UPSSSC GK | GK PDF

0

UPSSSC GK 

Hello friends, Today we are sharing a very important and easy PDF of UPSSSC GK. We have also included some of the most important questions related to UPSSSC GK in the PDF for your better preparation for all the government exams(U.P.P, UPSI,UPTGT, PGT,UPTET/CTET, HTET, RTET, UDA/LDA, RO/ARO, BEd, LLB, RRB, सचिवालय, अस्सिस्टेंट ग्रेड, ग्राम पंचयत अधिकारी, स्टेनोग्राफर, लेखा परीक्षक, हिनीद अनुवादक परीक्षा, डिप्टी जेलर, बैंक परीक्षा ,एल आई सी, लेखपाल इत्यादि ). If you are preparing for your exams in the last few days then this UPSSSC GK is very important for you.

There are around 20-25 questions in each Government Exams related to UPSSSC GK and you can solve 18-20 questions out of them very easily by reading these Notes of UPSSSC GK. The complete PDF of UPSSSC GK PDF is attached below for your reference, which you can download by clicking at the Download Button. If you have any doubt or suggestion regarding the PDF then you can tell us in the Comment Section given below, we will be happy to help you. We wish you a better future.

Topics Included in the PDF

  • उत्तर प्रदेश: एक दृष्टि में
  • उत्तर प्रदेश: भौगोलिक स्थिति
  • वैदिक एवं उत्तर वैदिक काल
  • भारत में यूरोपीय बस्तियों का विवरण
  • भारत के गवर्नर जनरल एवं वायसराय
  • नरमपंथी उदारवादी चरण
  • भारत की मिट्टिया
  • विश्व के महाद्वीप
  • विश्व की प्रमुख जनजातियाँ
  • कार्बनिक एवं अकार्बनिक रसायन
  • पादप एवं जंतु क्रिया विज्ञानं ‘
  • राज्यसभा : उच्च सदन
  • लोकसभा : निम्न सदन
  • वन संसाधन
  • वन स्थिति रिपोर्ट
  • चार वनावरण क्षेत्रफल वाले राज्य
  • उत्तर प्रदेश बजट (2019 -20 )
  • कुम्भ मेला: भारतीय संस्कृति की अमूर्त धरोहर
  • भारतीय इतिहास
  • भूगोल
  • सामान्य विज्ञानं
  • भौतिक विज्ञानं
  • रसायन विज्ञानं
  • जीव विज्ञानं
  • भारतीय राजव्यवस्था एवं संविधान
  • भारतीय अर्थव्यवस्था

GK Related PDF




UPSSSC GK

GK Quiz

Following is a detailed discussion about the topics that are included in the given PDF:-

1. भारत का पहला राष्ट्रपति ?

  • (A) पंडित जवाहर लाल नेहरू
  • (B) डॉ सर्वपल्ली राधाकृष्णन
  • (C) डॉ० राजेंद्र प्रसाद
  • (D) इनमें से कोई नहीं
Answer: C

 

2. भारत का पहला उपराष्ट्रपति ?

  • (A) जाकिर हुसैन
  • (B) डॉ० एस० राधाकृष्णन
  • (C) गोपाल स्वरूप पाठक
  • (D) इनमें से कोई नहीं
Answer: B

 

3. भारत का पहला प्रधानमंत्री ?

  • (A) पंडित जवाहर लाल नेहरू
  • (B) सरदार बलदेव सिंह
  • (C) जनरल राजेंद्र सिंह जी
  • (D) इनमें से कोई नहीं
Answer: A

 

4. भारत का पहला गृह मंत्री ?

  • (A) वल्लभभाई पटेल
  • (B) डॉ० राजेंद्र प्रसाद
  • (C) जवाहरलाल नेहरू
  • (D) जॉन मथाई
Answer: A

 

5. भारत का पहला रेल मंत्री ?

  • (A) लाल बहादूर शास्त्री
  • (B) ललित नारायण मिश्र
  • (C) बंसी लाल
  • (D) जॉन मथाई
Answer: D

 

6. भारत का पहला रक्षा मंत्री ?

  • (A) सरदार बलदेव सिंह
  • (B) कैलाश नाथ काटजू
  • (C) इन्दिरा गांधी
  • (D) जगजीवन राम
Answer: A

 

7. भारत का पहला वित्त मंत्री ?

  • (A) जवाहरलाल नेहरू
  • (B) मोरारजी देसाई
  • (C) आर० षणमुगम चेट्टी
  • (D) प्रणव मुखर्जी
Answer: C

 

8. भारत का पहला विदेश मंत्री ?

  • (A) लालबहादुर शास्त्री
  • (B) अटल बिहारी वाजपेयी
  • (C) गुलज़ारीलाल नन्दा
  • (D) जवाहरलाल नेहरू
Answer: D

 

9. भारत का पहला शिक्षा मंत्री ?

  • (A) मौलाना अबुल कलाम आजा‌द
  • (B) वल्लभभाई पटेल
  • (C) पंडित जवाहर लाल नेहरू
  • (D) सी राजगोपालाचारी
Answer: A

 

10. पहला भारतीय गवर्नर जनरल ?

  • (A) जवाहरलाल नेहरू
  • (B) सी राजगोपालाचारी
  • (C) जी० वी० मावलंकर
  • (D) इनमें से कोई नहीं
Answer: B

 

11. भारत का पहला मुख्य न्यायाधीश ?

  • (A) हरिलाल जे कानिया
  • (B) एम पतंजलि शास्त्री
  • (C) मेहरचंद महाजन
  • (D) बी के मुखर्जी
Answer: A

 

12. भारत का पहला मुख्य निर्वाचन आयुक्त ?

  • (A) डॉ॰ नगेन्द्र सिँह
  • (B) सुकुमार सेन
  • (C) आर. के. त्रिवेदी
  • (D) टी. स्वामीनाथन
Answer: B

 

13. भारत का पहला मुख्य सूचना आयुक्त ?

  • (A) वजाहत हबीबुल्ला
  • (B) ए एन तिवारी
  • (C) सत्यानंद मिश्रा
  • (D) इनमें से कोई नहीं
Answer: A

 

14. भारत का पहला केंद्रीय सतर्कता आयुक्त ?

  • (A) सुषमा सिंह
  • (B) एन० श्रीनिवास राव
  • (C) राजीव माथुर
  • (D) इनमें से कोई नहीं
Answer: B

 

15. भारत के लोकसभा के पहले अध्यक्ष ?

    • (A) जी० वी० मावलंकर
    • (B) जवाहरलाल नेहरू
    • (C) डॉ० राजेंद्र प्रसाद
    • (D) मौलाना अबुल कलाम आजा‌द
    • Answer: A
Book Name: UPSSSC Best Book Gk
Quality: Excellent
Format: PDF
Size: 18 MB
Pages: 18 Page
Language: Hindi || हिन्दी




Click here to Download: UPSSSC Samanya Gyan PDF Download

 

MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

The above PDF is only provided to you by MyNotesAdda.com we are not the makers of the PDF, if you like the PDF or if you have any kind of doubt, suggestion or query regarding the same, feel free to contact us at our Mail id- zooppr@gmail.com or you can chat with us in the comment section given below.

You can also stay updated by joining us on:

  1. Facebook Page: https://www.facebook.com/mynotesadda/

TAGS:-up gk book pdf,up gk pdf download in hindi 2022,up special pdf in hindi,uttar pradesh gk pdf in english,1000 gk questions and answers in hindi pdf,500 gk questions and answers in hindi pdf,upsc सामान्य ज्ञान pdf,up gk in english

Leave A Reply

Your email address will not be published.