Best English Grammar book Pdf download

0

Best English Grammar book Pdf Download

HELLO STUDENTS,

Today we are sharing a Best English Grammar book Pdf download this pdf is helpful for all competitive exams like SSC, BANK, IB, SSC CHSL SSC, CGL, and many other exams previous year questions available in this pdf SSC English Grammar book all English grammar pdf is cover basic concepts SSC English Grammar book PDF  Free Download it is very important SSC English grammar book pdf marks accuracy is better to read this pdf is very useful for all competitive exams SSC, BANK, IB, SSC CHSL SSC, CGL, free pdf is very helpful for your examination.

 

Best English Grammar book Pdf download all previous year questions are available in this

 

Grammar is the way we arrange words to make proper sentences. Word-level grammar covers verbs and tenses, nouns, adverbs, etc. Sentence-level grammar covers …basic grammar topic available in this pdf grammar is way to arrange words easy and proper sequence SSC English Grammar Book PDF Free Download pdf download mynotesadda education platform.

 

SSC CGL English grammar Topic

 

  1. Noun
  2. Articles
  3. Noun and Case,
  4. Pronoun,
  5. Adjective,
  6. Interchange of degrees of Comparison,
  7. Time and Tense,
  8. Noun and the number,
  9. Noun and the Gender,
  10. Narration (Reported Speech/Direct and Indirect Speech),
  11. Voice (Active & Passive Voice),
  12. Removal of ‘Too’,
  13. Verb,
  14. Verb form,
  15. Auxiliary & Modal verbs,
  16. Adverb,
  17. Proposition,
  18. Conjunction,
  19. Non-finite,
  20. Question Tags,
  21. Emphatic with do/does/did,
  22. Common Error,
  23. Correction of the sentences,
  24. Transformation of Sentences-I (Interchange of Affirmative and Negative Sentences,
  1.  of Interrogative and Assertive Sentences,
  2. Interchange of Exclamatory and Assertive Sentences),
  3. Analysis of Sentences (Clause),
  4. Transformation of Sentences-II (Conversion of Simple, Compound and Complex Sentences),
  5. Synthesis of Sentences (Combination of Sentences),
  6. Synonyms,A ntonyms,
  7. one word substitution,
  8. Phrasal Verbs,
  9. Words are often Confused,
  10. Idioms & Phrases,
  11. Proverbs,
  12. Foreign words and Phrases,
  13. Spelling Test,
  14. Miscellaneous

TOPIC RELATED POSTS

ENGLISH GRAMMAR QUESTION AND ANSWER 

 

2. I visited the Eiffel Tower in Paris.

1. The
2. Paris
3. Eiffel Tower and Paris
4. Eiffel Tower

Answer: Eiffel Tower and Paris

3. Bhutan is a beautiful country.

1. A
2. Country
3. Beautiful
4. Bhutan

Answer: Bhutan

4. Summer is very hot.

1. Summer
2. Very
3. Hot
4. Is

Answer: Summer

5. The moon looks so beautiful.

1. Looks
2. Moon
3. The
4. Beautiful

Answer: Moon

6. The doctor is an expert in his field.

1. His
2. Expert
3. Field
4. Doctor

Answer: Doctor

7. The mailman Mr. Joe was carrying postcards.

1. Mailman
2. Mr.Joe
3. Postcards
4. Mailman, Mr. Joe, and postcards

Answer: Mailman, Mr. Joe, and postcards

8. Are these mangoes tasty?

1. Tasty
2. Are
3. These
4. Mangoes

Answer: Mangoes

1. Football
2. Sophie, football, climate, team, player
3. Team
4. Climate

Answer: Sophie, football, climate, team, player

10. Mike’s birthday party at the Sheraton was a success.

1. Sheraton
2. Mike
3. Mike, party, Sheraton
4. Party

Answer: Mike, party, Sheraton

Questions On Pronoun

A pronoun is a word used in the place of a noun in any sentence. These are used to avoid the repetitive usage of a noun in a sentence.

