Old NCERT प्राचीन भारत Short Notes in Hindi PDF

Old NCERT प्राचीन भारत Short Notes in Hindi
[sc name="ncert-post"]

Old NCERT प्राचीन भारत Short Notes in Hindi PDF

History Handwritten Notes In Hindi:- This History Question and History Handwritten Notes is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. This Indian History notes very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL is very important for any competitive exam and this is very useful for it. this 15000+ Important Indian History Questions PDF | Indian History Notes Free PDF Download | Ghatna Chakra History | History PDF FREE PDF will be very helpful for your examination.

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Our history ka question answer is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your mark in any competitive exam.


History Notes Related Post

  1. प्राचीन भारत की सम्पूर्ण इतिहास की पीडीऍफ़ | Outline of Ancient India
  2. Modern Indian History PDF | History PDF
  3. Ancient History Book | History PDF
  4. 1857 ki kranti
  5. History questions for ssc cgl
  6. Mughal Samrajya History Notes in Hindi
  7. History of India in Hindi (Complete History Notes PDF)
  8. NCERT Ancient History Notes in Hindi PDF
  9. Rajasthan History (राजस्थान हिस्ट्री) HandWritten Notes In Hindi
  10. Indian History in Hindi PDF
  11. Full OLD NCERT Notes in Hindi For All Compatative Exams

History Question Quiz

  1. घेंघा रोग किसकी कमी से होता है ? आयोडीन
  2. कौनसी ग्रंथि इन्सुलिन स्रावित करती है ? अग्नाशय
  3. डूरंड कप का सम्बन्ध किस खेल से है ? फुटबॉल
  4. भारत का सबसे बड़ा बांध कौनसा है ? हीराकुंड बांध
  5. संविधान की 8वीं अनुसूची में कितनी भारतीय भाषाओँ को मान्यता दी गयी है ? 22
  6. चीन की मुद्रा कौनसी है ? युआन
  7. रेडक्रॉस के संस्थापक कौन हैं ? हेनरी डूनांट
  8. हीमोग्लोबिन की कमी से होने वाला रोग कौनसा है ? एनीमिया
  9. भारत कोकिला कौन कहलाती है ? सरोजिनी नायडू
  10. दिल्ली में कुतुबमीनार किसने बनवानी शुरु की थी ? क़ुतुबुद्दीन ऐबक
  11. बनारस हिन्दू विश्वविद्यालय के संस्थापक कौन थे ? मदनमोहन मालवीय
  12. अर्थशास्त्र के लेखक कौन थे ? चाणक्य ( कौटिल्य )
  13. विवेकानंद स्मारक कहाँ स्थित है ? कन्याकुमारी
  14. दक्षेस का मुख्यालय कहाँ स्थित है ? काठमांडू (नेपाल)
  15. दक्षेस के कितने देश सदस्य हैं ? 8 ( भारत, नेपाल, बांग्लादेश, श्रीलंका, मालदीव, भूटान, पाकिस्तान, अफगानिस्तान) Quiz Questions
  16. भारत की तट रेखा की लम्बाई कितनी है ? 7516
  17. विश्व में अभ्रक (Mica) का सर्वाधिक उत्पादन किस देश में होता है ? भारत
  18. ग्रांट-ट्रंक रोड किसने बनवाया ? शेरशाह सूरी
  19. विटामिन ‘B’ की कमी से कौनसा रोग होता है ? बेरी-बेरी
  20. विटामिन ‘C’ की कमी से कौनसी बीमारी होती है ? स्कर्वी

Download GK Notes

 


DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

 

Download PDF

History Questions and Answers 

1. हड़प्पा सभ्यता की खोज किसने की थी ?
(A) दयाराम साहनी
(B) राखलदास बनर्जी
(C) एम. एम. वत्स
(D) अन्य

Answer: A

2. वह शासक जिसने एक सच्चे जैन मुनि की तरह उपवास के द्वार शरीर त्याग दिया कौन था ?
(A) बिन्दुसार
(B) अशोक
(C) चन्द्रगुप्त मौर्य
(D) अन्य

Answer: C

3. तराइन का प्रथम युद्ध (1191 ई.) किसके मध्य लड़ा गया ?
(A) मुहम्मद गौरी और भीम
(B) मुहम्मद गौरी और पृथ्वीराज तृतीय
(C) मुहम्मद गौरी और जयसिंह
(D) मुहम्मद गौरी और अजयपाल

Answer: B

4. बंगाल को मुगल साम्राज्य से पृथक् कर स्वतन्त्र किया ?
(A) मुर्शिद कुली खाँ
(B) सआदत खाँ
(C) सरफराज खाँ
(D) अन्य

Answer: A

5. विधवा पुनर्विवाह कानून कब बना ?
(A) 1853 ई. में
(B) 1856 ई. में
(C) 1863 ई. में
(D) 1865 ई. में

Answer: B

6. अंग्रेजों ने ‘फूट डालो और शासन करो’ की नीति कब अपनाई ?
(A) 1877 ई. में बाद
(B) 1833 ई. में बाद
(C) 1858 ई. में बाद
(D) 1799 ई. में बाद

Answer: C

7. इंगलैण्ड में गृहयुद्ध कितने वर्षों तक चला था ?
(A) चार वर्ष
(B) सात वर्ष
(C) दो वर्ष
(D) दस वर्ष

Answer: B

8. आर्य भारत में कहाँ से आए थे ?
(A) पश्चिम एशिया से
(B) पूर्व एशिया से
(C) केन्द्रीय एशिया से
(D) दक्षिण एशिया से

Answer: C

9. किस अवधि में रामायण एवं महाभारत की रचना हुई थी ?
(A) सिन्धु घाटी अवधि में
(B) द्रविड़ अवधि में
(C) वैदिक अवधि में
(D) आर्य अवधि में

Answer: D

10. गुप्त समाज की स्थापना किसने की थी ?
(A) हर्षवर्धन
(B) चन्द्रगुप्त
(C) समुद्रगुप्त
(D) ब्रह्यगुप्त

Answer: B

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf, you can mail us at [email protected]MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

Tags:-history general knowledge questions and answers in English, Indian history questions and answers pdf, modern history questions in Hindi, Indian ancient history quiz, gk questions, Indian history questions and answers pdf in Hindi, common general knowledge questions and answers, quiz on Indian history from 1857 to 1947

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *