Spotting Error Tricks with 300 Previous Year Questions [PDF]

Spotting Error Tricks with 300 Previous Year Questions [PDF]

Hello Students,

Spotting errors are one of the most common questions asked in competitive exam question papers. Spotting Error Tricks with 300 Previous Year Questions [PDF]  Here we have brought you the important PDF for spotting error notes with shortcuts tricks. PDF also included the 300 previous year question papers from spotting error English grammar section. Must download this important pdf for previously asked questions from English grammar.

Spotting Error Tricks with 300 Previous Year Questions [PDF] These spotting error questions are very important from exam point of view. All the aspirants of SSC CGL, CHSL and CPO exams can download the pdf from the red button below.

Spotting Error Tricks with 300 Previous Year Questions [PDF] SSC परीक्षा में अंग्रेजी अनुभाग का अन्य अनुभाग के सापेक्ष समान भार है। काफी उम्मीदवारों को कुछ समस्याएं आती हैं, क्योंकि यह खंड प्रयास करने के लिए तुलनात्मक रूप से अन्य अनुभागों की तरह तर्कशास्त्र, गणना और विधियों पर आधारित नहीं है। प्रत्येक पूछे जाने वाले प्रश्न के लिए कोई भी कठिनाई के स्तर की भविष्यवाणी नहीं की जा सकती है। हालांकि, हम निश्चित रूप से कुछ प्रमुख विषयों के महत्वपूर्ण और बुनियादी अवधारणाओं को समझ सकते हैं।

ऐसा ही एक विषय है, Spotting Errors- जिसमें आपको सुधार करने की आवश्यकता होती है। ये त्रुटियां आम तौर पर parts of speech, genders, Infinitives, participles, tenses, use of articles आदि के कुछ हिस्सों से संबंधित हैं। इस टॉपिक के प्रश्न केवल SSC परीक्षा में नहीं बल्कि आईबीपीएस, आरबीआई आदि के साथ-साथ अन्य प्रतियोगी परीक्षाओं में भी पूछे जाते हैं।

Download pdf

Directions (1-100): In these questions some of the sentences have errors and some have none. Find
out which part of a sentence has an error and indicate it corresponding to the appropriate letters. If
there is no error, indicate corresponding to the last option.
Q1. Another change that (a) / I notice in her is that she (b) / avoids to speak to me. (c) / No error (d)
S1. Ans.(c)
Sol. Write ‘speaking with’ in place of ‘to speak to’.

Q2. There is renewed sense (a) / of urgency in (b) / completing the project. (c) / No error (d)
S2. Ans.(d)
Sol. No error.

Q3. Each boy was given (a) / a toy as a parting gift, (b) / which made them happy. (c) / No error (d)
S3. Ans.(d)
Sol. No error.

Q4. One of the state (a) / in which there was a severe drought (b) / last year is Maharashtra. (c) / No
error (d)
S4. Ans.(a)
Sol. Replace ‘state’ by ‘states’.

Q5. The stock was (a) / divided among (b) / the two brothers. (c) / No error (d)
S5. Ans.(b)
Sol. Replace ‘among’ by ‘between’.

Q6. I will try to be on time (a) / but don’t worry when (b) / I am late. (c) / No error (d)
S6. Ans.(b)
Sol. Replace ‘when’ by ‘if’.

Q7. That summer, elections were (a) / held at many a place (b) /
without any untoward incident. (c) / No error (d)
S7. Ans.(b)
Sol. Replace ‘many a place’ by ‘many places’.

Q8. One should respect (a) / religious beliefs of others, (b) / as
much as his owns. (c) / No error (d)
S8. Ans.(c)
Sol. Replace ‘owns’ by ‘own’.
2
www.bankersadda.com | www.sscadda.com | www.careerpower.in | www.adda247.com
Q9. My younger sister (a) / is much smarter (b) / then me. (c) / No error (d)
S9. Ans.(c)
Sol. Replace ‘then me’ by ‘than I’.

More related PDF Download

Q10. The salesman tried to (a) / sell me a solar water heater (b) / but I already have one. (c) / No
error (d)
S10. Ans.(d)
Sol. No error.

Q11. In Delhi, he (a)/ suddenly came across many (b)/ of his friends who had settled there. (c) / No
Error (d)
S11. Ans.(b)
Sol. Remove ‘suddenly’ as its usage on here is superfluous because ‘come across’ itself means ‘to
meet suddenly’.

Q12. It was suggested (a)/ by the doctor (b)/ that the patient should be taken care. (c)/ No Error (d)
S12. Ans.(c)
Sol. Use ‘of’ after ‘taken care’.

Q13. All the members (a)/ of the Board are kindly(b)/ requested to appear in the next meeting. (c)/
No Error (d)
S13. Ans.(b)
Sol. Remove ‘kindly’ as ‘Kindly’ & ‘Requested’ can’t be used together because Kindly, itself is used to
make a request in Active Voice which is being used as a ‘Request’ in Passive Voice.

Q14. Pakistan’s support to the (a)/ terrorists of India (b)/ should be universally (c)/ condemned by
all (d)
S14. Ans.(d)
Sol. Remove ‘by all’ as its use is superfluous on here. ‘Universally’ in itself means accepted by all or
acknowledged by all.

Q15. Within an hour’s (a)/ journey we (b)/ will approach (c)/ near Agra (d)
S15. Ans.(d)
Sol. Use of ‘near’ is superfluous here, as approach itself means ‘to come near’.

Q16. A moment delay (a) / would have proved costly (b) / in the situation. (c) / No error (d)
S16. Ans.(a)
Sol. Replace ‘A moment delay’ by ‘A moment’s delay’.

