Oxford Student Atlas Map Book PDF in Hindi 2022

0

Oxford Student Atlas Map Book PDF in Hindi 2022

Hello friends,

Oxford Student Atlas Map Book PDF in Hindi 2022:- Today be are sharing Oxford Student Atlas Map Book PDF in Hindi 2022. This Oxford Student Atlas Map Book PDF in Hindi 2022 for upcoming examination like UPSC, SSC CGL, RAS, RPSC, DSSSB, MCD, DDA, VDO, PATWARI, LIC AAO, NTPC, PSU, GATE, ALL STATE PCS EXAM. Oxford Student Atlas Map Book PDF in Hindi 2022 Oxford Student Atlas Maps book for India in Hindi PDF for free download. Oxford student atlas (English) Books with exercise and Question and Answer for Competitive Exams. Book includes maps of Solar System, India Physical, Countries of World with details. Every student preparing for Competitive Exams must go through this book Oxford Student Atlas Map Book PDF in Hindi 2022.

Oxford Student Atlas Map Book PDF in Hindi 2022 आपका एक बार फिर से स्वागत है Oxford Student Atlas Map Book PDF in Hindi 2022 मुझे आशा है आप सभी अच्छे होंगे। रीडर्स जैसा की आप सभी जानते हैं की हम यहाँ रोजाना Study Material अपलोड करते हैं। ताकि आप हमारे द्वारा प्रदान किये गए स्टडी मटेरियल को पढ़कर परीक्षा मे अच्छे अंक प्राप्त कर सको। आज हम आपके साथ Oxford Student Atlas Map Book PDF in Hindi 2022 के बारे मे। अगर मे इस पीडीऍफ़ की खूबियों के बारे मे बात करु तो आप यकीन नही मानेगे। इस बुक मे demographic and socio-economic data, Statistical Year Book 2018, Planning Commission, PRB 2018 , HDR 2018 , FAO, UNSD, WMO के बारे मे बताया गया है।

इस पीडीऍफ़ मे सभी सवालों का जवाब है। जो स्टूडेंट्स कम्पटीशन लेवल के एग्जाम की तैयारी कर रहे है जैसे कि SSC, Indian Airforce, Indian Navy, Indian Army, SSB, ITBP,, CRPF, BSF, CISF, Banking, IBPS, Railways, UPSE, CHSL, CPO, CGL इत्यादि। उन स्टूडेंट्स के लिए Oxford Student Atlas Map Book PDF in Hindi 2022 के नोट्स बहुत ही लाभकारी सिद्ध होंगे। मुझे आशा है की ये बुक स्टूडेंट्स को कम्पटीशन लेवल के एग्जाम को उत्तीर्ण करने मे अत्यन्त सहायता प्रदान करेगी। आप इस Oxford Student Atlas Map Book PDF in Hindi 2022  को नीचे दिए हुए Download link के माध्यम से Download कर सकते है जोकि हिंदी और English दोनों language मे है।

Topic Related Posts

Q  1. Which of the following river originates as well as ends in the territory of India?

A. Brahmaputra

B. Indus

C. Kosi

D. Chambal

Ans: D

Explanation: Chambal river is the main tributary of the Yamuna River and rises in the Vindhya Range just south of Mhow, western Madhya Pradesh state. It flows from the north into the southeastern Rajasthan state. It originates as well as ends in the territory of India.

Q  2. Which of the following river is known as Dakshina Ganga?

A. Krishna

B. Mahanadi

C. Godavari

D. Cauvery

Ans: C

Explanation: Godavari river is known as Dakshin Ganga and is a sacred river of central and southeastern India.

READ| List of Major Rivers in India

Q  3. Indira Sagar Dam located in Madhya Pradesh is built on which of the following river?

A. Yamuna

B. Chambal

C. Narmada

D. Krishna

Ans: C

Explanation: Indira Sagar Dam is a multipurpose dam project at Madhya Pradesh in Central India. It is built on the Narmada river which flows from Central India to Western India.

Q  4. Krishna Raja Sagara Dam, located in Karnataka is built on which of the following river?

A. Cauvery

B. Godavari

C. Krishna

D. Mahanadi

Ans: A

Explanation: Krishna Raja Sagara Dam is located in Karnataka and is built on the river Cauvery.

Q  5. Which of the following river is the home for freshwater dolphins?

