गारंटीकृत*) CCC Question Answer in Hindi September 2022

0

गारंटीकृत*) CCC Question Answer in Hindi September 2022

Hello Students,

Today we are sharing an important pdf in hindi गारंटीकृत*) CCC Question Answer in Hindi September 2022 CCC Previous Paper :15 sep 2022 डियर CCC स्टूडेंट्स आज के इस पोस्ट में आप सभी के लिए लेकर आये है ccc previous paper 2022 यहाँ पर आप सभी को ccc exam में पूंछे गए 31 अति महत्वपूर्ण प्रश्न मिलेगे, ये सभी प्रश्न 15 sep ccc exam में पूंछे गए है |डियर स्टूडेंट्स आपको पता होना चाहिए ccc nielit exam में बहुत से प्रश्न हर बार रिपीट होते है, हमारे पास बहुत से स्टूडेंट्स अपने-अपने ccc exam में आये हुए प्रश्न भेजे है जिन्हें हमने नीचे अप सभी के लिए दिए है |

 

गारंटीकृत*) CCC Question Answer in Hindi September 2022 दोस्तों जैसा की आपको पता ही होगा की जल्द ही CCC एडमिशन का नोटिफिकेशन जारी किया गया था जहाँ छात्र अपना एडमिशन लिए थे और अपनी तैयारी में लग गए थे और उन्ही में से कुछ छात्र मुझसे टेलीग्राम पर CCC Question Paper 2022 PDF की मांग कर रहे थे इसलिए eexamsyllabus.in के तरफ से सभी छात्रों के लिए बिलकुल Free में CCC Question Paper 2022 PDF को Hindi & English में उपलब्ध कराया है जिसे आप यहाँ से पढ़ सकते है और Download भी कर सकते है।

 

दोस्तों जिन्हे नहीं पता है मैं उनकी जानकारी के लिए बताना चाहूंगा गारंटीकृत*) CCC Question Answer in Hindi September 2022  मुख्यतः 1 ही चरण में पूर्ण होता है जिसके बारे में नीचे मैंने विस्तार से समझाया है आप पढ़ कर जानकारी प्राप्त कर सकते है।

     Topic Related Posts

 

CCC Question Answer

Q. 1. निम्न में से ‘डबल अंडरलाइन’ करने की शॉर्टकट कुंजी है?
a) Ctrl + Shift + U
b) Ctrl + Shift + D
c) Ctrl + U
d) Shift + U

Q. 1. Which of the following is the shortcut key to ‘double underline’?
a) Ctrl + Shift + U
b) Ctrl + Shift + D
c) Ctrl + U
d) Shift + U

Ans : b)

Q. 2. LibreOffice Impress किस तरह का प्रोग्राम है?
a) स्प्रेडशीट
b) वर्ड प्रोसेसिंग
c) प्रेजेंटेशन
d) इनमें से कोई नहीं

Q. 2. What type of program is LibreOffice Impress?
a) Spreadsheet
b) Word processing
c) Presentation
d) None of these

Ans : c)

Q. 3. LibreOffice Writer में बनाई फाइल को क्या कहते हैं?
a) वर्क बुक
b) डॉक्यूमेंट
c) प्रेजेंटेशन
d) इनमें से कोई नहीं

Q. 3. What is the file created in LibreOffice Writer called?
a) Work Book
b) Document
c) Presentation
d) None of these

Ans : b)

Q. 4. Bit का पूरा नाम क्या होता है?
a) Binary digit
b) Byte digit
c) Bitly
d) None

Q. 4. What is the full name of Bit?
a) Binary digit
b) Byte digit
c) Bitly
d) None

Ans : a)

Q. 5. PMSBY क्या है?
a) दुर्घटना बीमा पॉलिसी
b) जीवन बीमा पॉलिसी
c) स्वास्थ्य बीमा पॉलिसी
d) इनमें से कोई नहीं

Q. 5. What is PMSBY?
a) Accident Insurance Policy
b) Life insurance policy
c) Health Insurance Policy
d) None of these

Ans : a)

