Environment in English ( Ecology Free PDF Download)

[sc name="ncert-post"]

Environment in English ( Ecology Free PDF Download)

Today, we are sharing a FREE PDF of Environment in English ( Ecology Free PDF Download)This is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.Environment in English are very important for any competitive exam and this Environment in English ( Ecology Free PDF Download) is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.

 

Our Environment in English ( Ecology Free PDF Download) is very Simple and Easy to learn. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc. and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

RELATED TOPICS

Answer

1. Which of the following is the part of non- living components of environment include landforms, climate, water-bodies, temperature, humidity, air etc?

A. Physical Environment

B. Cultural Environment

C. Biological Environment

D. Cognitive Environment

Ans: A

 

2. Find out the salient features of environment:

A. It is the sum of biotic and abiotic elements.

B. It is based on the4 interactive and functional relationship between and biotic and abiotic

C. It always tens to maintain ecological balance.

D. All of the above

Ans: D

 

3. Which layer of the atmosphere is also called Ozonosphere?

A. Troposphere

B. Stratosphere

C.  Mesosphere

D.  Exosphere

Ans: B

 

4. Match the following:

Earth Spheres   Characteristics

a. Hydrosphere   1. It lies above 50 km which coincides with the thermosphere

b. Lithosphere     2. Earth’s crust and a lower portion of the mantle

c. Biosphere       3. Earth’s water which exists in both fresh and saline form

d. Ionosphere     4. Zone incorporating elements of the hydrosphere, lithosphere and atmosphere.

Code:

a    b    c    d

A.   1   2    3    4

B.   4   3    2    1

C.   3   2    4    1

D.   1   4    2    3

Ans: C

 

5. What is Ecotone?

A. It denotes a mosaic boundaries or inter-digitting zone between two more homogenous vegetation units

B. A term was applied by Erhart to periods of soil formation.

C. It is formed by the interactions among population of living animals and plants.

D. None of the above/ More than the above

Ans: A

 

6. Select the correct term related to the phrase- ‘The entire complement of species of organisms, plants and animals, found within a given region’:

A. Community

B. Biotope

C. Biota

D. Biostasy

Ans: C

 

7. The cycling at various scales, of minerals and compounds through the ecosystem is:

A.  Aboitic (Non-living) Components

B. Biogeochemical Cycles

C. Carbon & Oxygen Cycles

D. Nitrogen Cycles

Ans: B

 

8. What do you understand by Food Web?

A. It deals with the relationship between the number of primary producers and consumers of different order.

B. It is the sequence of energy transfer from the lower levels to the upper or higher trophic levels.

C. A community of organisms where there are several interrelated food chains

D. None of the above/ More than the above

 

Ans: C

 

9. —————— play a vital role of releasing essential materials from the dead matter and thus maintain a continuous cycle of energy flow and of material.

A. Saprophytes

B. Autotrophs

C.  Hetrotrophs

D. None of the above/ More than the above

 

Ans: A

 

10. Which of following pairs is/are correct?

A. Primary Consumers – Cow, insects and grasshoppers

B. Secondary Consumers – Frogs and lizards

C. Tertiary Consumers – Tiger, lion, leopard and vultures

D. None of the above/ More than the above

Ans: D

 

TOPICS – Environment in English ( Ecology Free PDF Download)

NUMBER OF PAGES – 60

Click Here to Download this PDF :- Environment in English ( Ecology Free PDF Download)

 

 

                                   HARDCOPY AVAILABLE  HERE AT ZOOPPR.COM

 

 

 

 

 

 

  

 

       

 

 

   

 

 

 

 

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

 MyNotesAdda.com will update many more new pdfs and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.
This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf , you can mail us at [email protected]

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *