Reasoning Book PDF Download in Hindi

0

Reasoning Book PDF In Hindi

Hello friends, Today we are sharing Reasoning Book Pdf Download in Hindi. We have also included some of the most important questions in Reasoning PDF  for your better preparation for all the government exams(U.P.P, UPSI,UPTGT, PGT,UPTET/CTET, HTET, RTET, UDA/LDA, RO/ARO, BEd, LLB, RRB, सचिवालय, अस्सिस्टेंट ग्रेड, ग्राम पंचयत अधिकारी, स्टेनोग्राफर, लेखा परीक्षक, हिनीद अनुवादक परीक्षा, डिप्टी जेलर, बैंक परीक्षा ,एल आई सी, लेखपाल इत्यादि ). If you are preparing for your exams in the last few days then this Reasoning Notes PDF is very important for you.

There are around 20-25 questions in each Government Exams related to Reasoning Notes PDF and you can solve 18-20 questions out of them very easily by reading these Notes of Reasoning Book PDF Download in Hindi The complete PDF of Reasoning Notes is attached below for your reference, which you can download by clicking at the Download Button.

If you have any doubt or suggestion regarding the PDF then you can tell us in the Comment Section given below, we will be happy to help you. We wish you a better future.

Notes Related Posts

 

Topics Include In Reasoning PDF

Verbal Reasoning Part                                                                                 

  • Puzzle /Jumbling                                                                                     
  • Blood relation                                                                                          
  • Alphabet Test                                                                                           
  • Classification                                                                                            
  • Analogy                                                                                                    
  • Missing element                                                                                       
  • Number Series
  • Letter and Alphanumeric Series
  • Data Sufficiency
  • Maths Operations
  • Logical sequence of words
  • Coding Decoding
  • Ranking test
  • Eligibility test
  • Direction sense
  • Sequential output tracing

Non-Verbal Reasoning

  • Seating Arrangement
  • Paper Folding and cutting
  • Mirror Image
  • Water Image
  • Pattern Completion
  • Embedded Figure

Reasoning Related PDF


Reasoning MCQ Quiz

1.आहार : आदमी : ईधन : ?

  • (A) आग
  • (B) गरमी
  • (C) धुआं
  • (D) लकड़ी
Answer:(A)

 

2.प्रतिमाशाली : बुध्दिमान :: सृजनात्मक : ?

  • (A) वैज्ञानिक
  • (B) कलात्मक
  • (C) आवृत्तिमूलक
  • (D) उत्पादक
Answer:(B) 

 

3.लकडी : मेज :: ? : चाकू ?

  • (A) कांटा
  • (B) आरी
  • (C) कुर्सी
  • (D) स्टील
Answer:(D)

 

4. प्रेमः घृणाः : मित्र: ?

  • (A) शत्रु
  • (B) साथी
  • (C) भक्त
  • (D) विश्वासी
Answer:(A) 

 

5. अजय लड़कों की एक पंक्ति के दोनों छोर से पंद्रहवें स्थान पर है, पंक्ति में कुल कितने लड़के है ?

  • (A) 25
  • (B) 27
  • (C) 28
  • (D) 29
Answer:(D) 

 

6. आँख : चश्मा :: टांग : ?

  • (A) पैर
  • (B) मोजे
  • (C) जूते
  • (D) वैशाखी
Answer:(D) 

7. पुस्तक : कागज :; रोटी : ?

  • (A) मक्खन
  • (B) केक
  • (C) बिस्कुट
  • (D) आटा

Answer:(D)

 

8.  कमरा : फर्श :; नदी : ?

  • (A) मछली
  • (B) मगर
  • (C) तल
  • (D) पानी
Answer:(C) 

 

9. पैर : ?:: हाथ : कलाई ?

  • (A) जूता
  • (B) टांग
  • (C) टखना
  • (D) लंबाई
Answer:(C) 

 

10. सितारे : दूरदर्शक : रूधिर कोशिकाएं : ?

  • (A) रूधिर
  • (B) लेन्स
  • (C) कैमरा
  • (D) सूक्ष्मदर्शी
Answer:(D) 

 


DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

Click here to download:- Reasoning Book Pdf Download           

MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to MyNotesAyojanadda and if you have any objection over this pdf , you can mail us at zooppr@gmail.com

Please Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Facebook Group :- https://www.facebook.com/mynotesadda

TAGS:-arihant reasoning book pdf in hindi,lucent reasoning book pdf free download in hindi,ssc reasoning book pdf in hindi,ramniwas mathuriya reasoning book pdf download in hindi,bank reasoning book pdf in hindi,arihant reasoning book in hindi pdf download rk jha,rakesh yadav reasoning book pdf in hindi,1000 reasoning questions pdf in hindi

                                            

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.