Q. 6. निम्न में से भारत में सबसे बड़ा कमर्शियल बैंक कौनसा है?
a) SBI
b) BOB
c) PNB
d) ICICI

Q. 6. Which of the following is the largest commercial bank in India?
a) SBI
b) BOB
c) PNB
d) ICICI

Ans : a)

CCC Question Answer

Q. 7. ISP का पूर्ण रूप क्या है?
a) Internet Server Provider
b) Internet Service Provider
c) Internet is Server Provider
d) None

Q. 7. What is the full form of ISP?
a) Internet Server Provider
b) Internet Service Provider
c) Internet is Server Provider
d) None

Ans : b)

Q. 8. पहला ‘वेब ब्राउज’र किसने बनाया?
a) मार्क एंडरसन
b) टिम बर्नर्स ली
c) मोज़िला फाउंडेशन
d) None

Q. 8. Who created the first ‘web browse’?
a) Mark Anderson
b) Tim Berners Lee
c) Mozilla Foundation
d) None

Ans : b)

Q. 9. Page Up प्रेस करने पर हम कहां जाएंगे?
a) एक लाइन ऊपर
b) पेज मैं सबसे ऊपर
c) स्क्रीन के सबसे ऊपर
d) एक पैराग्राफ के ऊपर

Q. 9. Where will we go when we press Page Up?
a) One line up
b) Top of page
c) Top of the screen
d) Over a paragraph

Ans : c)

Q. 10. ‘आरबीआई’ द्वारा जारी अभी तक की सबसे महंगी करेंसी कौन सी है?
a) 2000
b) 500
c) 1000
d) 10000

Q. 10. Which is the most expensive currency issued by ‘RBI’ so far?
a) 2000
b) 500
c) 1000
d) 10000

Ans : d)

Q. 11. किसी टेक्स्ट को कॉपी करने से पहले क्या करना पड़ता है?
a) पेस्ट
b) बोल्ड
c) एडिट
d) सिलेक्ट

Q. 11. What to do before copying a text?
a) Paste
b) Bold
c) Edit
d) Select

Ans : d)

Q. 12. ROM क्या है?
a) नॉन वोलेटाइल मेमोरी
b) यह कंप्यूटर का परमानेंट मेमोरी
c) जिसमें BIOS सुरक्षित रहता है
d) उपरोक्त सभी

Q. 12. What is ROM?
a) Non-volatile memory
b) This computer’s permanent memory
c) Where the BIOS is protected
d. All of the above

Ans : d)

Q. 13. HTTPS क्या है?
a) यह एक प्रोटोकोल है
b) यह वेबसाइट को सुरक्षित बनाता है
c) इसका ज्यादातर प्रयोग शॉपिंग और बैंकिंग के लिए किया जाता है
d) उपरोक्त सभी

Q. 13. What is HTTPS?
a) It is a protocol
b) It makes the website secure
c) It is mostly used for shopping and banking
d. All of the above

Ans : d)

CCC Exam Date

Q. 14. निम्न में से किसमें ब्याज ज्यादा मिलेगा?
a) चालू खाता
b) बचत खाता
c) मियादी खाता
d) उपरोक्त सभी

Q. 14. Which of the following will get more interest?
a) Current Account
b) Savings Account
c) Time account
d. All of the above

Ans : c)

Q. 15. VDU का पूर्ण रूप है?
a) Video Display User
b) Visual Display Unit
c) Video Display Unit
d) None

Q. 15. VDU stands for?
a) Video Display User
b) Visual Display Unit
c) Video Display Unit
d) None

Ans : b)

CCC Question Answer

Q. 16. पासबुक किसके लिए प्रयोग करते हैं?
a) खाते का लेखा-जोखा
b) पैसा निकालने के लिए
c) खाते का प्रूफ और पहचान पत्र के लिए इस्तेमाल कर सकते हैं
d) उपरोक्त सभी

