Indian Polity By Laxmikanth Important Topics

0

Indian Polity By Laxmikanth Important Topics

HELLO FRIENDS,

Today we are sharing important notes pdf Indian Polity By Laxmikanth Important Topics – SSC NOTES like SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.BA all Subjects list and Syllabus for all Semesters 2022 are very important for any competitive exam and this BA all Subjects list and Syllabus for all Semesters 2022 for SSC, BANK, AND RAILWAYS is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

 

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDFs for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Indian Polity By Laxmikanth Important Topics

 

Indian Polity By Laxmikanth Important Topics  for SSC, BANK, AND RAILWAYS is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like math, Geography, History, Polity, etc, and study materials including Previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

 

 

Related posts

 

RELATED TOPIC

 

Topic Sub-topic
Constitutional Framework Historical Background
Constitutional Development
Making of the Constitution
Features of the Constitution
Preamble
The Union & Its Territories
Citizenship
Fundamental Rights
Directive Principles of State Policy
Fundamental Duties
Amendment of the Constitution
Basic Structure
System of Government Parliamentary System
Federal System
Center-state Relations
Inter-state Relations
Central Government President
Vice-President
Prime Minister
Central Council of Ministers
Cabinet Committee
Parliament
Parliamentary Committee & Forums
Supreme Court
State Government Governor
Chief Minister
State Council of Ministers
State Legislature
High Courts
Subordinate Courts
Special Provisions for Some States
Union Territories & Local Government Union Territories
Scheduled & Tribal Areas
Panchayati Raj
Municipalities
Constitutional Bodies Election Commission
UPSC
State PCS
Finance Commission
National Commission for SCs
National Commission for STs
Comptroller & Auditor General of India
Attorney General of India
Advocate General of State
Non-Constitutional Bodies Planning Commission
National Development Council
National Human Rights Commission
State Human Rights Commission
Central Information Commission
Central Vigilance Commission
Central Bureau of Investigation
Lokpal & Lokayukta
NITI Aayog
Miscellaneous Cooperative Societies
Tribunals
Official Language
Emergency Provisions National Emergency
President’s Rule or State Emergency
Financial Emergency
The 44th Amendment Act
Effects and Implications of Emergency
Role of President in the Time of Emergency
Lok Sabha and Rajya Sabha
Revoking Emergency
Current Affairs Important Schemes (both Central & State)
Recent Bills and Acts Passed in Parliament

 

Indian Polity Question And Answer

Q2. Who was the first Chief Justice of India
(a) Patanjali Sastri
(b) H J Kania
(c) SR Das
(d) Chand Mahajan
Answer: (b) H J Kania

 

Q3. Total number of amendments in the Indian Constitution
(a) 98
(b) 92
(c) 101
(d) 123
Answer: (d) 123

 

Q4. Largest Union Territory of India is
(a) Ladakh
(b) Delhi
(c) Daman and Diu
(d) Jammu and Kashmir
Answer: (a) Ladakh

 

Q5. Total number of seats in the Lower House of Parliament is
(a) 545
(b) 565
(c) 530
(d) 552
Answer: (a) 545

Q6. The total number of seats in the Upper House of Parliament is

(a) 250
(b) 210
(c) 215
(d) 284

Answer: (a) 250

 

Q7. When was the first session of Lok Sabha held
(a) 15th August 1950
(b) 15th August 1952
(c) 13th May 1952
(d) 12th January 1953
Answer: (c) 13th May,1952

 

Q8.Who was the first speaker of lok sabha
(a) GV Mavlankar
(b) MA Ayyangar
(c) Rajendra Prasad
(d) None of the Above
Answer: (a) GV Mavlankar

 

Q9.Longest serving speaker of Lok sabha is
(a) Somnath Chatterjee
(b) PA Sangma
(c) Balram Jakhar
(d) KS Hegde
Answer: (c) Balram Jakhar

 

Q10.How many sessions are held in a year in Lok Sabha
(a) 4
(b) 3
(c) 2
(d) 5
Answer: (b) 3

 

Q11.Which state has the highest number of representatives in both the houses
(a) Uttar Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c) Bihar
(d) West Bengal
Answer: (a) Uttar Pradesh

 

