fbpx

Indian Constitution PDF | General Studies PDF

0

Indian Constitution PDF 

Hello friends, Today we are sharing a very important and easy PDF of Indian Constitution PDF. We have also included some of the most important questions related to Indian Constitution Notes in the PDF for your better preparation for all the government exams(U.P.P, UPSI,UPTGT, PGT,UPTET/CTET, HTET, RTET, UDA/LDA, RO/ARO, BEd, LLB, RRB, सचिवालय, अस्सिस्टेंट ग्रेड, ग्राम पंचयत अधिकारी, स्टेनोग्राफर, लेखा परीक्षक, हिनीद अनुवादक परीक्षा, डिप्टी जेलर, बैंक परीक्षा ,एल आई सी, लेखपाल इत्यादि ). If you are preparing for your exams in the last few days then this Indian Constitution is very important for you.

There are around 20-25 questions in each Government Exams related to GK Questions in Hindi and you can solve 18-20 questions out of them very easily by reading these Notes of Indian Constitution Questions. The complete PDF of Indian Constitution PDF is attached below for your reference, which you can download by clicking at the Download Button. If you have any doubt or suggestion regarding the PDF then you can tell us in the Comment Section given below, we will be happy to help you. We wish you a better future.

                                                                          Topics Included in the PDF

  • Parts of constitution
  • The preamble of the constitution
  • Union and its Territory.
  • Citizenship.
  • Fundamental Rights.
  • Directive Principles of State Policy.
  • Fundamental Duties.
  • President.
  • Vice-president.
  • Prime Minister, CoM and Attorney General.
  • Parliament.
  • Supreme Court.
  • Governor.
  • Chief Minister and CoM.
  • State Legislature

General Studies Related Posts

  1. Biology Notes For SSC Exams
  2. General Science Questions For Competitive Exams Pdf
  3. 200+ General Science Important Question Answer
  4. Advance Level Of Biology Complete Notes
  5. Diseases Caused By Vitamins And Vitamins All Knowledge In Hindi
  6. Oscar Winning Movies 2018 Complete List In PDF
  7. Isro Indian Satellites List PDF For SSC & Banks Exams
  8. List Of Spaces Agencies Of The World PDF
  9. List Of First In India And The World 2018 GK Current Affairs Capsule PDF
  10. List Of Famous Caves In India PDF


Indian Constitution PDF

Related Posts :
  animated-arrow-image-0270 Indian constitution book in English   animated-arrow-image-0270 General knowledge questions and answers
  animated-arrow-image-0270 Indian constitution PDF Download   animated-arrow-image-0270Indian Constitution Questions and Answers
  animated-arrow-image-0270  Static General Knowledge PDF   animated-arrow-image-0270 GK question PDF
  animated-arrow-image-0270  Railway GK questions in hindi pdf   animated-arrow-image-0270MCQ on constitution with answers pdf
  animated-arrow-image-0270  सामान्य ज्ञान प्रश्नोत्तर परीक्षाओं हेतु PDF   animated-arrow-image-0270 List of Indian Government Schemes
  animated-arrow-image-0270  9000 GK Questions   animated-arrow-image-0270  Uttrakhand GK

 

General Studies Quiz

We are providing some Demo Questions for your reference:-

1.राष्ट्रीय स्वयंसेवक संघ का निर्माण कब हुआ था ?

  • (A) 26 November 1935
  • (B) 15 August 1947
  • (C) 27 September 1925
  • (D) 26 January 1950
Answer: C

2. राष्ट्रीय स्वयंसेवक संघ का मुख्यालय कहाँ है ?

  • (A) नागपुर
  • (B) भोपाल
  • (C) आग्रा
  • (D) अहमदाबाद
Answer: A

3. राष्ट्रीय स्वयंसेवक संघ का संस्थापक कौन है ?

  • (A) मोहन भागवत
  • (B) अटल बिहारी वाजपेयी
  • (C) मोरारजी देसाई
  • (D) केशव बलिराम हेडगेवार
Answer: D

4. भारतीय जनता पार्टी का स्थापना कब हुआ था ?

