Vision IAS History इतिहास Notes PDF Free Download

0

Vision IAS History  इतिहास  Notes PDF Free Download

Hello Friends,

Hello friends, today we are present for you Modern Indian History ClassVision IAS Modern History 2021 Notes , 1500+ History Question And Answer PDF  , VISION IAS Mains 2021 Modern History , VISION IAS Mains 2021 World History, Modern Indian History Class – VisionIAS, VISION IAS WORLD HISTORY, friends, this PDF can prove to be very important and useful in all your Sarkari Exam, in this PDF you will get to read the complete history of India and Indian You will get complete information about history, which will prove to be very important in all your Sarkari Exam.

दोस्तो आज की इस पोस्ट के माध्यम से हम आपको Indian  Vision IAS History ( इतिहास ) Notes PDF Free Download Most Important Question and Answers की एक PDF को हिंदी में उपलब्ध कराऐंगे ! जो कि आपको सभी तरह की प्रतियोगी परीक्षाओं के लिये बहुत उपयोगी सिद्द होंगी !

दोस्तो आज की इस पोस्ट के माध्यम से हम आपको भारतीय कला एवं संस्कृति Vision IAS History ( इतिहास ) Notes PDF Free Download की PDF को हिन्दी में उपलब्ध कराऐंगे ! जो कि आपको UPSC , MPPSC , RAS , UPPSC व अन्य प्रतियोगी परीक्षाओं के लिये बहुत उपयोगी सिद्द होंगी ! HISTORYnotes

      Topic Related Posts

 

Buy Vision Ias Modern India History Notes (Hindi) -- 2 Booklet (Complete Notes) [Perfect Paperback] Vision Ias Book Online at Low Prices in India | Vision Ias Modern India History Notes (Hindi) --

   Related Topics

   Vision IAS:  History

    1.1 Indian National Movement

    1.2 Non tribal, Tribal and peasant movements during British India  

    1.3 British Governors Generals during British Period in India

    1.4 British Viceroys during British India

    1.5 Various Educational Committees during British India

    1.6 Acts before 1857 during British India       

    1.7 Acts after 1857 during British India

    1.8 Leaders Associated with the Revolt of 1857

    1.9 British Officials Associated with 1857 Revolt

2. Vision IAS Exam: Medieval History

    2.1 Timeline of Delhi Sultanate

    2.2 Administrative and Agrarian Terms used in Sultanate Period

    2.3 Architectural Development during Delhi Sultanate Era

    2.4 Architectural Landmarks of the Sultanate Period

    2.5 Sufi Movement in India

    2.6 Architecture and Literature during Vijayanagara Empire

    2.7 The Great Mughal Emperors of India

3.Vision IAS Exam: Ancient History

    3.1 Summary of Indus Valley Civilization (Harappa Civilization)

    3.2 Archaeological Sites of Indus Valley Civilisation

    3.3 Vedic Literature| Sacred Hindu Scriptures

    3.4 Jain Trithankaras| Symbols and Disciple

    3.5 Buddhist Councils| Venue, Patronage and Outcome

    3.6 Rise and Growth of Magadha Empire

    3.7 Titles adopted by Gupta Kings

    3.8 Ancient Indian Scholars and their Patrons

    3.9 Ancient Historical monuments in India and their builder

INDIAN HISTORY

Q1) What was the capital of Aang Mahajanpada?
A. Champa
B. Vaishali
C. Pushkalavati
D. Koushambi

 Ans .  A

Q2) Who was the founder of Haryark Dynasty?
A. Shishupal
B. Bimbsar
C. Ajatashatru

D. Udiyan

Ans .  B

Q3) Who was the first foreigner who invaded India/
A. Derious
B. Sikandar
C. Selyucus
D. Philip

   Ans .  A

Q4) What was the name of Goutam Buddha’s mother?
A. Goutami
B. Mahamaya
C. Yashodhara
D. Chelna

