fbpx

GS Last Time Exam Revision Notes

0

GS Last Time Exam Revision Notes

Today, we are sharing a FREE PDF of GS Revision Notes. This GS Last Time Exam Revision Notes is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. GS Revision Notes are very important for any competitive exam and this GS Revision Notes is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.

Our GS Last Time Exam Revision Notes is very Simple and Easy to learn. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc. and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

GS Questions 

1.  The Finance Commission is constituted under article…… of the constitution of India.

A. 270

B. 280

C. 226

D. 245

Answer- B

2. Who built The Taj Mahal?

A. Shahjahan

B. Sher shah

C. Nadir shah

D. Jahangir

Answer- A

3. The Nalanda University was founded by-

A. Samudra Gupta

B. Chandra Gupta

C. Kumara Gupta

D. Harsh Vardhana

Answer- C

4. Bleaching powder is used in drinking water as a/an-

A. Coagulant

B. Disinfectant

C. Anticeptic

D. Antibiotic

Answer- B

5. The ph of lemon juice is expected to be-

A. Equal to 7

B. nothing can be predicted

C. more than 7

D. less than 7

Answer- D

6. Washing soda is also known as-

A. Sodium caloride

B. Calcium bicarbonate

C. Sodium carbonate

D. Phosphorus

Answer- C

7. Baking soda is also is known as-

A.  Sodium Bicarbonate

B. Calcium Bicarbonate

C. Carbon Monoxide

D. Bromide

Answer- A

8. What is the ratio of RBC to WBC-

A. 1:600

B. 600:1

C. 1:900

D. 500:1

Answer- B

9. Which city is the Silicon valley of India?

A. Mumbai

B. Delhi

C. Hyderabad

D. Bengaluru

Answer- D

10. In which year Delhi became the capital of India?

A. 1911

B. 1912

C. 1910

D. 1905

Answer- A

GS Related Post

  1. Free Online Test GS Questions in hindi with answers
  2. Structure Of Human Body | General Science Full Notes PDF In Hindi
  3. 200+ General Science Important Question Answer

  4. General Science In Hindi Download

  5. General Science Questions For Competitive Exams Pdf

  6. GK, GS Book PDF 

  7. 500 Most Important Question Of General Science PDF

  8. Railways GS Set-1

  9. General science questions in hindi PDF

  10. Railway GS questions in hindi pdf 




GS Last Time Exam Revision Notes

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

Question Answer

1. निम्नलिखित में से सूर्य के किस भाग को मानव द्वारा देखा जाता है?

A. फोटोस्फीयर

B. कोरोना

C. क्रोमोस्फियर

D. कोर

Ans: A

 

2. ग्रहण के समय सूर्य के निम्नलिखित भाग में से कौन सा दिखाई देता है?

A. फोटोस्फीयर

B. कोरोना

C. क्रोमोस्फियर

D. कोर

Ans: B

3. पृथ्वी पर समुद्र तल से सबसे गहराई वाला स्थान कौन-सा है?

A. उत्तर नॉर्थ चैनल

B. प्रशांत महासागर

C. मारियाना ट्रेंच

D. लाल सागर

Ans: C

4. सूर्य का प्रकाश पृथ्वी पर पहुंचने के लिए कितना समय लेती है?

A. 8 मिनट Minute

B. 9 मिनट

C. 7 मिनट 20 सेकंड

D. 8 मिनट 18 सेकंड

Ans: D

5. आकार के हिसाब से निम्नलिखित में से सौर मंडल का सबसे बड़ा ग्रह कौन-सा है?

A. बृहस्पति

B. शनि

C. नेप्च्यून

D. यूरेनस

Ans: A

Ans: A

6. आकार के अनुसार ग्रहों का सही कालक्रम चुनें?

I. बुध

II. मंगल

III. शुक्र

IV. पृथ्वी

Code:

A. IV, III, II, I

B. I, III, II, IV

C. I, II, III, IV

D. IV, I, III, II

Ans: A

7. सौर मंडल में निम्नलिखित में से किस ग्रह का परिक्रमण काल सबसे कम है?

A. नेपच्यून

B. मंगल

C. बुध

D. वीनस

Ans: C

8. निम्नलिखित में जोवियन ग्रहों को ढूंढें:

A. मंगल

B. पृथ्वी

C. वीनस

D. यूरेनस

Ans: D

9. परिक्रमण के वेग के अनुसार ग्रहों को व्यवस्थित करें

I. मंगल

II. बृहस्पति

III. यूरेनस

IV. पृथ्वी

Code:

A. I, II, IV, II

B. IV, I, II, III

C. I, III, II, IV

D. IV, III, II, I

 Ans: C

10. सौर मंडल में कौन से ग्रह का सबसे अधिक घनत्व है?

A. पृथ्वी

B. यूरेनस

C. नेप्च्यून

D. बृहस्पति

 Ans: A

TOPICS –  GS Revision Notes




Click Here to Download this PDF :- GS Revision Notes

MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this. This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf , you can mail us at [email protected]

 

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x