fbpx

SSC CGL Previous Year Question Papers | SSC CGL

0

SSC CGL Previous Year Question Papers 

Hello friends,

Today we are sharing a Free PDF of SSC CGL Previous Year Question Papers .  This Previous Year Question Paper is very useful for ssc CGL Exam Preparations. We have also included some of the most important questions related to SSC CGL Question Papers With Solution in the PDF for your better preparation for all the government exams (U.P.P, UPSI,UPTGT, PGT,UPTET/CTET, HTET, RTET, UDA/LDA, RO/ARO, BEd, LLB, RRB, सचिवालय, अस्सिस्टेंट ग्रेड, ग्राम पंचयत अधिकारी, स्टेनोग्राफर, लेखा परीक्षक, हिनीद अनुवादक परीक्षा, डिप्टी जेलर, बैंक परीक्षा ,एल आई सी, लेखपाल इत्यादि ). If you are preparing for your exams in the last few days then this SSC CGL Previous Papers is very important for you.

There are around 20-25 questions in each Government Exams related to GK Questions in Hindi and you can solve 18-20 questions out of them very easily by reading these Notes of SSC CGL Previous Year Question Papers  The complete PDF of Previous Year Papers SSC CGL is attached below for your reference, which you can download by clicking at the Download Button. If you have any doubt or suggestion regarding the PDF then you can tell us in the Comment Section given below, we will be happy to help you. We wish you a better future.

Topics Included in SSC CGL Question Papers PDF

  • Fifty Gold in Olympics
  • Jan Dhan Yojna
  • GST
  • Demonetization
  • Brain Drain in the Medical Field
  • Climate Change? global warming
  • NPA in banks
  • LGBT rights
  • Women Empowerment
  • Make in India
  • Social Media
  • Digital India
  • Namami Gange
  • Overpopulation
  • 7th Pay Commission
  • Beti bachao Beti padhao
  • Delhi Smog
  • Swacch Bharat Abhiyan
  • UDAN scheme
  • Article 370
  • non-verbal series
  • coding and decoding
  • statement conclusion
  • Analysis
  • Judgment
  • Decision making
  • syllogistic
  • reasoning
  • Arithmetical Ability
  • relationship concepts
  • arithmetical reasoning
  • English Language & Comprehension
  • Similarities and differences
  • Spatial visualization,
  • Spatial orientation

                                                        Other Exam Previous Year Paper

  1. SSC MTS previous year papers
  2. Antonyms PDF (SSC All Previous Paper Asked Antonyms)
  3. SSC CGL PREVIOUS YEAR PAPERS PDF
  4. UPSE PREVIOUS YEAR QUESTION PAPERS PDF
  5. {ALL NEW PDF*} IBPS PO Previous year Paper PDF
  6. {PDF} UPTET Paper in Hindi with all GK Questions
  7. Railway Solved Paper in Hindi Book PDF
  8. IBPS, RRB, IAS, RAS Reasoning Mock Paper
  9. SSC CGL 15 years Previous Papers with Solution
  10. Haryana Police Constable Question Paper
  11. Bihar Police Previous Year Question Paper In Hindi

                                                             Related Posts

  1. General Knowledge Question Paper 
  2. सामान्य ज्ञान की Short Tricks with questions   
  3.  Geography paper 
  4.  GK question 2016 
  5.  पूरे विश्व इतिहास का सार हिंदी में l 
  6.  भारतीय सविधान के शानदार नोट्स 
  7.  Indian history 
  8.  विश्व का भूगोल से संबंधित




SSC CGL Previous Year Question Papers

DOWNLOAD MORE PDF

Maths NotesCLICK HERE
English NotesCLICK HERE
Reasoning NotesCLICK HERE
Indian Polity NotesCLICK HERE
General KnowledgeCLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

QUIZ

Given below is the brief discussion over some of the topics included in the PDF:-

1. भारतीय उपमहाद्वीप मूलतः एक अंग था ?

