sp bakshi Objective English Book pdf download

0

sp bakshi Objective English Book pdf download

Dear Aspirants,

sp bakshi Objective English Book pdf download :- Today we are providing you the book of Objective General English By SP Bakshi which is very important for different-2 competitive exams such as SSC, Bank, PO, CDS, NDA, UPSC, CAT, MAT and other exams. Every coaching institute make prefer to read this book. If you want to learn English Language and want to good score in exam, then you should read this book. This book is published by Arihant. This book does not have any error. So download this and read.

SP Bakshi English Book Pdf download Edition Free Download  I am trying to bring something new and important for all of you through this Arihant Objective General English book by SP Bakshi Competitive Exams. Which will be very important for all of you upcoming exams. Friends, for the information of all of you, let me tell you that the SP Bakshi Objective English Book PDF Download that I am reaching today is about Objective General English By SP Bakshi PDF. Friends, if you are preparing for various exams like -UPSC, SSC CGL, MTS, CHSL, SBI, IBPS, AIRFORCE, RAILWAY and Other Banking Exams etc then you should read this information carefully without wasting any time, because From here the questions are definitely asked in your upcoming exam.

This post is dedicated to downloading our mynotesadda for free PDFs,which is the latest exam pattern based  pdf for  , SSC CGL , SSC CHSL , SSC MTS , SSC CPO , SBI PO ,SBI CLARK , IBPS PO , IBPS CLARK , LIC AAO.  you have to improve the vocabulary section to crack these exams. SP Bakshi English Book PDF download Free के नोट्स की डायरेक्ट लिंक हमने यहां उपलब्ध करा दी है! जिसे आप निचे दिए गए डाउनलोड लिंक पर क्लिक करके डाउनलोड कर सकते है! अगर आपको किसी भी तरीके की परेशानी हो तो आप हमे निचे दिए गए कमेंट बॉक्स में टाइप कर सकते है! हम जल्द से जल्द आपकी सहायता करेंगे! हमे आपकी सहायता करने में ख़ुशी होगी!

English Notes PDF

Unit-I 

  1. The Function of Tenses
  2. Voice
  3. Modals

Unit-II

4. Kinds of Sentences & Clauses

5. Clause Analysis

6. Question tags

7. Non-Finite Verbs

8. Verb

Unit-III

9. Articles

10. Noun

11. Pronoun

Unit -IV

12. Adjective

13. Adverb

14. Prepositions

Unit-V

15. Phrasal Verbs

16. Idioms and Phrases

Unit-VI

17. Spotting Errors

18. Sentence Improvement

19. Selecting the correct Sentence

Part B – Verbal Ability

  1. Paronyms and Homonyms
  2. One Word Substitution
  3. Words with Meanings
  4. Synonymous and Antonyms
  5. Foreign Words and Expressions
  6. The Sentence Completion
  7. Cloze Test

Part C

  1. Sequence of Sentences
  2.  Objective Comprehension

Part D – Practical Grammar

  1. Narration
  2. Synthesis
  3. Transformation
  4. Punctuation
  5. Spelling Rules
  6. Contractions

English Practice Question and Answer

Q.1. The prevention of accidents makes it necessary not only that safety devices be used to guard exposed machinery but also that mechanics be instructed in safety rules which they must follow for their own protection, and that lighting in the plant be adequate.

The passage best supports the statement that industrial accidents –

(A) are always avoidable.

(B) may be due to ignorance

(C) cannot be entirely overcome.

(D) can be eliminated with the help of safety rules.

(E) usually, result from inadequate machinery.

Ans .   D

 

Q.2. It is up to our government and planners’ devices ways and means for the mobilization of about ten crore workers whose families total up about forty crore men, women and children. Our agriculture is over-manned. A lesser number of agriculturists would mean more purchasing or spending power to every agriculturist. This will result in the shortage of man power shortage of demand power for many commodities to be produced for which there will be new demand from a prosperous agrarian class. This shortage will be removed by surplus man power released from agriculture as suggested above.

