question and Answers | General Science

0

General Science Question and Answers

Hello friends, Today we are sharing a very important and easy PDF of General Science Questions And Answers. We have also included some of the most important questions related to General Science  in the PDF for your better preparation for all the government exams(U.P.P, UPSI,UPTGT, PGT,UPTET/CTET, HTET, RTET, UDA/LDA, RO/ARO, BEd, LLB, RRB, सचिवालय, अस्सिस्टेंट ग्रेड, ग्राम पंचयत अधिकारी, स्टेनोग्राफर, लेखा परीक्षक, हिनीद अनुवादक परीक्षा, डिप्टी जेलर, बैंक परीक्षा ,एल आई सी, लेखपाल इत्यादि ). If you are preparing for your exams in the last few days then this General Science Question is very important for you.

There are around 20-25 questions in each Government Exams related to General Science and you can solve 18-20 questions out of them very easily by reading these Notes of General Science Question and Answer. The complete PDF of General Science PDF is attached below for your reference, which you can download by clicking at the Download Button. If you have any doubt or suggestion regarding the PDF then you can tell us in the Comment Section given below, we will be happy to help you. We wish you a better future.

Topics Included in the PDF

 

  • परमाणु विज्ञानं
  • पर्यावरण
  • मापनीकरण
  • फुलरीन
  • ग्राफीन
  • चारकोल
  • pH स्केल
  • भौतिक विज्ञानं
  • रासायनिक विज्ञानं
  • कंप्यूटर
  • दर्पण
  • एग्जाम पॉइंट्स
  • विज्ञानं की शाखाए
  • कार्बन नैनो ट्यूब
  • कोयला
  • कोक
  • लाइट
  • हीरा
  • ग्रेफाइट
  • ऊष्मा

General Science Related Posts


General Science Question and Answers

Related Posts :
  animated-arrow-image-0270 Physics Notes in hindi pdf free   animated-arrow-image-0270 Full Biology handwritten notes
  animated-arrow-image-0270 समाज शास्त्र – हस्तलेख -Handwritten Notes   animated-arrow-image-0270Biology Notes in Hindi
  animated-arrow-image-0270 General intelligence Impotent MCQ   animated-arrow-image-0270 International relations study notes
  animated-arrow-image-0270 General Science Questions and Answers   animated-arrow-image-0270 General-Science-GK PDF
  animated-arrow-image-0270 Biology Handwritten Notes   animated-arrow-image-0270 सामान्य अध्ययन प्रशन in Hindi
  animated-arrow-image-0270 भौतिक विज्ञान HandWritten Notes   animated-arrow-image-0270 Science Notes in Hindi By MyNotesAdd

 

 

General Science Quiz

We are providing some Demo Questions for your reference :

1. Saliva helps in the digestion of-?

a) Fat
b) Starch
c) Protein
d) Vitamin

Answer: B

 

2. In which of the following part cross each other the digestion and
respiratory pipe cross each other?
a) Esophagus
b) Throat
c) Pharynx
d) Larynx

Answer: C

 

3. Which of the following Gland do not release digestive enzyme-?

a) Liver

b) Salivary Gland
c) Intestinal Gland
d) Pancreas

Answer: A

 

4. In digestion, proteins are converted into

a) Fatty acids
b) Glucose
c) Amino acids
d) Maltose

Answer: C

 

5. Which organ has finger-like outgrowths which are called as Villi
(Singular Villus)?

a) Large Intestine

b) Bladder

c) Small Intestine
d) Stomach

Answer: C

 

6. The cells which are responsible for the production of antibodies
are?
(A) Red blood cells
(B) Neutrophils
(C) Lymphocytes
(D) Platelets

Answer: C

 

7. Where does Amoeba digest its food?
a) Pseudopodia
b) Nucleus

c) Food Vacuole

d) Reproductive system

Answer: C

 

8. Anaerobic respiration refers to which of the following?
a) Respiration without Oxygen

b) Respiration with Oxygen
c) Respiration without CO2

d) Respiration with CO2

Answer: A

 

9. What accumulated in the muscles after continuous strenuous
physical exercise as a result of temporary anaerobic respiration that
causes muscular fatigue?

a) ATP
b) Lactic acid
c) Ethyl alcohol
d) Carbon dioxide

Answer: B

 

10. In which of the following part of the cell does the pyruvic acid be
broken down into carbon dioxide, water, and energy?
a) Cytoplasm
b) Nucleus
c) Mitochondria
d) Chloroplast

Answer: A

11. To which group of blood a universal recipient belongs?
a) A group / A

b) B group / B वगि
c) O group / O वगि
d) AB group / AB वगच

Answer: D

12. RBCs do not perform aerobic respiration because these do not
contain
a) Mitochondria
b) Nucleus
c) Endoplasmic reticulum

d) Lysosomes

Answer: A

 

13. Blood fails to clot while flowing in the blood vessel because of

the presence of-
a) Heparin
b) Prothrombin

c) Hemoglobin

d) Hirudin

Answer: A

 

14. Hemoglobin contains the metal-

a) Copper
b) Molybdenum
c) Iron
d) Magnesium

Answer: C

 

15. The blood groups were discovered by-

a) Altman
b) Landsteiner
c) Losch

d) Ronald Ross

Answer: B

 

Book Name:
Quality: Excellent
Format: PDF
Size: 2 MB
Pages: 105 Pages
Language: English & हिन्दी




Download PDF

MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

The above PDF is only provided to you by MyNotesAdda.com we are not the makers of the PDF, if you like the PDF or if you have any kind of doubt, suggestion or query regarding the same, feel free to contact us at our Mail id- zooppr@gmail.com or you can chat with us in the comment section given below.

You can also stay updated by joining us on:

  1. Facebook Page: https://www.facebook.com/mynotesadda/

TAGS:-general science questions with answers pdf,general science questions pdf,general science questions with answers in hindi,general science questions and answers for competitive exams pdf,general science questions for competitive exams,500 science general knowledge question answer,100 science quiz questions with answers,science gk questions in english

Leave A Reply

Your email address will not be published.