A. Brahmaputra

B. Yamuna

C. Ganga

D. Sabarmati

Ans: C

Explanation: The Ganges river dolphin can only live in freshwater. Dolphins are one of the oldest creatures in the world. Ganges River Dolphins once lived in Ganges-Brahmaputra-Meghna and Karnapuli-Sangu river systems of Nepal, India, and Bangladesh. It is said that the species is extinct from most of its early distribution ranges.

Solve| GK Questions and Answers on Lakes of India

Q  6. On which of the following river Ajmer is situated?

A. Luni

B. Ganga

C. Teesta

D. Beas

Ans: A

Explanation: Ajmer city is situated in central Rajasthan state, northwestern India. It was founded by Ajayadeva, an 11th-century Rajput ruler. It is surrounded by Aravali ranges. It is drained by headstreams of the Luni River flowing southwestward and by tributaries of the Banas River flowing eastward.

Q  7. Aizawl is situated on which of the following riverbank?

A. Meghna

B. Tlawng river

C. Hwang Ho

D. Irawadi

Ans: B

Explanation: Aizawl is the capital of Mizoram state in India. It is located north of the Tropic of Cancer in the northern part of Mizoram. It is also situated on a ridge 1132 metres above sea level, with the Tlawng river valley to its west and the Tuirial river valley to its east.

Q  8. At which place does Alaknanda and Bhagirathi meet and take the name Ganga?

A. Devprayag

B. Allahabad

C. Haridwar

D. Rishikesh

Ans: A

Explanation: At Devprayag, rivers Alaknanda and Bhagirathi confluence and form Ganga.

Q  9. Which of the following is the most abundant dissolved ion in the Ocean?

A. Chlorine

B. Bromine

C. Fluorine

D. Cadmium

Ans: A

Explanation: There are six abundant ions of seawater namely chloride, sodium, sulphate, magnesium, calcium and potassium.

Q  10. Which is the longest river in India?

A. Nile

B. Ganga

C. Indus

D. Brahmaputra

Ans: C

Explanation: Indus is the longest river in India. It originates in Tibet from Lake Mansarovar before flowing through the regions of Ladakh and Punjab, joining the Arabian Sea at Pakistan’s Karachi port

Topic Related Posts

GK Questions And Answers On Indian Rivers

Q  1. Name the watershed from where all Major Rivers in India originate?
Answer:
A) Aravalli Range
B) Sahyadri or The Western Ghats in Western India
C) Himalaya and Karakoram Ranges
D) Vindhya and Satpura ranges and Chotanagpur plateau in central India

Q  2. Which Sea do the Rivers in India pour off?
Answer: The Bay of Bengal and The Arabian Sea

Q  3. Name the three River Basins that Himalayan glaciers divide?
Answer:
A) Indus
B) Ganga
C) Brahmaputra

Q  4. Largest River System in India?
Answer: Ganga

Q  5. Which Indian Rivers pour into Bangladesh?
Answer:
A) Ganga
B) Meghna
C) Brahmaputra

Q  6. How many Major Rivers make up the River System of India?
Answer: 7 (Seven)

Q  7. Name the Major Rivers that make up the River System in India?
Answer:
A) Indus
B) Godavari
C) Brahmaputra
D) Krishna
E) Tapi
F) Narmada
G) Mahanadi

Q  8. Name the 4 classifications of the River Systems in India?
Answer:
1) Himalayan Rivers
2)Deccan Rivers
3) Coastal Rivers
4) Rivers of Inland Water Drainage.

Q  9. Rivers that flow into the Arabian Sea?
Answer:
A) Narmada
B) Tapti
C) Periyar

Q  10. Largest River in India?
Answer: Ganga

Q  11. Smallest River in India?
Answer: Arvari River

Q  12. Rivers in India that get lost into sand?
Answer:
1) Luni
2) Rupen
3) Saraswati
4) Ghagghar
5) Banas
6) Machhu

Q  13. Largest River Island in India? (As well as World)
Answer: Majuli (formed by Brahmaputra River, Assam)

Q  14. Deepest River Valley in India?
Answer: Bhagirathi and Alaknanda

Q  15. Longest River Bridge in India?
Answer: Bhupen Hazarika Setu (9.15 km, Assam)

Q  16. Longest River Bridge in Mumbai?
Answer: Bandra-Worli Sea Link (A.K.A Rajiv Gandhi Sea Link)