The passage best supports the statement that:

(a) employment in production is more fruitful than employment in agriculture.

(b) Indian economy is in a poor shape basically due to improper mobilization of man power.

(c) a shift of labor from agricultural sector to the industrial sector would uplift the living standard.

(d) the industrial sector is labor-deficient while the agricultural sector is over-manned in our country.

Ans .   B

Q.3. To forgive an injury is often considered to be a sign of weakness; it is really a sign of strength. It is easy to a Now oneself to be carried away by resentment and hate into an act of vengeance, but it takes a strong character to restrain those natural passions. The man who forgives an injury proves himself to be the superior of the man who wronged himself and puts the wrong-doer to shame.

The passage best supports the statement that: 

(a) the sufferer alone knows the intensity of his sufferings

(b) people tend to forgive the things happened in the past

(c) natural passions are difficult to suppress.

(d) mercy is the noblest form of revenge.

(e) a person with calm and composed nature has depth of thought and vision.

Ans .   D

English Practice Question and Answer

Q.1 : At Loggerheads

 1.To differ strongly
2.To divide a job
3.To try hard

4.To get going
Ans .   A

Q.2 : Keep your eyes peeled
1.To watch carefully
2.Searching someone
3.Looking forward
4.Running away
Ans .   A

Q.3 He always………to prove that the earth revolves round the sun.

(a) tried

(b) tries

(c) was trying

(d) is trying

Ans .  A

Q.4 He saw me by chance and……….the car.

(a) stop

(b) stopped

(c) stops

(d) was stopping

Ans .  B

Q.5. Sinchronize
2. Syycronise
3. Synchronize
4. Synchromise

a. 1
b. 2
c. 3
d. 4

Ans .  C

Q.6   1. Surveilance
2. Surveillance
3. Survellance
4. Survaillance

a. 1
b. 2
c. 3
d. 4

Ans .  B

Q.7 : Select Correct Word
A. Iminent
B. Imminent
C. Iminnent
D. Imineent

Ans .  B

Q.8 : Select Correct Word
A. Cheqe
B. Ceque
C. Cheque
D. Chequee

Ans .  C

English Practice Question and Answer

Questions On Noun

A noun is a word used to identify the name of a person, place, animal or thing.

Example: Adele is an award-winning artist.

Here, the noun is Adele, which is the name of a person.

Identify the noun in the following sentences:
1. I live in Amsterdam.

1. In
2. Live
3. Amsterdam
4. I

Answer: Amsterdam

2. I visited the Eiffel Tower in Paris.

1. The
2. Paris
3. Eiffel Tower and Paris
4. Eiffel Tower

Answer: Eiffel Tower and Paris

3. Bhutan is a beautiful country.

1. A
2. Country
3. Beautiful
4. Bhutan

Answer: Bhutan

4. Summer is very hot.

1. Summer
2. Very
3. Hot
4. Is

Answer: Summer

5. The moon looks so beautiful.

1. Looks
2. Moon
3. The
4. Beautiful

Answer: Moon

6. The doctor is an expert in his field.

1. His
2. Expert
3. Field
4. Doctor

Answer: Doctor

7. The mailman Mr. Joe was carrying postcards.

1. Mailman
2. Mr.Joe
3. Postcards
4. Mailman, Mr. Joe and postcards

Answer: Mailman, Mr. Joe and postcards

8. Are these mangoes tasty?

1. Tasty
2. Are
3. These
4. Mangoes

Answer: Mangoes

9. Hello Sophie! Will you play football with us as the climate is beautiful and the team is one player short?

1. Football
2. Sophie, football, climate, team, player
3. Team
4. Climate

Answer: Sophie, football, climate, team, player

10. Mike’s birthday party at the Sheraton was a success.

1. Sheraton
2. Mike
3. Mike, party, Sheraton
4. Party

Answer: Mike, party, Sheraton

More Related Pdf Download

Questions On Pronoun

A pronoun is a word used in the place of a noun in any sentence. These are used to avoid the repetitive usage of a noun in a sentence.

