Science GK PDF In Hindi For All Competitive Exam

0

Science GK In Hindi PDF

Hello friends, Today we are sharing a very important and easy PDF of Science GK In Hindi. We have also included some of the most important questions related to General Science in the PDF for your better preparation for all the government exams(U.P.P, UPSI,UPTGT, PGT,UPTET/CTET, HTET, RTET, UDA/LDA, RO/ARO, BEd, LLB, RRB, सचिवालय, अस्सिस्टेंट ग्रेड, ग्राम पंचयत अधिकारी, स्टेनोग्राफर, लेखा परीक्षक, हिनीद अनुवादक परीक्षा, डिप्टी जेलर, बैंक परीक्षा ,एल आई सी, लेखपाल इत्यादि ). If you are preparing for your exams in the last few days then this Science GK In Hindi is very important for you.

 

There are around 20-25 questions in each Government Exams related to General Science and you can solve 18-20 questions out of them very easily by reading these Notes of Science GK In Hindi. The complete PDF of Science GK In Hindi is attached below for your reference, which you can download by clicking at the Download Button.

If you have any doubt or suggestion regarding the PDF then you can tell us in the Comment Section given below, we will be happy to help you. We wish you a better future.

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

Topics Included in the PDF

  1. Physics
  2. Chemistry
  3. Biological Science
  4. Computer
  5. Bio-Technology
  6. Space Science
  7. Atom Science
  8. Branches of science
  9. Important innovations of science
  10. measurement
  11. Physical science
  12. light
  13. mirror
  14. heat




We are providing some Demo Questions for your reference :

Question 1. कौन से ग्रह पूर्व से पश्चिम की ओर परिक्रमा करते हैं?

Answer: शुक्र और अरुण

 

Question 2. पेरिस्कोप में किस दर्पण का प्रयोग होता है ?

Answer: समतल दर्पण का

 

Question 3. मौसम के पूर्वानुमान हेतु किसका प्रयोग किया जाता है ?

Answer: अधिकतम न्यूनतम तापमापी का 

 

Question 4. टोर्च में किस दर्पण का प्रयोग होता है ?

Answer: अवतल दर्पण 

 

Question 5. ज्वलनशील पदार्थ बड़ी शीघ्रता से आप पकड़ते हैं ऐसा इसलिए क्योंकि उनमें ?

Answer: प्रज्वलन ताप कम होता है

 

Question 6. कवक और बैक्टीरिया जैसे जीवों का प्रयोग खरपतवारों को नष्ट करने के लिए किया जाता है , ऐसे जैविक घटक क्या कहलाते हैं ?

Answer: बायो वीडिसाइट्स

 

Question 7. जब वर्षा जल का इस्तेमाल भूजल के पुनर्भरण के लिए किया जाए तो इसे क्या कहते है ?

Answer: जल संचयन ( Water Harvesting )

 

Question 8. तरल दबाव को मापने के लिए प्रयोग किए जाने वाला उपकरण कौन सा है ?

Answer: मैनोमीटर

 

Question 9. रक्त में उपस्थित कौन सी कोशिका रोगाणुओं से लड़ने में मदद करती हैं?

Answer: सफेद रक्त कोशिकाए

 

Question 10. हृदय गति को मापने के लिए डॉक्टर द्वारा इस यंत्र का प्रयोग किया जाता है ?

Answer: स्टेथोस्कोप

 

Book Name Science GK In Hindi
Quality Excellent
Format PDF
Size 1 MB
Pages 14 Pages
Language Hindi || हिन्दी




Download General Science Handwritten Notes PDF in Hindi

Biology Handwritten Notes PDF

Biology Handwritten Notes by Diwakar Gupta Special Classes

Subject: Biology for Competitive Exams

Type : Handwritten
Language : Hindi
Total Pages: 70
Author: Diwakar Gupta Sir

Click below to Download PDF: Biology By Diwakar Gupta Special Classes

General Biology Handwritten Notes one liner By Diwakar Gupta

Subject: General Biology

Type : Handwritten One liner Notes
Level : General Science for Competitive Exams
Total Pages: 9
Compiled by : Diwakar Gupta Sir

Download PDF from below link: Biology one liner By Diwakar Gupta

UP PCS Asked Previous year Questions

Subject: Biology

General Science – Biology one liner in Hindi
Special Classes Notes for UPPSC, Lower PCS
Total Pages: 16
Credit: Ashish Mishra Sir

Click below to Download PDF: UP PCS Asked questions

Download Physics Handwritten Notes PDF in Hindi

General Physics By Diwakar Gupta part 1

Subject: Physics

Author: Diwakar Gupta Coaching Classes
Medium : Hindi
Total PDF Pages: 16

Download Hand written Physics By Diwakar Gupta part 1 from below button

General Physics By Diwakar Gupta part 2

Subject: Physics

Total PDF Pages: 20
Written By: Diwakar Gupta Coaching Classes
Medium : Hindi

Click below to Download Physics By Diwakar Gupta part 2

General Physics Handwritten Notes by Azad

Subject: Physics

Type : Handwritten Notes of Coaching Classes
Language : Hindi
Total Pages: 59

Prepared by : Azad Sir

Download PDF: Physics Notes by Azad Sir

Physics Handwritten Notes By Mohit Tezzas

Subject: Physics

Credit: Mohit Tezzas Sir
Type : Handwritten Coaching Classes Notes

Language : for Hindi Medium Students
Total Pages: 24

Download PDF from below link: Phyiscs Handwritten notes By Mohit Tezzas

Chemistry Handwritten Notes PDF Download

The Chemistry Notes are in Two Parts by Diwakar Coaching Classes

Handwritten Chemistry Notes

Language: Hindi
Quality : Very good

Courtesy : Diwakar Coaching Classes

Click Below Button to Download the PDF of Handwritten Notes

Notes Part 1 : 17 Pages

Notes Part 2 : 21 Pages

Chemistry Azad Classes Hand written Notes

Name : Chemistry Notes for Competitive Exams

Type : Handwritten

Language : Chemistry Notes in Hindi
Number of Pdf Pages : 66

General Science BY Sonu Sheoran Sir Notes:

Subject: General Science – Biology

Total Pages: 47
Writer : Sonu Sheoran Sir

Download PDF: Science BY Sonu Sheoran Sir Notes

Thanks for download General Science Handwritten Notes PDF in Hindi for competitive exams.

 

MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

The above PDF is only provided to you by MyNotesAdda.com we are not the makers of the PDF, if you like the PDF or if you have any kind of doubt, suggestion or query regarding the same, feel free to contact us at our Mail id- zooppr@gmail.com or you can chat with us in the comment section given below.

You can also stay updated by joining us on:

  1. Facebook Page: https://www.facebook.com/mynotesadda/

Tags :-5000 general science question in hindi pdf,10000 science questions pdf in hindi,general science questions in hindi pdf download,arihant general science pdf in hindi download,general science questions and answers in hindi,जनरल साइंस इन हिंदी ऑनलाइन टेस्ट,जनरल साइंस हिंदी,लुसेंट ऑब्जेक्टिव जनरल साइंस इन हिंदी पीडीएफ

Leave A Reply

Your email address will not be published.