Q  17. How many Rail-Cum-Road Bridges are there in India as of 2020?
Answer: 16

Q  18. Largest River without Delta?
Answer: Narmada

Q  19. Longest Tributary River of India?
Answer: Yamuna (A.K.A Jumna and Jamna)

Q  20. Longest River in India?
Answer: Ganga (2,601 Km)

GK Questions And Answers On Indian Rivers

Q  21. River that is known as Dakshin Ganga?
Answer: Godavari River

Q  22. What is the Brahmaputra River known as in Tibet?
Answer: Yarlung Tsangpo River

Q  23. National River of India?
Answer: Ganga

Q  24. Which River is known as the Sindhu River?
Answer: Indus River

Q  25. Longest River in the World?
Answer: Nile River

Q  26. What is River Ganga called in Bangladesh?
Answer: Padma River

Q  27. Which River has lent its name to India?
Answer: Indus River

Q  28. From where River Ganga Originate?
Answer: Gangotri Glacier
Explanation: River Ganga originates from the Gangotri Glacier of the western Himalayas in the Indian state of Uttarakhand.

Q  29. Which Sea does River Ganga end?
Answer: Bay of Bengal

Q  30. Which Indian River is known as the “Red River”?
Answer: Brahmaputra River

Q  31. What is Ganga called in Nepal?
Answer: Gandak River (A.K.A Gandaki River and Narayani River)

Q  32. Which River is located in Kolkata?
Answer: River Hooghly

Q  33. How many Large Rivers does Patna have?
Answer: 4 (Four)

Q  34. Largest River Basin in the World?
Answer: Amazon Basin

Q  35. Cities covered by River Ganga in India?
Answer:
1) Rishikesh
2) Haridwar
3) Bijnor
4) Farrukhabad
5) Kannauj
6) Bithoor
7) Kanpur
8) Jajmau
9) Prayagraj
10) Varanasi
11) Patna
12) Bhagalpur
13) Katihar
14) Murshidabad
15) Plassey
16) Nabadwip
17) Kolkata
18) Baranagar

GK Questions And Answers On Indian Rivers

Q  36. Cities covered by River Ganga in Bangladesh?
Answer:
1) Rajshahi
2) Dhaka
3) Chandpur
4) Chittagong

Q  37. Length of Ganga?
Answer: 2,601 Km (1,616 miles)

Q  38. Basin size of Ganga?
Answer: 1,320,000 km2 (510,000 sq miles)

Q  39. Where is “Song River” located?
Answer: Dehradun (Uttarakhand)

Q  40. Which River is known as the Yarlung Tsangpo?
Answer: Brahmaputra River

GK Questions And Answers On Indian Rivers

Q  41. Which is the Second Largest River in India?
Answer: Godavari (1,465 km)

Q  42. Oldest River in India?
Answer: Narmada River

Q  43. Most Dangerous River in India?
Answer: Vishwamitri River (Full of Crocodiles)

Q  44. Transparent River in India?
Answer: Umngot River
Explanation: Umngot River is located at Dawki village of Meghalaya. The waster is so clean that you can see the rocks under the water.

Q  45. Which Indian river is known as the “Dead River”?
Answer: Ghaggar River (Rajasthan)

Q  46. Is there any state in India that does not have any Rivers?
Answer: No (All Indian states have rivers)

Q  47. Which is the Fastest Flowing River in India?
Answer: Teesta River (Sikkim and West Bengal)

Q  48. Which is the Longest River in Asia?
Answer: Yangtze River

Q  49. Which state is called “Nadiyo ka Maayka”?
Answer: Madhya Pradesh

Q  50. Birth Place of River Brahmaputra?
Answer: Himalayas

GK Questions And Answers On Indian Rivers

Tributaries Of River Ganga
No. Right No. Left
1 Ajoy 1 Brahmaputra
2 Chandan 2 Burhi Gandak
3 Damodar 3 Gandak
4 Falgu 4 Garra
5 Kiul 5 Ghaghara
6 Punpun 6 Gomti
7 Rupnarayan 7 Koshi
8 Sone 8 Mahananda
9 Yamuna 9 Ramganga

Q  51. Which state has the maximum number of Rivers in India?
Answer: Andhra Pradesh

Q  52. What is the name of the Brahmaputra River in Arunachal Pradesh?
Answer: Siang (A.K.A Dihang)

