SSC English Grammar Book pdf Free Download

0

SSC English Grammar Book PDF  Free Download

Hello Friends,

Today we are sharing an SSC English Grammar Book PDF Free Download this pdf is useful for all competitive exams .like SSC, BANK, IB, SSC CHSL SSC, CGL, and many other exams previous year questions available in this pdf SSC English Grammar book PDF  Free Download it is very important SSC English grammar book pdf marks accuracy is better to read this pdf is very useful for all competitive exams SSC, BANK, IB, SSC CHSL SSC, CGL, free pdf is very helpful for your examination.

 

My notes are added in an online education platform where you can download this pdf is useful for BANK,SSC 

 

Grammar is the way we arrange words to make proper sentences. Word-level grammar covers verbs and tenses, nouns, adverbs, etc. Sentence-level grammar covers …basic grammar topic available in this pdf grammar is way to arrange words easy and proper sequence SSC English Grammar Book PDF Free Download pdf download my notesadda education platform.

 

SSC English grammar Topic

 

  • Noun
  • Articles
  • Noun and Case,
  • Pronoun,
  • Adjective,
  • Interchange of degrees of Comparison,
  • Time and Tense,
  • Noun and the number,
  • Noun and the Gender,
  • Narration (Reported Speech/Direct and Indirect Speech),
  • Voice (Active & Passive Voice),
  • Removal of ‘Too’,
  • Verb,
  • Verb form,
  • Auxiliary & Modal verbs,
  • Adverb,
  • Proposition,
  • Conjunction,
  • Non-finite,
  • Question Tags,
  • Emphatic with do/does/did,
  • Common Error,
  • Correction of the sentences,
  • Transformation of Sentences-I (Interchange of Affirmative and Negative Sentences,
  •  of Interrogative and Assertive Sentences,
  • Interchange of Exclamatory and Assertive Sentences),
  • Analysis of Sentences (Clause),
  • Transformation of Sentences-II (Conversion of Simple, Compound and Complex Sentences),
  • Synthesis of Sentences (Combination of Sentences),
  • Synonyms,Antonyms,
  • one word substitution,
  • Phrasal Verbs,
  • Words are often Confused,
  • Idioms & Phrases,
  • Proverbs,
  • Foreign words and Phrases,
  • Spelling Test,
  • Miscellaneous

ENGLISH GRAMMAR Related Topic

Synonyms and Antonyms

Direction: In the following question (1-2), find the synonym of the given word?

  1. Hound
    a. Migrate
    b. Beagle
    c. Critic
    d. Variable
    Ans.:- (b.)
  2. Barrier
    a. Comfort
    b. Justify
    c. Prescribe
    d. Embargo
    Ans.: (d.)
  3. Find out the word opposite in meaning of the given word?
    Blindness
    a. Confront
    b. Contour
    c. Vista
    d. Outlook

Ans.: (c.)

Cloze Test

Direction (Question 4- 8): In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

Job performance is ______ by a number of factors. Motivation alone does not lead to increased performance. Ability and technology moderate the relationship between motivation and performance. The higher the levels of ability and motivation the ______ the level of performance will be. However, increasing motivation beyond an ______ level tends to ______ a dysfunctional result because it is ______ by an increased level of anxiety.

  1. Job performance is ______ by a number of factors. Motivation alone.
    a. Affected
    b. Affected
    c. Influenced
    d. Measured
    Ans.:- (a.)
  2. The higher the levels of ability and motivation the ______ the level of performance will be.
    a. Higher
    b. Smaller
    c. Larger
    d. Lower
    Ans.:- (a.)
  3. However, increasing motivation beyond an ______ level.
    a. Increased
    b. Certain
    c. Desired
    d. Optimal
    Ans.:- (d.)
  4. tends to ______ a dysfunctional result.
    a. Introduce
    b. Induce
    c. Deduce
    d. Produce
    Ans.:- (d.)
  5. Because it is ______ by an increased level of anxiety.
    a. Accompanied
    b. Affiliated
    c. Amalgamated
    d. Abandoned
    Ans.:- (a.)