   Ans .  B

Q5) Who fought the war of Jhelum?
A. Ameer and Sinndar
B. Porash and Sikandar
C. Yodhey and Sikandar
D. Ghananand and Sikandar

   Ans .  B

Q6) Gautam Buddh’s leaving home is known as
A. Mahabhinishkraman
B. Dharmabhishek
C. Dharmchakra paravartan
D. Mahaparinirvana

  Ans .  A

Q7) What was the symbol of first Teerthankar Rishabhdeva ?
  A. Elephant
B. Bull
C. Lion
D. Blue lotus

  Ans .  B

Q8) Where did Mahaveer Swami attain knowledge?
A. Koushambi
B. Nalanda
C. Jumbhikagram
D. Anantpuri

  Ans .  C

Q9) Who established Pattilputra ?
A. Bimbsar
B. Udiyan
C. Shishunag
D. Chandragupta

  Ans .  B

Q10) Which Mourya Ruler is also known as “Amitraghat”?
A. Chandragupta
B. Bindusar
C. Ashok
D. Dashrath

  Ans .  B

Indian History Questions

Q11) Proto Shiva seal is found from which site of Indus Valley civilization?

A.   Mohanjodaro

B.   Lothal

C.   Kalibanga

D.   Banwali

  Ans .  A

 

Q12) “Double burials” is found from which site of Indus Valley civilization?

A.   Banwali

B.   Dholaveer

C.   Surkotda

D.   Lothal

  Ans .  D

 

Q13) Which is the largest Indian site of Indus civilization?

A.   Ropar

B.   Lothal

C.   Kalibanga

D.   Dholaveer

  Ans .  D

 

Q14) In Indian Valley civilization Copper was supplied from which of these places?

A.   Khetdi

B.   Kolar

C.   Kirthar

D.   Afghanistan

  Ans .  A

 

Q15) Kalibanga is situated in which of these states ?

A.   Haryana

B.   Gujarat

C.   Rajasthan

D.   Punjab

  Ans .  A

 

Q16) Seven fire altars are found from which of these site?

A.   Kalibanga

B.   Rangpur

C.   Mohanjodaro

D.   Amari

  Ans .  A

 

Q17) How many Hymes are there in Rigveda?

A.   1014

B.   1016

C.   1028

D.   1046

Ans .  C

 

Q18) Gopath brahman is associated with which of these Vedas ?

A.   Rigveda

B.   Samveda

C.   Yajurveda

D.   Atherva Veda

  Ans .  D

 

Q19) Who wrote Ashtadhyayi ?

A.   Parni

B.   Yask

C.   Patanjali

D.   Bhas

  Ans .  A

 

Q20) Who propounded Vaishesik Philosophy ?

A.   Kapil

B.   Jaimini

C.   Uluk Kanad

D.   Badrayan

  Ans .  C

Vision IAS - General Studies - Ancient Indian & Medieval Indian Handwritten Notes English Medium - Civil Service Prepration (Photocopy) - 2022: Buy Vision IAS - General Studies - Ancient Indian &

History Questions with Answers

Q21) “Chand Pradhyot” was the ruler of which Mahajanpada?
A. Avanti
B. Vatsa
C. Matsya
D. Ashmaka

Ans .  A

Q22) Who wrote “Arthshastara?
A. Chanakya
B. Kalidas
C. Kumargupta
D. Kalhan

Ans .  A

Q23) Chandragupta’s migration to South with Bhadra Bhahu is mentioned in which of these scriptures?
A. Kalpasutra
B. Mudrarakshas
C. Parishist Parvn
D. Bhadrabhahu charitra

Ans .  A

Q24) Who has written Mudrarakshas?
A. Visharavdatta
B. Matta Mayur
C. Nagarjun
D. Bhavbhuti

