fbpx

Indian Geography Handwritten Class Notes PDF in Hindi

0

India Geography Class Notes PDF

Indian Geography Handwritten Class Notes PDF in Hindi:- This India Geography Class Notes PDF HANDWRITTEN NOTES PDF is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. This is an IMPORTANT GEOGRAPHY PDF IN HINDI very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL is very important for any competitive exam and this is very useful for it. this IMPORTANT GK PDF FREE PDF will be very helpful for your examination.

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Our IMPORTANT INDIAN GEOGRAPHY NOTES PDF is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your mark in any competitive exam.


Notes Related Post

  1. General Knowledge MCQ 
  2.  Geography 
  3. Most Important 250 भूगोल प्रश्नोतरी
  4. List of Lakes in India PDF
  5. Indian Geography Notes in Hindi
  6. Asia Geography (एशिया हस्तलिखित नोटस)In Hindi Free Pdf Download
  7. World Geography (विश्व का भूगोल) Complete Notes- पीडीएफ डाउनलोड करें
  8. Geography Questions and Answers for Competitive Exams
  9. Important One Liner (रेलवे) 
  10.  GS Pointer – राजव्यवस्था अतिरिक्तिकांक 

 


Download PDF

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

 

Questions and Answers 

वायुमण्डल में सर्वाधिक मात्रा में विद्यमान अक्रिय गैस कौन-सी है ?
(A) क्रिप्टॉन
(B) हीलियम
(C) ऑर्गन
(D) नियॉन

Answer: C

2.वायुमण्डल में सर्वाधिक कौन-सी गैस मिलती है ?
(A) नाइट्रोजन
(B) हाइड्रोजन
(C) ऑक्सीजन
(D) इनमें से कोई नहीं

Answer: A

3. वायुमण्डल का सर्वाधिक स्थायी तत्व है ?
(A) नाइट्रोजन
(B) जलवाष्प
(C) ऑक्सीजन
(D) इनमें से कोई नहीं

Answer: B

4.लोयस पठार स्थित है?
(A) भारत
(B) जापान
(C) रूस
(D) चीन

Answer: D

5. पृथ्वी के वायुमण्डल का कितना प्रतिशत भाग 29 km की ऊँचाई तक पाया जाता है ?
(A) 30 %
(B) 65 %
(C) 88 %
(D) 97 %

Answer: D

6.मेघ गर्जन वायुमण्डल की किस परत में होता है ?
(A) ओजोन मण्डल
(B) क्षोम मण्डल
(C) समताप मण्डल
(D) इनमें से कोई नहीं

Answer: B

7.सूर्य की तीव्र किरणों द्वारा झुलसने से वायुमण्डल की कौन-सी गैस हमारी रक्षा करती है ?
(A) आर्गन
(B) ओजोन
(C) ऑक्सीजन
(D) हाइड्रोजन

Answer: B

8.शांत पेटी किस रेखा के दोनों और पायी जाती है ?
(A) कर्क रेखा
(B) भूमध्य रेखा
(C) मकर रेखा
(D) इनमें से कोई नहीं

Answer: B

9.निम्नलिखित में से किसे प्रकृति का सुरक्षा वाल्व कहा जाता है ?
(A) ज्वालामुखी
(B) ओजोन गैस
(C) भूकम्प
(D) नदियाँ

Answer: A

10.विश्व का सबसे ऊँचा ज्वालामुखी पर्वत कोटोपैक्सी कहाँ स्थित है ?
(A) भारत
(B) जापान
(C) जर्मनी
(D) इक्वेडोर

Answer: D

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf, you can mail us at [email protected]MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

Tags:- Bharat ka Bhugol in Hindi PDF Download, Bharat Ka Bhugol Book PDF, NCERT Based Geography Notes PDF, NCERT world geography handwritten notes in Hindi pdf, Indian geography free download pdf in Hindi, World geography in Hindi, Indian geography gk in Hindi pdf

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x