Direction (Question 9- 13): In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

The _____ of energy in India are met from both commercial and non-commercial sources. The most _____ sources of energy today are coal and natural gas, hydroelectricity and nuclear power. On the other hand, firewood, cow-dung cakes and vegetable waste, etc. _____ non-commercial forms of energy. While non-commercial forms of energy _____ demand, coal is the _____ source of commercial energy in India.
9. The _____ of energy in India are met from both commercials.
a. Availability
b. Sources
c. Lessen
d. Requirements
Ans.:- (d.)

  1. The most _____ sources of energy today are coal and natural gas.
    a. Important
    b. Extensive
    c. Vital
    d. Insignificant
    Ans.:- (a.)
  2. On the other hand, firewood, cow-dung cakes and vegetable waste etc. _____ non-commercial forms of energy.
    a. Combines
    b. Mixes
    c. Collaborates
    d. Constitutes
    Ans.:- (d.)
  3. While non-commercial forms of energy _____ demand,
    a. Rests
    b. Meet
    c. Need
    d. Shed
    Ans.:- (b.)
  4. Coal is the _____ source of commercial energy in India.
    a. Hardest
    b. Smallest
    c. Heaviest
    d. Largest
    Ans.:- (d.)

Direction (Question 14- 16): In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

Literature is a medium through which a person conveys his ideas towards or protest against different norms of society. The words that deal with a _____ issue are of particular importance in literature. They are _____ with a particular purpose in _____.

  1. The words that deal with a _____ issue
    a. Moral
    b. Insensitive
    c. Economical
    d. Broad
    Ans.:- (a.)
  2. They are _____ with a particular purpose
    a. Written
    b. Represented
    c. Brought
    d. Founded
    Ans.:- (a.)
  3. a particular purpose in _____.
    a. All
    b. Hand
    c. Mind
    d. Total
    Ans.:- (c.)

Spelling Test

Direction (Question 17-19): Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word.

17.
a. Ajournment
b. Ajornment
c. Adjournment
d. Adjourmant
Ans.:- (c.)

18.
a. Conniosseur
b. Connoisseur
c. Connossieur
d. Connosseiur
Ans.:- (b.)

19.
a. Inkulcate
b. Debilitate
c. Impecable
d. Harrass
Ans.:- (b.)

Idioms and Phrases

Direction (Question 20-24): In the following questions, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

  1. A wild goose chase
    a. Timely search
    b. Wrong decision
    c. Useless search
    d. Fruitful search
    Ans.:- (c.)
  2. A moot point
    a. Unclear
    b. Unknown
    c. Agreeable
    d. Disputed
    Ans.:- (d.)
  3. Cat-nap
    a. Fitful sleep
    b. Long sleep
    c. Short sleep
    d. Rest
    Ans.:- (c.)
  4. To pull a long face
    a. Looked sad
    b. Looked calm
    c. Looked surprised
    d. Looked happily
    Ans.:- (a.)
  5. Fit her like a glove.
    a. Too large
    b. Too shabby
    c. Too tight
    d. Perfectly
    Ans.:- (d.)

One-Word Substitution

Direction (Question 25-31): In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentence.

  1. One who is not easily pleased by anything
    a. gullible
    b. fastidious
    c. innocent
    d. amenable
    Ans.:- (b.)
  2. A person unselfishly concerned for or devoted to the welfare of others.
    a. egoist
    b. unselfish
    c. altruist
    d. welfarist
    Ans.:- (c.)
  3. Violation of that which is holy and sacred
    a. malevolent
    b. sacrilege
    c. bizarre
    d. iniquitous
    Ans.:- (b.)
  4. Misappropriation of money
    a. Abridgement
    b. Condiment
    c. Embezzlement
    d. Bereavement
    Ans.:- (c.)
  5. One who has the art of speaking in such a way that the sound seems to come from another person/place.
    a. Absolutist
    b. Biblicist
    c. Ventriloquist
    d. Clavierist
    Ans.:- (c.)
  6. One who damages public property
    a. Cynosure
    b. Demagogue
    c. Epicure
    d. Vandal
    Ans.:- (d.)
  7. To free somebody from all blame
    a. Highbrow
    b. Exonerate
    c. Escapism
    d. Henpeck
    Ans.:- (b.)

Sentence Correction / Error Spotting

Direction (Question 32- 41): In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error.

