Indian polity Questions with answers

0

Indian polity Questions with answers

HELLO FRIENDS,

Today we are sharing an important notes pdf in Indian polity Questions with answer  SSC NOTES like SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Indian polity Questions with answer is very important for any competitive exam and this Indian polity Questions with answer  for SSC, BANK, AND RAILWAYS is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

 

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Indian polity Questions with answer

 

 Indian polity Questions with answer for SSC, BANK AND RAILWAYS is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

 

RELATED TOPICS

 

 

Topics Covered

 

Topic Contents
Indian Constitution (basics) Historical Background of Indian Constitution
Constitution of India: List of all Articles
Indian Constitution Parts and Articles
Parts of Indian Constitution: A Brief Overview
Schedules of Indian Constitution: A Brief Overview
Must-Know Articles of Indian Constitution
Indian Constitution The Preamble of India
Union and its Territory
Citizenship
Fundamental Rights
Directive Principles of State Policy
Fundamental Duties
President
Vice-president
Prime Minister, CoM and Attorney General
Parliament
Supreme Court
Governor
Chief Minister and CoM
State Legislature
Components of State Executive: President of India

Legislature: Sessions of Parliament:
Adjournment, Prorogation, Dissolution, etc.;
When does a bill lapse in Indian Parliament;
Types of Majorities used in the Indian Parliament;
Parliamentary committees in Rajya Sabha
and Lok sabha; Important Parliamentary Committees;
Election to Rajya Sabha;
Government budgeting in India: The process
and constitutional requirements; Budget documents
made simple; Difference between full budget
and vote on an account; Cut motions: Policy cut,
Economy cut, and Token cut

Judiciary: Indian Judicial Doctrines- Principles of Constitutional
Law Explained;
Procedure Established by Law vs Due Process of Law;
Arbitration In India – Mechanism, and Challenges;
The problem of pending cases in Indian courts- How to tackle?;
Capital Punishment, Mercy Pleas and the Supreme court;
Special leave petition vs Review petition vs curative petition
vs mercy petition;
Contempt of Court: Time for a relook;
The problem of excessive government litigation

Fundamental Rights Procedure established by law vs due process of law;
Fundamental rights vs directive principles;
Fundamental rights available only to a citizen of India;
Reservation in India; Encounter Killings;
Defamation in India; Transgender rights
Center-state Relations Interstate council vs national development council;
Simultaneous Elections; Indian Federalism;
Interstate river water disputes in India
Local Self Government Evolution of local self-government

 

Indian polity Questions with answers

 

 भारत के नियंत्रक एवं महालेखा परीक्षक द्वारा प्रस्तुत प्रतिवेदन के आधार पर कौन समिति कार्य करती है ?

ANSWER= (A) लोक लेखा समिति

2. लोकसभाध्यक्ष किस समिति का पदेन अध्यक्ष होता है ?

ANSWER= (B) 

 

3. संसद की कितने प्रकार की समितियाँ होती है ?

ANSWER= (C) उपयुक्त दोनों

 

4.संविधान के व्याख्याकार और संरक्षक कौन है ?

ANSWER= (B) सर्वोच्च न्यायालय

5. उच्चतम न्यायालय के न्यायाधीशों की संख्या में वृद्धि करने की शक्ति किसके पास है ?

ANSWER= (A) संसद

6. भारतीय संविधान के किस अनुच्छेद में राज्य के नीति निर्देशक तत्वों का उल्लेख है ?

ANSWER= (C)

7. राज्य के नीति निर्देशक तत्वों में निम्नलिखित में से किन-किन प्रकार के सिद्धांत अंतनिर्हित हैं ?

ANSWER= (A) ये सभी

Indian polity Questions with answers

 

8. भारत के संपरीक्षा एवं लेखा प्रणालियों का प्रधान कौन होता है ?

ANSWER= (C) भारत का नियंत्रक एवं महालेखा

 

9. निम्नलिखित में वह कौन-सा अधिकारी है जो भारत सरकार के वित्तीय लेन -देनों में लेखाकरण के लिए जिम्मेदार होता है ?

ANSWER= (A) नियंत्रक एवं महालेखा परीक्षक

10.भारत का नियंत्रक एवं महालेखा परीक्षक अपना प्रतिवेदन देता है ?

ANSWER= (D) राष्ट्रपति को

 

17.नियंत्रक एवं महालेखा परीक्षक की नियुक्ति राष्ट्रपति के द्वारा की जाती है, अपने पद से उसे हटाया जाता है ?

ANSWER= (A) संसद के दोनों सदनों के संबोधन पर

18. भारत में नई संसदीय समिति प्रणाली की शुरुआत कब हुई ?

ANSWER= (B) 1991 ई. में

19. निम्नलिखित में कौन स्थायी समिति है ?

ANSWER= (D) ये सभी

 

20. विधेयकों पर प्रवर समितियों में सदस्यों की अधिकतम संख्या कितनी तक हो सकती है ?

ANSWER= (D) कोई निश्चित नहीं

Click here to download:-

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

 

mynotesadda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and sharing our post, So more people will get this. This PDF is not related to mynotesadda.com  and if you have any objection over this pdf, you can mail us at info@mynotesadda.com

Here you can also check and follow our Facebook Page (mynotesadda ) and our Facebook Group. Please share, comment, and like Our post on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which is Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

  1. Facebook Page:https://www.facebook.com/mynotesadda

TAGS:- indian polity mcq with answers pdf,1000 plus questions on indian polity pdf,mcq on Indian polity,Indian polity questions in Hindi,Indian polity questions for competitive exams, Indian polity chapter wise MCQ pdf, polity mcq for upsc chapter wise, Indian polity MCQ online test

Leave A Reply

Your email address will not be published.