Important Festivals of India State wise

0

Important Festivals of India State wise

HELLO STUDENTS,

Today we are sharing an important pdf for Important Festivals of India State wise this pdf is important for all competitive exams like SSC CHSL, MTS, RRB, UPSC, LDC, AAO, VDO, And all competitive exams. this pdf is cover a basic topic of Important festivals of  India in Hindi PDF भारत के सभी राज्यों के महत्वपूर्ण उत्सव/त्योहार (Important Festivals Of All The States Of India). हॉर्नबिल फेस्टिवल यह पूर्वोत्तर के सबसे बड़े सांस्कृतिक कार्यक्रमों में से. एक है important pdf for Important Festivals of India State wise all basic concepts cover this pdf . Important Festivals of India State wise this pdf is important for all competitive exams

 

 

All of you will be familiar with this book and you must have heard a lot of appreciation about this book in many shops and coaching, then you will know that everything related to general knowledge is available in this book, for your preparation. The appropriate notes are available in this book as a PDF on your mobile Important festival of India in Hindi PDF this pdf like SSC CHSL, MTS, RRB, UPSC, LDC, AAO, VDO

 

 

If you have any doubts or suggestions regarding the PDF then you can tell us in the Comment Section given below, we will be happy to help you. We wish you a better future.

 

Topic important festival of India 2022

 

 

  1. भारतीय वस्तु कला मूर्तिकला और मृतभांड
  2. भारतीय चित्र कलाएं
  3. हस्तशिल्प
  4. भारत में यूनेस्को के मूर्त विश्व विरासत स्थलों की सूची
  5. भारतीय संगीत
  6. भारतीय नृत्य विधाएं
  7. नाट्य कला
  8. भारतीय कठपुतली कला
  9. भारतीय सर्कस
  10. अमूर्त सांस्कृतिक विरासत यूनेस्को सूची
  11. भारत में मार्शल आर्ट
  12. भारत में भाषाएं
  13. धर्म
  14. भारतीय साहित्य
  15. दर्शन
  16. भारतीय सिनेमा
  17. प्राचीन विज्ञान एवं प्रौद्योगिकी
  18. भारत में मेले एवं त्यौहार
  19. पुरस्कार और सम्मान
  20. भारत में कैलेंडर
  21. कानून और संस्कृति
  22. भारत के सांस्कृतिक संस्थान
  23. दिल्ली सात बहनों का एक शहर
  24. भक्ति व सूफी आंदोलन
  25. भारत के प्रसिद्ध व्यक्तित्व
  26. सांस्कृतिक रुचि के स्थल

       RELATED PDF

 

          Most Popular Festivals of India QUESTION AND ANSWER

 

1. In which Season the Holi Festival is Celebrated ?
a)Aut
b)Summer
C)Spring
d)rainy
2. In which tithi Maha Shivratri Festival Comes in every year?
a)Tritiya tithi
b) Chaturdasi tithi
c) Pratipada tithi
d)Ashtami tithi
3. Which state Celebrates the Colourful Kite Festival in the Makar Sankranti?
a) Maharashtra
b)Odisha
c) Gujrat
d) Rajasthan
4. which state Celebrates the Nuakhai Festival?
a) Jharkhand
b)Odisha
c) Telangana
d)West bengal
5. which state Celebrates the Tripureswari Temple festival?
a)Kerla
b)Tripura
c) Andhra Pradesh
d)Manipur
6.what is the National Festival of Kerala ?
a) Onam
b)Pongal
c) Ugadi
d)Poorum
7. What is the Famous Festival of Tamilnadu ?
a)Vishu
b)Pongal
c)Karago
d)Thaipusam
8.which of the Following Festival in Not Celebrate in West bengal ?
a) Ganganagar Mela
b)Vishu
c)Dol purnima
d)Naba barsha
9.Puskar Camel fair Celebrate in which state ?
a)Punjab
b) Rajasthan
c)Haryan
d) Himachal Pradesh
10.who does Celebrate Easter Festival ?
a)Hindu
b)Muslim
c) Christian
d)Sikh
11.who does Celebrate Papeti Festival ?
a) Buddhist
b)Jain
c)Parsi
d) Jewish
12 .which day is celebrated as International Yoga day ?
a) August 21
b)June 21
c)April 21
d) September 21
Ans: June 21

State-wise Festivals Of India

In India There are 28 states and 8 territories. The Different Indian States are associated with Popular Festivals Celebrates in a Particular region. Here are some important Harvest festivals of India General Knowledge is Described.
Harvest Festival OF India
1. Which State Celebrate the Festival of Womanhood?
Ans : Odisha ,Raja Parba
2. Which State Celebrates the Harvest festival Of Bihu?
Ans: Assam,Magh Bihu
3. Which states Celebrate the Harvest festival of Gangaur?
Ans: Rajasthan
4. Which State Celebrates the Harvest Festival of Nuakhai?
Ans: OdishaSambalpur (western Odisha )
5. What is the Harvest Festival of Maharashtra?
Ans : Gudhi Padwa
6.What is the Harvest festival of Punjab Celebrate in Spring?
Ans: Vaisakhi, Lohri
7. What is the Harvest festival of West Bengal?
Ans: Nabanna
8. What is the Harvest festival Of Sikkim?
Ans : Losar
9. what is the Harvest Festival of Chattisgarh?
Ans: Charta
10. what is the Harvest Festival of Haryana?
Ans : Lohri
11. what is the Harvest festival of Goa?
Ans : Konsachem
 
 
12. What is the Harvest Festival of Kerala?
Ans: Onam
13. Which State Celebrate Folk festival of “Bonalu “?
Ans : Telengana (Telgu month of ashadham )
14 . Which day is Celebrated as Sambalpuri day?
Ans: On August 1st, the Poet Satya Narayan Bohidar Birth date is Celebrated as Sambalpuri day in Western Odisha.
15. Which day is celebrated as National Handloom day?
Ans: August 7
16. Which Northeast Indian States Celebrate Majuli Festival?
Ans – Assam
17. Mando Folk Dance Festival Celebrate in which State?
Ans: Goa (Traditional with Western Culture )
18. Sama Chakeva is the Festival of Which state?
Ans: Bihar (Maithili region)
19. What are the Popular festivals Celebrated in Jammu and Kashmir?
Ans: Dosmuchey Festival, Sikhara Festival, Lori, Tulip festival, Hemis, Matho Narang
20. garden nachos festival celebrate in which part of India?
Ans: Ladakh
21. Which Independence Day we are celebrating in 2021?
Ans: August 15
22 . In which state of India the Nabakalebara festival is associated?
Ans: Odisha, Puri 

 

DOWNLOAD PDF 

 

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

 

MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf , you can mail us at zooppr@gmail.com

Please Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.Facebook Group :- https://www.facebook.com/mynotesadda

 

tags:- festivals of India state wise 2022,29 states of india and their main festivals list,Indian states and their festivals list pdf,festivals of India state-wise for SSC cgl, important festivals of India pdf, important festivals of India UPSC, important festivals of India gk, list of festivals of India

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.