Indian Art and Culture by Nitin Singhania latest edition

0

Indian Art and Culture by Nitin Singhania latest edition

Hello friends,

Today we are sharing important notes in  Indian Art and Culture by Nitin Singhania latest editionpdf is helpful for all competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.Indian Art and Culture by Nitin Singhania latest edition are very important for any competitive exam and this Indian Art and Culture by Nitin Singhania’s latest edition   is very useful for it. ENGLISH Notes will be very helpful for your examination. all previous year questions are available in this pdf

 

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDFs for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO  Indian Art and Culture Study Material for Competitive Exams

Indian Art and Culture by Nitin Singhania latest edition is a pdf is cover all basic topics. SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC  his Indian Art and Culture by Nitin Singhania latest edition  pdf is available all basic concepts.

Indian Art And Culture Related post

 

Indian Art and Culture Notes for SSC, Railway & UPSC Exams

 

Indian Art and Culture by Nitin Singhania latest edition

 

1. The Sangai Festival is celebrated in __:

[A] Assam

[B] Manipur

[C] Mizoram

[D] Nagaland

Ans .  B

 

2. The temples constructed at Khajuraho are:

1. Jain temples

2. Vaishnavite Temples

3. Saivite Temples

Choose the correct option from the codes given below

[A] Only 1 & 3

[B] Only 2 & 3

[C] 1, 2 & 3

[D] Only 1 & 2

Ans .  C

 

3. The famous ‘Hornbill festival’ is celebrated in which of the following States of India?

[A] Nagaland

[B] Mizoram

[C] Assam

[D] Meghalaya

Ans .  A

 

4. Which of the following statements about the Gandhara School of Art is NOT correct?

[A] It displays Greek artistic influence and the concept of the “man-god” was essentially inspired by Greek mythological culture.

[B] Gandhara School of art enjoyed the liberal patronage of Indo-Greek rulers.

[C] Artistically, the Gandhara school of sculpture is said to have contributed wavy hair, drapery covering both shoulders, shoes and sandals etc.

[D] The Gandhara art primarily depicted the Buddhist themes.

Ans .  B

 

5. Gundecha brothers are well known exponents of which among the following styles of Hindustani Classical Music ?

[A] Khayal

[B] Tharana

[C] Dhrupad

[D] Thumri

Ans .  C

 

6. In which of the following city Elephant festival is celebrated annually?

[A] Jaipur

[B] Jodhpur

[C] Kota

[D] Ajmer

Ans .  A

 

7. ‘Me-Dam-Me-Phi’ festival is a festival of which the communities in North Eastern India?

[A] Tai-Ahom

[B] Deori Tribe

[C] Garo

[D] Khasi

Ans .  A

 

8. Today’s Gurmukhi, Dogri and Sindhi scripts have developed from which among the following scripts?

[A] Brahmi Script

[B] Śāradā script

[C] Tankari Script

[D] Kushana Script

Ans .  B

 

9. Ezhuthachan Puraskaram is the highest literary award of which among the following Governments? [A] Kerala

[B] Tamil nadu

[C] Karnataka

[D] Andhra Pradesh

Ans .  A

 

10. Which state Government confers the Basavashree award?

[A] Gujarat

[B] Maharashtra

[C] Andhra Pradesh

[D] Karnataka

Ans .  D
How to tackle 'Art and Culture' section in IAS - Quora

Indian Art and Culture by Nitin Singhania latest edition

 

11. A Fire temple is a place of worship for _____?

[A] Sikhs

[B] Zoroastrians

[C] Buddhists

[D] Shinto’s

Ans .  B

12. Bageshwari Qamar is India’s first and only (possibly) woman player of which of the following music instruments?

[A] Ghatam

[B] Shehnai

[C] Pakhawaj

[D] Santoor

Ans .  B

 

13. Which among the following material was used in Mathura School of Art?

[A] Granite

[B] White marble

[C] Slate

[D] Red Sandstone

Ans .  D

 

14. As per Indian Mythology, Dhumravarna is an incarnation or avatara of _______?

[A] Vishnu

[B] Shiva

[C] Ganesha

[D] Hanuman

Ans .  C

15. Which among the following is the oldest surviving rock-cut cave in India ?

[A] Bagh Caves

[B] Ellora Caves

[C] Uday Giri Caves

[D] Barabar Caves

Ans .  D

 

16. Which of the following cultural organizations was established by Maulana Abul Kalam Azad, the first Education Minister of independent India.?

