Indian Culture Notes Hindi PDF Download

0

Indian Culture Notes Hindi PDF Download 

HELLO STUDENTS,

Today we are sharing an important pdf   Indian Culture Notes Hindi PDF Download  this pdf all previous year questions are available for this pdf like PATWARI LDC, VDO, RAS, And all competitive exams Indian Culture Notes Hindi PDF Download   is very useful for it. this FREE Rajasthan History and Culture in Hindi PDF will be very helpful for your examination.

 

Indian Culture Notes Hindi PDF Download this Rajasthan history is available for all Rajasthan exams this pdf is available basic concepts of  Rajasthan History and Culture in Hindi PDFMyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDF for PATWARI,VDO , RAJ LDC , RAJ RAS, LIC AAO, and many other exams

 

Our Indian Culture Notes Hindi PDF Download is very Simple and Easy to learn. We also Cover Basic Topics like math, Geography, History, Polity, etc. Rajasthan History and Culture in Hindi PDF and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

 

Art and culture-related Topic

 

  1. Samaveda: Saman means melody, collection of melodies and tunes, MUSA SAGA, Music and Dance Samanveda, Upveda: Gandharvaveda, hymns dedicated to Soma, Indra, Agni
  2. Atharva Veda: Magical Charms and spells to get rid of devils, Upveda-Shilpaveda on architecture Math
  3. Aranyak
  4. Upanishads
  5. Puranas
  6. Jatakas
  7. Pitakas
  8. Vinay Pitak
  9. Sutta Pitaks
  10. Abhidhamma Pitak
  11. Milanda Panho
  12. Angutar Nikaya
  13. Language: Prakrit
  14. Kalpa Sutra
  15. 24 Tirthankaras
  16. Nayadhamma Kaha
  17. Acharanga Sutra

                                           Indian Art and culture Question and answer

 

भारतीय कला और संस्कृति के बारे में सामान्य ज्ञान प्रश्नोत्तरी हिंदी में 

यहाँ पढ़िए भारतीय कला और संस्कृति से जुड़े सामान्य ज्ञान के हिंदी में महत्वपूर्ण प्रश्न एवं उत्तर आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए.

प्रश्न 1. प्रसिद्ध चित्रकार “विन्सेंट विलेम वैन गो” किस देश के थे?

  1. स्पेन
  2. नीदरलैंड्स
  3. इटली
  4. फ्रांस
   उत्तर: नीदरलैंड्स

प्रश्न 2. राजा रवि वर्मा किस क्षेत्र के एक प्रसिद्ध व्यक्ति थे?

  1. चित्रकार
  2. संगीतकार
  3. गायक
  4. चिकित्सक
     उत्तर: चित्रकार

प्रश्न 3. जापानी कला को कागज की तह को किस नाम से जाना जाता है?

  1. हाइकू
  2. इकेबाना
  3. ओरिगामी
  4. कराओके
     उत्तर: ओरिगामी

प्रश्न 4. राजा हरिश्चंद्र फिल्म को ____ भारतीय फिल्म द्वारा निर्मित किया गया था?

  1. दादा साहेब फाल्के
  2. अशोक कुमार
  3. अर्देशिर ईरानी
  4. गुरुदात
     उत्तर: दादा साहेब फाल्के

प्रश्न 5. यवनिका या पर्दा भारतीय रंगमंच पर इनमे से किसके द्वारा प्रस्तुत किया गया था?

  1. शक
  2. यूनानियों
  3. हंस
  4. फारसियों
    उत्तर: यूनानियों

प्रश्न 6. इनमे से कौन एक प्रतिष्ठित अभिनेता होने के साथ-साथ ज्ञानपीठ पुरस्कार (भारत में सर्वोच्च साहित्यिक पुरस्कार) का प्राप्तकर्ता है?

  1. विजय तेंदुलकर
  2. कैफ़ी आज़मी
  3. जावेद अख्तर
  4. गिरीश कर्नाड
    उत्तर: गिरीश कर्नाड

प्रश्न 7. भारतीय सांस्कृतिक संबंध परिषद की स्थापना किसके द्वारा की गई थी?

  1. सरदार वल्लभभाई पटेल
  2. राजगोपालाचारी
  3. मौलाना अबुल कलाम आज़ाद
  4. इंदिरा गांधी
     उत्तर: मौलाना अबुल कलाम आज़ाद

प्रश्न 8. निम्नलिखित में से कौन एक चित्रकार नहीं है?