Example: Roger runs very fast. And Roger has won several competitions.

Roger runs very fast. And he has won several competitions.

Identify the pronoun in the following sentences:

11. They were having dinner.

1. Dinner
2. They
3. Were
4. Having

Answer: They

12. I want to sleep.

1. To
2. Sleep
3. I
4. Want

Answer: I

13. Is that my laptop?

1. My
2. Laptop
3. Is
4. That

Answer: My

14. Everyone is sleeping in the dorm room.

1. Sleeping
2. Dorm
3. Room
4. Everyone

Answer: Everyone

15. We were playing scrabble.

1. Playing
2. Scrabble
3. We
4. Were

Answer: We

16. Look at Ellen, she is a beautiful artist.

1. Beautiful
2. She
3. Ellen
4. Artist

Answer: She

17. He is good at cricket.

1. At
2. Good
3. Cricket
4. He

Answer: He

18. This house is mine.

1. This
2. House
3. Mine
4. Is

Answer: Mine

19. Would you like to have coffee?

1. Coffee
2. Have
3. You
4. Would

Answer: You

20. Did you hear that?

1. That
2. Did
3. You
4. Hear

Answer: That

Questions On Verb

The verb describes an action, occurrence, or happening of an act.

Example: Adam is singing.

Here, singing is the verb, which denotes an act of doing something.

Identify the verb in the following sentences:

21. The monkey sat by the door.

1. Monkey
2. By
3. Door
4. Sat

Answer: Sat

22. Jack left in a hurry.

1. A
2. Hurry
3. Jack
4. Left

Answer: Left

23. Michelle hurt her elbow while playing.

1. Hurt
2. Elbow
3. Michelle
4. Hurt, playing

Answer: Hurt, playing

24. Please open the door.

1. Open
2. The
3. Please
4. Door

Answer: Open

25. She bought a new car and started taking her driving lessons.

1. Started
2. New
3. Taking
4. Bought, started, taking

Answer: Bought, started, taking

26. Joe accepted the job offer.

1. The
2. Job
3. Accepted
4. Joe

Answer: Accepted

27. Kelly enjoys hip-hop music.

1. Kelly
2. Hip-hop
3. Music
4. Enjoys

Answer: Enjoys

28. We went to the grocery store and bought so many items that carrying them home became difficult.

1. Went
2. Bought
3. Carrying
4. All three

Answer: All three

29. The accountant is calculating the expenditure for the month of February.

1. Accountant
2. Calculating
3. Month
4. Expenditure

Answer: Calculating

30. Johnson earns a lot of money but he spends it too.

1. Earns
2. Spends
3. Earns and spends
4. Johnson

Answer: Earns

Questions On Adverb

An adverb is a word that revises a verb, adjective, clause, phrase, preposition, or sentence.

Example: She is usually late to class.

Here, the adverb is usually, which is modifying the verb in the sentence.

Identify the Adverb in the following sentences:

31. Marcus always arrives early.

1. Arrives
2. Always
3. Early
4. Marcus

Answer: Always

32. Their pets go everywhere together.

1. Their
2. Go
3. Together
4. Everywhere

Answer: Everywhere

33. The little kid ran excitedly.

1. The
2. Little
3. Ran
4. Excitedly

Answer: Excitedly

34. They ran quickly to catch the bus.

1. Catch
2. Ran
3. Quickly
4. Bus

Answer: Quickly

35. The students had worked very hard.

1. Students
2. Worked
3. Very
4. Hard

Answer: Hard

36. The musical concert ended abruptly.

1. Concert
2. Ended
3. Abruptly
4. Musical

Answer: Abruptly

37. Brisk walking is a healthy exercise.

1. Brisk
2. Healthy
3. A
4. Walking

Answer: Brisk

38. The show is starting now.

1. Starting
2. The
3. Show
4. Now

Answer: Now

39. The dog looked at his owner curiously.

1. Dog
2. Looked
3. At
4. Curiously

Answer: Curiously

40. The soccer team almost quit.

1. Soccer
2. Team
3. Quit
4. Almost

Answer: Almost

Questions On Adjective

Adjectives are words used to modify a noun or phrase in a sentence.

