Neetu Singh English Book PDF 2022 Download

0

Neetu Singh English book PDF

Hello friends,

Neetu Singh English Book PDF – English for General Competition – from Plinth to Paramount, Grammar by KD Campus for SSC Exam study is available for free download. This book is specially designed for UPSC, LIC AAO,CPO SI, SSC CGL, CPO, CHSL Exams English paper. This English Grammar book includes topics wise questions and one of the best for the Study of govt jobs Competitive Exams.

In this book the English Grammar for SSC and other Competitive Exams are explained in Hindi. It is widely use in coaching Classes and best seller. One of the best book for self study of Hindi Medium students. We recommend to read this book to improve your score in SSC exams and ensure selection.

Neetu Singh English Book Pdf: इस लेख में हम आपके साथ नीतू सिंह यानी Neetu Singh English Book Pdf द्वारा प्रतियोगी परीक्षा के लिए अंग्रेजी पुस्तक साझा करेंगे। यह प्लिंथ टू सर्वोपरि पुस्तक पीडीएफ एसएससी, बैंकिंग, रेलवे और अन्य प्रतियोगी परीक्षाओं जैसी सामान्य प्रतियोगिताओं के लिए उपयोगी है।Neetu Singh English Book Volume 1 Pdf में 24 अध्याय हैं Neetu Singh English Book Volume 1 Pdf के प्रत्येक अध्याय को समझने के लिए विशेष अध्याय से संबंधित चित्रों के साथ पूरे विषय को बहुत सरल और विस्तृत तरीके से कवर करता है और प्रत्येक अध्याय के अंत में पिछले वर्ष के प्रश्नों के साथ अभ्यास करने के लिए कई प्रश्न दिए गए हैं जो विभिन्न परीक्षाएं SSC CGL, UPSC, MBA, RPSC, DDA, DSSSB, RJS, आदि के लिए उपयोगी हैं ।

English Notes PDF

English Grammar Question and Answer

Questions On Noun

A noun is a word used to identify the name of a person, place, animal or thing.

Example: Adele is an award-winning artist.

Here, the noun is Adele, which is the name of a person.

Identify the noun in the following sentences:
1. I live in Amsterdam.

1. In
2. Live
3. Amsterdam
4. I

Answer: Amsterdam

2. I visited the Eiffel Tower in Paris.

1. The
2. Paris
3. Eiffel Tower and Paris
4. Eiffel Tower

Answer: Eiffel Tower and Paris

3. Bhutan is a beautiful country.

1. A
2. Country
3. Beautiful
4. Bhutan

Answer: Bhutan

4. Summer is very hot.

1. Summer
2. Very
3. Hot
4. Is

Answer: Summer

5. The moon looks so beautiful.

1. Looks
2. Moon
3. The
4. Beautiful

Answer: Moon

6. The doctor is an expert in his field.

1. His
2. Expert
3. Field
4. Doctor

Answer: Doctor

7. The mailman Mr. Joe was carrying postcards.

1. Mailman
2. Mr.Joe
3. Postcards
4. Mailman, Mr. Joe and postcards

Answer: Mailman, Mr. Joe and postcards

8. Are these mangoes tasty?

1. Tasty
2. Are
3. These
4. Mangoes

Answer: Mangoes

9. Hello Sophie! Will you play football with us as the climate is beautiful and the team is one player short?

1. Football
2. Sophie, football, climate, team, player
3. Team
4. Climate

Answer: Sophie, football, climate, team, player

10. Mike’s birthday party at the Sheraton was a success.

1. Sheraton
2. Mike
3. Mike, party, Sheraton
4. Party

Answer: Mike, party, Sheraton

Questions On Pronoun

A pronoun is a word used in the place of a noun in any sentence. These are used to avoid the repetitive usage of a noun in a sentence.

Example: Roger runs very fast. And Roger has won several competitions.

Roger runs very fast. And he has won several competitions.

Identify the pronoun in the following sentences:
11. They were having dinner.

1. Dinner
2. They
3. Were
4. Having

Answer: They

12. I want to sleep.

1. To
2. Sleep
3. I
4. Want

Answer: I

13. Is that my laptop?

1. My
2. Laptop
3. Is
4. That

Answer: My

14. Everyone is sleeping in the dorm room.

1. Sleeping
2. Dorm
3. Room
4. Everyone

Answer: Everyone

15. We were playing scrabble.

1. Playing
2. Scrabble
3. We
4. Were

Answer: We

16. Look at Ellen, she is a beautiful artist.

1. Beautiful
2. She
3. Ellen
4. Artist

Answer: She

17. He is good at cricket.

1. At
2. Good
3. Cricket
4. He

Answer: He

18. This house is mine.

1. This
2. House
3. Mine
4. Is

Answer: Mine

19. Would you like to have coffee?

1. Coffee
2. Have
3. You
4. Would

Answer: You

20. Did you hear that?

1. That
2. Did
3. You
4. Hear

Answer: That

Questions On Verb

The verb describes an action, occurrence or happening of an act.

Example: Adam is singing.

Here, singing is the verb, which denotes an act of doing something.

Identify the verb in the following sentences:
21. The monkey sat by the door.

1. Monkey
2. By
3. Door
4. Sat

Answer: Sat

22. Jack left in a hurry.

1. A
2. Hurry
3. Jack
4. Left

Answer: Left

23. Michelle hurt her elbow while playing.

1. Hurt
2. Elbow
3. Michelle
4. Hurt, playing

Answer: Hurt, playing

24. Please open the door.

1. Open
2. The
3. Please
4. Door

Answer: Open

25. She bought a new car and started taking her driving lessons.

1. Started
2. New
3. Taking
4. Bought, started, taking

Answer: Bought, started, taking

26. Joe accepted the job offer.

1. The
2. Job
3. Accepted
4. Joe

Answer: Accepted

27. Kelly enjoys hip-hop music.

1. Kelly
2. Hip-hop
3. Music
4. Enjoys

Answer: Enjoys

28. We went to the grocery store and bought so many items that carrying them home became difficult.

1. Went
2. Bought
3. Carrying
4. All three

Answer: All three

29. The accountant is calculating the expenditure for the month of February.

1. Accountant
2. Calculating
3. Month
4. Expenditure

Answer: Calculating

30. Johnson earns a lot of money but he spends it too.

1. Earns
2. Spends
3. Earns and spends
4. Johnson

Answer: Earns

Questions On Adverb

An adverb is a word that revises a verb, adjective, clause, phrase, preposition, or a sentence.

Example: She is usually late to the class.

Here, the adverb is usually, which is modifying the verb in the sentence.

Identify the Adverb in the following sentences:
31. Marcus always arrives early.

1. Arrives
2. Always
3. Early
4. Marcus

Answer: Always

32. Their pets go everywhere together.

1. Their
2. Go
3. Together
4. Everywhere

Answer: Everywhere

33. The little kid ran excitedly.

1. The
2. Little
3. Ran
4. Excitedly

Answer: Excitedly

34. They ran quickly to catch the bus.

1. Catch
2. Ran
3. Quickly
4. Bus

Answer: Quickly

35. The students had worked very hard.

1. Students
2. Worked
3. Very
4. Hard

Answer: Hard

36. The musical concert ended abruptly.

1. Concert
2. Ended
3. Abruptly
4. Musical

Answer: Abruptly

37. Brisk walking is a healthy exercise.

1. Brisk
2. Healthy
3. A
4. Walking

Answer: Brisk

38. The show is starting now.

1. Starting
2. The
3. Show
4. Now

Answer: Now

39. The dog looked at his owner curiously.

1. Dog
2. Looked
3. At
4. Curiously

Answer: Curiously

40. The soccer team almost quit.

1. Soccer
2. Team
3. Quit
4. Almost

Answer: Almost

Questions On Adjective

Adjectives are words used to modify a noun or phrase in a sentence.

Example: The mountaintops are covered in sparkling snow.

Here, sparkling modifies the meaning of the word snow.

Identify the adjective in the following sentences:
41. Ria lives in a beautiful house.

1. Ria
2. House
3. Beautiful
4. Lives

Answer: Beautiful

42. This store has a nice collection of shoes.

1. Store
2. Collection
3. Nice
4. Shoes

Answer: Nice

43. Linda McKenzie has five children.

1. Linda
2. Has
3. Children
4. Five

Answer: Five

44. There were 80 chairs in the auditorium.

1. Were
2. Auditorium
3. 80
4. Chairs

Answer: 80

45. A colorful butterfly was sitting in the garden.

1. Garden
2. Colorful
3. Sitting
4. Butterfly

Answer: Colorful

46. Only a few mangoes are remaining in the basket.

1. Basket
2. A few
3. Mangoes
4. Remaining

Answer: A few

47. This hot and humid weather is exhausting.

1. Hot
2. Humid
3. Hot and humid
4. Exhausting

Answer: Hot and humid

48. Sophie is a part-time worker at the salon.

1. Sophie
2. Part-time
3. Worker
4. Salon

Answer: Part-time

49. Meera lost her brown bag.

1. Meera
2. Brown
3. Bag
4. Lost

Answer: Brown

50. Paul tries to help homeless people.

1. Tries
2. Help
3. Paul
4. Homeless

Answer: Homeless

Questions On Simple Tenses

Tenses are mainly of three types: Present, past, and future.

The present tense expresses an action which is happening.
Example: She is writing.

The past tense is used to express an action which has occurred or happened already.
Example: She wrote.

The future tense is used to describe an action which will occur or happen in the future.
Example: She will write.

Identify present, past or future tense from the following sentences:
51. He plays basketball every day.

1. Present
2. Past
3. Future

Answer: Present

52. Meera will go to a concert.

1. Present
2. Past
3. Future

Answer: Future

53. It rained heavily.

1. Present
2. Past
3. Future

Answer: Past

54. The baby is crying.

1. Past
2. Present
3. Future

Answer: Present

55. Dogs were barking a lot.

1. Past
2. Future
3. Present

Answer: Past

56. The car was parked in the wrong lane.

1. Past
2. Present
3. Future

Answer: Past

57. Kenny will visit her ailing grandfather after returning from work.

1. Future
2. Past
3. Present

Answer: Future

Fill In The Blanks.
58. The students are __________ their notes.

1. Wrote
2. Written
3. Writing
4. Write

Answer: Writing

59. The doctor _____ out for ten minutes.

1. Go
2. Going
3. Gone
4. Went

Answer: Went

60. The new restaurant ______ last week.

1. Open
2. Opened
3. Opening
4. Start

Answer: Opened

Questions On Punctuation

Punctuation marks such as comma, exclamation marks, question marks, semicolon, etc., are used in a sentence to clarify the meaning of the phrase or sentence.

61. Identify the correct sentence.

1. My ATM pin number has three 8s.
2. My ATM pin number has three 8’s
3. My ATM pin number has three 8s’
4. My ATM pin number has three 8s

Answer: 1

62. Identify the correct sentence.

1. The weather is wet, and windy and unpredictable.
2. The weather is wet, windy and unpredictable.
3. The weather is wet, windy, unpredictable.
4. The weather is wet windy, unpredictable.

Answer: 2

63. Identify the correct sentence.

1. Waiting for the storm to stop, I was anxiously looking out of the window.
2. Waiting, for the storm to stop; I was anxiously looking out of the window.
3. Waiting for the storm to stop I was anxiously looking out of the window
4. Waiting for the storm to stop I was anxiously looking out of the window.

Answer: 1

64. Identify the correct sentence.

1. The table was set-knives forks candlesticks were all in their place.
2. The table was set knives, forks candlesticks were all in their place.
3. The table was set-knives, forks, candlesticks, were all in their place.
4. The table was set – knives, forks, candlesticks — were all in their place.

Answer: 4

65. Identify the correct sentence.

1. What is the name of your father’s uncle
2. What is the name of your father’s uncle?
3. What is the name of your fathers uncle?
4. What is the name of your, fathers’ uncle

Answer: 2

66. Identify the correct sentence.

1. Dont worry, every little thing is going to be alright.
2. Don’t worry every little thing is going to be alright
3. Don’t worry. Every little thing is going to be alright.
4. Dont worry, every little thing is gonna be alright

Answer: 3

67. Correct the statement with a suitable punctuation mark.

When will you return from your dance rehearsal

1. Question mark (?)
2. Exclamation mark (!)
3. Fullstop (.)
4. Comma (,)

Answer: 1

68. Correct the statement with a suitable punctuation mark.

Rosana is a self taught baker.