Q17. Scenes from the film (a) / had to be censured (b) / before it was released (c) / No error (d)
S17. Ans.(b)
Sol. Censure: to criticize somebody severely
Replace ‘censured’ by ‘censored’.
Censore: to remove the parts of a book, film/movie etc. that are considered to be offensive; immoral
or a political threat.
3

Q18. Mrs. Pratap, being a good teacher (a) / she has been selected (b) / for the National Award (c) /
No error (d)
S18. Ans.(b)
Sol. Here use of ‘she’ is superfluous.
Hence replace ‘she has been selected’ by ‘has been selected’.

Q19. We have to (a) / insure that members (b) / fulfill the requirements (c) / No error (d)
S19. Ans.(b)
Sol. Replace ‘insure’ by ‘ensure’.
Ensure: to make sure.

Q20. No sooner did the teacher (a) / enter the class (b) / when the students stood up (c) / No error(d)
S20. Ans.(c)
Sol. Replace ‘when’ by ‘than’. As ‘No sooner ………… than’ is a pure connective.

Q21. She is confident (a) / to win the gold medal (b) / this time (c) / No error (d)
S21. Ans.(b)
Sol. Preposition ‘of’ is used with confident.
Hence replace ‘to win’ by ‘of winning’.

Q22. All doubts are cleared (a) / between (b) / you and I (c) / No error (d)
S22. Ans.(c)
Sol. After ‘between’, the nouns/pronouns connected by ‘and’ are in Objective Case not in
Nominative case.
Hence replace ‘you and I’ by ‘you and me’.

Q23. Of the billions of stars in the galaxy, (a) / how much are (b) / suitable for life (c) / No error (d)
S23. Ans.(b)
Sol. ‘How much’ implies uncountable noun.
‘Stars’ denote countable noun.
Hence replace ‘how much’ by ‘how many’.

Q24. Americans are accustomed to (a) / drinking coffee (b) / with their meals (c) / No error (d)
S24. Ans.(d)
Sol. No error

Q25. I wonder (a) / why are you tinkering with the wire (b) / you might get a shock (c) / No error(d)
S25. Ans.(b)
Sol. In Indirect Narration, interrogative sentence is converted into assertive.
Hence, replace ‘why are you’ by ‘why you are’.

Q26. Once an old hermit (a) / saw a cat (b) / pounce upon a rat (c) / No error (d)
S26. Ans.(c)
Sol. Use ‘pouncing’ in place of ‘pounce’.
4

Q27. Two lakhs of people (a) / attended the meeting (b) / held in Parade grounds (c) / No error (d)
S27. Ans.(c)
Sol. Write ‘held in the Parade grounds’ in place of ‘held in Parade grounds’.

Q28. No sooner she had realized (a) / her blunder than she began (b) / to take corrective measures
(c) / No error (d)
S28. Ans.(a)
Sol. Replace ‘she had realized’ by ‘had she realized’.

Q29. The G.M of the company (a) / dispensed the (b) / Manager’s services (c) / No error (d)
S29. Ans.(b)
Sol. Idiom ‘Dispense with something/somebody: to stop using something/somebody.

Q30. Kabir is telling (a) / that I have (b) / stolen his pen (c) / No error (d)
S30. Ans.(a)
Sol. After verb ‘tell’, there should be an object.
Hence replace ‘Kabir is telling’ by ‘Kabir says/Kabir is saying or ‘Kabir is telling me’.

Q31. In such delicate matters, we often go with (a) / his advice as he has (b) / been handling such
cases effectively (c) / No error (d)
S31. Ans.(d)
Sol. No error

Q32. He was too tired that he could not (a) / cross the street even with (b) / the help of a supporter
(c) / No error (d)
S32. Ans.(a)
Sol. Replace ‘too’ by ‘so’.

Q33. My desire to meet the (a) / President without (b) / prior appointment (c) / No error (d)
S33. Ans.(a)
Sol. Replace ‘My desire to’ by ‘My desire is to’.

Q34. When we visited his office, we found (a) / that he was
sipping coffee (b) / with some of his colleagues. (c) / No error (d)
S34. Ans.(d)
Sol. No error

Q35. In order to give up the bad habit (a) / of smoking, use of
chewing gum or (b) / similar other method (c) / can be helped (d).
S35. Ans.(d)
Sol. Replace ‘can be helped’ by ‘can be helpful’.
5
www.bankersadda.com | www.sscadda.com | www.careerpower.in | www.adda247.com

Q36. His obviously reluctance was viewed (a) / seriously by (b) / his superiors and (c) / he was
suspended (d).
S36. Ans.(a)
Sol. Replace adverb ‘obviously’ by adjective ‘obvious’ because, adjective is used to qualify a noun.

Q37. He reassured to his boss (a) / that he had no plans (b) / to leave the company (c) / No error (d).
S37. Ans.(a)
Sol. Remove preposition ‘to’ after reassured.

Q38. The company reports (a) / that the demand for their computers (b) / are growing everyday (c) /
No error (d)
S38. Ans.(c)
Sol. In sentences structured as Noun + Preposition + Noun. ‘verb’ is used according to the number
and person of the noun used before the preposition.

More Related PDF Download

Maths Topicwise Free PDF > Click Here To Download English Topicwise Free PDF > Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here To Download Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Indian Polity Free PDF > Click Here To Download History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks > Click Here To Download EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
Hindi Topicwise Free PDF > Click Here To Download Science Notes Download > Clik Here To Download

 

 

MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf , you can mail us at zooppr@gmail.com

Please Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Facebook Group :- https://www.facebook.com/mynotesadda

Comments are closed.