  1. तैयब मेहता
  2. रामकिंकर बैज
  3. सैयद हैदर रज़ा
  4. जैमिनी रॉय
    उत्तर: रामकिंकर बैज

प्रश्न 9. मधुबनी ‘लोक चित्रों की एक शैली है, जो भारत के किस राज्य में सबसे अधिक प्रसिद्ध है?

  1. बिहार
  2. मध्य प्रदेश
  3. पश्चिम बंगाल
  4. राजस्थान
     उत्तर: राजस्थान

प्रश्न 10. नंद लाल बोस, मंजीत बावा, तैयब मेहता ये सभी इनमे से क्या हैं?

  1. शास्त्रीय गायक
  2. अंग्रेजी कवि
  3. फोटोग्राफर
  4. चित्रकारों
    उत्तर: चित्रकार

प्रश्न 1. वारली पेंटिंग भारत के किस राज्य के लिए स्वदेशी है?

  1. गुजरात
  2. राजस्थान
  3. ओडिशा
  4. महाराष्ट्र

उत्तर: महाराष्ट्र

प्रश्न 2. महान चित्रकार पाब्लो पिकासो किस देश के थे?

  1. फ्रांस
  2. जर्मनी
  3. स्पेन
  4. इटली

उत्तर: स्पेन

प्रश्न 3. जोरासांको ठाकुर बारी किस भारतीय व्यक्तित्व का पैतृक घर है?

  1. रविंद्रनाथ टैगोर
  2. प्रणब मुखर्जी
  3. राम मोहन राय
  4. स्वामी विवेकानंद

उत्तर: रविंद्रनाथ टैगोर

प्रश्न 4. होमी व्यारावाला भारत के पहले ______ के रूप में प्रसिद्ध है?

  1. लेडी पेंटर
  2. लेडी फोटोजर्नलिस्ट
  3. लेडी कथक डांसर
  4. लेडी प्लेबैक सिंगर

उत्तर: लेडी फोटोजर्नलिस्ट

प्रश्न 5. इकेबाना (Ikebana) जापानी की एक _____ कला है?

  1. कागज शिल्प
  2. ड्रेस डिजाइनिंग
  3. लघु वृक्ष खेती
  4. फूलो की व्यवस्था

उत्तर: फूलो की व्यवस्था

प्रश्न 6. पूर्व राष्ट्रपति एपीजे अब्दुल कलाम द्वारा लिखित ऑडियो बुक “विंग्स ऑफ फायर” के पीछे किसकी आवाज है?

  1. ओम पुरी
  2. अमिताभ बच्चन
  3. गिरीश कर्नाड
  4. हरीश भीमनी

उत्तर: गिरीश कर्नाड

प्रश्न 7. ताज़ी रखी चूने के प्लास्टर पर निष्पादित भित्ति चित्र की तकनीक को किस नाम से जाना जाता है?

  1. फ्रेस्को
  2. गौअचे
  3. टेम्पेरे
  4. क्यूबिज्म

उत्तर: फ्रेस्को

 

प्रश्न 8. रामकिंकर बैज एक ______ प्रसिद्ध व्यक्ति थे?

  1. नर्तकी
  2. रंगमंच का व्यक्तित्व
  3. वायोलिन बाजनेवाला
  4. संगतराश

उत्तर: संगतराश

प्रश्न 9. कशीदाकारी रूमाल के लिए कौन सा स्थान प्रसिद्ध है?

  1. सलेम
  2. गडवाल
  3. तन्गालिया
  4. चंबा

उत्तर: चंबा

प्रश्न 10. एकला चलो रे (अकेले चलो) गीत किसके द्वारा लिखा गया था?

  1. सुभाष चंद्र बोस
  2. ईश्वर चंद्र विद्यासागर
  3. रविंद्रनाथ टैगोर
  4. अरबिंदो घोष

उत्तर: रविंद्रनाथ टैगोर

Click Here to Download this PDF:-Indian Art & Culture

 

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

 

 

MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf , you can mail us at zooppr@gmail.com

Please Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Facebook Group :- https://www.facebook.com/mynotesadda

Tags:-  drishti ias art and culture notes pdf in hindi,indian culture in hindi,vision ias medieval history notes pdf in hindi,aih culture in hindi,characteristics of indian culture in hindi,vision ias art and culture notes pdf in hindi 2021,भारतीय कला और संस्कृति नोट्स,history notes in hindi

Leave A Reply

Your email address will not be published.