fbpx

Previous Year Papers RRB NTPC | RRB NTPC

0

Previous Year Papers RRB NTPC

Hello friends, Today we are sharing a very important and easy PDF of  Previous Year Papers RRB NTPC. We have also included some of the most important questions related to  Previous Year Papers RRB NTPC in the PDF for your better preparation for all the government exams(U.P.P, UPSI,UPTGT, PGT,UPTET/CTET, HTET, RTET, UDA/LDA, RO/ARO, BEd, LLB, RRB, सचिवालय, अस्सिस्टेंट ग्रेड, ग्राम पंचयत अधिकारी, स्टेनोग्राफर, लेखा परीक्षक, हिनीद अनुवादक परीक्षा, डिप्टी जेलर, बैंक परीक्षा ,एल आई सी, लेखपाल इत्यादि ). If you are preparing for your exams in the last few days then this Previous Year Papers with Solution PDF is very important for you.

There are around 20-25 questions in each Government Exams related to GK Questions in Hindi and you can solve 18-20 questions out of them very easily by reading these Notes of Previous Year Papers RRB NTPC. The complete PDF of Previous Year Papers RRB NTPC is attached below for your reference, which you can download by clicking at the Download Button. If you have any doubt or suggestion regarding the PDF then you can tell us in the Comment Section given below, we will be happy to help you. We wish you a better future.

Topics Included in the PDF

  • Verbal and non-verbal type
  • Analogies
  • non-verbal series
  • coding and decoding
  • statement conclusion
  • Analysis
  • Judgment
  • Decision making
  • syllogistic
  • reasoning
  • Arithmetical Ability
  • relationship concepts
  • arithmetical reasoning
  • English Language & Comprehension
  • Similarities and differences
  • Spatial visualization,
  • Spatial orientation
  • Problem-solving
  • Visual memory
  • discrimination
  • observation
  • Figural classification,
  • arithmetic number series

GK Related PDF

  1.  Important One Liner (रेलवे)  
  2. Railway GK questions in hindi pdf
  3. GS Pointer – राजव्यवस्था अतिरिक्तिकांक  
  4. Organisations with Heads & Headquarters
  5. Indian constitution book in English
  6. Bhartiya Samvidhan Ki visheshta  भारत का संविधान (महत्वपूर्ण अनुच्छेद की सूची) – GK
  7. GK notes in hindi pdf
  8. भारतीय संविधान के भाग – हिंदी GK
  9. General Knowledge in Hindi
  10. Last 15 Years Questions of SSC CGL Polity
  11. कैबिनेट मंत्री तथा उनके संसदीय क्षेत् notes Free Pdf Download
  12. President and Prime Ministers of all Countries
  13. ब्रिटिश काल में बनें भारत के महत्वपूर्ण अधिनियम व कानून
  14. Indian polity सम्पूर्ण संविधान हिन्दी में
  15. GK Books In Hindi Free
  16. Lucent Objective GK PDF
  17. GK Book Download
  18. Science GK In Hindi
  19. Haryana GK For HSSC In Hindi
  20. Computer GK PDF
  21. Lucent GK 2019 PDF In Hindi
  22. GK In Hindi Question Answer Free Download




Quiz 

Given below is the brief discussion over some of the topics included in the PDF:-

 

1. ‘आतंकवाद विरोध दिवस’ किस दिन मनाया जाता है ?

  • (A) 12 मई
  • (B) 24 मई
  • (C) 21 मई
  • (D) 28 मई
Answer: C

 

2. ‘सशस्त्र सेना झंडा दिवस’ किस दिन मनाया जाता है ?

  • (A) 7 सितम्बर
  • (B) 7 दिसम्बर
  • (C) 7 फरवरी
  • (D) 7 अप्रैल
Answer: B

 

3. ‘पुलिस स्मृति दिवस’ किस दिन मनाया जाता है ?

  • (A) 8 अक्टूबर
  • (B) 15 अक्टूबर
  • (C) 19 अक्टूबर
  • (D) 21 अक्टूबर
Answer: D

 

4. 31 मई किस रूप में मनाया जाता है ?

  • (A) फादर्स डे
  • (B) एण्टीटुबैको डे
  • (C) टीचर्स डे
  • (D) मदर्स डे
Answer: B

 

5. 21 जनवरी को निम्नलिखित में से किसका जन्म दिवस मनाया जाता है ?

  • (A) सुभाषचन्द्र बोस
  • (B) गुरु गोविन्द सिंह
  • (C) रवीन्द्रनाथ टैगोर
  • (D) चन्द्रशेखर आजाद
Answer: B

 

6. प्रतिवर्ष किसकी स्मृति में 13 फरवरी को महिला दिवस मनाया जाता है ?

  • (A) इन्दिरा गाँधी की
  • (B) लक्ष्मीबाई की
  • (C) सरोजिनी नायडू की
  • (D) कमल नेहरू की
Answer: C

 

7. 5 सितम्बर किस रूप में मनाया जाता है ?

  • (A) श्रमिक दिवस
  • (B) महिला दिवस
  • (C) बाल दिवस
  • (D) शिक्षक दिवस
Answer: D

 

8. राजीव गाँधी का जन्म दिवस 20 अगस्त किस रूप में मनाया जाता है ?

  • (A) संकल्प दिवस
  • (B) राष्ट्रीय एकता दिवस
  • (C) आतंकवाद विरोध दिवस
  • (D) राष्ट्रीय सद्भावना दिवस
Answer: D

 

9. ‘बाल दिवस’ कब मनाया जाता है ?

  • (A) 14 जुलाई
  • (B) 14 अक्टूबर
  • (C) 14 नवम्बर
  • (D) इनमें से कोई नहीं
Answer: C

 

10. ‘प्रवासी भारतीय दिवस’ कब मनाया जाता है ?

  • (A) 9 जनवरी
  • (B) 1 फरवरी
  • (C) 12 मार्च
  • (D) 15 अगस्त
Answer: A

 

Book Name:
Ghatna Chakra RRB NTPC Mathematics
Quality:
Excellent
Format:
11 PDF
Size:
18 MB
Pages:
223 Pages
Language:
Hindi || हिंदी




Download PDF

MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

The above PDF is only provided to you by MyNotesAdda.comwe are not the makers of the PDF,if you like the PDF or if you have any kind of doubt, suggestion or query regarding the same, feel free to contact us at our Mail id- [email protected] or you can chat with us in the comment section given below.

You can also stay updated by joining us on:

  1. Facebook Page: https://www.facebook.com/mynotesadda/
  2. Facebook Group: https://www.facebook.com/groups/395366674215955/

TAGS:- RRB ntpc previous year paper in hindi, RRB ntpc previous year paper in hindi pdf, RRB ntpc previous year question paper pdf in hindi, RRB ntpc question paper 2018 pdf, RRB  ntpc previous papers in hindi pdf, Railway ntpc previous year question paper in hindi, NTPC previous paper in hindi, RRB ntpc question paper 2017 pdf

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x