Preposition English by Dharmendra Sir Handwritten Notes

0

Preposition English by Dharmendra Sir Handwritten Notes

Hello Students, 

Study Notes on Preposition: Types, Rules, Usage and Examples are provided in this post. English Language section is one of the most important sections and is part of almost every Government Examination be it SSC, Bank, Railway or any other exams. English is an important part not just of our professional but also of our indigenous life. Due to various reasons, a large number of aspirants are afraid of this mandatory subject when the truth is, it is just a subject with few grammar rules and a collection of vocabulary. In this article, we’ll cover all the important rules, types and different aspects of an integral part of English grammar i.e Preposition.!

English के अलाबा अन्य सभी बिषयों की PDF से संबंधित पोस्ट भी हमारी इस बेबसाइट पर बहुत ही जल्द आयेंगी , तो आप इस बेबसाइट को Regularlly Visit करते रहिये ! कृपया कमेन्ट के माध्यम से जरूर बतायें कि आपको कौन से बिषय पर PDF चाहिये !

इसके अलाबा इन सभी PDF को हम अपने Telegram Group में भी आपको Available कराते हैं , जहां से आप इन्हें Download कर सकते हैं ! आप नीचे दी गई Link की सहायता से हमारे Telegram Group को Join कर सकते हैं !

 

Rules for Prepositions and Conjunctions | PrepInsta

 

    Topic Related Posts

Maths Topicwise Free PDF > Click Here To Download English Topicwise Free PDF > Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here To Download Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Indian Polity Free PDF > Click Here To Download History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks > Click Here To Download EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
Hindi Topicwise Free PDF > Click Here To Download Science Notes Download > Click Here To Download

 

What is Preposition in Hindi – जो शब्द sentence में किसी Noun या Pronoun के पहले प्रयोग होकर उस Noun या Pronoun का सम्बन्ध sentence के दुसरे words के साथ बतलाता है, उसे Preposition कहा जाता है.

इन वाक्यों को देखिए –

  1. We are going to market.
  2. You are writing with a pen.
  3. There are books on the table.
  4. What are you looking at?

Concept : इन वाक्यों में प्रयोग किए गए शब्द to, with, on, at यह सब preposition है| पहले sentence में आप देख सकते है की we (Pronoun) का सम्बन्ध market (Noun) से है इसलिए यहाँ sentence में to (preposition) का प्रयोग किया गया है|

Note – Preposition का प्रयोग प्रायः Noun या Pronoun के पहले किया जाता है, लेकिन कुछ परिस्थिति में Preposition का प्रयोग sentence या clause के अंत मे भी किया जा सकता है| Example –

  1. What are you looking at?
  2. Who are you thinking of?
  3. This is the boy who I was referring to.
  4. I need something to write with.
  5. What was it about?

SOME IMPORTANT PREPOSITION IN ENGLISH AND HINDI

  1. In – में
  2. Into – में
  3. With – के साथ
  4. To – की ओर
  5. At – में, पर
  6. On – पर
  7. Without – के बिना
  8. Of – का, के, की
  9. Among – के बिच
  10. Between – के बिच
  11. Under – निचे
  12. Over – के ऊपर
  13. Below – के निचे
  14. Near – के पास
  15. After – के बाद
  16. Before – के पहले
  17. For – के लिए
  18. Up – ऊपर
  19. Since – से
  20. From – से
  21. By – की द्वारा
  22. Behind – के पीछे
  23. Towards – की तरफ
  24. About – के बारे में

TYPES OF PREPOSITION IN ENGLISH GRAMMAR IN HINDI

Function (कार्य) के आधार Preposition को निम्नलिखित भागो में बांटा जा सकता है –

  1. Preposition of Time – in, on, for, since, at, from, between, during, after, before, by, within, till, until, from etc.
  2. Prepositions of Position / Place – between, among, amid, amidst, in, at, on, beside, by, under, behind, over, above, below, in front of etc.
  3. Prepositions of Direction – along, across, against, up, down, to, towards, for, from, at, on etc.
  4. Other Prepositions – without, with, by, off, of, around, about, besides, except etc.