Q. 16. What do passbooks use for?
a) Account Account
b) To withdraw money
c) Proof of account and can be used for identity card
d. All of the above

Ans : d)

Q. 17. टाइटल बार के ठीक नीचे कौनसी बार होती है?
a) स्टेटस बार
b) मेनू बार
c) फॉरमैट मेनू
d) टास्कबार

Q. 17. Which bar is just below the title bar?
a) Status bar
b) Menu bar
c) Format menu
d) Taskbar

Ans : b)

Q. 18. निम्न में से वह कौन सी वेबसाइट है जो दूसरे वेबसाइट को ढूंढने में मदद करती है?
a) वेब ब्राउजर
b) ई-कॉमर्स वेबसाइट
c) सर्च इंजन
d) सोशल वेबसाइट

Q. 18. Which of the following websites helps to find another website?
a) Web browser
b) E-commerce website
c) Search engine
d) Social website

Ans : c)

Q. 19. जब किसी टेक्स्ट को लिखते समय उसमें किसी भी तरह का बैकग्राउंड लगाते हैं तो उसे क्या कहते हैं?
a) Format effect
b) Text effect
c) Background effect
d) None

Q. 19. When writing any kind of background in a text, what is it called?
a) Format effect
b) Text effect
c) Background effect
d) None

Ans : b)

Q. 20. पेन ड्राइव क्या है?
a) इनपुट डिवाइस
b) आउटपुट डिवाइस
c) स्टोरेज डिवाइस
d) बी और सी दोनों

Q. 20. What is a pen drive?
a) Input device
b) Output device
c) Storage device
d) Both B and C

Ans : c)

Q. 21. ईथरनेट क्या है?
a) LAN
b) MAN
c) WAN
d) Intranet

Q. 21. What is Ethernet?
a) LAN
b) MAN
c) WAN
d) Intranet

Ans : a)

CCC Exam Result

Q. 22. PPF का पूर्ण अर्थ है?
a) Personal Provident Fund
b) Public Provident Fund
c) Public Provident Function
d) None

Q. 22. PPF stands for?
a) Personal Provident Fund
b) Public Provident Fund
c) Public Provident Function
d) None

Ans : b)

Q. 23. जब Cursor को हेडिंग पर ले जाते हैं तो वह हाथ के निशान जैसा हो जाता है?
a) True
b) False

Q. 23. When you take the Cursor to the heading, does it become like the mark of the hand?
a) True
b) False

Ans : b)

Q. 24. एमएस एक्सेल में हम ‘पेज ब्रेक’ कर सकते हैं?
a) True
b) False

Q. 24. In MS Excel, we can do a page break?
a) True
b) False

Ans : a)

Q. 25. हम मेनू बार की पोजीशन बदल सकते हैं?
a) True
b) False

Q. 25. Can we change the position of the menu bar?
a) True
b) False

Ans : a)

Q. 1. VGA का पूरा अर्थ है?
a) Video Graphics Arrey
b) Vishual Graphics Arrey
c) Vitual Graphics Arrey
d) None

Q. 1. What does VGA stand for?
a) Video Graphics Arrey
b) Vishual Graphics Arrey
c) Vitual Graphics Arrey
d) None

Ans : a)

Q. 2. Excel या Calc में ‘=min(6, 10<6, 4)’ की क्या वैल्यू होगी?
a) 1
b) 4
c) 6
d) 0

Q. 2. What will be the value of ‘= min (6, 10 <6, 4)’ in Excel or Calc?
a) 1
b) 4
c) 6
d) 0

Ans : d)

Q. 3. कंपाइलर का उपयोग है?
a) उच्च श्रेणी के भाषाओं को निम्न श्रेणी में बदलना
b) हाई लेवल भाषा को मशीन भाषा में बदलना
c) ए और बी दोनों
d) इनमें से कोई नहीं