Q  53. Which Country has no River?
Answer: Saudi Arabia

Q  54. Which River is known as the “Sorrow of Bengal”?
Answer: Damodar River

Q  55. Which River is known as “Dakshin Ganga”?
Answer: Godavari

Q  56. Which Indian River is known as “The Sorrow of Bihar”?
Answer: Kosi River

Q  57. The Indian River that crosses the Tropic of Cancer twice?
Answer: Mahi River

Q  58. Two Headstreams of Ganga?
Answer: Bhagirathi and Alaknanda

Q  59. Which Indian River is called the Salt River?
Answer: Luni River (A.K.A Lavanavari)

GK Questions And Answers On Indian Rivers

Q  60. How many Indian Rivers have been classified as Major Rivers by the Government?
Answer: 12 (Twelve)
Explanation: Ganga, Narmada, Yamuna, Saraswathi, Kaveri, Godavari, Pranhita, Krishna, Bhima, Tapati, Tungabhadra, and Sindhu.

Related: List Of Dances In India State Wise With GK On Folk Dances

Q  61. The River is known as Singi Khamban in Tibet?
Answer: Indus River

Q  62. What is River Ganga called in Hellenic (Ancient Greek)?
Answer: Ganges

Q  63. Name the state called “The Land of Five Rivers”?
Answer: Punjab

Q  64. “Male River” in India?
Answer: Brahmaputra River

Q  65. Which River is called the Daughter of Sun?
Answer: Yamuna River

Nicknames Of Indian Rivers
No. Nickname River
1 The Sorrow of Bihar Kosi River
2 The Sorrow of Assam Brahmaputra River
3 Vridha Ganga Godavari River
4 The Sorrow of Bengal Damodar River
5 The Sorrow of Odisha Mahanadi River
6 Lions Mouth Indus River
7 Lifeline of Kerala Periyar River
8 Dakshin Ganga Godavari River
9 Lifeline of Sikkim Teesta River
10 Lifeline of Goa Mandovi River
11 Lavanavati Luni River

GK Questions And Answers On Indian Rivers

Q  66. Which is the Largest River flowing through the State of Rajasthan?
Answer: Chambal River

Q  67. Which is the Longest and only River of Rajasthan that flows throughout the year?
Answer: Chambal River

Q  68. Which is the Largest River Basin in India?
Answer: Ganga Basin

Q  69. Which River is called “Lions Mouth” in Tibet?
Answer: River Indus

Q  70. Which River is a habitat for freshwater dolphins in India?
Answer: Ganga River

 

Q  71. Full Length of the Brahmaputra from Tibet?
Answer: 3,080 km

Q  72. Name of the place where “Alaknanda and Bhagirathi” meets to become River Ganga?
Answer: Devprayag

Q  73. Longest River that flows entirely in India?
Answer: Godavari River

Q  74. Barrage from where River Ganga bifurcates?
Answer: Farakka Barrage

Q  75. Longest River in Goa?
Answer: Mandovi River (81 km)

Q  76. Rivers that make Estuary in India?
Answer: Narmada and Tapti

Q  77. Which cities are situated on the banks of River Ganga?
Answer:
1) Allahabad
2) Murshidabad
3) Haridwar
4) Baharampur
5) Kanpur
6) Kolkata
7) Patna, etc.

Q  78. Which River flows through Delhi?
Answer: Yamuna River

Q  79. How many Rivers are there in Uttar Pradesh?
Answer: 31 (Thirty-One)

Q  80. The river that flows near the Taj Mahal?
Answer: Yamuna River

Length Of Major Rivers From Source
No. River Length (Km)
1 Indus 3,180
2 Brahmaputra 3,080
3 Ganga 2,601
4 Godavari 1,465
5 Krishna 1,400
6 Yamuna 1,376
7 Narmada 1,312
8 Gomti 900
9 Mahanadi 858
10 Kaveri 805
11 Tapi 724
12 Beas 470
13 Teesta 315
14 Meghna 264

RELATED POST

GK Questions And Answers On Indian Rivers

Q  81. Name the Major East Flowing Rivers in India?
Answer:
1) Ganga
2) Brahmaputra
3) Vaigai
4) Godavari
5) Krishna
6) Kaveri
7) Mahanadi
8) Pennaiyar
9) Penneru
10) Subarnarekha

Q  82. Name the Major West Flowing Rivers in India?
Answer:
1) Indus
2) Sharavati
3) Ghaggar
4) Luni
5) Pampa
6) Periyar
7) Bharathappuzha
8) Narmada
9) Tapi
10) Sabarmati
11) Mahi