Q12.Who was the first Deputy Chairman of Planning Commission
(a) JL Nehru
(b) CM Trivedi
(c) Ashok Mehta
(d) Gulzari Lal Nanda
Answer: (d) Gulzari Lal Nanda

 

Q13.Total number of High Courts in India
(a) 32
(b) 24
(c) 25
(d) 27

Answer: (b) 24

 

Q14. Which one is the oldest High court in India
(a) Calcutta High Court
(b) Madras High Court
(c) Andra High Court
(d) Delhi High Court
Answer: (a) Calcutta High Court

 

Q15. Which High Court has the largest jurisdiction in the terms of states
(a) Gauhati High Court
(b) Delhi High Court
(c) Madras High Court
(d) Patna High Court
Answer: (a) Gauhati High Court

Q17. When the first General Election held in India
(a) 1950
(b) 1951
(c) 1952
(d) 1955
Answer: (b) 1951

 

Q18. The only person who had defeated Indira Gandhi in Lok Sabha election-1977
(a) Ram Manohar Lohia
(b) Morarji Desai
(c) Lal Bahadur Shastri
(d) Raj Narain
Answer: (d) Raj Narain

Q19. Who hold the record of winning Lok Sabha election with highest margin of votes
(a) Atal Bihari Vajpayee
(b) Anil Basu
(c) Indira Gandhi
(d) Khagen Das
Answer: (b) Anil Basu

 

Q20. The President of India address his resignation letter to the
(a) Speaker
(b) Vice President of India
(c) Chief Justice
(d) Prime Minister
Answer: (b) Vice President of India

 

Q21. Which state has the largest number of seats reserved for schedule tribes in Lok Sabha

(a) Bihar
(b) Assam
(c) Madhya Pradesh
(d) Chhattisgarh
Answer: (c) Madhya Pradesh

 

Q22. Who is the longest serving Chief Minister in India
(a) M Karunanidhi
(b) Jyoti Basu
(c) Pawan Kumar Chamling
(d) Manik Sarkar
Answer: (c) Pawan Kumar Chamling

 

Q23. Which state has no Panchayati Raj Institution
(a) Mizoram
(b) Manipur
(c) Nagaland
(d) Jarkhand
Answer: (c) Nagaland

 

Q24. Which High Court for the first time in India declared ‘Bandh” as illegal
(a) Allahabad High Court
(b) Gujarat High Court
(c) Kerala High Court
(d) Rajasthan High Court
Answer: (c) Kerala High Court

 

Q25. Who is the Chairman of Kendriya Hindi Samiti
(a) President
(b) Vice President
(c) Prime Minister
(d) HRD Minister
Answer: (c) Prime Minister

 

Q26. Right to Information Act in India came fully into force in
(a) October,2008
(b) June,2005
(c) July,2008
(d) October,2005

Answer: (d) October,2005

 

Q27. Right to Information Act in India applies to all states and Union Territories except
(a) Jammu and Kashmir
(b) Nagaland
(c) Goa
(d) Sikkim
Answer: (a) Jammu and Kashmir

 

Q28. Which state has the largest Legislative Assembly
(a) Karnataka
(b) West Bengal
(c) Uttar Pradesh
(d) Maharastra
Answer: (c) Uttar Pradesh

 

Q29. Who is the first President of Indian National Congress
(a) Dadabhai Naoroji
(b) M K Gandhi
(c) George Yule
(d) W C Bonnerjee
Answer: (d) W C Bonnerjee

 

Q30. Minimum age required to contest for Lok Sabha election
(a) 30 Years
(b) 35 Years
(c) 28 Yeras
(d) 25 Years
Answer: (d) 25 Years

Download pdf

 

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

 

mynotesadda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and sharing our post, So more people will get this. This PDF is not related to mynotesadda.com  and if you have any objection over this pdf, you can mail us at info@mynotesadda.com

Here you can also check and follow our Facebook Page (mynotesadda ) and our Facebook Group. Please share, comment, and like Our post on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which is Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

  1. Facebook Page:https://www.facebook.com/mynotesadda

Tags:- laxmikant polity chapter wise notes pdf,important polity topics for upsc 2022,important chapters of laxmikanth polity,indian polity chapter list,laxmikant polity chapter list,how to read laxmikant effectively,indian polity by laxmikant online reading,laxmikant polity book for upsc

Leave A Reply

Your email address will not be published.