List of Indian Presidents – 1950 to 2022

0

List of Indian Presidents – 1950 to 2022

 

HELLO FRIENDS,

Today we are sharing important notes pdf  List of Indian Presidents – 1950 to 2022 – SSC NOTES like SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. List of Indian Presidents – 1950 to 2022  are very important for any competitive exam and these List of Indian Presidents – 1950 to 2022  for SSC, BANK, AND RAILWAYS is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

 

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDFs for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. List of Indian Presidents – 1950 to 2022

List of Indian Presidents – 1950 to 2022  for SSC, BANK, AND RAILWAYS is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like math, Geography, History, Polity, etc, and study materials including Previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

     TOPIC RELATED POSTS

 

List of Indian Presidents (1950-2022)

 

 

Name Tenure Description
Rajendra Prasad 13 May 1952 – 13 May 1957 

13 May 1957 – 13 May 1962

  • He was elected twice as the president
  • He was also the president of the constituent assembly before being elected for this post.
Sarvepalli Radhakrishnan 13 May 1962 – 13 May 1967
  • Radhakrishnan was a prominent philosopher and writer.
  • He also held the position of vice-chancellor of the Andhra University and Banaras Hindu University.
Zakir Hussain 13 May 1967 – 3 May 1969
  • He was the recipient of Padma Vibhushan and Bharat Ratna.
  • He was the shortest-serving president and passed away in office.
Varahagiri Venkata Giri 3 May 1969 – 20 July 1969 

24 August 1969 – 24 August 1974

  • He was elected Vice President of India in 1967.
  • He served as the president for a short term due to the sudden death of Zakir Hussain in office.
Fakhruddin Ali Ahmed 24 August 1974 – 11 February 1977
  • He was the president during Emergency.
  • He was the second president who died in office.
Neelam Sanjiva Reddy 25 July 1977 – 25 July 1982
  • He was the first Chief Minister of Andhra Pradesh.
  • He became the youngest President who occupied Rashtrapati Bhavan and contested twice for the post of president.
Zail Singh 25 July 1982 – 25 July 1987
  • He was the Chief Minister of Punjab and the Union Home Minister
Ramaswamy Venkataraman 25 July 1987 – 25 July 1992
  • He is a receiver of “Tamra Patra” for his contributions to India’s freedom struggle.
Shankar Dayal Sharma 25 July 1992 – 25 July 1997
  • He was Chief Minister of Madhya Pradesh and the Indian Minister for Communications.
Kocheril Raman Narayanan 25 July 1997 – 25 July 2002
  • He served as India’s ambassador to Thailand, Turkey, China and the United States of America.
Avul Pakir Jainulabdeen Abdul Kalam 25 July 2002 – 25 July 2007
  • He played a leading role in the development of India’s ballistic missile and nuclear weapons programs.
  • He was also a Bharat Ratna recipient.
Pratibha Patil 25 July 2007 – 25 July 2012
  • She was the first woman president of India.
Pranab Mukherjee 25 July – 25 July 2017
  • He was awarded the best Parliamentary Award in 1997.
  • He also received Padma Vibhushan in 2008
Ram Nath Kovind 25 July 2017 – 25 July 2022
  • He served as the Governor of Bihar.
Draupadi Murmu 25 July 2022 – Incumbent
  • She has served as the governor of Jharkhand previously.

 

Indian Polity-राष्ट्रपति (President of India) One Liner Questions-Answers in Hindi:

Q1. राष्ट्रपति पद्धति में समस्त कार्यपालिका की शक्तियाँ किसमें निहित होती हैं?

Ans. राष्ट्रपति में

Q2. राष्ट्रपति पद के निर्वाचन हेतु कौन-सी पद्धति अपनायी जाती है?

Ans. समानुपातिक प्रतिनिधित्व एवं एकल संक्रमणीय मत पद्धति

Q3. भारतीय संविधान के अनुसार संघ की कार्यपालिका शक्तियाँ किसमें निहित होती हैं?

Ans. राष्ट्रपति में

Q4. राष्ट्रपति के चुनाव के लिए प्रस्तावक एवं अनुमोदकों की कम-से-कम कितनी संख्या होनी चाहिए?

Ans. 50-50

Q5. भारत के राष्ट्रपति निर्वाचित होने के पात्र बनने के लिए किसी व्यक्ति की  आयु पूर्ण होनी चाहिए?

Ans. 36 वर्ष

Q6. राष्ट्रपति का निर्वाचन किस प्रकार से होता है?

Ans. अप्रत्यक्ष रूप से

Q7. भारत में कार्यपालिका का अध्यक्ष कौन होता है?

Ans. राष्ट्रपति

Q8. राष्ट्रपति पद के चुनाव सम्बन्धी विवाद को किसे निर्देशित किया जाता है?

Ans. उच्चतम न्यायालय को

Q9. भारतीय सेनाओं का सर्वोच्च सेनापति कौन होता है?

Ans. राष्ट्रपति

Q10. राष्ट्रपति पद का चुनाव संचालित किया जाता है?

Ans. निर्वाचन आयोग द्वारा

Q11. राष्ट्रपति अपना त्यागपत्र किसे सौंपता है?

Ans. उपराष्ट्रपति को

Q12. राष्ट्रपति पर महाभियोग का आरोप संसद के किस सदन द्वारा लगाया जाता हैं?

Ans. संसद के किसी भी सदन द्वारा

Q13. राष्ट्रपति को हटाया जा सकता है?

Ans. महाभियोग द्वारा

Q14. भारत में किसके चुनाव में आनुपातिक प्रतिनिधित्व चुनाव प्रणाली अपनायी जाती है?

