Hindi Books Free PDF Download

0

Hindi Books Free PDF Download

 

Today, we are sharing a Hindi Books Free PDF Download .This is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Hindi Books Free PDF Download are very important for any competitive exam and this Hindi Books Free PDF is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

 

 

 

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.  Our Hindi Book PDF is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

TOPICS INCLUDES IN PDF

1.संज्ञा और इसके भेद (हिन्दी व्याकरण)


2.सर्वनाम और इसके भेद (हिन्दी व्याकरण)


3.विशेषण और इसके भेद, उदाहरण सहित (हिन्दी व्याकरण)


4.शब्दों में सूक्ष्म अंतर (हिन्दी व्याकरण)


5.Hindi Grammar PDF Hindi Vyakaran PDF (हिन्दी ग्रामर नोट्स)


6.(हिन्दी व्याकरण) सम्पूर्ण हिन्दी ग्रामर Hindi Vyakaran


7.वेद, उपवेद, वेदांग अब करे चुटकियो मे याद


8.हिन्दी भाषा एवं वर्णमाला


9.व्यंजन अर्थ एवं महत्व


10.विभिन्न परीक्षाओ मे हिन्दी विषयो से पूछे गए प्रश्न


11.तद्भव – तत्सम


12.रस


13.छन्द की पूरी जानकारी


14.अलंकार की पूरी जानकारी


15.और भी बहुत कुछ


RELATED POST

 

Hindi Grammer MCQ 


Directions ( Q. No. 1-10 ) : In questions , sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word (s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternatives out of the four :

(1) भाषा के लिखित रूप में बात बताते हैं।

(A) बोलकर
(B) लिखकर
(C) (A) और (B) दोनों
(D) इनमें से कोई नहीं

Answer:(B)

(2) भारत की राष्ट्रभाषा है।

(A)उर्दू
(B) हिंदी
(C) अँग्रेजी
(D) इनमें से कोई नहीं

Answer:(B)

(3) व्याकरण भाषा के बताता है।

(A) नियम
(B) काम
(C) (A) और (B) दोनों
(D) इनमें से कोई नहीं

Answer:(A)

(4) पुष्प कौन-सा शब्द है ?

(A) तत्सम
(B) तद्भव
(C) देशज
(D) विदेशज

Answer:(A)

(5) उ, ऊ के उच्चारण स्थान है ?

(A) दन्त
(B) कण्ठ
(C) ओष्ठ
(D) होठों

Answer:(D)

(6) ए, ऐ, ओ, औ कौन सा स्वर है ?

(A) हस्व स्वर
(B) दीर्घ स्वर
(C) संयुक्त स्वर
(D) इनमें से कोई नहीं

Answer:(C)

(7) मात्राएँ कितने प्रकार के होते है ?

(A) दो
(B) तीन
(C) पाँच
(D)सात

Answer:(B)

(8) हिन्दी में व्यंजनवर्णो की संख्या कितनी है ?

(A) 22
(B) 10
(C) 33
(D)30

Answer:(C)

(9) कवर्ग का उच्चारण-स्थान है ?

(A) मूर्धा
(B) दन्त
(C) ओष्ठ
(D) कण्ठ

Answer:(D)

(10) पवर्ग का उच्चारण स्थान है ?

(A) दन्त
(B) कण्ठ
(C) ओष्ठ
(D) मूर्धा

Answer:(C)

Topic name:-Hindi Books Free PDF Download

Number of Pages:- 03


Click here to download:-

Notes & Books Name Pdf Link Download

Hindi Grammar Handwriting Notes PDF

Download Pdf
Hindi Grammar Handwriting Notes PDF by Udit education Download Pdf
Hindi Grammar Handwriting Notes Download Pdf
Hindi Grammar PDF Free Download Download Pdf

 

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

 

MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to MyNotesAyojanadda and if you have any objection over this pdf , you can mail us at zooppr@gmail.com

Please Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Facebook Group :- https://www.facebook.com/mynotesadda

TAGS:-pdf books free download,hindi novel pdf free download,hindi book pdf class 12,hindi books to read,hindi book pdf class 10,free books download,best books pdf download,इ लाइब्रेरी इन हिंदी pdf

Leave A Reply

Your email address will not be published.