[A] Indian Council for Cultural Relations

[B] Centre for Cultural Resources and Training

[C] Lalit Kala Akademi

[D] Sahitya Academy

Ans .  A

 

17. In which of the following states of India, Yakshagana, a dance drama is popular

[A] Tamil Nadu

[B] Karnataka

[C] Kerala

[D] Madhya Pradesh

Ans .  B

 

18. Which chapter of Mahabharata deals with fruitless efforts to bring about peace between the Kurus and the Pandavas ?

[A] Vana Parva

[B] Virat Parva

[C] Udyog Parva

[D] Drona Parva

Ans .  C

 

19. What is the title of the first chapter of the Muslim holy book, the Qur’an?Al-Adiyat

[A] Al-Adiyat

[B] Al-Fatiha

[C] Al-Hijr

[D] Al-Fath

Ans .  B

 

20. With which of the following is most closely related Rgyud-bzi practiced in many parts of North India?

[A] Medicine

[B] Custom

[C] Agriculture

[D] Sports

Ans .  A

 

21. What is the earlier name of  “Leh Singhe-Khababs Festival”?

[A] Ladakh Festival

[B] Leh Darshan

[C] Sindhu Darshan

[D] Sindhu Festival

Ans .  C

 

22. Tangaliya shawl , a unique weaving style has been given GI (Geographical Indications) recognition by the Central government in the later half of 2009. This is an indigenous craft of which of the following states?

[A] Himachal Pradesh

[B] Madhya Pradesh

[C] Gujarat

[D] Jammu & Kashmir

Ans .  C

23. “Matrimandir” is located in:

[A] Pondicherry

[B] Chennai

[C] Panaji

[D] Hyderabad

Ans .  A

 

24. Which among the following sub-school of Vedanta is followed by ISCON?

[A] Shuddhādvaita

[B] Achintya Bhedābheda

[C] Purnādvaita or Integral Advaita

[D] Modern Vedānta

Ans .  B

 

25. The temple city of Osian, near Jodhpur was built by _______?

[A] Pratiharas

[B] Solankis

[C] Chauhanas

[D] Parmaras

Ans .  A

26. “Temple of the Emerald Buddha” is located in which country?

[A] Cambodia

[B] China

[C] Nepal

[D] Thailand

Ans .  D

 

27. Consider the following:  Mahavir Jayanti  Buddha Purnima  Guru Nank Jayanti  Which among the following may fall in the same months of the Gregorian calendar?

[A] 1 & 2

[B] 2 & 3

[C] 1 & 3

[D] all 1, 2, 3

 

28. Kallol was the name of one of the most influential movements in which among the following literatures?

[A] Gujarati

[B] Bangla

[C] Punjabi

[D] Haryanvi

Ans .  B

 

29. Who among the following singer is often called as “Prince of Bhangra”?

[A] Daler Mehndi

[B] Mika Singh

[C] Sukhbir

[D] Sukhvinder Singh

Ans .  C

 

30. Which of the following celebration is observed by worshipping tools?

[A] Mahatma Jyotiba Phule Jayanti

[B] Vishwakarma Jayanti

[C] Parashurama Jayanti

[D] Prajapati Jayanti

Ans .  B

31. Sattriya dance, which is one of the eight principal classical Indian dance traditions is from which of the following states?

[A] West Bengal

[B] Manipur

[C] Mizoram

[D] Assam

Ans .  D
32. Which of the following temple in India was called as “The Black Pagoda” by the Europeans?

[A] Tirumala Tirupati , Andhra Pradesh

[B] Kamakhya Temple -Assam

[C] Konark Sun Temple, Orissa

[D] Jagannath Temple, Orissa

Ans .  C

 

33. Monolithic human figures carved from rock called Moai Statues , which are also counted under seven forgotten wonders of the mediaeval world are located in which country?

[A] Peru

[B] Brazil

[C] Argentina

[D] Chile

Ans .  D

 

Download PDF:- 

Maths Topicwise Free PDF > Click Here To Download English Topicwise Free PDF > Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here To Download Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Indian Polity Free PDF > Click Here To Download History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks > Click Here To Download EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
Hindi Topicwise Free PDF > Click Here To Download Science Notes Download > Click Here To Download

 

 

 

 

mynotesadda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and sharing our post, So more people will get this. This PDF is not related to mynotesadda.com  and if you have any objection over this pdf, you can mail us at info@mynotesadda.com

Here you can also check and follow our Facebook Page (mynotesadda ) and our Facebook Group. Please share, comment, and like Our post on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which is Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Tags:- art and culture nitin Singhania latest edition price,nitin singhania art and culture pdf byju’s,nitin singhania 4th edition release date,art and culture book for upsc pdf,art and culture by nitin singhania amazon,which edition of nitin singhania is best for upsc,Indian economy nitin singhania 3rd edition pdf,art and culture nitin singhania flipkart

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.