RS Aggarwal General English Grammar 2022

0

RS Aggarwal General English Grammar 2022

 

Hello friends,

Today we are sharing important notes in RS Aggarwal General English Grammar 2022    this pdf is helpful for all competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.RS Aggarwal General English Grammar 2022are very important for any competitive exam and this RS Aggarwal General English Grammar 2022  is very useful for it. ENGLISH Notes will be very helpful for your examination. all previous year questions are available in this pdf

 

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO English For Competitive Examination by disha

 

RS Aggarwal General English Grammar 2022  This pdf is cover all basic topics like . SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO English For Competitive Examination his pdf is available all basic concepts.

 

TOPIC RELATED POST

 

 

         

English Notes PDF

 

Maths Topicwise Free PDF > Click Here To Download English Topicwise Free PDF > Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here To Download Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Indian Polity Free PDF > Click Here To Download History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks > Click Here To Download EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
Hindi Topicwise Free PDF > Click Here To Download Science Notes Download > Click Here To Download

 

      ENGLISH TOPICS

  1. Synonyms
  2. Homonyms
  3. Spotting the Errors
  4. Cloze Test/Cloze Passage
  5. Miscellaneous Exercises (Correct the Sentences)
  6. Heteronyms
  7. Palindromes
  8. Paronyms
  9. Pangrams
  10. Phrase Substitution or Sentence Improvement
  11. Unusual Word Forms
  12. Foreign Words
  13. Group Terms
  14. Choosing Appropriate Words
  15. Some Peculiar Expressions
  16. Animals, Males, Females, Youngs and Group Terms
  17. Collective Names of Animals
  18. Young Ones of Animals
  19. Words Used as Different Parts of Speech
  20. Words Used in the Constitution
  21. Paragraph Writing
  22. Letter Writing
  23. Precis Writing
  24. Report Writing

RS Aggarwal General English question and answer

 

 

1. Change the voice of following sentences:
Summon the fire brigade.
(a) Summon not the fire brigade.
(b) Why should the fire brigade be called?
(c) Let the fire brigade be summoned.
(d) Call not the fire brigade.
Right Answer : Let the fire brigade be summoned.
Explain : A.V .: V1 + Obj.-Order P.V .: Let + Obj. + bę + V3 or You are ordered to summon the fire brigade.

2. Use appropriate determiners:
Take ………. book you like.
(a) some
(b) any
(c) much
(d) many
Right Answer : any
Explain : a/ an के रूप में Singular Countable Noun के साथ any use किया जाता है।

3. Use appropriate determiners:
We waste time in playing we have.
(a) many
(b) much
(C) any
(d) the little
Right Answer : the little
Explain : सारा के sense में Singular Uncountable Noun के साथ any use किया जाता है।

4. Use appropriate prepositions:
Ravi is married ………. a cousin of mine,
(a) with
(b) alongwith
(c) off
(d) to
Right Answer : to
Explain : CC- Married + to + Female

5. Use appropriate prepositions:
The Secretary was asked to give the prizes.
(a) away
(b) over
(c) off
(d) up
Right Answer : away
Explain : Give away-विपरीत करना।

 

 

6. Pick out the correct form of the verb:
Either he or I ………… going to Jaipur.
(a) am
(b) are
(C) were
(d) is
Right Answer: am
Explain : either ….. or से दो sub. जोड़ने पर verb दूसरे sub. के अनुसार होता है।

7. Complete the sentence with appropriate form of the ad jective already used in the sentence. Both Hema and Seema are good at dancing, but the latter is ………
(a) The most good
(b) better
(c) The best
(d) None of these
Right Answer: better
Explain : दो में से एक Select करने पर Comparative Degree use होती है।

8. Complete the sentence with the appropriate for of adjective already used in the sentence. Sachin is ……….. popular cricketer in India.
(a) more and more
(b) more
(c) the most
(d) the more
Right Answer : the most
Explain : दो से अधिक में से एक को Select करने पर the + superlative degree use की जाती है।