Ans. राष्ट्रपति के

Q15. राष्ट्रपति चुनाव सम्बन्धी मामले किसके पास भेजे जाते हैं?

Ans. उच्चतम न्यायालय के

Q16. भारत के राष्ट्रपति का चुनाव कितने वर्षों के लिए होता है?

Ans. 5 वर्ष

Q17. भारतीय संविधान के अनुसार देश का प्रथम नागरिक कौन होता है?

Ans. राष्ट्रपति

Q18. राष्ट्रपति के निवाचन के लिए गठित निर्वाचक मण्डल में सम्मिलित होते हैं?

Ans. स्थानीय संसद तथा राज्य विधानसभाओं के सभी निर्वाचित सदस्य

Q19. राष्ट्रपति का रिक्त स्थान भर लिया जाना चाहिए?

Ans. 6 माह में

Q20. कार्यकाल पूर्ण होने से पहले भारत के राष्ट्रपति को उनके पद से कौन हटा सकता है?

Ans. संसद द्वारा महाभियोग लगाकर

Q21. राष्ट्रपति को कौन पद और गोपनीयता की शपथ दिलाता है?

Ans. भारत का मुख्य न्यायाधीश

Q22. भारतीय राष्ट्रपति के सर्वसम्मति से चुने जाने का अभी तक एकमात्र उदाहरण  हैं?

Ans. नीलम संजीव रेड्डी

Q23. स्वतंत्र भारत के प्रथम राष्ट्रपति किस राज्य से थे?

Ans. बिहार से

Q24. कौन लगातार दो बार राष्ट्रपति रहे थे?

Ans. डॉ. राजेन्द्र प्रसाद

Q25. वित्त बिल के लिए किसकी पूर्व स्वीकृति आवश्यक है?

Ans. भारत के राष्ट्रपति

Q26. भारतीय संविधान का कौन-सा अनुच्छेद राष्ट्रपति के पद के लिए पुन: निर्वाचन की योग्यताएं निर्धारित करता है?

Ans. अनुच्छेट 57

Q27. सार्वजनिक महत्व के किसी विषय पर राष्ट्रपति संविधान के किस अनुच्छेद के तहत सर्वोच्च न्यायालय से कानूनी परामर्श ले सकता है?

Ans. अनुच्छेद 143 के

Q28. लोकसभा एवं राज्यसभा में राष्ट्रपति द्वारा मनोनीत सदस्यों की कुल संख्या  कितनी है?

Ans. 14

Q29. भारत के किस राष्ट्रपति की मृत्यु कार्यकाल पूरा करने से पूर्व ही हो गई  थी?

Ans. डॉ.जाकिर हुसैन

Q30. किसने उच्चतम न्यायालय के मुख्य न्यायाधीश तथा कार्यवाहक राष्ट्रपति दोनों ही पदों को सुशोभित किया?

इन्हे भी पढ़े :  Indian Polity: उपराष्ट्रपति (Vice President) Important One Liner Questions in Hindi

Ans. एम.हिदायतुल्ला ने

Q31. किसी भी अभियुक्त की फांसी की सजा को बदलने या कम करने का  अधिकार किसे दिया गया है?

Ans. राष्ट्रपति को

Q32. किसी विधि के प्रश्न पर सर्वोच्च न्यायालय से परामर्श लेने का अधिकार  किसको है?

Ans. राष्ट्रपति को

Q33. विदेशों को भेजे जाने वाले विभिन्न संसदीय प्रतिनिधिमण्डलों के लिए व्यक्तियों का नामांकन कौन करता है?

Ans. राष्ट्रपति

Q34. विदेशी देशों के सभी राजदूतों का कमिश्नरों के प्रत्यय पत्र किसके द्वारा  प्राप्त किये जाते हैं?

Ans. राष्ट्रपति

Q35. राष्ट्रपति किस विधेयक को पुनर्विचार के लिए नहीं लौटा सकता?

Ans. धन विधेयक

Q36. राष्ट्रपति संविधान के किस अनुच्छेद के अन्तर्गत अध्यादेश जारी कर सकता है?

Ans. अनुच्छेद 123 के

Q37. राष्ट्रपति द्वारा जारी अध्यादेश अधिवेशन आरम्भ होने के कितने दिनों तक अधिक-से-अधिक एक बार में प्रभावी रह सकता है?

Ans. 6 सप्ताह तक

Q38. राष्ट्रपति के चुनाव में विवाद होने पर किसकी सलाह ली जाती है?

Ans. सर्वोच्च न्यायालय की

Q39. नामांकन के समय राष्ट्रपति पद के उम्मीदवार को जमानत के तौर पर कितना रुपया जमा करना पड़ता है?

Ans. 15,000 रु.

Q40. श्रीमती प्रतिभा पाटिल का भारतीय गणतंत्र के राष्ट्रपति के रूप में क्रम क्या  है?

Ans. 12वाँ

 

DOWNLOAD PDF

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

 

mynotesadda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and sharing our post, So more people will get this. This PDF is not related to mynotesadda.com  and if you have any objection over this pdf, you can mail us at info@mynotesadda.com

Here you can also check and follow our Facebook Page (mynotesadda ) and our Facebook Group. Please share, comment, and like Our post on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which is Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

  1. Facebook Page:https://www.facebook.com/mynotesadda

TAGS:- president of india list from 1947 to 2022,indian president list,indian president list with photo,list of president of india pdf,2nd president of india,indian president name 2022,new president of india,1st president of india

Leave A Reply

Your email address will not be published.