  1. Some of the richest (A) / business magnate (B) / live in Mumbai. (C) / No Error (D)
    a. A
    b. B
    c. C
    d. D
    Ans.:- (b.)
  2. This is an urgent (A) / matter which may admit (B) / of few delays. (C) / No error (D)
    a. A
    b. B
    c. C
    d. D
    Ans.:- (c.)
  3. Outside, the rain beats down (A) / in floods and the sea gives forth (B) / a sound like an alarm bells. (C) / No error (D)
    a. A
    b. B
    c. C
    d. D
    Ans.:- (c.)
  4. I used (A)/ a pair of black trousers (B) / for a week (C)/ No error (D)
    a. A
    b. B
    c. C
    d. D
    Ans.:- (a.)
  5. He has made a mistake (A)/ of which (B) / I am certain (C) / No error (D)
    a. A
    b. B
    c. C
    d. D
    Ans.:- (d.)
  6. He was not allowed (A) / for the teacher (B) / to read in a low voice (C) / no error (D)
    a. A
    b. B
    c. C
    d. D
    Ans.:- (b.)
  7. Each of the girls (A) / have come (B) / with her books. (C) / No Error (D)
    a. A
    b. B
    c. C
    d. D
    Ans.:- (b.)
  1. Me and my wife (A) / were at home (B) / last night. (C) / No Error (D)
    a. A
    b. B
    c. C
    d. D
    Ans.:- (a.)
  2. Essay writing is an art (A) / that requires many planning (B) / on the part of the writer. (C) / No Error (D)
    a. A
    b. B
    c. C
    d. D
    Ans.:- (b.)
  3. If you permit me to speak the truth (A) / I shall state without hesitation (B) / that you have done a mistake (C) / No Error (D)
    a. A
    b. B
    c. C
    d. D
    Ans.:- (c.)

Sentence Improvement

Direction (Question 42- 52): A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative.

  1. He began on a new business venture.
    a. Begun
    b. Opened
    c. Embarked
    d. No improvement
    Ans.:- (c.)
  2. I have to say them the truth.
    a. State
    b. Tell
    c. Speak
    d. No improvement
    Ans.:- (b.)
  3. The SSB will interview the candidate between 11 a.m. and 3.00 p.m.
    a. 11.00 am to 3 pm
    b. 11.00 from 3 pm
    c. 11.am by 3.00 pm
    d. No improvement
    Ans.:- (d.)
  4. As soon as I arrived in home, I knew that something was wrong.
    a. Arrived by home
    b. Arrived home
    c. Arrived my home
    d. No improvement
    Ans.:- (b.)
  5. His powerful desire brought about his downfall.
    a. His wishful desire
    b. His eager desire
    c. His desire for power
    d. No improvement
    Ans.:- (c.)
  6. Ramesh laid in the shade of a tree before he could walk further.
    a. Lain
    b. Lay
    c. Lied
    d. No improvement
    Ans.:- (b.)
  7. An education in handling money would imply the ability to oversee the consequences of over-spending or over-borrowing.
    a. Foresee
    b. Overvalue
    c. Overlook
    d. No improvement
    Ans.:- (a.)
  8. He started at the bottom rung of the ladder and then gained success.
    a. Lower rung of the ladder
    b. Lower rung of the stair
    c. Bottom rung of the stair
    d. No improvement
    Ans.:- (d.)50. The judge gave the verdict against the Government.
    a. Declared
    b. Pronounced
    c. Sentenced
    d. No improvement
    Ans.:- (b.)
  9. The fire service personnel put off the fire with much difficulty.
    a. Put away
    b. Put on
    c. Put out
    d. No improvement
    Ans.:- (c.)
  10. He has the irritating habit of playing his own trumpet all the time.
    a. blowing his own trumpet
    b. pumping his own trumpet
    c. bringing up his own trumpet
    d. No improvement
    Ans.:- (a.)

Fill in the Blanks

Direction (Question 53-54): In the following questions, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

  1. My sister’s marriage passed _____ peacefully.
    a. away
    b. by
    c. off
    d. out
    Ans.:- (c.)
  2. Health is too important to be ___________.
    a. discarded
    b. disposed
    c. neglected
    d. detested
    Ans.:- (c.)