Q  83. Which is the Biggest, Tallest, and Highest Dam in India?
Answer: Tehri Dam

Q  84. Which River in India has the Highest Dam?
Answer: Bhagirathi River

Q  85. Longest Dam in India?
Answer: The Hirakud Dam (25.8 km)

Q  86. Which River in India has the Longest Dam?
Answer: Mahanadi River

Q  87. Oldest Dam in India?
Answer: Kallanai Dam

Q  88. Which Indian River has the oldest Dam?
Answer: Kaveri River

Q  89. Which state has the most number of Dams in India?
Answer: Maharashtra (More than 1821)

Q  90. Longest River of South India?
Answer: Godavari (A.K.A Dakshina Ganga)

More Related Pdf Download

GK Questions And Answers On Indian Rivers

Q  91. Which state has the Highest and Biggest Dam in India?
Answer: Uttarakhand

Q  92. Which River has Laxman Jhula Bridge?
Answer: River Ganga

Q  93. Which River is known as Sagarmati?
Answer: Luni River

Q  94. Where does the Godavari River originate?
Answer: Nasik (Maharashtra)

Q  95. Where does the Beas River originate?
Answer: Rohtang La

Alternative River Names
No. Present Name Alternative Name
1 Indus River Sindhū
2 Jhelum River Vitastā
3 Brahmaputra River Dihang, Tsangpo
4 Krishna River Kṛṣṇaveṇā
5 Chenab River Asikini
6 Luni River Lavanavat, Sagarmati
7 Beas River Vipasa
8 Sutlej River Satadree
9 Narmada River Nerbudda, Rewa
10 Ravi River Parusni
11 Chambal River Charmanyavati
12 Kosi River Saptakoshi
13 Ghaghara River Karnali
14 Gandak River Kali Gandaki
15 Betwa River Betravati

Q  96. Which is the most Polluted River in India?
Answer: Yamuna River

Q  97. Which state is known as the “City of Lakes”?
Answer: Udaipur

Q  98. Which color is used in the topographical map to show Rivers and Lakes?
Answer: Blue

Q  99. Which River originates in India and ends in India?
Answer: Chambal River

Q  100. Which River is located near Ajmer?
Answer: Luni River

Q  101. Which Riverbank is situated in Aizawl?
Answer: Tlawng River Valley

GK Questions And Answers On Indian Rivers

102. What are the most abundant dissolved ions in seawater?
Answer:
1) Sodium
2) Magnesium
3) Calcium
4) Sulfate
5) Chloride

Q  103. Which River does not originate from India?
Answer: Brahmaputra River

Q  104. Which Dam is present in the Sutlej River?
Answer: Bhakra Dam

Q  105. Which Major Rivers are not Peninsular Rivers of India?
Answer: Ganga and Yamuna

Q  106. Where is the Mayurakshi Dam project?
Answer: River Mayurakshi (Jharkhand)

Q  107. On which bank of River, Ahmedabad is situated?
Answer: Sabarmati River

108. Which River Basin is called “Ruhr of India”?
Answer: Damodar Valley Corporation

Q  109. Where does the Narmada River rise?
Answer: Amarkantak Plateau (Madhya Pradesh)

Q  110. What are the Perennial Rivers in India?
Answer:
1) Ganga
2) Yamuna
3) Indus
4) Brahmaputra
5) Kaveri, etc

More Related Pdf Download

Maths Topicwise Free PDF > Click Here To Download English Topicwise Free PDF > Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here To Download Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Indian Polity Free PDF > Click Here To Download History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks > Click Here To Download EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
Hindi Topicwise Free PDF > Click Here To Download Science Notes Download > Click Here To Download

Topic Related PDF Download

Download pdf

mynotesadda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and sharing our post, So more people will get this. This PDF is not related to mynotesadda.com  and if you have any objection over this pdf, you can mail us at info@mynotesadda.com

Here you can also check and follow our Facebook Page (mynotesadda ) and our Facebook Group. Please share, comment, and like Our post on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which is Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

TEGS:-oxford school atlas in hindi 2022,oxford school atlas in hindi,student atlas book in hindi pdf,oxford school atlas 9th edition in english,ncert atlas book pdf,एटलस मानचित्र,एटलस बुक प्राइस,india map hd image download pdf in hindi

Leave A Reply

Your email address will not be published.