Prepositions form related Questions 

DIRECTIONS: Find in the blanks with correct Prepositions.

Q1. Life is not a bed —- roses.
A. with
B. of
C. for
D. off

 

Answer:B

 

 

Q2. My grandfather will come here —– a week.

A. with

B. before

C. at

D. within

Answer:D

 

Q3. The work was completed —– sunset.
A. for
B. in
C. at
D. about

Answer:C

 

Q4. Can you write —– this pen.
A. by
B. in
C. with
D. on

Answer:C

 

Q5. We are pleased —– your visit.
A. with
B. at
C. by
D. on

Answer:A

 

Q6. I shall meet you —– 6 o’clock.
A. by
B. at
C. in
D. during

Answer:B

 

Q7. My father will retire from service —– a year.
A. of
B. on
C. in
D. by

Answer:C

 

Q8. Suganya writes —– her left hand.

A. on

B. with

C. in

D. by

Answer:B

 

Q9. He comes —– a car.
A. at
B. by
C. with
D. on

Answer:B

 

Q10. Most of us eat —– a spoon.
A. with
B. in
C. for
D. by

Answer:A

Q11. Suriya is short —— Vidhya.
A. by
B. near
C. beside
D. besides

Answer:C

 

Q12. My wife works —– the town hall.

A. in

B. on

C. at

D. by

Answer:C

 

Q13. He was learning —– a lamb post.
A. for
B. by
C. against
D. before

Answer:C

 

Q14. I am interested —– reading novels.
A. by
B. in
C. on
D. at

Answer:B

 

Q15. Don’t point —– my mistakes.
A. in
B. at
C. out
D. for

Answer:C

 

Q16. Kanmani longs —– my friendship.
A. for
B. from
C. by
D. of

Answer:A

 

Q17. She is good —– English.
A. in
B. about
C. at
D. for

 

Answer:C

 

Q18. I will think —– the matter.

A. for

B. on

C. at

D. about

Answer:D

 

Q19. Can I count —– your help.
A. with
B. in
C. on
D. for

Answer:C

 

Q20. I came to live here —– 1992.
A. in
B. at
C. by
D. on

Answer:A

Prepositions form related Questions and Answers

DIRECTIONS: Find in the blanks with correct Prepositions.

Q21. What are you looking —–
A. on
B. against
C. for
D. in

Answer:C

 

Q22. Who are you talking —–

A. to

B. too

C. by

D. over

Answer:A

 

Q23. I am angry —– my sister.
A. for
B. to
C. at
D. with

Answer:D

 

Q24. Can you agree —– my proposal.
A. to
B. too
C. with
D. into

Answer:B

 

Q.26 I / am going / to theatre / now.
A. i
B. am going
C. to theatre
D. now

Ans .   C

 

DIRECTIONS: Select the proper suffix.. 

Q.27 Beauty
A. fy
B. fi
C. ice
D. ic

Ans .   A

 

Q.28 King
A. en
B. er
C. hood
D. dom

Error related Questions

Q.29 Girls usually / are taking / more time / for dressings.
A. girls usually
B. is taking
C. more time
D. for dressings

Ans .   B
Download  pdf

 

mynotesadda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and sharing our post, So more people will get this. This PDF is not related to mynotesadda.com  and if you have any objection over this pdf, you can mail us at info@mynotesadda.com

Here you can also check and follow our Facebook Page (mynotesadda ) and our Facebook Group. Please share, comment, and like Our post on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which is Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Tags:- dsl english handwritten notes pdf,dsl english book by dharmendra sir pdf free download,preposition complete notes pdf,preposition handwritten notes pdf,dharmendra sir spoken english book pdf,krantikari english book pdf,spoken english handwritten notes pdf,pronoun handwritten notes

Leave A Reply

Your email address will not be published.