Active and Passive Voice

Direction (Question 55- 64): In the following questions, a sentence has been given in Active voice. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive voice.

  1. You have to finish painting this fence by Friday.
    a. This fence has to be finished painting by you by Friday.
    b. This fence is to be finishing painted by you by Friday.
    c. Painting of this fence has to be painted by you by Friday.
    d. By Friday you will have finished painting the fence.
    Ans.:- (a.)
  2. The dealer will service the scooter for free the first three times.
    a. The scooter will be serviced for free by the dealer for the first three times.
    b. The scooter was serviced for free by the dealer for the first three times.
    c. For the first three times, the dealer will service the scooter for free.
    d. Servicing of the scooter for free will be done by the dealer for the first three times.
    Ans.:- (a.)
  3. The General presented us a detailed battle plan.
    a. A detailed battle plan will be presented to us by the General.
    b. The General presents us a detailed battle plan.
    c. A detailed battle plan was presented to us by the General.
    d. Presenting of a detailed battle plan was being done by the General to us.
    Ans.:- (c.)
  4. The doctor has given me a very painful injection
    a. A very painful injection has been given to me by the doctor.
    b. The doctor gives myself a very painful injection.
    c. A very painful injection is being given to me by the doctor.
    d. Giving of a painful injection to me has been done by the doctor.
    Ans.:- (c.)
  5. The speeding car knocked down the pedestrian.
    a. The car which was speeding has knocked down the pedestrian.
    b. The pedestrian was knocked down by the speeding car.
    c. The pedestrian was being knocked down by the car which was speeding.
    d. Knocking down of the pedestrian has been done by the speeding car.
    Ans.:- (b.)
  1. To pass, the candidate has to answer at least 3 questions correctly.
    a. If the candidate answers three questions correctly then he will pass.
    b. At least three questions will be answered correctly by the candidate to pass.
    c. At least three questions have to be answered correctly by the candidate to pass.
    d. Answering of three questions correctly by the candidate has to be done to pass.
    Ans.:- (c.)
  2. This is the second time I have caught you cheating.
    a. You have been caught cheating by me for the second time.
    b. You were cheating for a second time and I have caught you.
    c. This is the second time you have cheated and were caught by myself.
    d. Catching you cheating for the second time has been done by me.
    Ans.:- (a.)
  3. Have you created this beautiful artwork?
    a. Had you been creating this beautiful artwork?
    b. Had you created this beautiful artwork?
    c. Has this beautiful artwork been created by you?
    d. Has creating this beautiful artwork been done by you?
    Ans.:- (c.)
  4. I play football with my friends at that ground.
    a. I have played football with friends of mine at that ground.
    b. By that ground I have played football with my friends.
    c. Football is played by me with my friends at that ground.
    d. Playing of football has been done by me and my friends.
    Ans.:- (c.)
  5. He never forgets to get gifts for me.
    a. Forgetting of gifts for me has never been done by him.
    b. He will never ever forget to get gifts for me.
    c. Forget to get gifts for me is never done by him.
    d. Getting gifts for me is never forgotten by him.
    Ans.:- (d.)

Direct and Indirect Speech

Direction (Question 65- 76): In the following question, a sentence has been given in Direct speech. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Indirect speech.

  1. Rakesh says, “Can you prepare a cup of tea for me, Sunita?”
    a. Rakesh tells Sunita to prepare a cup of tea for him.
    b. Rakesh tells Sunita if she could prepare a cup of tea for him.
    c. Rakesh asked Sunita if she can prepare a cup of tea for him.
    d. Rakesh asks Sunita if she can prepare a cup of tea for him.
    Ans.:- (d.)

Click here to download:-English Grammar PDF For Competitive Exam

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

 

MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf , you can mail us at zooppr@gmail.com

Please Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Facebook Group :- https://www.facebook.com/mynotesadda

TAGS :- navneet English grammar book pdf free download, SSC books pdf free download in English, Arihant SSC English book pdf, English grammar book for competitive exams pdf free download, English grammar book pdf free download in Hindi,Kp Thakur English grammar book pdf free download, Ncert English grammar book pdf download, Arihant English grammar book pdf

Leave A Reply

Your email address will not be published.