  • (A) जुरैस्सिक लैण्ड का
  • (B) गोंडवाना लैण्ड का
  • (C) आर्यवर्त लैण्ड का
  • (D) अंगार लैण्ड का

Answer: B

 

2. दिल्ली में स्थित ‘शांतिवन’ समाधि है –

  • (A) इंदिरा गांधी की
  • (B) जवाहरलाल नेहरू की
  • (C) लाल बहादुर शास्त्री की
  • (D) राजीब गाँधी की

Answer: B

 

3. अजन्ता की गुफाएं कहाँ स्थित हैं ?

  • (A) उड़ीसा
  • (B) मध्य प्रदेश
  • (C) महाराष्ट्र
  • (D) केरल

Answer: C

 

4. सालारजंग संग्रहालय कहाँ स्थित है ?

  • (A) मुम्बई
  • (B) हैदराबाद
  • (C) जयपुर
  • (D) लखनऊ

Answer: B

 

5. निम्नलिखित में से कौन सा नृत्य स्त्री-पुरुष दोनों के लिए है ?

  • (A) गरबा नृत्य
  • (B) धूमर नृत्य
  • (C) गैर नृत्य
  • (D) घुड़ला नृत्य

Answer: C

 

6. पतंजलि का सम्बन्ध किससे है ?

  • (A) वैशेषिक दर्शन
  • (B) न्याय दर्शन
  • (C) सांख्य दर्शन
  • (D) योग दर्शन

Answer: D

 

7. ब्रह्म समाज के संस्थापक है ?

  • (A) राजा राममोहन राय
  • (B) स्वामी दयानन्द सरस्वती
  • (C) रामकृष्ण परमहंश
  • (D) इनमें से कोई नहीं

Answer: A

 

8. लोसांग एक उत्सव है जो मनाया जाता है ?

  • (A) सिक्किम में
  • (B) अरुणाचल प्रदेश में
  • (C) केरल में
  • (D) नागालैण्ड में

Answer: A

 

9. एलोरा के गुहा मन्दिर सम्बन्धित हैं ?

  • (A) हिन्दू धर्म से
  • (B) बौद्ध धर्म से
  • (C) जैन धर्म से
  • (D) (A) और (B)

Answer: D

 

10. शक कलेण्डर का पहला महीना होता है ?

  • (A) चैत्र
  • (B) भाद्रपद
  • (C) माघ
  • (D) वैशाख
Answer: A

SSC CGL Previous Year Question Paper With Solution PDF

Book Name:
SSC CGL Previous Year Question Papers
Quality:
Excellent
Format:
 PDF
Size:
40 MB
Pages:
198 Pages
Language:
English




Download PDF

More Previous Year Questions Paper

 

Date
Shift 1
Shift 2
Shift 3
27-08-2016
28-08-2016
29-08-2016
30-08-2016
31-08-2016
01-09-2016
02-09-2016
03-09-2016
04-09-2016
06-09-2016
07-09-2016
08-09-2016
09-09-2016
10-09-2016
11-09-2016
MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

The above PDF is only provided to you by MyNotesAdda.comwe are not the makers of the PDF,if you like the PDF or if you have any kind of doubt, suggestion or query regarding the same, feel free to contact us at our Mail id- [email protected] or you can chat with us in the comment section given below.

You can also stay updated by joining us on:

  1. Facebook Page: https://www.facebook.com/mynotesadda/
  2. Facebook Group: https://www.facebook.com/groups/395366674215955/

TAG- SSC cgl previous year question papers with solution PDF, SSC CGL paper Free Download, SSC CGL Previous Year Papers, SSC  CGL Paper, Important SSC Question papers, Download SSC Previous Year Paper Free, Tear-1Tear2 SSC CGL Previous Year Paper, ssc cgl tier 1 Paper, ssc cgl 2016 question paper tier 2, ssc cgl 2016 paper in hindi, ssc cgl previous year question paper with solution free download, ssc cgl 30 august 2016 question paper, ssc cgl 29 august 2016 question paper 

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x