Logical Reasoning Questions and Answers PDF

0

Logical Reasoning Questions and Answers PDF

 

Logical Reasoning Questions and Answers:-The reasoning is an important subject whose questions are asked in most of the examinations. Reasoning in English means quintessence, thoughts, wisdom, and wisdom. If the reasoning is seen in the eyes of the examination, then such questions are solved only in the mind, The faster your mind is to solve the question, the more your reasoning will work. Reasoning questions are difficult, but if you prepare for regular and regular reasoning, your quintessence intelligence measurement will be faster. Here we have created a very important Reasoning General Knowledge question and answer section in the English language. Each part has more than 10 Reasoning Quizzes and in each part, Reasoning Questions are written on different topics like Reasoning Calendar, Uncharted, and Distance. , Simple interest, gain, and loss, percentage rate, stock and shares, time and distance, time and work, compound interest, partnership, age board problems, clock, number board problems, banker’s discount, etc.
 

Our Logical Reasoning Questions and Answers PDF is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting, and share our post, So more people will get this.




Topics Related to Reasoning

Here are some major topics related to Reasoning:

  • Puzzles and Seating Arrangement:
  • Syllogism:
  • Data Sufficiency:
  • Coding-decoding:
  • Blood Relation:
  • Order and Ranking:
  • Alpha Numeric Symbol Series:
  • Logical Reasoning
  • Verbal Reasoning
  • Non-Verbal Reasoning
  • Vein Diagram
  • Number series
  • Analogy
  • Coding-Decoding
  • Calendar
  • Dice
  • Cube
  • Inequalities

Ques 1: निम्न विकल्पों में से कौन-सा विकल्प नीचे दिए गए शब्दो का सार्थ क्रम दर्शाएगा?
1. परिवार 2. समुदान 3. सदस्य 4. इलाका 5. देश

  • 3,1,4,2,5
  • 3,1,2,4,5
  • 3,1,2,5,4
  • 3,1,4,5,2

Ans : शब्दों का सार्थक क्रम निम्नवत् है
सदस्य →परिवार → समुदाय → इलाका → देश
(3) (1) (2) (4) (5)

Ques 2:निम्नलिखित शब्दों को शब्दकोश के अनुसार क्रम से रखे
1. TORTOISE 2.TORONTO 3.TORPED 4. TORUS 5. TORSEL

  • 2,5,3,1,4
  • 2,5,3,4,1
  • 2,3,5,1,4
  • 2,3,5,4,1

Ans : शब्दकोश के अनुसार क्रम निम्नवत् है
TORONTO→TORPED→TORSEL
(2) (3) (5)
→TORTOISE→TORUS
(1) (4)

Coding Decoding Reasoning questions in Hindi

Ques 3: दी गई अक्षर श्रृंखला के खाली स्थानों पर क्रम से रखने पर निम्नलिखित में से कौन-सा अक्षर समूह उसे पूरा करेगा?
_a_aaaba__ba_ab_

  • abaaa
  • abaaba
  • aababa
  • ababaa

Ans : a a b a/ a a b a/ a a b a/ a a b a ⟹abaaaa

निर्देश (प्र.सं. 4-5) निम्न श्रेणी में लुप्त संख्या/अक्षर/आकृति दिए गए विकल्पों में से ज्ञात कीजिए।

Ques 4: a,r,c,s,e,tg,_,_

  • x,y
  • u,i
  • w,y
  • v,b

Ans : u,i

Ques 5: ?PSVYB,EHKNQ,TWZCF,ILORU

  • BEHKN
  • ADGJM
  • SVYBE
  • ZCFIL

Ans : ADGJM

Ques 6: 0,4,18,48?,180

  • 58
  • 68
  • 84
  • 100

Ans : 100

निर्देश (प्र.सं. 7-8) दिए गए विकल्पों में से उसे चुनिए जो अन्य तीन से भिन्न है।

Ques 7:

  • 42-28
  • 28-14
  • 30-24
  • 49-35

Ans : 30-24 को छोडकर अन्य सभी में दोनों संख्याओं के बीच 14 का अन्तर है।

Ques 8:

  • ABC
  • GHI
  • DEF
  • JLK

Ans : JLK

Ques 9:निम्नलिखित में से कौन सी संख्या इस श्रृखला में नहीं आती?
232,343,454,564,676

  • 676
  • 454
  • 343
  • 564

Ans : 564

Ques 10: कौन सी संख्या तीनों ज्यामितीय आकृतियों में साझी है?

  • 4
  • 5
  • 7
  • 6

Ans : संख्या 6 वृत्त आयत तथा त्रिभुज तीनों में साझी है।

Ques 11: अरूण, इलियास से तेज दौडता है, किन्तु दिनेश जितना तेज नहीं। दिनेश, चन्दर से तेज दौडता है, किन्तु विक्रम जितना तेज नहीं। सबसे तेज कौन दौडता है?

  • अरूण
  • विक्रम
  • चन्दर
  • दिनेश

Ans : > का अर्थ है तेज दौडता है।
दिनेश > अरूण > लियास
विक्रम > दिनेश > चन्दर
विक्रम सबसे तेज दौड़ता है।

Direction Reasoning questions in hindi

Ques 12: रवि ने अपने से पूर्ण में उस स्टाॅप की और जाना शुरू किया जो 3 किमी दूर है। फिर वह सीधा बस में दाईं और अपने स्कूल तक सीधी दूरी कितनी है?

  • 1 किमी
  • 5 किमी
  • 7 किमी
  • 12 किमी

Ans : 5 किमी

Ques 13: एक पंक्ति में बैठे एक पैनल के छह सदस्यों में से X,Y के बाई और है किन्तु P के दाईं और है। Y,Q के दाई ओर है किन्र्तु Z के बाईं ओर हैर्। Z,R के बाईं ओर है। छोरों पर कौन से सदस्य है?

  • QZ
  • XZ
  • PR
  • QY

Ans : PR

निर्देश (प्र.सं. 14) निम्नलिखित प्रश्न में एक शब्द दिया गया हैं। इसके पश्चात चार शब्द उत्तर के रूप् में दिए गए है। दिए गए अक्षरों को मिलाकर इनमें से केवल एक शब्द नहीं बनाया जा सकता। उस शब्द का चयय कीजिए।

Ques 14: INTEGRAL

  • ENTREATY
  • TRIANGLE
  • RELATING
  • ALERTING

Ans : INTEGRAL इस शब्द में केवल एक E है परन्तु ENTREAT शब्द बनाने के लिए दो E की आवश्यकता है।

Ques 15: सुरेश एक आदमी का परिचय इस रूप् में देता है, ’’वह उस स्त्री का पुत्र है जो मेरी माता के पति की माता है।’’ सुरेश का उस आदमी से क्या सम्बन्ध है?

  • चाचा
  • पुत्र
  • चचेरा भाई
  • पौत्र

Ans : वह आदमी सुरेश का चाचा है।

TOPICS – Logical Reasoning Questions and Answers PDF





Click Here to Download this PDF:- Logical Reasoning Questions and Answers PDF

 

 

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

 

MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf , you can mail us at zooppr@gmail.com

Please Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Facebook Group :- https://www.facebook.com/mynotesadda

Tags :-logical reasoning questions and answers pdf hindi,logical reasoning questions with answers,500 logical reasoning questions pdf,logical reasoning questions and answers pdf for bank exams,logical reasoning questions and answers pdf for class 3,tricky logical reasoning questions+answers,logical reasoning questions and answers pdf for class 7,verbal reasoning questions and answers pdf

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.