Example: The mountaintops are covered in sparkling snow.

Here, sparkling modifies the meaning of the word snow.

Identify the adjective in the following sentences:

41. Ria lives in a beautiful house.

1. Ria
2. House
3. Beautiful
4. Lives

Answer: Beautiful

42. This store has a nice collection of shoes.

1. Store
2. Collection
3. Nice
4. Shoes

Answer: Nice

43. Linda McKenzie has five children.

1. Linda
2. Has
3. Children
4. Five

Answer: Five

44. There were 80 chairs in the auditorium.

1. Were
2. Auditorium
3. 80
4. Chairs

Answer: 80

45. A colorful butterfly was sitting in THE GARDEN

1. Garden
2. Colorful
3. Sitting
4. Butterfly

Answer: Colorful

46. Only a few mangoes are remaining in the basket.

1. Basket
2. A few
3. Mangoes
4. Remaining

Answer: A few

47. This hot and humid weather is exhausting.

1. Hot
2. Humid
3. Hot and humid
4. Exhausting

Answer: Hot and humid

48. Sophie is a part-time worker at the salon.

1. Sophie
2. Part-time
3. Worker
4. Salon

Answer: Part-time

49. Meera lost her brown bag.

1. Meera
2. Brown
3. Bag
4. Lost

Answer: Brown

50. Paul tries to help homeless people.

1. Tries
2. Help
3. Paul
4. Homeless

Answer: Homeless

Questions On Simple Tenses

Tenses are mainly of three types: Present, past, and future.

  • The present tense expresses an action that is happening.

Example: She is writing.

  • The past tense is used to express an action that has occurred or happened already.

Example: She wrote.

  • The future tense is used to describe an action that will occur or happen in the future.

Example: She will write.

Identify present, past or future tense from the following sentences:

51. He plays basketball every day.

1. Present
2. Past
3. Future

Answer: Present

52. Meera will go to a concert.

1. Present
2. Past
3. Future

Answer: Future

53. It rained heavily.

1. Present
2. Past
3. Future

Answer: Past

54. The baby is crying.

1. Past
2. Present
3. Future

Answer: Present

55. Dogs were barking a lot.

1. Past
2. Future
3. Present

Answer: Past

56. The car was parked in the wrong lane.

1. Past
2. Present
3. Future

Answer: Past

57. Kenny will visit her ailing grandfather after returning from work.

1. Future
2. Past
3. Present

Answer: Future

Fill In The Blanks.

58. The students are __________ their notes.

1. Wrote
2. Written
3. Writing
4. Write

Answer: Writing

59. The doctor _____ out for ten minutes.

1. Go
2. Going
3. Gone
4. Went

Answer: Went

60. The new restaurant ______ last week.

1. Open
2. Opened
3. Opening
4. Start

Answer: Opened

Questions On Punctuation

Punctuation marks such as commas, exclamation marks, question marks, semicolons, etc., are used in a sentence to clarify the meaning of the phrase or sentence.

61. Identify the correct sentence.

1. My ATM pin number has three 8s.
2. My ATM pin number has three 8’s
3. My ATM pin number has three 8s’
4. My ATM pin number has three 8s

Answer: 1

62. Identify the correct sentence.

1. The weather is wet, windy, and unpredictable.
2. The weather is wet, windy, and unpredictable.
3. The weather is wet, windy, and unpredictable.
4. The weather is wet windy and unpredictable.

Answer: 2

63. Identify the correct sentence.

1. Waiting for the storm to stop, I was anxiously looking out of the window.
2. Waiting, for the storm to stop; I was anxiously looking out of the window.
3. Waiting for the storm to stop I was anxiously looking out of the window
4. Waiting for the storm to stop I was anxiously looking out of the window.