9. Which one is the correct letter to fill in the blank in the sentence given below? His ship sankin ………. Red sea.
(a) an
(b) the
(c) all
(d) a
Right Answer : the
Explain : नदी, सागर, महासागर आदि के नाम के पहले the ‘ article use होता है।

10. Change the voice of following sentences:
The principal read the report.
(a) Principal is reading the report.
(b)The report was had been read by the Principal
(c) The report was read by the Principal.
(d) The principal will not read the report
Right Answer : The report was read by the Principal
Explain : AV.-Sub. + V2 + Obj. …. P.V.- Sub (obj.) + was + V3 + by Agent/ does

11. Use appropriate determiners:
I hardly saved money.
(a) some.
(b) any
(c) more
(d) much
Right Answer : any
Explain : यहाँ Hardly Sentence को Negative बनाता है, इसलिए any use होगा।

RS Aggarwal General English question and answer

 

12. Use appropriate determiners:
I can issue you a book because there are only books in the library.
(a) few
(b) a few
(c) the few
(d) many
Right Answer : few
Explain : न के बराबर के sense में Plural Countable Noun के साथ Few use होगा।

13. Use appropriate determiners:
he or she is a good player.
(a) either
(b) neither
(c) all
(d) none of the above
Right Answer : either
Explain : Or के साथ हमेशा either use होता है।

14. Use appropriate prepositions:
He flew kites ………. the rooftop.

(a) at
(b) with
(C) from
(d) in
Right Answer : from
Explain : Departure Place के लिए from use होता है।

15. Use appropriate prepositions:
I shall do it …… pleasure.
(a) for
(b) from
(c) at
(d) with
Right Answer : with
Explain : Manner दिखाने के लिए with use किया जाता है।

16. You improve your spellings.
(a) shall
(b) must
(c) would
(d) dare to
Right Answer : must
Explain : Compulsion दिखाने के लिए must use होता हैI

17. …….. you lend me your scooter, please?
(a) Would
(b) Should
(c) Might
(d) Shall
Right Answer : Would
Explain : Polite request दिखाने के लिए may use होता है।

18. Use appropriate article:
Lion is ………… dangerous animal.
(a) the
(b) some
(c) few
(d) a
Right Answer : a
Explain : यदि Singular Countable Noun के पहले कोई Adjective use हो रहा हो तथा उसका उच्चारण करने पर पहला अक्षर हिन्दी में व्यंजन की ध्वनि आती हो, तो ‘ a’ article use होता है।

19. Use appropriate article:
Vasco Di Gama was …………. first European sailor to come to India.
(a) only
(b) the
(c) a
(d) very
Right Answer : the
Explain : Superlative Degree के पहले ‘ the article use होता है।

20. Change the voice of following sentences:
The people will elect him President:
(a) The People will not elect him President.
(b) He will be elected President by the People.
(c) Will he be elected President?
(d) The people may not elect him
Right Answer : He will be elected President by the People.
Explain : Cm- A.V .: Sub. + Model + V + Obj. P.V .: Sub. (Obj.) + Model + be + V3 + by + Agent

 

download pdf 

 

mynotesadda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and sharing our post, So more people will get this. This PDF is not related to mynotesadda.com  and if you have any objection over this pdf, you can mail us at info@mynotesadda.com

Here you can also check and follow our Facebook Page (mynotesadda ) and our Facebook Group. Please share, comment, and like Our post on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which is Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

  1. Facebook Page:https://www.facebook.com/mynotesadda

TAGS:-  objective general English r.s. Aggarwal’s latest edition, objective general English by r.s. Aggarwal amazon, objective general English 2022 r.s. aggarwal,objective general English s chand,rs Aggarwal English grammar class 6, objective general English by sp Bakshi pdf, all in one school English grammar Agarwal pdf

       

Leave A Reply

Your email address will not be published.