GK FOR SUCCESS PDF

0

GK FOR SUCCESS PDF

 

Hello friends,

Today our topic is Gk for success pdf. This Gk for success pdf is providing you good quality of knowledge, we are always happy to help you to accelerate your marks at a smooth and peak level. We always take care of your basic problematic issues, and such we are trying regularly well to provide you better every day

 

Gk for success pdf helps you to get you on peak height of knowledge about general awareness, this Gk for success pdf available on mynotesadda.Com  which is a platform of world pdf store keeper . Apart from this Gk for success pdf we have also categories bunches of subjects pdf which you desire for achievement in your upcoming competitive exams.

GK FOR SUCCESS PDF has a very easy language which will help you to understand all concepts form the book of GK FOF WE HAVE ALSO CATEGORIES BUNCHES OF SUBJECTS PDF WHICH YOU DESIRE FOR ACHIEVEMENT IN YOUR UPCOMING COMPETITION EXAMS .R SUCCESS PDF.GK FOR SUCCESS PDF is very easy to learn for all students. There are many teachers teach from the book GK FOR SUCCESS PDF in coaching institutes but we are providing this GK FOR SUCCESS PDF for free download.

 

Contents in GK FOR SUCCESS PDF Notes

  1. History
  2. Ancient India
  3. Medieval India
  4. Modern India
  5. World history
  6. Geography
  7. Geography of India
  8. Indian Constitution
  9. Indian economy
  10. Physics
  11. computer
  12. Chemistry
  13. Zoology
  14. Science and technology
  15. Diverse
  16. The game itself

GK NOTES Related PDF 

  1. Jharkhand Samanya Gyan
  2. Rajasthan Current Gk PDF
  3. Free Online Test GK Questions in hindi with answers
  4. GK Books In Hindi Free
  5. Lucent Objective GK PDF
  6. GK Book Download
  7. Lucent General Knowledge PDF
  8. Haryana GK For HSSC In Hindi
  9. Lucent GK In Hindi
  10. GK In Hindi Download
  11. प्रधानमंत्री कौशल विकास योजना
  12. Drishti IAS Notes In Hindi
  13. GK In Hindi Question Answer Free Download
  14. Lucent GK PDF In Hindi
  15. General Knowledge Jharkhand Free Download
  16. GK PDF Books Free Download
  17. UP GK In Hindi
  18. Speedy Railway GK In Hindi
  19. Vision IAS Notes PDF
  20. Lucent GK PDF
  21. Rajasthan GK In Hindi
  22. Speedy GK In Hindi
  23. SSC GK PDF
  24. SSC CPO Previous Year Question Papers Easy Download

  Questions Answers  

1. भारतीय एथलीट जो प्रतिष्ठित लॉरियस वर्ल्ड स्पोर्ट्स अवॉडर्स के लिए नामित किये गये है ?

  • (A) विनेश फोगाट
  • (B) नीरज चौपड़ा
  • (C) एमएस मैरी कॉम
  • (D) इनमें से कोई नहीं
Answer: A

 

2. भारत ने यूरेनियम के आयात के लिए हाल ही में निम्न में से किस देश से समझौता किया है ?

  • (A) डेनमार्क
  • (B) उज्बेकिस्तान
  • (C) इसराइल
  • (D) मलेसिया
Answer:B 

 

3. निम्न में से किस देश ने कृत्रिम उल्का पिंड की बारिश के लिए हाल ही में माइक्रो-सेटेलाइट का प्रक्षेपण किया है ?

  • (A) भारत
  • (B) यूरोपीय यूनियन
  • (C) जपान
  • (D) चीन
Answer: C

 

4. वनों की गुणवत्ता और वनवासियों की आजीविका विकसित के उद्देश्य से हाल ही में एक परियोजना शुरू की गयी है ?

  • (A) असम में
  • (B) त्रिपुरा में
  • (C) सिक्किम में
  • (D) मेघालय में
Answer: B

 

5. निम्न में से किस देश में उच्च मूल्य वर्ग के भारतीय नोट के उपयोग पर प्रतिबंध लगा दिया गया है ?

  • (A) नेपाल
  • (B) मालद्वीप
  • (C) श्रीलंका
  • (D) भूटान
Answer: A

 

6. मलेशिया के शाही परिवार ने निम्न में से किस देश के 16वें राजा के रूप में चुना है ?

  • (A) मोजाहिर मोहम्मद
  • (B) मोहम्मद नजीब
  • (C) मोहम्मद पंचम
  • (D) अब्दुल्ला सुल्तान
Answer: D

 

7. सरकार ने हाल ही में पद्य पुरस्कार 2019 की घोषणा की है, निम्न में से किन्हें इस वर्ष ‘पद्य विभूषण’ सम्मान दिया गया है ?

  • (A) बलवंत मोरेश्वर पुरंडारे
  • (B) अनिल कुमार मणिभाईनायक
  • (C) इस्माइल उमर गुएल और तीजनबाई
  • (D) इन सभी को
Answer: D

 

8. जलवायु परिवर्तन के खिलाफ प्रयास तेज करने के लिए हाल ही में पहली बार एक रैली निकाली गयी है ?

  • (A) बेल्जियम में
  • (B) इटली में
  • (C) जर्मनी में
  • (D) फ़्रांस में
Answer: A

 

9. निम्न में से किस राज्य में उस राज्य के गैर-निवासी वासियों के लिए ‘प्रवासी लाभांश पेंशन योजना’ की शुरुआत की गयी है ?

  • (A) उत्तर प्रदेश
  • (B) केरल
  • (C) मध्य प्रदेश
  • (D) कर्णाटक
Answer: B

 

10. पूरी तरह से स्वदेश निर्मित ट्रेन-18 का नाम रखा गया है ?

  • (A) नामिम गंगे
  • (B) इनोवेशन यान
  • (C) गंगा-यमुना एक्सप्रेस
  • (D) वंदे भारत एक्सप्रेस
  • Answer: D
Topic name:-  GK FOR SUCCESS PDF
Number of Pages:- 127




Click here to download:-GK FOR SUCCESS PDF

 

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

 

 
MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf , you can mail us at zooppr@gmail.com

Please Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Facebook Group :- https://www.facebook.com/mynotesadda

Tags :-gk pdf download,gk pdf in hindi download,india gk pdf download,gk pdf download in hindi 2022,general knowledge refresher by o.p. khanna pdf,static gk capsule pdf 2022,nitin gupta pdf download,affairscloud static gk pdf 2022

Leave A Reply

Your email address will not be published.