Q. 3. What is the use of compiler?
a) Converting upper-class languages to lower-class
b) Convert high level language into machine language
c) Both A and B
d) none of these

Ans : c)

Q. 4. Word and Writer में नया डॉक्यूमेंट किस टेंपलेट पर आधारित है?
a) Template
b) Genral
c) Normal
d) Standard

Q. 4. Which template is the new document in Word and Writer based on?
a) Template
b) Genral
c) Normal
d) Standard

Ans : c)

Q. 5. MS WORD and Writer में सबसे नीचे जो स्क्रीन प्रदर्शित होती है उसे क्या कहते हैं?
a) Status Bar
b) Title Bar
c) Menu bar
d) Footnote

Q. 5. What screen is displayed at the bottom of MS WORD and Writer?
a) Status Bar
b) Title Bar
c) Menu bar
d) Footnote

Ans : a)

Q. 6. Page के आरंभ में जाने के लिए किसकी का प्रयोग किया जाता है?
a) Ctrl + Home
b) Home
c) Arrow
d) Page Up

Q. 6. Who is used to go to the beginning of a page?
a) Ctrl + Home
b) Home
c) Arrow
d) Page Up

Ans : a)

CCC Result

Q. 7. ISO का पूर्ण रूप क्या है?
a) International Standards Organisation
b) Internet Standards Organisation
c) Image Standard Optical
d) None

Q. 7. What is the full form of ISO?
a) International Standards Organization
b) Internet Standards Organization
c) Image Standard Optical
d) None

Ans : a)

Q. 8. पिछले वर्कशीट में जाने के लिए क्या प्रेस करेंगे?
a) Shift + Tab
b) Alt + Pageup
c) Ctrl + Pageup
d) Ctrl + Page down

Q. 8. What will we press to go to the previous worksheet?
a) Shift + Tab
b) Alt + Pageup
c) Ctrl + Pageup
d) Ctrl + Page down

Ans : c)

Q. 9. इंटरनेट को चलाने के लिए न्यूनतम कितने टाइम की आवश्यकता होगी?
a) 2 GB
b) 3 GB
c) 4 GB
d) 5 GB

Q. 9. What is the minimum time required to run internet?
a) 2 GB
b) 3 GB
c) 4 GB
d) 5 GB

Ans : a)

Q. 10. 1 Octet किसके बराबर होती है?
a) 1 बाइट
b) 8 बिट
c) 8 byte
d) निबल

Q. 10. What does 1 Octet equal to?
a) 1 byte
b) 8 bit
c) 8 byte
d) Nibble

Ans : b)

CCC Practice Paper SET-1  Download Now
CCC Practice Paper SET- 2 Download Now
CCC Practice Paper SET- 3 Download Now
CCC Practice Paper SET- 4 Download Now
CCC Practice Paper SET- 5 Download Now
CCC Practice Paper SET- 6 Download Now

Related Pdf Download

Maths Topicwise Free PDF > Click Here To Download English Topicwise Free PDF > Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here To Download Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Indian Polity Free PDF > Click Here To Download History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks > Click Here To Download EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
Hindi Topicwise Free PDF > Click Here To Download Science Notes Download > Click Here To Download

 

MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and sharing our post, So more people will get this. This PDF is not related to mynotesadda.com  and if you have any objection over this pdf, you can mail us at info@mynotesadda.com

Here you can also check and follow our Facebook Page (MyNotesAdda.com) and our Facebook Group. Please share, comment, and like Our post on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which is Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Tags:- CCC Question Answer in Hindi PDF Download 2022,CCC Question Answer in Hindi 2022,CCC Most Important Question 2022 in Hindi,CCC Question Paper 2022,CCC ke Question Answer,CCC Question Answer PDF,CCC Question Answer in Hindi 2021,CCC Online Test

Leave A Reply

Your email address will not be published.