Example: Roger runs very fast. And Roger has won several competitions.

Roger runs very fast. And he has won several competitions.

Identify the pronoun in the following sentences:
11. They were having dinner.

1. Dinner
2. They
3. Were
4. Having

Answer: They

12. I want to sleep.

1. To
2. Sleep
3. I
4. Want

Answer: I

13. Is that my laptop?

1. My
2. Laptop
3. Is
4. That

Answer: My

14. Everyone is sleeping in the dorm room.

1. Sleeping
2. Dorm
3. Room
4. Everyone

Answer: Everyone

15. We were playing scrabble.

1. Playing
2. Scrabble
3. We
4. Were

Answer: We

16. Look at Ellen, she is a beautiful artist.

1. Beautiful
2. She
3. Ellen
4. Artist

Answer: She

17. He is good at cricket.

1. At
2. Good
3. Cricket
4. He

Answer: He

18. This house is mine.

1. This
2. House
3. Mine
4. Is

Answer: Mine

19. Would you like to have coffee?

1. Coffee
2. Have
3. You
4. Would

Answer: You

20. Did you hear that?

1. That
2. Did
3. You
4. Hear

Answer: That

Questions On Verb

The verb describes an action, occurrence or happening of an act.

Example: Adam is singing.

Here, singing is the verb, which denotes an act of doing something.

Identify the verb in the following sentences:
21. The monkey sat by the door.

1. Monkey
2. By
3. Door
4. Sat

Answer: Sat

22. Jack left in a hurry.

1. A
2. Hurry
3. Jack
4. Left

Answer: Left

23. Michelle hurt her elbow while playing.

1. Hurt
2. Elbow
3. Michelle
4. Hurt, playing

Answer: Hurt, playing

24. Please open the door.

1. Open
2. The
3. Please
4. Door

Answer: Open

25. She bought a new car and started taking her driving lessons.

1. Started
2. New
3. Taking
4. Bought, started, taking

Answer: Bought, started, taking

26. Joe accepted the job offer.

1. The
2. Job
3. Accepted
4. Joe

Answer: Accepted

27. Kelly enjoys hip-hop music.

1. Kelly
2. Hip-hop
3. Music
4. Enjoys

Answer: Enjoys

28. We went to the grocery store and bought so many items that carrying them home became difficult.

1. Went
2. Bought
3. Carrying
4. All three

Answer: All three

29. The accountant is calculating the expenditure for the month of February.

1. Accountant
2. Calculating
3. Month
4. Expenditure

Answer: Calculating

30. Johnson earns a lot of money but he spends it too.

1. Earns
2. Spends
3. Earns and spends
4. Johnson

Answer: Earns

More Related Pdf Download

Maths Topicwise Free PDF > Click Here To Download English Topicwise Free PDF > Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here To Download Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Indian Polity Free PDF > Click Here To Download History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks > Click Here To Download EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
Hindi Topicwise Free PDF > Click Here To Download Science Notes Download > Click Here To Download

Topic Related Pdf Download

Download pdf

mynotesadda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and sharing our post, So more people will get this. This PDF is not related to mynotesadda.com  and if you have any objection over this pdf, you can mail us at info@mynotesadda.com

Here you can also check and follow our Facebook Page (mynotesadda ) and our Facebook Group. Please share, comment, and like Our post on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which is Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

TEGS:-sp bakshi english book pdf 2022,sp bakshi english book pdf google drive,objective general english arihant pdf download,sp bakshi english book pdf telegram,sp bakshi descriptive english book pdf free download,objective general english pdf download free,sp bakshi vocabulary book pdf free download

Leave A Reply

Your email address will not be published.