Answer: 1

64. Identify the correct sentence.

1. The table was set-knives forks candlesticks were all in their place.
2. The table was set knives, forks candlesticks were all in their place.
3. The table was set-knives, forks, and candlesticks, were all in their place.
4. The table was set – knives, forks, candlesticks — were all in their place.

Answer: 4

65. Identify the correct sentence.

1. What is the name of your father’s uncle
2. What is the name of your father’s uncle?
3. What is the name of your father’s uncle?
4. What is the name of your, father’s uncle

Answer: 2

66. Identify the correct sentence.

1. Don’t worry, every little thing is going to be alright.
2. Don’t worry every little thing is going to be alright
3. Don’t worry. Every little thing is going to be alright.
4. Don’t worry, every little thing is gonna be alright

Answer: 3

67. Correct the statement with a suitable punctuation mark.

When will you return from your dance rehearsal

1. Question mark (?)
2. Exclamation mark (!)
3. Fullstop (.)
4. Comma (,)

Answer: 1

68. Correct the statement with a suitable punctuation mark.

Rosana is a self-taught baker.

1. Hyphen (-)
2. Question mark (?)
3. Comma (,)
4. Semicolon (;)

Answer: 1

69. Correct the statement with a suitable punctuation mark.

Jim lives in America his sister lives in Budapest.

1. Hyphen (-)
2. Question mark (?)
3. Comma (,)
4. Semicolon (;)

Answer: 1

70. Correct the statement with a suitable punctuation mark.

I found Hensley’s bag on the table.

1. Hyphen (-)
2. Question mark (?)
3. Apostrophe (‘)
4. Semicolon (;)

Answer: 3

Questions On Preposition

A preposition is a word used to connect nouns, pronouns, or phrases to the other words in the sentence.

Example: The cat is resting on the table.

Here, is the preposition.

Identify the preposition in the following sentences:

71. I will see you on Saturday.

1. Will
2. See
3. On
4. You

Answer: On

72. The class will start at 9:30 am.

1. The
2. Start
3. Will
4. At

Answer: At

73. There is a bee in the room.

1. Is
2. A
3. The
4. In

Answer: In

74. She comes from Australia.

1. She
2. Comes
3. From
4. Australia

Answer: From

75. The dog sat by the poolside.

1. Dog
2. Sat
3. By
4. The

Answer: By

76. What are you looking at?

1. At
2. You
3. What
4. Are

Answer: At

77. The kids are sitting around the block.

1. Are
2. The
3. Block
4. Around

Answer: Around

78. Can he be relied upon?

1. Can
2. Upon
3. Be
4. Relied on

Answer: Upon

79. Sherry threw the ball over the kitchen counter.

1. The
2. Over
3. Threw
4. Counter

Answer: Over

80. This letter was written by Sarah.

1. Was
2. Written
3. This
4. By

Answer: By

Questions On Vocabulary

Identify the synonym from the options given below:

81. Listen

1. Hear
2. Quiet
3. Play
4. Whisper

Answer: Hear

82. Relax

1. Sleep
2. Sit
3. Rest
4. Lie down

Answer: Rest

83. Tiny

1. Small
2. Few
3. Calm
4. Lot

Answer: Small

84. Positive

1. Optimistic
2. Negative
3. Addition
4. Neutral

Answer: Optimistic

85. Delicate

1. Fragile
2. Strong
3. Firm
4. Indolent

Answer: Fragile

86. Nice

1. Pleasant
2. Fortunate
3. Impartial
4. Cool

Answer: Pleasant

87. Fast

1. Quick
2. Slow
3. Steady
4. Consistent

Answer: Quick

Ans.:- (d.)

Click here to download:-English Grammar PDF For the Competitive Exam

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

 

MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf , you can mail us at zooppr@gmail.com

Please Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Facebook Group :- https://www.facebook.com/mynotesadda

 

TAGS:- complete English grammar pdf,ncert English grammar book pdf download,Navneet english grammar book pdf free download, best English learning books pdf free download,English grammar book pdf for competitive exams, class 12 English grammar book pdf, basic English grammar book 1 pdf, basic English grammar book 2 pdf

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.