1. Hyphen (-)
2. Question mark (?)
3. Comma (,)
4. Semi colon (;)

Answer: 1

69. Correct the statement with a suitable punctuation mark.

Jim lives in America his sister lives in Budapest.

1. Hyphen (-)
2. Question mark (?)
3. Comma (,)
4. Semicolon (;)

Answer: 1

70. Correct the statement with a suitable punctuation mark.

I found Hensleys bag on the table.

1. Hyphen (-)
2. Question mark (?)
3. Apostrophe (‘)
4. Semicolon (;)

Answer: 3

Questions On Preposition

A preposition is a word used to connect nouns, pronouns, or phrases to the other words in the sentence.

Example: The cat is resting on the table.

Here, on is the preposition.

Identify the preposition in the following sentences:
71. I will see you on Saturday.

1. Will
2. See
3. On
4. You

Answer: On

72. The class will start at 9:30am.

1. The
2. Start
3. Will
4. At

Answer: At

73. There is a bee in the room.

1. Is
2. A
3. The
4. In

Answer: In

74. She comes from Australia.

1. She
2. Comes
3. From
4. Australia

Answer: From

75. The dog sat by the poolside.

1. Dog
2. Sat
3. By
4. The

Answer: By

76. What are you looking at?

1. At
2. You
3. What
4. Are

Answer: At

77. The kids are sitting around the block.

1. Are
2. The
3. Block
4. Around

Answer: Around

78. Can he be relied upon?

1. Can
2. Upon
3. Be
4. Relied

Answer: Upon

79. Sherry threw the ball over the kitchen counter.

1. The
2. Over
3. Threw
4. Counter

Answer: Over

80. This letter was written by Sarah.

1. Was
2. Written
3. This
4. By

Answer: By

Questions On Vocabulary

Identify the synonym from the options given below:
81. Listen

1. Hear
2. Quiet
3. Play
4. Whisper

Answer: Hear

82. Relax

1. Sleep
2. Sit
3. Rest
4. Lie down

Answer: Rest

83. Tiny

1. Small
2. Few
3. Calm
4. Lot

Answer: Small

84. Positive

1. Optimistic
2. Negative
3. Addition
4. Neutral

Answer: Optimistic

85. Delicate

1. Fragile
2. Strong
3. Firm
4. Indolent

Answer: Fragile

86. Nice

1. Pleasant
2. Fortunate
3. Impartial
4. Cool

Answer: Pleasant

87. Fast

1. Quick
2. Slow
3. Steady
4. Consistent

Answer: Quick

Identify the antonym from the options given below:
88. Polite

1. Rude
2. Crazy
3. Irritable
4. Angry

Answer: Rude

89. Defend

1. Play
2. Attack
3. Walk
4. Jump

Answer: Attack

90. Gloomy

1. Dull
2. Cool
3. Chilling
4. Cheerful

Answer: Cheerful

91. Comic

1. Tragic
2. Scenic
3. Laugh
4. Loud

Answer: Tragic

92. Noisy

1. Peaceful
2. Quiet
3. Still
4. Flowy

Answer: Quiet

93. Timid

1. Bold
2. Violent

Maths Topicwise Free PDF > Click Here To Download English Topicwise Free PDF > Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here To Download Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Indian Polity Free PDF > Click Here To Download History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks > Click Here To Download EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
Hindi Topicwise Free PDF > Click Here To Download Science Notes Download > Click Here To Download

Topic Related Pdf Download:-

DOWNLOAD PDF

mynotesadda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and sharing our post, So more people will get this. This PDF is not related to mynotesadda.com  and if you have any objection over this pdf, you can mail us at info@mynotesadda.com

Here you can also check and follow our Facebook Page (mynotesadda ) and our Facebook Group. Please share, comment, and like Our post on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which is Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

TEGS:-neetu singh english book volume 1 pdf in hindi,neetu singh english book volume 1 pdf free download,neetu singh english book 2022,kd publication english book by neetu singh pdf,neetu singh english book volume 2 pdf free download,neetu singh english book pdf volume 2,english book by neetu singh pdf,neetu singh english book in hindi

Leave A Reply

Your email address will not be published.