[PDF] SP Bakshi English Book Pdf Latest Edition Free Download

0

[PDF] SP Bakshi English Book Pdf Latest Edition Free Download

Hello Students,

आज की हमारी यह पोस्ट English बिषय से सन्बन्धित है , इस पोस्ट में हम आपको सामान्य विज्ञान [PDF] SP Bakshi English Book Pdf Latest Edition Free Download बिषय से संबंधित सभी प्रकार की PDF को Download करने की LInk उपलब्ध कराऐंगे ! जिन पर क्लिक करके आप इनको Download कर पाएँगे ! जो कि आपको आने बाले सभी प्रकार के Competitive Exams में काम आयेंगी ! अभी हमारे पास English बिषय से सन्बन्धित जितनी PDF हैं वो इस पोस्ट मे हम आपको उपलब्ध करा रहे है ! और आगे जितनी भी English बिषय से सन्बन्धित PDF हमारे पास आयेंगी उनकी लिन्क भी इसी पोस्ट में Add की जायेगी , सो आप सभी से Request है कि आप इस पोस्ट को अपने Browser के BOOKMARK में Save कर लीजिये , और Check करते रहियेगा !

English के अलाबा अन्य सभी बिषयों की PDF से संबंधित पोस्ट भी हमारी इस बेबसाइट पर बहुत ही जल्द आयेंगी , तो आप इस बेबसाइट को  [PDF] SP Bakshi English Book Pdf Latest Edition Free Download Regularlly Visit करते रहिये ! कृपया कमेन्ट के माध्यम से जरूर बतायें कि आपको कौन से बिषय पर PDF चाहिये !

 

Ecology and Environment के अलाबा अन्य सभी बिषयों की PDF से संबंधित पोस्ट भी हमारी इस बेबसाइट पर उपलब्ध हैं, तो आप इस बेबसाइट को [PDF] SP Bakshi English Book Pdf Latest Edition Free Download करते रहिये ! कृपया कमेन्ट के माध्यम से जरूर बतायें कि आपको कौन से बिषय पर PDF चाहिये !

English Notes PDF

Maths Topicwise Free PDF > Click Here To Download English Topicwise Free PDF > Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here To Download Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Indian Polity Free PDF > Click Here To Download History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks > Click Here To Download EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
Hindi Topicwise Free PDF > Click Here To Download Science Notes Download > Click Here To Download

 

English Grammar Topics
 Topics Definition
1 Parts of Speech Parts of Speech can be defined as words that execute different roles in a sentence.
2 Noun Naming words are called nouns.
Types- Proper Noun, Collective Noun, Common Noun, Abstract Noun, Material Noun, Concrete Noun, Countable Noun, Uncountable Noun
3 Pronoun A Pronoun is a word that we use as a replacement for a noun in a sentence to avoid the repetition of a noun.
Types- Possessive Pronoun, Reflexive Pronoun, Relative Pronoun, Personal Pronoun
4 Verb A verb is a word or group of words that is used in a sentence to indicate that something happens or exists.
Types- Auxiliary Verbs, Mains Verbs, Transitive & Intransitive Verbs
5 Adverb Adverb of Manner and Quality, Adverb of Place, Adverb of Time, Adverb of Quantity and Range, Adverb of Number and Frequency, etc.
6 Adjective A word that modifies a noun or noun phrase and describes its referent.
There are a total of 8 types of Adjectives
7 Preposition A Preposition is the word or group of words used before or after the nouns and pronouns in a sentence to establish a
a meaningful relationship between the words.
8 Conjunction The conjunction is a word that we use to make connections in a sentence.
9 Interjections A word or phrase that is grammatically independent from the words around it, and mainly expresses feeling rather than meaning.
10 One Word Substitution One-Word Substitution refers to those types of questions where a sentence or a phrase is simply replaced by a word that
describes the whole sentence.
11 Types of Sentences A sentence is defined as a group of words containing a subject and a verb expressing the complete sense of a statement, or a question.
12 Punctuation Punctuation is not part of oral grammar, but it is essential to master written English.
13 Tenses In English grammar, tense is a category that expresses time reference.
14 Determiners Determiners are used in front of nouns to identify things (this book, my sister).
15 Quantifiers Quantifiers are used in front of nouns to say how much or how many (a few people, a lot of problems).
16 Connectors Connectors “connect” phrases, words, or clauses to one another.
17 Speech When we report what someone says, we can cite the person directly or indirectly.
18 Possessives Possessives are forms that we use to talk about possessions and relationships between things and people.
19 Clauses A clause is a group of words that has both a subject and a predicate.
20 Articles An article is a short monosyllabic word that is used to define if the noun is specific or not.
21 Phrasal Verbs a verb that is combined with an adverb or a preposition, or sometimes both, to give a new meaning.
22 Idioms and Phrases an expression whose meaning is different from the meanings of the individual words in it.
23 Opposite Words
24 Letter Writing
25 Notice Writing
26 Email Writing

English Grammar Question and Answer

From the above table, you can see that there are some topics that are asked in SSC CGL Tier-II exam but not asked in SSC CGL Tier-I exam. Hence, for the complete preparation, it is advised that you should practice questions as per the SSC CGL tier-II exam syllabus.  In the following article, we have prepared the questions based on SSC CGL Tier-II exam. Please go through them-

List of important government schemes asked in SSC exams

Synonyms and Antonyms

Direction: In the following question (1-2), find the synonym of the given word?

  1. Hound
    a. Migrate
    b. Beagle
    c. Critic
    d. Variable
    Ans.:- (b.)
  2. Barrier
    a. Comfort
    b. Justify
    c. Prescribe
    d. Embargo
    Ans.: (d.)
  3. Find out the word opposite in meaning of the given word?
    Blindness
    a. Confront
    b. Contour
    c. Vista
    d. Outlook

Ans.: (c.)

Cloze Test

Direction (Question 4- 8): In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

Job performance is ______ by a number of factors. Motivation alone does not lead to increased performance. Ability and technology moderates the relationship between motivation and performance. The higher the levels of ability and motivation the ______ the level of performance will be. However, increasing motivation beyond an ______ level tends to ______ a dysfunctional result because it is ______ by an increased level of anxiety.

  1. Job performance is ______ by a number of factors. Motivation alone.
    a. Affected
    b. Effected
    c. Influenced
    d. Measured
    Ans.:- (a.)
  2. The higher the levels of ability and motivation the ______ the level of performance will be.
    a. Higher
    b. Smaller
    c. Larger
    d. Lower
    Ans.:- (a.)
  3. However, increasing motivation beyond an ______ level.
    a. Increased
    b. Certain
    c. Desired
    d. Optimal
    Ans.:- (d.)
  4. tends to ______ a dysfunctional result.
    a. Introduce
    b. Induce
    c. Deduce
    d. Produce
    Ans.:- (d.)
  5. Because it is ______ by an increased level of anxiety.
    a. Accompanied
    b. Affiliated
    c. Amalgamated
    d. Abandoned
    Ans.:- (a.)

Direction (Question 9- 13): In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

The _____ of energy in India are met from both commercial and non-commercial sources. The most _____ sources of energy today are coal and natural gas, hydro-electricity and nuclear power. On the other hand, firewood, cow-dung cakes and vegetable waste, etc. _____ non-commercial forms of energy. While non-commercial forms of energy _____ demand, coal is the _____ source of commercial energy in India.
9. The _____ of energy in India are met from both commercial.
a. Availability
b. Sources
c. Lessen
d. Requirements
Ans.:- (d.)

  1. The most _____ sources of energy today are coal and natural gas.
    a. Important
    b. Extensive
    c. Vital
    d. Insignificant
    Ans.:- (a.)
  2. On the other hand, firewood, cow-dung cakes and vegetable waste etc. _____ non-commercial forms of energy.
    a. Combines
    b. Mixes
    c. Collaborates
    d. Constitutes
    Ans.:- (d.)
  3. While non-commercial forms of energy _____ demand,
    a. Rests
    b. Meet
    c. Need
    d. Shed
    Ans.:- (b.)
  4. Coal is the _____ source of commercial energy in India.
    a. Hardest
    b. Smallest
    c. Heaviest
    d. Largest
    Ans.:- (d.)

SSC exams Eligibility Criteria: All exams

Direction (Question 14- 16): In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

Literature is a medium through which a person conveys his ideas towards or protest against different norms of society. The words that deal with a _____ issue are of particular importance in literature. They are _____ with a particular purpose in _____.

  1. The words that deal with a _____ issue
    a. Moral
    b. Insensitive
    c. Economical
    d. Broad
    Ans.:- (a.)
  2. They are _____ with a particular purpose
    a. Written
    b. Represented
    c. Brought
    d. Founded
    Ans.:- (a.)
  3. a particular purpose in _____.
    a. All
    b. Hand
    c. Mind
    d. Total
    Ans.:- (c.)

Spelling Test

Direction (Question 17-19): Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word.

Q17.
a. Ajournment
b. Ajornment
c. Adjournment
d. Adjourmant
Ans.:- (c.)

Q18.
a. Conniosseur
b. Connoisseur
c. Connossieur
d. Connosseiur
Ans.:- (b.)

Q19.
a. Inkulcate
b. Debilitate
c. Impecable
d. Harrass
Ans.:- (b.)

Idioms and Phrases

Direction (Question 20-24): In the following questions, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

  1. A wild goose chase
    a. Timely search
    b. Wrong decision
    c. Useless search
    d. Fruitful search
    Ans.:- (c.)
  2. A moot point
    a. Unclear
    b. Unknown
    c. Agreeable
    d. Disputed
    Ans.:- (d.)
  3. Cat-nap
    a. Fitful sleep
    b. Long sleep
    c. Short sleep
    d. Rest
    Ans.:- (c.)
  4. To pull a long face
    a. Looked sad
    b. Looked calm
    c. Looked surprised
    d. Looked happily
    Ans.:- (a.)
  5. Fit her like a glove.
    a. Too large
    b. Too shabby
    c. Too tight
    d. Perfectly
    Ans.:- (d.)

Top 10 English Grammar shortcuts and rules for SSC CGL exam

One-Word Substitution

DOWNLOAD PDF

mynotesadda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and sharing our post, So more people will get this. This PDF is not related to mynotesadda.com  and if you have any objection over this pdf, you can mail us at info@mynotesadda.com

Here you can also check and follow our Facebook Page (mynotesadda ) and our Facebook Group. Please share, comment, and like Our post on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which is Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Tags:- sp bakshi english book latest edition pdf free download,sp bakshi english book pdf google drive,sp bakshi vocabulary book pdf free download,objective general english arihant pdf download,sp bakshi english book pdf 2022,sp bakshi english book pdf telegram,sp bakshi descriptive english book pdf free download,sp bakshi idioms and phrases pdf download

Leave A Reply

Your email address will not be published.