  • (A) 15 August 1947
  • (B) 6 April 1980
  • (C) 26 January 1950
  • (D) अन्य
Answer: B

5. भारतीय जन संघ का स्थापना कब हुआ था ?

  • (A) 27 September 1925
  • (B) 25 March 1960
  • (C) 21 October 1951
  • (D) अन्य
Answer: C

6. भारतीय जनता पार्टी का मुख्यालय कहाँ है ?

  • (A) नई दिल्ली
  • (B) गुजरात
  • (C) झारखण्ड
  • (D) महाराष्ट्र
Answer: A

7. भारतीय जनता पार्टी का चिन्ह क्या है ?

  • (A) घड़ी
  • (B) लालटेन
  • (C) हाथी
  • (D) कमल
Answer: D

8. आम आदमी पार्टी का स्थापना कब हुआ ?

  • (A) 15 October 2012
  • (B) 26 November 2012
  • (C) 17 December 2013
  • (D) अन्य
Answer: B

9. भारत का पहला विधि और न्याय(Law and Justice) का मंत्री है ?

  • (A) अशोक कुमार सेन
  • (B) हंस राज खन्ना
  • (C) भीमराओ रामजी आंबेदकर
  • (D) अन्य
Answer: C

10. लोक सभा का उम्मीदवार होने के लिए अल्पतम उम्र क्या है ?

  • (A) 25
  • (B) 30
  • (C) 35
  • (D) 18
Answer: A

11.भारत की स्वतन्त्रता के समय गवर्नल जनरल कौन था ?

  • (A) लॉर्ड डलहौजी
  • (B) लॉर्ड क्रिप्स
  • (C) लॉर्ड कर्जन
  • (D) लॉर्ड माउण्टबेटन
Answer: D

12. अखिल भारतीय ट्रेड यूनियन कांग्रेस के प्रथम अध्यक्ष थे ?

  • (A) दीवाना चमनलाल
  • (B) लाला राजपत राय
  • (C) स्वामी सहजानन्द
  • (D) जवाहरलाल नेहरू
Answer: B

13. भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस का प्रथम अध्यक्ष कौन था ?

  • (A) डब्ल्यू सी बनर्जी
  • (B) मोतीलाल नेहरू
  • (C) बल्ल्भभाई पटेल सी
  • (D) इनमें से कोई नहीं
Answer: A

14. भारत का ग्रैण्ड ओल्ड मैन किसे कहा जाता है ?

  • (A) दादाभाई नौरोजी
  • (B) महात्मा गांधी
  • (C) गोपालकृष्ण गोखले
  • (D) सुभाषचन्द्र बोस
Answer: A

15. किसने कहा था कि गांधीजी ने राष्ट्रीय आन्दोलन को एक क्रान्तिकारी आन्दोलन और जन आन्दोलन का रूप दिया ?

  • (A) कूपलैण्ड
  • (B) लुइस फिसर
  • (C) गोखले
  • (D) सुभाषचन्द्र बोस
Answer: A
Book Name:
संविधान के भाग
Quality:
Excellent
Format:
PDF
Size:
1 MB
Pages:
4 Pages
Language:
Hindi || हिन्दी




 

Download PDF

MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

The above PDF is only provided to you by MyNotesAdda.com we are not the makers of the PDF, if you like the PDF or if you have any kind of doubt, suggestion or query regarding the same, feel free to contact us at our Mail id- [email protected] or you can chat with us in the comment section given below.

You can also stay updated by joining us on:

  1. Facebook Page: https://www.facebook.com/mynotesadda/
  2. Facebook Group: https://www.facebook.com/groups/395366674215955/

TAGS:- 448 articles of the indian constitution pdf, Indian constitution pdf in hindi, 465 articles in indian constitution pdf, Indian constitution pdf in kannada, Constitution of india pdf 2019, Constitution of india pdf 2018, Constitution of india pdf 2018 download, Notes on amendment of indian constitution pdf

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x