fbpx

General Science MCQ

0

General Science MCQ

Hello friends, Today we are sharing a very important and easy PDF of General Science MCQ. We have also included some of the most important questions related to General Science PDF in the PDF for your better preparation for all the government exams(U.P.P, UPSI,UPTGT, PGT,UPTET/CTET, HTET, RTET, UDA/LDA, RO/ARO, BEd, LLB, RRB, सचिवालय, अस्सिस्टेंट ग्रेड, ग्राम पंचयत अधिकारी, स्टेनोग्राफर, लेखा परीक्षक, हिनीद अनुवादक परीक्षा, डिप्टी जेलर, बैंक परीक्षा ,एल आई सी, लेखपाल इत्यादि ). If you are preparing for your exams in the last few days then this General Science Questions is very important for you.

There are around 20-25 questions in each Government Exams related to General Science and you can solve 18-20 questions out of them very easily by reading these Notes of General Science MCQ. The complete PDF of General Science Questions is attached below for your reference, which you can download by clicking at the Download Button. If you have any doubt or suggestion regarding the PDF then you can tell us in the Comment Section given below, we will be happy to help you. We wish you a better future.

Topics Included in the PDF

 

  • मापनीकरण
  • विज्ञानं की शाखाए
  • लाइट
  • दर्पण
  • हीरा
  • pH स्केल
  • भौतिक विज्ञानं
  • रासायनिक विज्ञानं
  • कंप्यूटर
  • परमाणु विज्ञानं
  • पर्यावरण
  • ग्रेफाइट
  • फुलरीन
  • ग्राफीन
  • एग्जाम पॉइंट्स
  • ऊष्मा

General Science Related Posts

  1. General Study PDF In Hindi Free Download
  2. Basic Indian Economy PDF For UPSC Exams
  3. Indian Economy Complete PDF (Discovery) For All Competitive Exams
  4. Polymer Complete Chemistry PDF For IAS & UPSC Exams
  5. Microorganisms Diseases PDF For IAS & UPSC Exams
  6. Geographic Distribution Of Major Crops Across The World PDF
  7. Important Polity Question Bank For SSC CGL CPO
  8. NCERT Ancient History For SSC & UPSC
  9. World War-I Causes & Effects For Competitive Exams
  10. Indian Rebellion Of 1857 Complete PDF


General Science MCQ

We are providing some Demo Questions for your reference :

1. The velocity of sound in the air (vacuum) is:
हवा (वैक्यूम) मेंध्वनि की गनि है:
a) 331 m /sec
b) 220 m / sec
c) 110 m / sec
d) 232 m / sec

Answer: A

 

2. The normal temperature of the human body is:
मािव शरीर का सामान्य िापमाि है:
a) 280 K
b) 290 K
c) 300 K
d) 310 K

Answer: D

3. Which of the following is the best conductor of heat?
निम्न मेंसे कौि सा ऊष्‍मा का सबसे अच्छा चालक है:
a) Mercury / पारा
b) Water / पािी
c) Leather / चमडा
d) Benzene / बेंजीि

Answer: A

 

4. The light is a:
प्रकाश एक है:
a) Transverse wave / अिुप्रस्थ िरंग
b) Longitudinal wave / अिुदैध््‍्‍य िरंग
c) Both / दोिों
d) None / कोई िहीं

Answer: A

 

5. An object weights the maximum in:
एक वस्िुअनिकिम भार देिी है:

a) Air / वायु
b) Water / पािी
c) Hydrogen / हाइड्रोजि
d) Vacuum / निवा्‍ि

Answer: D

 

6. The shortest unit of length is:
लंबाई की सबसे छोटी इकाई है:
a) Micron / माइक्रोि
b) Nanometer / िैिोमीटर
c) angstrum / एंगस्रम
d) Fermimeter / फ़े र्म्‍मेटर

Answer: D

 

7. The coil in a heater is made of?
एक हीटर मेंिार ककस चीज से बिा होिा है।
a) Nichrome / निक्रोम
b) Tungsten / टंगस्टि
c) Copper / िांबा
d) Iron / लोहा

Answer: A

 

8. Who gave the theory of gravity?
गुरुत्वाकर््‍ण नसद्ांि ककसिे कदया?
a) Charles Newton / चार्लस्‍ न्यूटि
b) Charles Babbage / चार्लस्‍ बैबेज
c) Isaac Newton / आइजैक न्यूटि
d) John Adams / जॉि एडम्स

Answer: C

 

9. Who was the inventor of positron?
पॉनजरॉि का आनवषकारक कौि था?
a) Rutherford / रदरफोड्‍
b) J.J. Thomson / जे.जे. थॉमसि

c) Chadwick / चाडनवक
d) Anderson / एंडरसि

Answer: D

10. Curie is the unit of:
क्यूरी ककसकी इकाई है:
a) Radioactivity / रेनडयोिर्म्‍िा
b) Temperature / िापमाि
c) Heat / ऊष्‍मा
d) Energy / ऊजा्‍

Answer: A

 

Book Name:
General Science MCQ
Quality:
Excellent
Format:
PDF
Size:
2 MB
Pages:
63 Pages
Language:
English & हिन्दी




MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

The above PDF is only provided to you by MyNotesAdda.com we are not the makers of the PDF, if you like the PDF or if you have any kind of doubt, suggestion or query regarding the same, feel free to contact us at our Mail id- [email protected] or you can chat with us in the comment section given below.

You can also stay updated by joining us on:

  1. Facebook Page: https://www.facebook.com/mynotesadda/
  2. Facebook Group: https://www.facebook.com/groups/395366674215955/

TAGS:- General science mcq pdf, General science mcq in hindi, General science mcq questions with answers pdf, General science mcq pdf download, General science mcq questions with answers in hindi, General science mcq for ssc, General science quiz 2, General science questions in hindi

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x