Ans .  A

Q25) Who wrote Mrachakatikam?
A. Vishakhadatta
B. Shudrak
C. Banbhatt
D. Bhas

Ans .  B

Q26) In which Rock edicts the information of Ashok’s visit to Bouddhgaya is found?
A. Rock edicts – 1
B. Rock edicts 2
C. Rock edicts 8
D. Rock edicts13

Ans .  C

 

Q27) How many parts of state has been described by Chanakya in ‘Arthashastra’?
A. 4
B. 5
C. 6
D. 7

Ans .  D

Q28) Which new post was created by Ashoka?
A. Sannidhata
B. Samahartta
C. Pradeshta
D. Dhammahamatra

Ans .  D

Q29) Who was the wife of Ashoka ?
A. Tishyrakshita
B. Devi
C. Karuvaki
D. All of these

Ans .  D

Q30) Deepvansh Mahavansh Text is associated with which country?
A. Srilanka
B. Verma
C. Thailand
D. Kambodiya

Ans .  A

Indian Ancient History Questions

Q31) Who was victorious in ‘Dasrajan’ war?
A. Sudas
B. Bhalnas
C. Shivi
D. Turvas

  Ans .  A

Q32) What was the name of river Chinab known during vedic period?
A. Visttata
B. Askani
C. Vipasha
D. Purushni

  Ans .  A

Q33) Which brahman text describes the Rituals of ploughing
A. Satpath
B. Aitray
C. Gopath
D. Koshambi

  Ans .  A

Q34) “Satyamev Jayte” is taken from which of these text ?
A. Kathopnishad
B. Mundkopnishad
C. Swetasvataronishada
D. Sounak

  Ans .  B

Q35) First mention of four Ashrams is found 
A. Jabalopnishada
B. Brihadaranyak upanishada
C. Prashnopnishada
D. Kenoupnishad

  Ans .  A

Q36) Which is the Oldest Religious scripture?
A. Bhagvat Puran
B. Vayu Puran
C. Matsya puran
D. Harivansh puran

  Ans .  A

Q37) What do you mean by ‘Bhag and Bali’
A. Worship of god
B. Havi
C. Sacrifices in yagya
D. Tax

  Ans .  D

Q38) Which principle Mahaveer swami added into the four principles of Parshvanath ?
A. Ahinsha
B. Aprigrah
C. Asteya
D. Brahmacharya

   Ans .  D

Q39) Who presided the first Buddist council ?
A. Mahakasyapa
B. Gunabhanda
C. Sabbakami
D. Stholbhadra

Ans .  A

Q40) ”Nothing definite can be said about any subject’’. What is this Jain principal
known as?
A. Anishwarbad
B. Janbad
C. Syadbaad
D. Karmawad

  Ans .  C

dOWNLOAD PDF

Maths Topicwise Free PDF > Click Here To Download English Topicwise Free PDF > Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here To Download Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Indian Polity Free PDF > Click Here To Download History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks > Click Here To Download EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
Hindi Topicwise Free PDF > Click Here To Download Science Notes Download > Click Here To Download

 

 

mynotesadda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and sharing our post, So more people will get this. This PDF is not related to mynotesadda.com  and if you have any objection over this pdf, you can mail us at info@mynotesadda.com

Here you can also check and follow our Facebook Page (mynotesadda ) and our Facebook Group. Please share, comment, and like Our post on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which is Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Tags:- Vision IAS Ancient History Notes in Hindi PDF Free Download,विज़न आईएएस नोट्स इन हिंदी पीडीऍफ़ फ्री डाउनलोड History,Vision IAS Medieval History Notes PDF in Hindi,विज़न आईएएस नोट्स इन हिंदी पीडीऍफ़ फ्री डाउनलोड Geography,विज़न आईएएस नोट्स इन हिंदी पीडीऍफ़ फ्री डाउनलोड Polity,मध्यकालीन भारत का इतिहास नोट्स Vision IAS,Vision ias Ancient History Notes in Hindi,प्राचीन भारत का इतिहास नोट्स PDF Drishti IAS

Leave A Reply

Your email address will not be published.